Vyhledávání
Výroba boilies
17.1.2012 | pítrson | 55.256 zobrazení | 110 odpovědí
Ahoj, potřeboval bych poradit s domácí výrobou boilies – jak začít a tak. Dík za rady, nějak začít musím.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 20. ledna 2012 ve 12:56 ® Alov reakce na …
-
kubiczez> Hele, takže podle Tebe pokud řízek voní po řízku, tak může třeba mít chut jen mouky?
reagovat
Psal jsem dole, že se snažím koule dochucovat přírodní cestou (tuňák z konzervy,strouhaný česnek, různé koření a už jsem odzkoušel i rozmixované jahody s mandarinkama z plechovky). Esence se snažím nepoužívat, protože ve většině případů koule voní po tom, co jsem do nich dal. Tím netvrdím, že občas esenci nepoužiju. Obvzlášt na menší průměry koulí, kdy mi směs, protože je hrubozrná, moc nedrží, tak ji oseju přes síto a použi esenci,lososák atd.
Ale pokud válím od 18 mm nahoru, tak se snažím fakt jít přírodní cestou a věř, že to jde.
Jak už tu někde psal ladamaj. S esencí si někdy člověk může nadělat víc problémů než užitku. Stačí to s ní přehnat a je po ptákách. Taky je to ze začátku kumšt trefit správné poměry esencí. To určo víš sám.
Tak co tam máš dál šmudlo? - Pátek 20. ledna 2012 ve 12:46 ® Alov reakce na …
-
thundarr> A přesně o tom to je. Každý at si jde svou cestou. Já jsem jen pítrsonovi nabídl svůj pohled nebo postoj k tomu, na co se ptal. 95% lidí to vidí jinak, ale každý z těch 95% lidí má na to svůj pohled a má k tomu svůj přístup.
reagovat
Proto není důvod se přít, co je lepší, co horší. Pokud člověk jednou dojde do stadia, že je schopen pěkné ryby nachytat kdekoliv (pokud tam jsou), tak jsem přesvědčen o tom, že si prošel vším, co v této diskusi zaznělo a našel si svůj způsob, jak dosáhnout úspěchu.
A wo tom to je - Pátek 20. ledna 2012 ve 12:44 ® Klon reakce na …
-
kubiczez> Sojová mouka odtučněná má rozdíl jen v méně výrazné chuti,jinak jsou velmi podobné se sojovou moukou.. 6ádná kritika kolego,jen jsem myslel jestli není vyšší zájem proč obě…Dikec..
reagovat - Pátek 20. ledna 2012 ve 12:11 ® thundarr
-
S tím v zasade souhlasim. Nemyslím si ale ze by si velke firmy dovolily kuličky šulit Vzhledem k tom že se v tehle sortě lidi pohybuji nějakou dobu a mam zde hodně přátel u různych firem, vim cosi dovoli a co ne … ,samozřejme … když kilo stoji 300 fajn, když 600 je neco divně, a když 150,– tak to taky nebude košer, zase nadruhou stranu kdyz si udělaš svoje kuličky nedaš tam sice ty nejdrahší moučky, ale zase víš na čem si …a třeba na takové řece …tak je to taky hodně k kvantitě jako o kvalitě …, pro mě je každé procento navic duležite proto chytam na to čemu věřím aco mi chyta stale , nemusim měnit a jsem spokojeny, treba se jednou dostanu do faze kdy opět budu muset oprašit rollball , a zašpinit mlynek … kdovi
reagovat - Pátek 20. ledna 2012 v 11:41 ® Alov reakce na …
-
thundarr> Samozřejmě cesta ke konečnému úspěchu je trnitá a nákladná. O tom nemůže být řeč. Záleží, jak to člověk pojme. Bud se dá cestou levnějších řad komerčních směsí nebo si začne stavět směs svou a nebo bude kupovat hotovky. Je to každého věc a nikoho za to nechci kritizovat.
reagovat
Taky jsem si myslel kdysi, že koupím 3 pytlíky hotovek a mám vyhráno. Nakonec jsem měl v garáži 15 kg zbytků různých hotovek od různých firem a prd chycené. Čas u vody se mi zdál časem ztraceným, tak jsem začal špekulovat a zkoušet. O sklenicích s vodou a boilisem na balkoně nebo na parapetu v obýváku psát nebudu. O smradech, které se šírily po blízkém okolí taky ne
Taky to nestálo málo peněz, ale dovedlo mě to do stavu, že si dokážu narolovat co potřebuju a za min. peníz oproti komerčkám.
Argument, že to zabere hodně času a bordelu je zcestný. Pokud míchám suchou směs, tak mi to zabere dnes už pár minut, upražení ptáčáku je snad jediné zdržení v kuchyni. A víme, jak se některé firmy chovají. Nové směsi šlapou jak jsou nové, ale s přibívajícím časem a konkurencí se na úkor cenu ubere tohle a tam tohle a spousta lidí nakupuje jen ze setrvačnosti, než jim jejich guru předhodí další 100% žhavou novinku a jede se na novo.Takhle já si pouze něco upravím a vím, na co chytám a že pokud nastane chyba, tak je ve mě.
Ale jak už jsem napsal. Pokud rybář ryby najde, ryby se krmí, tak tu rybu dostane i na vedle zmíněný hrášek obalený ve psím lejně. Tak to prostě jeJen v případech, že rybám nešmakuje to může být právě ta zázračná kulička, která převáží misku vah
- Pátek 20. ledna 2012 v 11:37 ® thundarr reakce na …
-
Kazan> ale s tou komerční směsi jsem netvrdil ze se z ni něco nauci, nicméně minimálne si obkouka co v tom vlastně je … šlo mi o to aby si vyzkoušel, co obnaši dělat si kuličky doma.
je to jak řikaš, at si koupis sebelepši kuličku nemusi fungovat všude.
mne třeba kouleni doma nijak nenaplňovalo. mam rodinu, děti a jsem rad že mam casna ryby, natož na kuchtění …a pokud si chci něco ukuchtit, udělam to raději pro sebe a rodinu než pro ryby. proste čas který mam na ryby chci věnovat rybam, nemusím mit hafo krmeni nejlepši značky vyberu si proste něco co mi vyhovuje s čím mam dobré zkušenosti. a misto abych za vecer v hospode utratil 400,– nebo za cigara koupim si dva pytliky kuliček ktere mi muzou vydrzet i několik vyprav.
proto říkam nejdrive si vyzkoušej o čem kouleni doma je …, a pokud te maminka za to budechtit vydětit, asi to nenita zpravna cesta… krom toho kdyz koulíš,nekoulis si 2 kila ale treba10–15… to je potom skvěle straveny víkend
reagovat - Pátek 20. ledna 2012 v 9:50 ® Bigpista reakce na …
-
Robur> Na tom něco bude
reagovat - Pátek 20. ledna 2012 v 9:35 ® Kazan
-
thundarr> ono komerční směs má pouze jednu výhodu, že ti to bude skutečně držet pohromadě. A zčásti tu, že uvidíš co vše z kuchyňského nádobí potřebuješ, jaký bordel doma naděláš a nakolik máš odolnou manželku či přítelkyni
reagovatJinak se prakticky nic nenaučíš, koupíš si pytlík směsi s návodem a podle toho to uděláš. Je to vlastně to samé jako když si v marketu koupíš pytlík s práškem pro upečení bábovky, pokud dodržíš recept bábovka se podaří. Potíž je v tom, že kuchař se z tebe nestane. Kolega pítrson chce poradit s domácí výrobou koulí, takže přesvědčovat ho o tom že si má koupit komerčně vyráběné koule je mimo téma. (Samozřejmě tím nechci zlehčovat komerčně vyráběné, bo se na ně nachytalo, chytá, a bude chytat včetně těch největších shitů, velké množství kaprů včetně těch trofejních)
Co se týká doma vyráběného, poměrně rád vzpomínám na doby, kdy jsem zkoušel vyrábět různé home směsi, šlo o to jak to půjde válet, jak se to bude vařit a jestli, vůbec se to bude vařit, proč jsem tam do směsi dal to co jsem tam dal, kde a jak, a jak dlouho se to bude sušit a nakonec poslední ta nejdůležitější porota, kapříci. Zkrátka mě to bavilo a není nad ten pocit, když to začne jezdit na vlastní nástrahy.
Jinak co píšeš o špičkových znalostech firem. Samozřejmě, mají znalosti, a pokud budeš mluvit s některými, dokonce zjistíš že chodí na přednášky z oblasti výživy, že mají skvělé znalosti o trávení ryb, o tom co a jak a která složka krmení se vodě chová. Zde opět spousta věcí se dnes nechá najít na netu. Svoje znalosti potom převedou v praxi do krmení. Většinou lepší krmení lépe funguje, ale to první slovo je ,,většinou,, rybám do hlav nevidíš a tak občas zvítězí prostá jednoduchá nástraha. - Pátek 20. ledna 2012 v 0:23 ® thundarr
-
Tato odpověď mě trkla v jine diskuzi … vysvětlete mi proč to neplati i u boilie jak to tady někteří zlehčuji ?:)
osprey
Ono by se to doma namíchat dalo. Ale potřeboval bys špičkové znalosti a spoustu složek. Nakonec bys zjistil, že by ti to zabralo hodiny práce a ani bys moc neušetřil. Špičkové firmy tuní svá krmení už desítky let, takže to sám těžko doženeš. Na normální chytání není problém si něco namíchat.
reagovat - Pátek 20. ledna 2012 v 0:21 ® thundarr
-
Alov> koukam že ty budeš fakticky mistr světa. neříkam ,že to co pišeš je špatne, hele …vsadim boty že pokud ferda veme tvuj recept přijde si doma na svazovku, 2ha rybnik, uděla si 10kg stejne chytne prd … a děda vedle s kukurici ho přechyta.
jak tady někdo psal, začal bych tím, že bych si koupil 2kg komerční směsi a uvalel si něco doma. Taky jsem koulel, měl jsem svoje kuličky a jestli ryby byly na ně, nebo na kupovane bylo mi to jedno, protože jak řikaš,koule jsou jen čast uspěchu a mnohdy nepatrna. je treba vyzkouset si jestli se ti doma oplati mit bordel,smrad a ztravit hodiny delanim kulicek. Třeba tyjatra co zminujes u toho jsem malem blil, proto si dam treba 200,– za kilo nakoulenych a mam klid.
kolik penez vrazi do experimentu ? … a akorat ho to odradi od toho to dal zkoušet. a řeknu ti kdyz si koupí kilovy pytlik nějakych dobry 12mm kuliček, za 200,– zachyta si vice, nez z tvou smesi a cas ktery stravim u plotny mohu venovat rybam.
az si vyzkousim o cem to je muzu zkusit delat to jinak a levneji jak rikas ty … ja mam nachytany ryby kolem 15kil jak na sve kulicky tak na komerčni, samozřejmě ze svazovky. človekmusi ale věřit…
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 23:41 ® ladamaj reakce na …
-
Kazan>velice pěkně napsáno.1*
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 23:39 ® ladamaj reakce na …
-
Robur>ale dobře fuguje při rybolovu.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 23:39 ® Kazan reakce na …
-
Bahňák> Dívej se na to asi takhle, rybník CaR v něm kapři, co se chytí to se vrátí. Kapraři si svoje kapříky hýčkají a je to to samé jako když si krmíš doma například psa nebo kočku, taky tomu nedáváš sračky a snažíš se aby strava byla vyvážená a s vitamíny.
reagovat
Pokud si jdeš na kapříka na pánvičku, nemá opodstatnění to tam rvát, nakonec na to nemusíš mít ani koule, stačí smáčklý rohlík. - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 22:12 ® Robur reakce na …
-
Bigpista> zcela fundovaně mohu říci, že skořice voní i chutná jako skořice
reagovat. Nešťastně položená otázka.
- Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 21:28 ® ladamaj reakce na …
-
zrybenec>jestli mohu tak ti poradím pozor na předávkování esencí je rozhodně lepší dát méně jak dáš moc ryba to nechce.Jinak jestli chceš experimentovat tak dej méně dobré je také použít koření tím to nepředávkuješ a kde se viskytuje hodně vodní ptactvo,kachny atd. tak budeš úspěšnej.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 18:31 ® zrybenec reakce na …
-
Bigpista> o problematice chutě a vůně se pojednává v knize od Ken Townley
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 17:33 ® Bigpista reakce na …
-
kubiczez> Ne že bych byl nějakej echt kaprař, ale jakej je ve vodě rozdíl mezi chutí a vůní? On je mezi tím dost malý rozdíl i na suchu. Schválně, víš, jak chutná skořice? Ne jak voní, ale jak chutná?
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 16:18 ® kubiczez reakce na …
-
Klon> Vlastnosti nejspíš nejsou stejny.V jedné knížce o kaprech jsem našel něco o výrobě boilie, a tam psali že základem směsi je kukuřičná mouka,sojová mouka a sojová mouka odtučněná.Tím jsem se před 3 roky inspiroval a asi rok jsem směs vylepšoval a zkoušel.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 15:48 ®
-
Bahňák> Jasný,chápu.Já v tom žádnou vědu taky nehledám. Ale je třeba o tom vědět.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 15:36 ® kubiczez reakce na …
-
Alov> Podle mě není moc dobré aby boilie jenom vonělo, jak je tomu v tvém případě, ale aby mělo i nějakou tu chuť.Já dávám do boilie tu hrubě mletou řepku, aby nebylo hladké, a dobře se rozpadalo.Ty měníš příchutě aromem???Aroma jenom voní, tak že to tvoje boilie je jenom ovoněny,usušeny těsto.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 14:46 ® Bahňák
-
mannice> no mě se jen zdá, že z toho někdo dělá zbytečně vědu. U komerce to dokážu pochopit. Ale aby bylo jasno, nikomu to neberu jen si nejsem jistej efektivností. Moje krédo: v jednoduchosti je genialita. Záleží pochopitelně na filozofii každýho jedince, já si např. chodím k vodě vyčistit palici a když při tom sem tam něco chytím tak OK.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 14:16 ®
-
Bahňák> Kazan má pravdu, při dlouhodobějším lovu je snad i důležitý to jakou stavbu to boilies má a vitamíny jsou jedna ze složek,který by tam neměli chybět.Stejně tak jak si lidi motaj hlavu „E“čkama.Rybáři maj svojí „chemii“.Teda kapraři. Ale dá se to využít z části i do jiných technik lovu.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 14:11 ® Bahňák
-
Kazan> netvrdím že mi jde jen o to vzít si kapra na jídlo i když nejsem 100% CaRda ale přidávat vitamíny „na háček“ mi přijde zbytečný snad kromě těch který jsou v tý nástraze zcela přirozeně.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 13:59 ® Kazan
-
Bahňák> samozřejmě pokud ti jde o to vzít kapra domů na jídlo, tak to nemá žádný efekt. Pokud ale chytáš CaR a hledíš na to aby kapr ve vodě prosperoval a měl dobré přírůstky a kondici, má to svoje opodstatnění. Někteří kapraři zastávají teorii, že ryba je schopna rozpoznat pro ni nejlépe vyhovující potravu a dává jí přednost.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 13:43 ® Bahňák
-
Klon> nic ve zlým ale na co jsou v boilies dobrý např. vitamíny? Chci toho kapra dostat z vody na břeh a ne mu dělat nutričního terapeuta.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 12:41 ® Kazan
-
Jediné co ti můžu doporučit je číst, na netu je spousta článků a v knihkupectví nepřeberné množství knih týkající se kaprařiny a problematiky kolem nástrah pro kapry. Bylo tu již zmíněno že v tom není třeba hledat zbytečné těžkosti, na druhou stranu je dobré vědět jak jednotlivé složky fungují a jak se chovají a jak se zhruba bude chovat směs po uvaření. Toto jsou vše věci na dlouhé diskuze a článků kolem toho je na netu spousta. To že ti tu někdo vypálí recept, ty podle toho uděláš koule a ve finále může skončit zklamáním. Beztak základem celé kaprařiny je ryby najít a krmení vhodně předložit. Znám dost borců co navozilo krmení za mraky peněz daleko od břehu, vyvezli udice a pak je udělal děda s bramborou 5 metrů od břehu. Využij toho že je zima a čti a pak se ptej na konkrétní věci, takhle je otázka příliš obecná.
reagovat
Ještě maličkost, nedělej směsi zpočátku mnoho, stačí půl kila, sleduj jak se chová ve vodě, pokud je mamka nebo přítelkyně dobrá kuchařka, je schopna ti do začátku pomoci. A jinak koule se nechají udělat i z těsta na bramborové knedlíky a taky to chytá - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 11:34 ® Klon
-
Píšeš že nemáš zkušenosti a proto bych začal nějakou hotovou směsí od výrobce…Samozřejmě to bude lepší,protože použiješ domácí vejce a nebudeš používat albumin apod. Na těchto směsí se vlastně můžeš učit dál.Meze se nekladou jestli si pak do směsy zkusíš přidat GLM Extrakt,pivovarské kvasnice,esence,oleje ( na léto ) apod. Ano vypadá to složitě a musíš něco o tom vědět,tedy aspon co která moučka spůsobuje atd. Jinak jak píše kolega ALOV,nehledej v tom buhví co.V jednoduchosti je síla,ale na druhou stranu dodám že správné boilies by mělo být vyvážené po stánce proteinů,sacharidů,vitamínů atd.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 11:25 ® Klon reakce na …
-
kubiczez> Jen dotaz proč máš 2 sojové moučky když mají stejné vlastnosti.Tedy pokud nebudem počítat tučnost…To se mohlo použít rovnou 2 kg odtučněné nebo v tom máš jinou důležitost?? Dík
reagovat - Středa 18. ledna 2012 ve 23:37 ® Alov reakce na …
-
kubiczez> Světe div se , ale drží to a dokonce to chytá. Většinu směsí stavím na ptačích zobech. A jestli pak víš proč? Opravdu si myslíš, že krásná navoňaná dokonale hladká kulička z mouček je to pravé? Chytal si na tu tvoji směs někdy průběžně celé léto na jednom fleku? Asi samo odpovíš, že jo. A já ti řeknu, že já jsem se svou základní směsí odchytalpozdni jaro a celé léto až do konce září. Samo jsem měnil příchutě a snažil se vše dochucovat na přírodní bázi. Dokonce jsem některé koulís ani nevařil, pouze sušil. Sice obšas trošku vlasově popraskají, ale 8 hodin ve vodě v klidu vydrží a o hodně více uvolňují aroma, než vařené.
reagovat
Co tam máš dál šmudlo? - Středa 18. ledna 2012 ve 22:22 ® kubiczez
-
Třeba tohle??? 2kg – kukuřičná mouka 2kg – pšeničná krupice 1kg – sojová mouka 1kg – sojová mouka odtučněná 1kg – sušené mléko 1kg – losos. moučka 1kg – tuňáková moučka 1kg – mletá řepla
50ks – 70ks vajec 1l – melasa 5kg – jater 5ks – sardinek v oleji
reagovat