Vyhledávání
Brigádnická povinnost (BP)
4.3.2012 | dandydm | 28.120 zobrazení | 121 odpovědíCo si myslíte o nahrazení brigádnické povinnosti (dále jen BP) finančním plněním a to bez vyjímky pro všechny nad 15let?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 6. března 2012 v 19:13 ® nedby reakce na …
-
osprey> nemáš pravdu o 3 místě rybářů chodím na rybníky v okolí UL desítky tašek bordelu jsem už odnosil a jedině po rybářích jsou to neskutečný prasata zahrabat plechovku od bonduele nebo skenici od piva tahat domu proč šup stí pod trávu až jaro ukáže jaký jsou rybáři prasata stačí jeden jedinej rybník za rok hrůza hrůz a co se brigadnické hodin navrhl jsem každé jaro obejdeme rybníky a uklidíme ano ano to je dobrý napad a co nic a nic tak at mi ,,,,,zadši budu platit
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 17:36 ® Fryw
-
A bude to někdo dělat třeba za těch 50 kč/h? Rybáři kteří na daný revír chodí a jsou tím přímo zainteresovaní ano, ale nějaká firma která chce vydělat?! To k tomu „outsorcingu“.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 17:10 ® Mrknato
-
osprey> Většinou produkční plochy mají MO, které mají i své soukromé revíry, které nevkládají do společného rybolovu. Prodejem ryb svazu, a svaz tyto ryby musí odebrat, si vylepšují své hospodaření. Uživatel nemůže přikázat té které MO co má chovat a jediný plus brigád, je že tvoří „vatu“ pro stanovení ceny povolenky. Všechny komodity zdražují, krmení, doprava a ceny povolenek zůstávají skoro stejné, navíc se nám spousta ryb přestává rozmnožovat, tedy i tyto ryby by se měly dostat do ZP. Proto když mám fixní cenu povolenky, kterou nesmím zvýšit, mám daný počet kusů a kg násad, které musím dle plánu vysadit, pak jediná proměnná je cena násad. Funguje to tak, že když je svazocena kapra např. 40kč/kg pak zbytek doplatí MO ze svého rozpočtu. Ryby, které uživatel nevyzíská od MO se nakoupí mimo svaz.
Takže pokud budu uvažovat, že by se uživatelům (ÚS) převedly brigády (finanční) bylo by podstatně víc peněz na rozmanitější nákupy od komerčních chovatelů a nevylučovalo by to ani nákupy od MO, které by dokázaly konkurovat cenou i kvalitou jiným chovatelům.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 16:55 ® Mrknato reakce na …
-
dandydm> Já si myslím, že ohledně brigád je nejdůležitější, kdo z nich bude mít užitek a pro co budou sloužit. Ty si myslíš něco jiného? To tu nikdo zatím neřekl. Ohledně úklidu u vody plně souhlasím s ospreyem, ohledně chovu ryb a údržby majetku MO by měly být brigády platbou, nesouvisející s výdejem územní a CS povolenky, protože s územním a u vás se svazovým rybolovem nesouvisí.
reagovat - Úterý 6. března 2012 ve 13:38 ® osprey reakce na …
-
dandydm> Tohle je přesně o tom, co jsem psal. Nová situace. U vody je nebývalý bordel. To, co jsem v posledních dnech viděl přinesla voda, která „uklidila“ městská nábřeží.
Takže je otázka čí je to bordel, kdo je za jeho výskyt v krajině zodpovědný, kdo by ho měl uklízet, za čí peníze… Z mého pohledu za to můžou:
- obecně lidi – jsme prasata a neumíš si představit, co času jsem strávil jako učitel tím, že jsem nutil adolescenty po sobě uklízet; pro někoho je dělat bordel dokonce věc životního stylu, s papírkem do koše chodí slaboši a přizdisráči
- uklízet by měly technické služby a majitelé tábořišť, chat apod.
- a teprve na třetím místě jsou u nás rybáři
U nás v ČR se tyhle věci zatím neřeší. Já sám dělám to, že každou chvíli odnesu od vody nějaké PET flašky. Mám za barákem kontejner, tak to tam stěhuju.
reagovat - Úterý 6. března 2012 ve 13:21 ® dandydm
-
osprey> Já Ti rozumím, myslíš ale, že je v pořádku, když dojedu s kroužkem k vodě a na místo kam jezdí jen rybáři a první co musíme dělat je úklid a ne se zapsat a začít chytat. Máš to i v povinostech, ale pořád se najdou tací, kterým je to jedno. A pak tady čteš, že by rybáři dělali činnost za jiné. Mimochodem je to stejné v celé republice, pokud se o ten revír někdo nestará.
reagovat - Úterý 6. března 2012 ve 12:56 ® osprey
-
dandydm> Ono je to těžké a já mu (Mrknato) docela rozumím.
V minulosti bylo spousta věcí jinak a líbilo se mi to víc. Ale dělat je potřeba s tím materiálem, co je k dispozici. Teď u nás prošla jarní velká voda(zas tak velká nebyla) a místy je kolem řeky bordelu po kolena. Převažují PET lahve a jiné věci, co dobře plavou. Počítám – li dobře, koupil jsem si první Coca Colu v petce asi před 23 lety. Potřeboval jsem tu velkou lehkou a nerozbitnou láhev na vandry.
V té době se chytalo úplně jinak a kolem řeky se pohybovala naprosto jiná sorta lidí.
Brigády se většinou odpracovaly – lidé byli zvyklí. Ale už jako studenta mě v Praze fascinovalo, že jsem došel na brigádu a protože jsem ten den byl jediný, zástupce MO si řekl o stovku s tím, že mi „to napíše“ a půjdeme oba domů. Jako chudý student jsem trval na tom, že mu nic nedám a odpracuju si to, takže mi to nakonec napsal zadarmo a vyhodil mě bez toho, že bych na práci byť jen sáhl.
Dneska je doba, kdy se změnilo tolik věcí, že se obecně vlastně neví, co je dobře. Některé MO by potřebovaly práci, protože mají vlastní areály a odchovné kapacity, kde je třeba dělat a jiné preferují příjem hotovosti s tím, že si případné práce zaplatí. Na členech pak je, aby ohlídali, že ty jejich prachy vynakládá vedení MO efektivně – například výběrem členů revizní komise. To mají být lidi, co budou vedení hlídat a ne, že mu půjdou na ruku, což je často běžná praxe. Alternativně u nás existovala i možnost splnit brigády odevzdávním krmného obilí pro krmení ryb na chovných rybnících.
Takže moje odpověď na tvou otázku je, že formu splnění brigádní povinnosti by si měla odhlasovat MO na členské schůzi s přihlédnutím ke svým potřebám a složení členské základny a nikdo by jí do toho neměl kecat.
reagovat - Úterý 6. března 2012 ve 12:38 ® dandydm reakce na …
-
Mrknato> Nejsi nějak divnej, dal jsem si tu námahu a přečtl pár tvých reakcí na různá témata a zjistil jsem zajímavou věc z celé reakce si vybereš tu nejmín důležitou věc a na tu nabaluješ nesmysly vytržené z kontextu a znemožnuješ ostatním členům se volně vyjádřit. Nejsi náhodou novinář nebo politik?
reagovat - Úterý 6. března 2012 ve 12:24 ® osprey reakce na …
-
Mrknato> Co se týče brigád, je velký rozdíl mezi MO, které mají vlastní produkční plochy, o něž je třeba se starat a těmi, co je nemají.
Naše MO je má a hodně let jsem chodil si brigádu odpracovat. Pak se jednou cosi zlomilo a od té doby si to platím.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 11:57 ® Mrknato reakce na …
-
dandydm> Ty si myslíš, že by odpracování brigád mělo být směřováno do sběru odpadků na březích revírů? To by potom mohli členové dělat brigády v čistírnách odp. vod, u příslušných Povodí, které udržují břehy toků, hloubí dna toků, tím, že by se tam třeba nechali zaměstnat a zabili by dvě mouchy jednou ranou..... Jen nevím, proč by rybáři měli programově uklízet nepořádek po všech občanech a nahrazovat tak technické služby.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 11:49 ® dandydm reakce na …
-
Já si myslím, že je to na nás. Bigáda = základní povinnost, náhradní plnění, ať už finanční nebo věcné, ano, ale jednotné pro celý svaz stejně. To jestli vedení nemá pro členy brigády? Nenechte se vysmát rozhlédnite se po revírech, na ty spousty nepořádku kolem vody. Máte pravdu, Ti co tvrdíte, že to produkujeme sami a většinou jen pár nezodpovědných, ale jak jinak chcete tyto rádoby rybáře vychovat. Takhle mají pocit, že si můžou koupit cokoli.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 11:07 ® Mrknato reakce na …
-
dandydm> Do roku 1975 byby brigády přirozené, normální. Do roku 2004 to byl doběh a součást hledání něčeho nového a po roce 2004 se dá na brigády dívat různě, z mnoha pohledů.
Většina hospodářů v ČRS vítá hotovostní úhradu brigád, a pokud se tu bavíme o brigádách, tak by také bylo dobré si říci k čemu a komu by měly sloužit. To tu vůbec nezaznělo.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 10:49 ® dandydm reakce na …
-
Mrknato> Takže podle toho co píšeš, se dá pochopit, že to co se tady dělo doposud bylo špatně, ale vysvětli mně jak je možné, že za dob minulých jsem šel k vodě bylo tam relativně čisto a většinou jsem si dobře zachytal. A můžu říct, že na brigády sám chodím a vcelku nad rámec povinnosti. A opět Vás žádám držte se tématu: Brigády s možností náhradního plnění nebo jen platit.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 10:30 ® Mrknato reakce na …
-
hraji> Píši své názory, které opírám o realitu, skutečná svazodata a vývoj ve společnosti. Ve většině firem totiž přišly na to, že mnohé činnosti, které si dřívě dělali interně, vlastními silami, lze efektivněji, lépe a levněji zajišťovat externě outsorsingem. Pro svaz a hlavně územní rybolov by tento outsorsing mohl fungovat v chovu ryb.
Nevím proč a co tě vede k řešení „mých“ problémů, „léčby“? Být tebou tak bych zapracoval na sobě a členům MRS vysvětlil, proč zrovna na Svitavě 1 vysazujete dle plánu do 29ha násad za 750000,–Kč? Myslím, že by je to zajímalo. Mě to také zajímá, jelikož to jsou veřejné informace. Nebo jim poradil, jak takové zarybnění od svazu, neboť MRS ho garantuje rybářskému orgánu, zařídit i u nich.
Náš pardubický dvoreček funguje velmi slušně v daném systému, nevím, proč ho označuješ za zaprděný? Pokud v něm vidíš něco konkrétně nestandardního, tak to uveď, netyď se! Já za fráze považuji tvé plky o tom, že by někdo někoho hnal. Možná by mě hnali ti, co si udělali ze svazočinností živobytí, těm by se z bidýlka nechtělo, ti by se durdili, ale běžnému rybáři vadí, že původní ryby mizí, nebo že se vysazuje málo ryb. V něčem pravdu mají, v něčem ne, ale ve finále by bylo možno za současné peníze, které platí rybář vysazovat do územních revírů víc a větší spektrum druhů ryb.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 10:01 ® Mrknato reakce na …
-
regulus> U nás některé MO také chovají jiné druhy ryb, ale vede kapr a hlavně peníze z brigád jdou do chovu, ale tím je neprůhledně navyšována odsouhlasená svazová cena násad. Pokud porovnáš svazoceny a skutečné ceny násad, do kterých promítneš i brigády, náklady z odměn členů, výplat zaměstnanců MO, údržby a investic majetku svazu, pak skutečná cena svazových násad výrazně převyšuje ceny komerční, tedy konečné ceny chovatelů mimo svaz. Tím, že svazocena např. kapra je 40,–Kč/kg (platí územní svaz z peněz rybáře za povolenky) a náklady z rozpočtu MO na chov., údržbu, odměny, investice… atd mohou dělat i přes 50,–Kč/kg na odchovaného kapra (což také platí rybář v brigádách a členských) je pro něj rozhodně lepší, když by uživatel pořídil toho kapra „za jeho peníze“ např. za konečných 55,–Kč/kg, místo možných 90,–Kč/kg, ke kterým skutečná cena kapra ve svazu dospěje. To lze i doložit tím, proč skončily rybochovy provozované územními svazy.
Říkáš že to není na úkor jiných ryb… NO dobře, ukaž mě normální revír, ne Svitavu1, kde v zaryb. plánech jsou násady plotic, proudníků, parem, okounů, podouství, karasů … v množství, které by tyto druhy rozvíjely. Samozřejmě, že svaz, MO chovají i potočáky, ale způsob chovu je podle mě devastující, což lze prokázat v silně klesajících úlovcích a podle mě v tomto způsobu chovu nelze pokračovat.
reagovat - Úterý 6. března 2012 v 8:33 ® hraji reakce na …
-
Mrknato> tak ti ještě jednou napíšu, v čem je tvůj problém. Ty znáš realitu, smutnou, vašeho zaprděného pardubického dvorečku. Ty k té smutné realitě přidáš několik svých naučených frází o svazo lovu a přerozdělování a vydáváš tento svůj pokřivený pohled za reálný stav revírů a péče o ně v ČRS a hodně často i v MRS. Jsem přesvědčen, že by s tvým názorem nesouhlasila naprostá většina rybářů, kteří se o svůj revír starají, je jim jedno, zda pod územním a nebo celosvazovým jhem. Jim jde o ryby a jejich revír. A s těmi tvými bláboly by tě hnali.
reagovat - Úterý 6. března 2012 ve 2:24 ® regulus reakce na …
-
Mrknato> já teda zírám, ale třeba to u vás tak je.
reagovat
U nás se zase dělají PO, siveni a líni, kapři se kupují, dravci, ostroretky, PD se taky kupují. Prakticky všeho se nasazuje víc než je zarybňovací plán, je sice pravda, že kapři vedou, ale vzhledem k tomu, že to není na úkor jinejch ryb, tak je mi to jedno. - Úterý 6. března 2012 v 0:36 ® Mrknato
-
osprey> Jistě máš pravdu, ale uživatel revírů má i přes to povinnost ze zákona podporovat a rozvíjet původní druhy ryb. To by stejně tak mohl říci, že nebude bránit „novým evropským trendům v kaprařině“ a svazová RS nebude kontrolovat a postihovat lov na tři pruty po závěrečné.
I tady MO sehrávají negativní roli, protože jestli něco chovají, tak kapra, kterého je levnější koupit mimo svaz a co potom s „brigádami“ které jsou směřovány do kaprochovů? Ty kapry pak svaz samozřejmě umístí do revírů a pak nemá zájem zkoumat obsádku a přerušit tak kaprohospodářství. Tady podle mě končí zbožné přání o vyváženou obsádku.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 22:18 ® osprey reakce na …
-
Mrknato> Nejen změnu zarybňovacích plánů. Bohužel by mnohé menší revíry potřebovaly spoustu věcí, z nichž většina ani není v kompetenci svazu.
Ale kvalitní průzkum obsádky a její následné zkvalitnění by potřebovala spousta vod.
Jde ale také o to, aby se tam ty ryby udržely a aby se nestaly potravou predátorů nebo je během pár týdnů někdo nevypytlačil.
Zrealizovat tohle všechno je ale asi jen zbožné přání.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 22:13 ® Fryw reakce na …
-
hraji> Děkuju. Nevěděl jem jak to chodí, jestli je to aplikováno plošně, nebo věc MO. Teď už mám jasno.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 21:18 ® Mrknato
-
regulus> Ano, každý se díváme na rybařinu jinak. Já víc cestuji v rámci kraje a pro mě má větší hodnotu revír, příroda, obsádka kraje, před nějakým umělým uskupením jemuž se říká MO, které slouží pro 99% lidí jako místo k výdeji povolenky. To jedno procento z toho má kšeft. Já ale píšu o územních revírech, ne soukromácích, brčálnících, které si nějaká parta zarybňuje, loví na nich a je přirozené že pro to i přiloží ruku k dílu. Nikoho cizího tam ale nepustí.
U nás brigády i finanční náhrada jde MO a tak jsou „odkláněny“ finance od rybářů a ti v tomto směru brblají oprávněně, že se rybařina stále zdražuje. Zdražuje se ale právě kvůli „potřebám“ MO. Malé říční územní revíry by potřebovaly změnu zaryb. plánů jako sůl a na to budou potřeba peníze.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 20:27 ® regulus
-
Mrknato> vůbec nejde o nový nenový délka registrace nehraje roli, já vůbec nehodlám zpochybňovat tvůj názor, že tě zajímá tok peněz v ČRS, jen jsem napsal svůj. Jedno mi to je z prostého důvodu, nejsu rybář cestovatel snad kromě pstruhovky kde mi nic jiného nezbývá, ale i tak mi ten „jihomoravskej rybník“ bohatě stačí a MRS není ČRS, čímž nechci říct lepší horší, ale je to jiná organizace, holý konstatování faktu. Jakýkoliv dění v ČRS nemám možnost nijakým způsobem ovlivnit. O problémech (pokud nějaký vůbec jsou) v ČRS vím jenom z diskusí na netu (což je hodně diskutabilní zdroj informací) i tady někdo někde dával jakejsi obrázek jakým způsobem se prachy mezi jednotlivejma ÚS a ústředím přerozdělují, nehododlám to nijak komentovat nebo se k tomu vyjadřovat, páč o tom vím howno. No a jsem přesvědčen, že většina členů ČRS ví stejný kulový o MRS. Pokud se týká jakýhosi vyrovnání mezi MRS a ČRS v rámci celorepublikový povolenky, tak si myslím, že každej ze svazů z toho dostane to svoje, ČRS 1950 Kč za celosvazovou a MRS 800 Kč za jihomoravskou povolenku plus ještě kilo zbude, což je asi na administrativní výdaje. Svazy se takto dohodly, nic blbýho na tom nevidím. Kdybych chtěl rejpat, tak budu tvrdit, že se u vás dá chytat levněji než u nás, protože za 1950 Kč můžete chytat na 5× větším území než my za 800 Kč, ale je to hovadina. Další věcí kterou bych mohl namítat je invaze na Dyji a Novomlýnský nádrže, mohl bys mi oponovat něčím jiným a byla by to debata vo ničem. Nevidím tedy jakoukoliv souvislost brigád v MRS s vaším celosvazovým a konec konců i celorepublikovým rybolovem a už vůbec ne se zarybněním ve východních Čechách nebo jinde.
reagovat
Pokud by se opravdu stalo, že bude v MRS potřeba víc peněz na zarybnění nebo nevím na co, tak to patrně nebude tak jak myslel zakladatel fóra oním finančním plněním místo brigád, ale prostě se zdraží povolenka.
No a kdyby opravdu hypoteticky nastala situace, že se zruší brigády, tak by se tato položka určitě neplatila jako finanční náhrada, neměla by smysl, místo toho by se jako jakási kompenzace finančních prostředků zdražlila povolenka o půměrnou částku toho co se za finanční náhrady dříve vybralo, případně aby se vybraly prachy navíc na zajištění toho co se dělalo před tím jako brigády, takže by cena MRS povolenky byla řekněme 1500 Kč, ale v tom případě by se to do ceny celorepublikové povolenky asi promítlo, byla by o 700 Kč dražší. Je to ale dle mýho utopie. - Pondělí 5. března 2012 v 19:31 ® dandydm
-
Pánové, já chtěl jen znát Váš názor na to jestli nechat současný stav, nebo striktně zrušit brigády a jen platit. Pokud to vyšlo od Petra nebo Pavla je úplně jedno.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 13:43 ® Mrknato
-
regulus> Jsem tu nový, i když jsem se o registraci snažil mnohokrát, ale až nyní úspěšně, tak nevím, zda je možné, slušné, žádoucí komentovat některé příspěvky? Pokud něco nějak komentuji, dokážu napsat proč, co mě k tomu vede.
Mě oproti tobě ale zajímá jak si to dělají v Plzni, MOMRSU, protože to skrzeva CS a CR povolenky ovlivňuje situaci na „našich“ Hradubických revírech, ale ještě více na malých tocích Vč. kraje, které jsou závislé na přerozdělení peněz z povolenek k jejich zarybnění.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 13:34 ® Mrknato reakce na …
-
hraji> No vidíš, kdyby jsi to napsal hned, že Vaše MO v tom nejede, tak zabráníš m.j. i úvahám, že jsi v tom namočený.....
Já oproti tobě za obsesi považuji propagaci MO, vztahu k brigádám z pohledu územního rybolovu. Já si dovedu představit svazový rybolov na „státních“ vodách bez MO i brigád, ale nedokážu si předstzavit MO, brigády, bez možnosti územního rybolovu…
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 13:28 ® regulus
-
Mrknato> nic rozvádět nebudu, nechci řešit co s čím souvisí, jen jsem poukázal na to, že zadání otázky si každej může vysvětlovat jinak, zadavatel trvá na původním zadání, jeho věc, víc mne to nezajímá.
Nebudu se zaplýtat do něčeho co nevím a ani mne to popravdě svým způsobem nezajímá, jistě nic není dokonalý, ale hlavní věc je to, že se sem snažíš zaplést vaše problémy s ČRS nebo teda nevím jestli to jsou opravdu problémy nebo jen snaha některých jedinců aby to bylo jinak. My jsme si to vyřešili už před 22 lety, měli jste tu samou možnost. Jak jsem psal ideální to asi není, ale řekl bych že úplně blbý taky ne, nejsem zastánce vracení se do stavu před rokem 1975 a dokonce si myslím, že to asi bude názor většiny, jistě jsou v různých MO tendence aby hospodařily samostatně, ale zároveň její členové chtějí aby jim zůstaly výhody co mají doposud, tedy možnost chytat na všech revírech MRS, na tomhle skoro vždycky většina těchto snah skončí, nejde mít svůj brčálník jen pro sebe a zároveň využívat výhod chytání za pár šupů všude jinde, takže až na pár vyjímek to asi neprojde. Takže bych řekl, že model co tu máme, pokud se nestane něco mimořádnýho bude ještě nějakou dobu fungovat a to s brigádami i bez nich, no a jak si to uděláte s ČRS v Plzni, Strakonicích nebo Hradubicích je mi popravdě úplně jedno.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 13:22 ® hraji reakce na …
-
Mrknato> mimochodem, stejnou otázku zadal dandy i na MRKu, tam můžeš taky tu svoji obsesi ventilovat.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 13:20 ® hraji
-
Mrknato> ale proto jsem psal dandydm, aby si nejprve zjistil, o co šlo, protože i on to formuloval blbě. Ty ses toho chytil a dál rozvíjíš pitomosti. Což je pro tebe příznačné, zejména v poslední době. A nás do toho motáš už zcela zcestně, jen protože jsem napsal dandadm. Naše MO s tím návrhem neměla nic společného. Naopak, byli jsme proti zvýšení minimální ceny brigádnické hodiny na 50 Kč.
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 12:57 ® Mrknato reakce na …
-
hraji> Já jsem pouze komentoval to, co napsal dandydm. Považuji to za možné a ty jsi potvrdil, že o tom nějaká Brněnská MO uvažovala, stejně, jako se o tom uvažovalo i v ČRS. To fabulace nebudou. Třeba k tomu nedojde, ale snahy o to tu jsou a je dobře, že se o tom hovoří. Určitě Vaše progresívní MO najde možnost, jak peníze od svazu (4 lidi) dostat zpět…
reagovat - Pondělí 5. března 2012 ve 12:19 ® hraji
-
Mrknato> jak je vidět, vůbec nevíš o čem je řeč. Nikdy nikdo nenavrhoval, aby cena brigády byla zahrnuta do ceny povolenky. Možná v ČRS, ale u nás rozhodně ne. A navíc, peníze za neodpracované brigády se v MRS odváděly na svaz, tedy nebylo možné z nich platit vysazování ryb. Udělej si jasno Pavle.
Já chápu, že ti vadí, že to funguje. Ale zkus si opravdu nejprve něco zjistit, než se pustíš do fabulací.
reagovat