Chytej.cz

Rybaření na Sardínii necteno

10.2.2012 | paia | 29.992 zobrazení | 12 odpovědí

Ahoj všem, v červnu se chystám s přítelkyní na Sardínii a jelikož to vypadá, že si budeme muset vařit sami, tak jsem si říkal, že bych do jídelníčku přispěl trochou čerstvých ryb z moře. Bohužel jsem v tomto totální laik, tak jsem se chtěl zeptat na zkušenosti. Vzal bych si s sebou asi cestovní teleskopickej přívlačák, nějakej splávek, háček, pár rotaček a nějakou gumku. Jak by jste mi poradili, že bych měl chytat, co je vlastně z ulovitelných mořských potvor jedlé a smysluplné k úpravě jako jídlo? Předpokládám, že čudličky 10–15 cm asi nebudou to pravé ořechové.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 16. března 2012 ve 14:18 ® paia
paia

Díky moc, velmi cenné rady…

reagovat
Úterý 21. února 2012 v 16:51 ® JohnyMad

A ještě pár rad na konec. Fakt nepodceňuj sílu slunka. Tu blbost jsem také udělal :-) v zápalu rybaření… na jaře ve Viareggiu na molu kdy foukal studený vítr od moře a zdálo se, že slunce nemá žádnou sílu. Po dvou hoďkách jsem měl záda jak náčelník rudej opar a 2 týdny jsem nemohl na slunko. Taky nepodceňuj moře samo o sobě. Je to velmi nebezpečný živel. Jednou jsem chytal na kamenech na CinqueTerre pořád voda po kolena. Najednou se od nikud přihnala vlna až po krk. Flákla se mnou vo to kamení a zase si zmizela. Tenkrát jsem to vodnesl jen ztrátou slunečních brýlí a odřeninami. TAkže nezapomeň na pořádný boty. V žabkách to na kamení jde docela blbě :-) Každopádně si to tam užij !!!

reagovat
Úterý 21. února 2012 v 16:34 ® JohnyMad

A co se týče plavačky…tak rozhodně delší prut a angličáka s kterým daleko dohodíš. Protože u břehu se fakt vyskytují jen čudly, ale pár metrů od břehu už se dají chytit zajímavý kousky. Nemusíš ho moc vyvažovat neb v těch vlnách budeš ten splávek potřebovat vidět, takže delší anténka se fakt hodí. Rozhodně ne nějaké pidi splávky. Tu chybu už jsem udělal já, tak ji nemusíš opakovat. S gramovým splávkem nahodíš pár metru a první vlna ti ho v jedné sekundě mrskné zpátky na břeh. Takže buďto ten paternoster a nebo klasický odhoz. A na ty přítoky bych moc nespoléhal, Jestli se dobře pamatuju, tak mi Luciano říkal že v létě je tam mega sucho. Takže najít přítok bude asi dost těžký. Pokud tam vůbec nějaký bude.

reagovat
Úterý 21. února 2012 v 16:17 ® JohnyMad

Když jsme jezdili na to moře tak jsme používali paternostera a na konci normální olůvko. NA háček jsme dávali vždy kousek gamberety – to je ten růžovej zadeček z langusty co se dá běžně koupit mraženej i u nás (vypadá jak larva). Je to zaručená návnada a moc to nestojí. Jinak my jsme to spouštěli přímo dolu z lodi až na dno kousek přizvedli a čekali s vlascem v ruce. Jak ucítíš zaškubání tak sekej. BYla rada domorodců :-) Ze břehu ale… jAk píše Osprey. Určitě si zaplav a zjisti jaké je dno. Pokud písek tak to bude OK. pokud rozeklané skalní podloží…tak to bez splávku asi nepujde. Já ale moc dobré zkušenosti se splávkem nemám. Něco jiného je v přístavu, kde je hladina klidná jak v rybníku a něco jiného je někde na molu kde jsou dvoumetrový vlny.

reagovat
Středa 15. února 2012 v 9:52 ® paia reakce na …
paia

Hmm, uvidím, do června mám na vymýšlení času dost…

reagovat
Úterý 14. února 2012 ve 12:51 ® osprey reakce na …
osprey

paia> Spíš paternoster. U Drop Shotu je ten háček napevno na kmeni. Ale asi by to taky fungovalo. Z toho, co jsem vykoukal, bych doporučil spíš přírodní nástrahu. S tou to stačí jen tak popotahovat.

reagovat
Úterý 14. února 2012 ve 12:28 ® paia reakce na …
paia

Dík za tip, v podstatě něco jako páter nebo dropshot, že?

reagovat
Pondělí 13. února 2012 v 15:13 ® osprey reakce na …
osprey

paia> Fakt si zaplav a udělej si obrázek, co tam žije. Na ty říčky nevím, jestli spoléhat. Záleží i na tvojí mobilitě.

Zkus takovou věc – koncové olovo a na přívěsu nad ním nástraha. Viděl jsem to v Chorvatsku a přišlo mi to jako velmi dobrý styl pro lov z pobřeží. Daleko dohodíš a dostaneš to ke dnu. Je dobré mít to navázané tak, abys v případě vázky urval jen tu zátěž.

Zachází se s tím podle toho, co máš na přívěsu – vláčecí nástrahu budeš muset oživovat víc a jinak než kus rybího masa.

reagovat
Pondělí 13. února 2012 v 15:06 ® paia
paia

Viděl jsem nějaky videa ze Sardínie a tam docela úspěšně vláčeli ze břehu, používali velky woblery a občas nějakej plech. Woby tam házet nebudu, jestli najdu nějakej vtok říčky do moře, tak bych to mohl zkusit tam, třeba se něco poštěstí, spíš to ale vidím tak, že v permanenci bude spíš spláveček a rybí maso koupíme na trhu, jestli na nějakej narazíme. Ono v těch turistických lokalitách mimo velky města podle mě moc rybích trhů nebude.

reagovat
Neděle 12. února 2012 v 17:27 ® JohnyMad

Jak píše Osprey. Z břehu je to dost těžký. Ač se to nezdá, středozemní moře není plné ryb :-) Potápění za účelem průzkumu je výborná věc, ale nemusí ti toho zase tak moc napovědět. KDyž jsme jezdili v Itošce na to moře, tak jsme to zaparkovali na hloubce 30 – 40m- Ta voda byl tak čistá, že když jsi hupsnul do vody s potápěcími brýlemi, tak jsi viděl ten parádní píseček na dně. Asi tak něco jako kdyby jsi koukal ze střechy 12patrovýho činžáku…ale nikde ani šupina. Takže potápěčský průzkum nula. I tak jsem měl docela belbej pocit…ta masa vody…No zpátky k tomu hlavnímu. Nikde nic ani ploutev. Ale jak jsme mrskli do vody ten smradlavej pytel…za pár minut se to pod náma blýskalo…Nezkoušel jsem to u břehu ale podle mě to ty potvůrky museli cítit na kilometry.

reagovat
Sobota 11. února 2012 v 11:38 ® osprey
osprey

Ony možná čudličky 10–15 cm budou to jediné, co na mnoha místech dokážeš ze břehu s jistotou nachytat.

Záleží ale na spoustě věcí. Doporučuju zapotápět se na místech, kde chceš chytat – hned vidíš, do čeho jdeš:-))

reagovat
Pátek 10. února 2012 v 15:03 ® JohnyMad

Ahoj, mám kámaráda, rodilý Sardo. On bohužel na udici mc neloví. Když jsme se bavili o rybaření tak jen s harpunou a potápěním. Nedávno mi ukazoval na facebooku fotky svého bratránka s tuňákem. Slušný kousek, ale ten určitě nepůjde chytit ze břehu. Všechno z lodě. Jinak ze břehu (molo, pláž) to asi bude s přívlačí těžký…spíš bych napíchnul nějakou tu langustu, sepii nebo chobotničku. Čím víc to bude smrdět tím líp :-) KDyž jsem ještě hodně jezdil do Itošky, tak jsem chytal na molu na splávek s kouskem langusty, ale byly to jen čudly. Parkrát jsem se dostal na loď kde jsme odfrčeli cca 2km na moře, ponořili síťovku se smradlavýma langustama do moře a pak chytali jen na vlasec s oluvkem a háčkem. Prostě jsi to spustil do hloubky toho voňavého pytlíku a čekal jestli s tím něco škubne :-) Chytali jsme takhle mořské Jehly a nějaký ty mořský plotice :-)

reagovat