Vyhledávání
Rybaření na Sardínii
10.2.2012 | paia | 29.991 zobrazení | 12 odpovědí
Ahoj všem, v červnu se chystám s přítelkyní na Sardínii a jelikož to vypadá, že si budeme muset vařit sami, tak jsem si říkal, že bych do jídelníčku přispěl trochou čerstvých ryb z moře. Bohužel jsem v tomto totální laik, tak jsem se chtěl zeptat na zkušenosti. Vzal bych si s sebou asi cestovní teleskopickej přívlačák, nějakej splávek, háček, pár rotaček a nějakou gumku. Jak by jste mi poradili, že bych měl chytat, co je vlastně z ulovitelných mořských potvor jedlé a smysluplné k úpravě jako jídlo? Předpokládám, že čudličky 10–15 cm asi nebudou to pravé ořechové.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 16. března 2012 ve 14:18 ® paia
-
Díky moc, velmi cenné rady…
reagovat - Úterý 21. února 2012 v 16:51 ® JohnyMad
-
A ještě pár rad na konec. Fakt nepodceňuj sílu slunka. Tu blbost jsem také udělal
reagovatv zápalu rybaření… na jaře ve Viareggiu na molu kdy foukal studený vítr od moře a zdálo se, že slunce nemá žádnou sílu. Po dvou hoďkách jsem měl záda jak náčelník rudej opar a 2 týdny jsem nemohl na slunko. Taky nepodceňuj moře samo o sobě. Je to velmi nebezpečný živel. Jednou jsem chytal na kamenech na CinqueTerre pořád voda po kolena. Najednou se od nikud přihnala vlna až po krk. Flákla se mnou vo to kamení a zase si zmizela. Tenkrát jsem to vodnesl jen ztrátou slunečních brýlí a odřeninami. TAkže nezapomeň na pořádný boty. V žabkách to na kamení jde docela blbě
Každopádně si to tam užij !!!
- Úterý 21. února 2012 v 16:34 ® JohnyMad
-
A co se týče plavačky…tak rozhodně delší prut a angličáka s kterým daleko dohodíš. Protože u břehu se fakt vyskytují jen čudly, ale pár metrů od břehu už se dají chytit zajímavý kousky. Nemusíš ho moc vyvažovat neb v těch vlnách budeš ten splávek potřebovat vidět, takže delší anténka se fakt hodí. Rozhodně ne nějaké pidi splávky. Tu chybu už jsem udělal já, tak ji nemusíš opakovat. S gramovým splávkem nahodíš pár metru a první vlna ti ho v jedné sekundě mrskné zpátky na břeh. Takže buďto ten paternoster a nebo klasický odhoz. A na ty přítoky bych moc nespoléhal, Jestli se dobře pamatuju, tak mi Luciano říkal že v létě je tam mega sucho. Takže najít přítok bude asi dost těžký. Pokud tam vůbec nějaký bude.
reagovat - Úterý 21. února 2012 v 16:17 ® JohnyMad
-
Když jsme jezdili na to moře tak jsme používali paternostera a na konci normální olůvko. NA háček jsme dávali vždy kousek gamberety – to je ten růžovej zadeček z langusty co se dá běžně koupit mraženej i u nás (vypadá jak larva). Je to zaručená návnada a moc to nestojí. Jinak my jsme to spouštěli přímo dolu z lodi až na dno kousek přizvedli a čekali s vlascem v ruce. Jak ucítíš zaškubání tak sekej. BYla rada domorodců
reagovatZe břehu ale… jAk píše Osprey. Určitě si zaplav a zjisti jaké je dno. Pokud písek tak to bude OK. pokud rozeklané skalní podloží…tak to bez splávku asi nepujde. Já ale moc dobré zkušenosti se splávkem nemám. Něco jiného je v přístavu, kde je hladina klidná jak v rybníku a něco jiného je někde na molu kde jsou dvoumetrový vlny.
- Středa 15. února 2012 v 9:52 ® paia reakce na …
-
Hmm, uvidím, do června mám na vymýšlení času dost…
reagovat - Úterý 14. února 2012 ve 12:51 ® osprey reakce na …
-
paia> Spíš paternoster. U Drop Shotu je ten háček napevno na kmeni. Ale asi by to taky fungovalo. Z toho, co jsem vykoukal, bych doporučil spíš přírodní nástrahu. S tou to stačí jen tak popotahovat.
reagovat - Úterý 14. února 2012 ve 12:28 ® paia reakce na …
-
Dík za tip, v podstatě něco jako páter nebo dropshot, že?
reagovat - Pondělí 13. února 2012 v 15:13 ® osprey reakce na …
-
paia> Fakt si zaplav a udělej si obrázek, co tam žije. Na ty říčky nevím, jestli spoléhat. Záleží i na tvojí mobilitě.
Zkus takovou věc – koncové olovo a na přívěsu nad ním nástraha. Viděl jsem to v Chorvatsku a přišlo mi to jako velmi dobrý styl pro lov z pobřeží. Daleko dohodíš a dostaneš to ke dnu. Je dobré mít to navázané tak, abys v případě vázky urval jen tu zátěž.
Zachází se s tím podle toho, co máš na přívěsu – vláčecí nástrahu budeš muset oživovat víc a jinak než kus rybího masa.
reagovat - Pondělí 13. února 2012 v 15:06 ® paia
-
Viděl jsem nějaky videa ze Sardínie a tam docela úspěšně vláčeli ze břehu, používali velky woblery a občas nějakej plech. Woby tam házet nebudu, jestli najdu nějakej vtok říčky do moře, tak bych to mohl zkusit tam, třeba se něco poštěstí, spíš to ale vidím tak, že v permanenci bude spíš spláveček a rybí maso koupíme na trhu, jestli na nějakej narazíme. Ono v těch turistických lokalitách mimo velky města podle mě moc rybích trhů nebude.
reagovat - Neděle 12. února 2012 v 17:27 ® JohnyMad
-
Jak píše Osprey. Z břehu je to dost těžký. Ač se to nezdá, středozemní moře není plné ryb
reagovatPotápění za účelem průzkumu je výborná věc, ale nemusí ti toho zase tak moc napovědět. KDyž jsme jezdili v Itošce na to moře, tak jsme to zaparkovali na hloubce 30 – 40m- Ta voda byl tak čistá, že když jsi hupsnul do vody s potápěcími brýlemi, tak jsi viděl ten parádní píseček na dně. Asi tak něco jako kdyby jsi koukal ze střechy 12patrovýho činžáku…ale nikde ani šupina. Takže potápěčský průzkum nula. I tak jsem měl docela belbej pocit…ta masa vody…No zpátky k tomu hlavnímu. Nikde nic ani ploutev. Ale jak jsme mrskli do vody ten smradlavej pytel…za pár minut se to pod náma blýskalo…Nezkoušel jsem to u břehu ale podle mě to ty potvůrky museli cítit na kilometry.
- Sobota 11. února 2012 v 11:38 ® osprey
-
Ony možná čudličky 10–15 cm budou to jediné, co na mnoha místech dokážeš ze břehu s jistotou nachytat.
Záleží ale na spoustě věcí. Doporučuju zapotápět se na místech, kde chceš chytat – hned vidíš, do čeho jdeš
reagovat - Pátek 10. února 2012 v 15:03 ® JohnyMad
-
Ahoj, mám kámaráda, rodilý Sardo. On bohužel na udici mc neloví. Když jsme se bavili o rybaření tak jen s harpunou a potápěním. Nedávno mi ukazoval na facebooku fotky svého bratránka s tuňákem. Slušný kousek, ale ten určitě nepůjde chytit ze břehu. Všechno z lodě. Jinak ze břehu (molo, pláž) to asi bude s přívlačí těžký…spíš bych napíchnul nějakou tu langustu, sepii nebo chobotničku. Čím víc to bude smrdět tím líp
reagovatKDyž jsem ještě hodně jezdil do Itošky, tak jsem chytal na molu na splávek s kouskem langusty, ale byly to jen čudly. Parkrát jsem se dostal na loď kde jsme odfrčeli cca 2km na moře, ponořili síťovku se smradlavýma langustama do moře a pak chytali jen na vlasec s oluvkem a háčkem. Prostě jsi to spustil do hloubky toho voňavého pytlíku a čekal jestli s tím něco škubne
Chytali jsme takhle mořské Jehly a nějaký ty mořský plotice