Vyhledávání
Schopnost drace identifikovat očima lanko
11.2.2012 | Dany73 | 23.265 zobrazení | 12 odpovědí
O tomto tématu se vedou časté polemiky. V čisté, téměř horské vodě, jistě bude dravec, jehož hlavní zbraní je zrak, schopen identifikovat naše lanka před vláčenou nástrahou. Co však v případě špinavých vod, jako je např. Berounka. Je schopna např. štika OČIMA lanko zaregistrovat třeba na poslední chvíli a tím se zradit? Nebo je v tomto druhu vody, té „kaši“, toto absurdní? Je pouze náhoda, že i ve špinavé mělčí vodě dostávám rok od roku více záběrů na průhledný monofil než na pletenku?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 12. února 2012 ve 21:47 ® rgb23
-
Přítomnost lanka určitě dokáže vyškolenou štiku na poslední chvíli odradit. Dám ale ruku do ohně, že v rozhodnutí štiky atakovat nástrahu, hraje pro ní „optická viditelnost“ lanka opravdu jen malou roli, protože pokud není křišťálová voda a lanko s neblíská jak zrcadlo, tak ho prostě nevidí. Že ho registruje jinými smysly, že lanko negativně ovlivňuje chod lehčích nástrah atd… o tom snad není pochyb.
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 23:43 ® Salmo1 reakce na …
-
Je to celkem známá záležitost mezi Mistry štikaři.Větší štiky řekněme 90+, jsou přece jen už ryby opatrné.Čím je voda kalnější, tím dostáváme výhodu na svoji stranu a to neplatí jen u štik.Suplovat pletenkou lanko je nesmysl, protože pro štiku není problém pletenku ukousnout a čím je štika menší tím jí to jde lépe.Lanko používám na štiky velké do 90cm.Na větší a mazané ryby používám zásadně monofil 0,60, který štikám nevadí.Není důležitá tloušťka použitého materiálu, jako spíše druh materiálu.
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 21:39 ® nnnap
-
diskuzi jsem nečetl, tak kdybych se dubloval tak promiňte, ale kdyby byla ryba odsouzená v našich vodách pouze na zrak, tak je slepá a jmenuje se Astyanax jordani http://rybicky.net/…max/3875.jpg
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 14:00 ® osprey reakce na …
-
Dany73> My lidé máme sklony vidět věci svýma očima.
Vem si, že ryby loví v noci, v kalné vodě a v mnoha dalších typech podmínek. Jen málo druhů může spoléhat jen na zrak.
A že se ryby naučí poznávat věci, s nimiž už mají nepříjemnou zkušenost, to je holý fakt. Na druhou stranu hlad je hlad a pod jeho vlivem i nejzkušenější ryba ztrácí opatrnost.
Fakt je, že u velké a ochytané ryby máš za rok jen pár příležitostí chytit ji na umělou nástrahu. Dostat ji na přirozenou, ideálně živou, je snazší. Pokud ale ryby žerou, tak jsi zase jako vláčkař rychlejší.
A pořád je tu šance, že se ti povede rybu něčím zaujmout nebo nasrat (to poslední slovo jsem si nevymyslel, používá ho štikař, kterému nesahám ani po kolena).
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 13:46 ® Dany73 reakce na …
-
osprey> btw. vloni jsem celé odpoledne vláčel na mém „tutovém“ fleku. Zkoušel jsem všechno možné (nástrahy,vedení) a nic. Pak jsem tam celej zoufalej hodil rybičku do toho samého místa pod stromem a za 5 min. trofejka… Tolik ještě k mazanosti ryb na silně prochytávaných vodách a v návaznosti na tvůj 4.odstavec zase moje zkušenost.
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 13:23 ® Dany73 reakce na …
-
Osprey děkuji za tvoje postřehy stejně jako za radu s výběrem navijáku. Chytám nejčastěji ve velmi silně prochytávaných vodách a zjišťuji, co vše se ryby (dravci) naučily. Jsem přesvědčen, že v některých vodách rozeznávají větší detaily, než jsme schopni si připustit. A je to tak dobře vzhledem k dnešnímu tlaku.
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 13:12 ® osprey reakce na …
-
Dany73> Však počkej na jiného člověka, který ti sem napíše své zkušenosti výhradně s tím, jak to ryba vnímá zrakem. Snad nebudu jediný, kdo tu s tebou bude diskutovat.
Já ti jen tvrdím to, že prostý měkký průtažný monofil má pod vodou při pohybu úplně jinou hydroakustickou odezvu než tvrdá neprůtažná drnčící pletenka nebo lanko, u kterého ještě vodou poletují nějaké obratlíky apod. Tj. i kdyby to ta ryba neviděla, stejně může vnímat rozdíl.
Jinak si umím představit dost situací, kdy dravec to lanko opravdu vidět nemůže. Jde i velikost nástrahy (některé svým projevem poutají pozornost tak, že lanko je vedle nich bezvýznamné) a taky o rychlost.
Naopak jsem viděl situaci, kdy si štika v čisté vodě pod mýma nohama to lanko v celé délce prohlédla. Normálně po něm doslova ručkovala očima. Lovil jsem v prosinci na vláčenou mrtvou rybu. Vyjela za ní až k hladině, prohlédla si rybu, lanko v celé délce a pak se potopila a už o to neprojevila sebemenší zájem.
reagovat - Sobota 11. února 2012 ve 12:53 ® Dany73 reakce na …
-
osprey> Asi jsem natvrdlej nebo se špatně chápeme. Pokud táhnu vodou lanko, šnůru nebo vlasec, dravec identifikuje rozdíl materiálu i jinak než zrakem? Tedy naučí se rozeznávat rozdíl podle zvuku nebo při otření.. Pokud ano chápu. Fórum jsem však založil k porovnání zkušeností nás všech s výhradně zrakovou kvalitou těch mazaných druhů dravců.
reagovat - Sobota 11. února 2012 v 11:33 ® osprey reakce na …
-
Dany73> Můžu tady prezentovat jen svůj názor. Ale pochop, že i ty poznáš, jestli kolem tebe projelo auto nebo motorka, i když ti zavážu oči.
V reálu ti řeknu, že kolikrát to ten dravec asi opravdu nevidí (poznáš to i na nárůstu počtu záběrů, když se sešeří). Ale furt je to o tom, že ne vždy musí být zrak nejdůležitějším smyslem.
reagovat - Sobota 11. února 2012 v 11:26 ® Dany73 reakce na …
-
osprey> Dobře, držme se případu, kdy ze všech smyslových orgánů dravce je nejdůležitější zrak, a tento orgán ve fázi rozhodnutí se k útoku zvítězí nad dalšími neoddiskutovatelnými smysly.
reagovat - Sobota 11. února 2012 v 11:17 ® jajco
-
A to dostáváš víc záběrů na monofil bez lanka?
reagovat - Sobota 11. února 2012 v 10:45 ® osprey
-
A proč si všichni myslí, že dravec nemá jiné smysly než zrak? Štika má hlavu samý kanálek proudového orgánu. A jestli lanko vidí nebo nevidí a v jaké vodě – pochybuju, že na to téma existuje seriózní studie.
Na druhou stranu lovit štiky bez lanka není dobře. U ostatních dravců je to záležitost toho, jaká je šance, že na to štika hupne a je pár dalších situací, kdy se nějaký návazce snese.
reagovat