Chytej.cz

kvalitní prut na přívlač

4.3.2012 | pajaj | 32.625 zobrazení | 126 odpovědí

Dobrý den, potřeboval bych poradit s výběrem kvalitního prutu na přívlač, chytám hlavně menší řeky, občas přehrada ze břehu, vláčím spíše gumy, případně menší woblery, moje představa by byla prut kolem 2,7m zátěž cca 10–40g. Po různých diskuzích apod. jsem si vybral 4 pruty: Shimano Technium CX 2,7m, 10–30g, Team Dragon 2,6m 7–21g, Sportex Black pearl new 2,7 15–30g, Daiwa Exceler spin 2,7m 10–40g. Všechyn pruty se mi na internetu líbí, ale obávám se, že je všechny nebudu schopen osahat. Poradí mi hlavně někdo, kdo má osobní zkušenost s těmito pruty. P.S. doposud jsem měl Mivardi imperium 2,4 m, 17–40g- vcelku spokojenost, ale chtěl bych se posunout dále. Předem díky

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 8. března 2012 ve 23:39 ® osprey reakce na …
osprey

pajaj> Dokonce i rybu, když ji vlečeš z vody.:-))

Ale aktuálně je na trhu už nová verze.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 23:15 ® pajaj reakce na …

pemalda>díky za tip. Utáhne i woblery?

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 21:51 ® pemalda reakce na …
pemalda

pajaj>Ahoj,já mam na to co popisuješ daiwu infinity Q 270CM 7–28g a vyhovuje my velmi dobře,ale někomu jinýmu třeba nemusí.Je to takle těžký se rozhodovat,když si to nemůžeš vyzkoušet.Z těmi jinými pruty o kterejch se tu píše nemam zkušenosti.Dávám ti to jako typ na další lehkej citlivej proutek kolem 3000 tisíc.Tak ať dobře vybereš.čau

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 21:24 ® pajaj reakce na …

SURF> voláme troutkillera, co daiwa shogun??

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 21:23 ® pajaj reakce na …

kerob>teď jsem koukal přímo na stránky robinsonu,http://ww­w.robinson-cz.com/?p=pro­ductsList&iCa­tegory=146&sNa­me=Pruty-DELENE, a našel jsem tam několik různých diaflexů ale je to buď light spin nebo těch 10–30g, nejvíc je claasic super fast 2,7m, 10–38g. Vyznáš se v tom? žádná chvějivka tam není. a pokud něco od Robinsonu, tak kterej?

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 20:59 ® SURF reakce na …

pajaj> Přes Daiwy, je tady opět troutkiller. Zkus se zeptat jeho.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 20:46 ® kerob
kerob

pajaj> mam diaflex spin 10–30g. Ze starsi serie – dnes se tahle gramaz uz nedela. A ta chvejivka skutecne zvladne vic – ma silnejsi pater (a taky o 60g vic) a mnohem vetsi rezervu. Ta vlepena spicka je srovnatelna se spickou light vlacaku… neni to typicka chvejivka na mikromrdky. Vodim na tom gumy na hlavach do 18g, silna pater mi umoznuje i agresivni vedeni na dalku i poradnej zasek a ta spicka je precijen citlivejsi. Nemuzu si ten prut po trech sezonach vynachvalit.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 20:26 ® pajaj

Jak to tak vidím, jsem sice o hodně chytřejší, ale že bych měl vybráno, to tedy ani náhodou. a pokud se o víkendu nedostanu do Brna, tak to budete pánové muset okouknout za mě a přispět dalšími zajímavými poznatky:-)) Nemáte někdo náhodou zkušenost s tou Daiwou Shogun?

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 19:09 ® osprey reakce na …
osprey

SURF> Já vím, ale co na to říct… Na tuňáky tady průvodcuje Romeo. Když jsem viděl, co ta sranda stojí, tak budu dál chytat u nás kudly:-))

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 18:58 ® SURF reakce na …

osprey> Doufám, že si to nevzal vážně. To byl hec.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 18:49 ® osprey reakce na …
osprey

SURF> Já na takovouhle rybu nemám co doporučovat. Největší ryba, co jsem kdy vytáhl, vážila asi tak desetinu.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 17:42 ® SURF

osprey> A jaký prut by si doporučil, na tenhle kousek? Z boutu, by to mohla být zajímavá projížďka!:->

http://www.novinky.cz/…logramu.html

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 13:20 ® osprey reakce na …
osprey

SURF> O prutu se napíšou nějaké věci, které ho mají popsat. Pak s ním ale někdo nějak zachází, používá ho k nějakým účelům a nějak s ním pracuje.

Jsou situace, kdy chvějivka má smysl, jsou situace, kdy ho nemá. A jsou různě stavěné chvějivky. Některé hodně jemné, jiné mají chvějivý kousek a dál jsou jak tyč.

Někdo chvějivky rád, někdo nerad, každý si nějaké argumenty najde. Ber to všechno s rezervou a zkus si to někde osahat. A kolem 20 m už chvějivka není až takový zázrak. S rostoucí dálkou potřebuješ rychlý citlivý prut klasického typu. A ve většině situací oceníš pletenku.

Třeba lov štiky s chvějivkou má u mě smysl až od listopadu a na krátkou vzdálenost. A úplně jinak se seká. Zatím mám takhle největší rybu 83 cm, takže to jde. Ale jde to i jinak a je na tobě, co si vybereš.

A pokud nebudeš vidět během nějaké situace v použití chvějivky výhodu, tak s ní nechytej.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 ve 12:52 ® troutkiller reakce na …

SURF>Chvějivka má smysl na smáky a perloočky,na větší gumu si jí ani nedokážu představit:-(( S poslední chvějivkou značky Dragon byl problém proseknout podměrečnou kudlu:-((

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 11:01 ® SURF

osprey> Pokud si přečtu, co tento prut zvládá, tak se mi vytrácí smysl chvějivé špičky. Beru to spíš, jako další možnost.

http://www.rsp-fishing.cz/…-2-75m-4-21g

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 10:49 ® SURF

pajaj> Tady máš krásně popsané výhody a nevýhody chvějivé a klasické špičky.

http://www.chytej.cz/…ukce-obecne/

Sám s chvějivou špičkou, nemám osobní zkušenosti. Největší výhody chvějivé špičky , by měly být: při chytání na malé nástrahy a na krátkou vzdálenost, vysoká citlivost prutu, (detekce záběru). Potom při extrémě jemných záběrech, sledovat špičku prutu. Dokonce, jsem někde četl, že na dvacet metrů, doslova cítí, jak mu okoun olizuje nástrahu. Myslím, že to měl být twistřík. A vlastně ještě, že měkká špička, lépe umožňuje dobrání nástrahy, při opatrném braní.

Doufám že jsem správně pochopil kelegy, kteří o tomto tématu, psali.

Nejlépe by bylo, aspoň jeden proutek si koupit a udělat si sám svoje vyhodnocení. Jak už jsem psal dříve: víc peněz – víc možností – víc zkušeností.

Vzhledem k tomu, že chytám hlavně z břehu a někdy musím házet daleko (50 – 70m), tak se tomuto typu prutu vyhýbám. Neměl by pro mě význam. To je jeden zdůvodú, proč si chci koupit jeden prut, 2,90m.

Snad nám někdo napíše své osobní zkušenosti, s těmito pruty.

Mě samotného by zajímalo, jestli má tento prut (chvějivá špička) své opodstatnění, na tekoucí vodě.

reagovat
Čtvrtek 8. března 2012 v 10:22 ® SURF

osprey> Myslím, že se nám ta diskuze hezky rozběhla.

reagovat
Středa 7. března 2012 v 18:26 ® pajaj reakce na …

kerob> jaktože ta chvějivka s nižší gramáží utáhne větší woblery?

reagovat
Středa 7. března 2012 v 15:41 ® pajaj reakce na …

kerob> A nemáš na mysli Diaflex 5–20g? Já jsem totiž zjistil, že jsou 2 odlišné typy, jeden 5–20g a druhý 10–30g-ten bych chtěl já. Můžeš mi na to kouknout? díky

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 14:40 ® kerob reakce na …
kerob

pajaj> obavam se, ze to je na nej moc. Nicmene mam jeste Diaflex Jigger 270 8–24g, coz je takova dost festovni chvejivka. 12cm gumu na 15g hlave to dava v pohode, voblery taky, i kdyz primarne to je na ty vetsi gumy.

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 14:32 ® troutkiller

Bahňák> Zdarec lovče:-) Aerocast mám a je za ty prašule super!Plánuju ho letos vzít do Norska a pohrát si na něm s nějakou metrovkou:-) Jinak na Orlasu pohodovej Kandátovej prut,těch tří dílu se neboj je to v pohodě.Gramáž mám do 40g a 10cm gumu na 15g hlavě to dává uplně v pohodě.

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 13:52 ® Bahňák

Já ten Aerocast měl v ruce a sedí mi, kámoš ho vlastní ale teprve od loňskýho podzimu a kromě jedný čudly na něj ještě nic nevytáh.

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 13:31 ® džigit reakce na …

Bahňák> velmi dobré pruty,momentálně ve velice solidní ceně

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 13:18 ® osprey reakce na …
osprey

Bahňák> Velmi pozitivní zkušenosti s Aerocastem tu deklaroval troutkiller. Až tu bude, zeptej se ho.

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 13:08 ® pajaj reakce na …

kerob> Díky za reakci, jsem rád, že bych nešlápnul vedle. akorát jsi mě vyděsil s tou gramáží. já bych n atom chtěl vodit gumy tak do 10 cm a cca 7,5g zátež nebo menší woblery- do 10 cm. Myslíš, že to ten prut zvládne?

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 13:06 ® pajaj reakce na …

osprey> To já právě zvažuji. Jelikož jsem z Českých budějovic a mám 2 malé děti, nevím, nevím, jestli doma prosadím výlet do Brna. Uvidíme:-))

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 13:00 ® Bahňák

Ahoj, nemáte někdo zkušenost se Shimanem Aerocast?

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 12:52 ® osprey reakce na …
osprey

pajaj> Sportex by v Brně být mohl, i když ne na nějakém oficiálním firemním stánku.

Kdybys tam byl o víkendu, zastav se.

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 12:20 ® kerob reakce na …
kerob

pajaj> mam Diaflex 270 10–30g… vybornej prut. Lehkej (cca 130g), skvele padne do ruky a celkove pusobi fak dobrym dojmem, i zpracovani je slusny. Nicmene ta gramaz je podle me nadhodnocena. Ja ho pouzivam na tlouste v lete, dvojka rotacka se da, mensi voblery s malym odporem taky. Da se na tom uvodit zhruba totez co na Shimano Speedmaster 270 ML (7–21g) – ten jsem prodal a koupil misto nej toho diaflexe, kterej mi prijde po vsech strankach lepsi.

reagovat
Středa 7. března 2012 ve 12:09 ® pajaj

kingkubik> Mě se ta nová verze líbí víc než ten black stream, otázka, jestli překousnu tu mechovku. Korek mi přeci jenom sedí víc. Co jsem mluvil s panem Křepelkou, oficiální tester Sportexu, tak mi řekl, že jsou ty pruty o něco těžší a mohutnější než ostatní, spíše vhodné na střední a těžší přívlač, v tomto případě bych asi do jiného prutu nešel, ale docela pochváli ten Robinson Diaflex, měl by být lehčí než Sportex, s korkem a o něco nižší gramáž- 10–30g. Oproti tomu Dragonu, by měl být i z lepšího materiálu, ale nevím, to jenom co jsem kde vyštrachal na netu. Nevíte někdo náhou, jestli bude Sportex v Brně??

reagovat