Vyhledávání
Vracení dřevní hmoty do vodních toků
5.1.2012 | Harvy | 25.873 zobrazení | 118 odpovědí
Zdravím, otázku jsem již položil na Mrk.cz, ale relevantní odpověď mi
nepřišla. Z tohoto důvodu s Vaším svolením žádám o její
zveřejnění či o odkaz k podobné otázce či článku.
Zdravím všechny, oslovil jsem Povodí Moravy k plánované úpravě MP Bečvy
v celém jejím toku. V současné době je ze strany PMO připravováno
několik akcí, které se mají pokoušet skloubit potřeby protipovodňové
ochrany a požadavky ochrany přírody, včetně požadavků na podporu
ichtyofauny. Plánuje se vracení dřevní hmoty do řeky, které však
naráží na problémy právní úpravy, rozsáhlá bezpečnostní rizika
(silné povodňové průtoky, ledochody vyvolávající zvýšené požadavky na
pevnost a bezpečnost dřevěných konstrukcí) a jistý strach z neznámého a
nevyzkoušeného. Podpora užití dřevní hmoty je ze strany Českého
rybářského svazu, regulovaná střední řeka Bečva se štěrkovým dnem bez
velké hloubky a bez rybích úkrytů je v posledních letech je devastována
od kormorána. K další diskusi ohledně tohoto typu opatření prosím
o Vaše zkušenosti s obdobným typem řeky, kde se takové opatření již
realizovala, případně o zaslání fotek z podobné řeky, kde se popadané
stromy i v regulovaném úseku s nízkou vodou zachytily, udržely se
i přes velké vody a vytvořily tak hlubší místa a tedy úkryty pro ryby a
jiné živočichy. Děkuji za spolupráci.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 24. června 2012 ve 21:40 ® Harvy reakce na …
-
Tak už u nás začli. Dle tiskové zprávy http://www.pmo.cz/…ym-zpusobem/ to vypadlo slibně. Výsledek posuďte sami. Ještě s dovolením posílám fotky Tomáše, které umístil na MRK. http://www.mrk.cz/diskuse.php?…
reagovat - Čtvrtek 2. února 2012 ve 23:54 ® osprey reakce na …
-
Harvy> Zkusím se poptat tady u nás na jihu.
reagovat - Čtvrtek 2. února 2012 ve 21:01 ® Harvy
-
Osprey, Raf> Já se osobně přiznám, že na zpracování článku v blízké době nebudu mít dostatek času. Podle mne by bylo nejlepší udělat něco podobného ve stylu videa s kormoránem. Podle mne si problém s ním (aspoň u nás) vyřeší příroda sama, tedy že již k nám nepáchne bo tu nebude mít na řekách co lovit. Ve scénáři k videu by tento fakt mohl zaznít. Tedy že návrat dřevní hmoty by mohl být jako poslední možné řešení záchrany posledních kusů generačního hejna původních druhů říčních ryb a jejich reprodukci do dalších let. S videem a nějakým písemným podnětem k řešení na takto ohrožených řekách bych oslovil buď jednotlivé správce toků nebo generální ředitelství.
reagovat
Nicméně dle mých informací se na MŽP v součinnosti s Výzkumným ústavem vodohospodářským T. G. Masaryka v současné době systémově připravuje vracení dřevní hmoty do vodních toků (projektant firma ŠINDLAR). Povodí Moravy poskytlo u nás prostor pro modelové realizace. Vše bych ještě předem zkonzultoval s Ing. Vránou z ČRS jež za svaz propaguje pozitivní přístup k mrtvé dřevní hmotě jako celku a jeho vlivu na ichtyofaunu, potažmo celé oživení toku. Nevím totiž v jakém stavu projekt na MŽP je a zda-li se bude vůbec někdy něco u nás komplexně dít. Rovněž nevím jaké svaz podniká kroky k jednání s jednotlivými povodími a konkrétním lokalitám, prozatím vím jen o diskusním semináři pořádaném v r. 2011 na ČVUT. Tímto Vás však na redakci nechci do ničeho nutit, je to na Vaší dobrovolnosti. Možná že to nebude úplné bodnutí do vosího hnízdaKaždý krok je však dobrý. Já se budu zajímat o naší řeku, na celkové řešení v ČR však sil prozatím nemám.
- Čtvrtek 2. února 2012 v 17:16 ® Kazan reakce na …
-
amarounus> také jsem si to uložil a nechám si to na přečtení později, mrtvé dřevo jsem dal najednou, jsem zvědav jak mě zaujme živé.
reagovat - Čtvrtek 2. února 2012 v 15:34 ® osprey reakce na …
-
amarounus> Zajímavé. Stáhnul jsem, uložil. Pro potřeby praxe je text příliš obecný, ale je dobře, že se na těchto věcech pracuje.
Z pohledu správců toku je jakékoli dřevo osina v řiti a bude trvat hodně dlouho, než se v tomto ohledu něco změní.
reagovat - Čtvrtek 2. února 2012 v 15:14 ® amarounus
-
Jen bych chtěl říci ,že by se pro mrtvé dřevo nemělo zapomínat na živé dřevo .Není živé dřevo ,není mrtvé dřevo.
Tady je odborná publikace k tomuto tématu:
Říční dřevo ve vodních tocích ČR (41,76MB) (Zdeněk Machačka,Lukáš Krejčí a kolektiv)
http://www.uprm.cz/…ie_drevo.pdf
reagovat - Středa 1. února 2012 v 17:03 ® Raf reakce na …
-
osprey> Nějaký odbornější článek by byl určitě dobrý. Věřím, že si dá tu práci třeba někdo z této diskuse, kdo zná problematiku více do hloubky. Já se pokusim přispět trochu „populárnějším“ zpracováním vašich názorů v naději, že si to přečtou i rybáři, kteří by normálně takové téma přeskočili.
reagovat - Středa 1. února 2012 ve 14:38 ® osprey reakce na …
-
Raf> Ono by to chtělo spíš článek typu rozhovoru se zainteresovanými osobami ve stylu té kormorání reportáže.
reagovat - Středa 1. února 2012 ve 14:07 ® Raf
-
Zajímavé a přínosné téma. Pokusím se ho podpořit alespoň tím, že na něj zpracuju Kajmanův bulvár.
reagovat - Neděle 29. ledna 2012 ve 21:32 ® Stanik
-
Harvy: konečně se mi podařilo najít ten článek, najdeš ho na těchto stránkách a určitě tam najdeš i další články k tématu, mrkni na čísla 01/11 a 03/11 http://www.vodnihospodarstvi.cz/cze/index.htm
reagovat - Pátek 20. ledna 2012 v 17:11 ® Harvy
-
Zdarte, mám teďkom problém s připojením na net, tak píšu až s odstupem. Děkuji ale za reakce k otázce. Ještě přidám odkaz z otázky z MRKu http://old.ochranaprirody.cz/…0/013776.pdf je to ale podle všeho to, co skenoval Doudleban. Nicméně je to podle všeho kvalitní materiál pro jednání, musím se tím jak budu mít více času prokousat. Zatím nemám informace, kdy se jednání s PMO uskuteční. Pokud by se chtěl někdo informovat na obdobné úpravy toku v jeho okolí, asi doporučím kontaktovat příslušného správce toku s nastíněním současného stavu a budoucí chtěnou podobu. Je to běh na dlouhou trať, ale obdobné úpravy nebudou již nikde neznámé. Pokud by se neprosadily hned kvůli financím (jako např. odstranění škodlivých následků protipovodňových opatření nebo jako součást skupiny protipovodňových opatření-poldry apod.), tak se dají např. zasadit do řešení povodňových škod po větší vodě (tím ovšem nechci přivolávat záplavy). J.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 v 15:02 ® chosebaits reakce na …
-
osprey> Tak o spolupráci s ochránci přírody mi ani nemluv!! Vlastní skušenost mám!! To jsou jen keci,keci a zákazy a pokud chceš něco řešit BA snad jejich pomoc tak to jseš na špatné adrese.Oni to nejsou jen ochranáři,ale i uřady a jejih složky spojeny k ochraně přírody.Na vše by nejraději tuny papíru,razítek atd. než vubec zvednou zadek k tomu aby opravdu začaly něco dělat!Otázky proč,co a jak by si nečekal ani od dětí?
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 14:50 ® osprey reakce na …
-
Bigpista> Na tom stojí dnešní svět – koloběh peněz. Dělat věci rozumně a šetrně je pitomost. Dá to moc práce a málo se na tom vydělá.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 14:28 ® Bigpista reakce na …
-
osprey> Bohužel máš pravdu. Každý se zuby nehty drží svého místečka. Pro spoustu lidí je výhodnější škody napravovat, než jim předcházet. Udělali si z toho živnost.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 14:10 ® osprey reakce na …
-
chosebaits> Bohužel, ti zapálení, to jsme my.
Ale všimni si – v dojčlandu ochranáři a rybáři spolupracují, u nás si jdou po krku.
Přitom argument je jednoduchý – nechcete abychom zabíjeli predátory, pomozte nám chránit ryby jinak…
Jenže u nás už dávno nejde o to, co v řece žije, ale o to, co se do ní sype.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 13:49 ® chosebaits reakce na …
-
osprey> Myslel jsem právě toto.Nechci nic zatracovat a celkem i podporuji tuto myšlenku,ale v ČR a v krizi jsem trochu ..... Když vidím co se děje a že jsem měl a mám stále nějaké jednání s nějakou složkou ohledně ryb či vody,tak tomu fakt moc nevěřím,ALE .....Nejhorší je ten start! Najít zapalené lidi k onomu činu a jít,tlačit a nenechat se odradit a pak to jde.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 13:39 ® osprey reakce na …
-
chosebaits> Co myslíš? Já vím, že na Moravě už se jedna revotalizace toku provedlě i s vložením mrtvého dřeva. Takže to jde i u nás.
No a postupně se začínám ptát lidí, co s tím mají něco společného. Pochybuju, že by se něco změnilo hned a zásadně, ale zjistil jsem, že když se něco postrkuje, hýbe se to rychleji
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 13:32 ® chosebaits
-
Jak toto dopadne??
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 13:15 ® osprey reakce na …
-
regulus> Já už sonduju terén. Tlačil bych rád.
reagovat - Čtvrtek 19. ledna 2012 ve 2:18 ® regulus reakce na …
-
Doudleban> ještě jsem nepoděkoval, což je slušnost, ale bohužel se mi nepodařilo ještě přečíst víc než dvě možná tři stránky, tak jako tak, ze začátku to vypadá zajímavě a nejspíš ti západoněmečtí soudruzi
vědí o čem píšou. Až se mi naskytne čas abych to přelouskal, tak si určitě neodpustím sáhodlouhej komentář.
Mimochodem, asi to každýho nebere nebo alespoň ne tak moc, ale myslím, že by se tu našlo pár lidí, kteří by byli ochotni na tohle téma splknout, každej má svý názory, každej něco jinýho přečetl, každej má u sebe doma trochu jinou řeku. Zatím jsou to jen netový plky, ale co kdyby jsme (pochopitelně po nějaký poradě) začali tak nějak tlačit na jednu stranu toho zašmodrchanýho konce, ono to sice vypadá, že s tím nelze hnout a jeden člověk s tím asi fakt nehne, ale když by se nás zapřelo víc a třeba i na různých koncích republiky, nějaký spojence seženeme, tak s tím třeba pohneme, alespoň o kousek, ale pohneme.
reagovat - Středa 18. ledna 2012 ve 22:00 ® hecht reakce na …
-
pepa-č> věřím, že ukotvení tvých příspěvků dřevní hmoty bude příkladné, ale dovolím si zapochybovat, o délce tebou kotvených předmětů.Ještě by mě zajímal přírůstek vodních živočichů na takovém abachi oproti sprosté lípě či smrku
reagovat - Středa 18. ledna 2012 v 10:13 ® Kazan
-
Doudleban> díky za poučné čtení, věcí která mě na celé věci absolutně fascinovala je ta neuvěřitelná spolupráce mezi jednotlivými organizacemi. Za jeden špagát tam táhnou ekologové, rybáři, správci toku, životní prostředí, vodáci i uživatelé vodních elektráren, zkrátka v něco neuvěřitelného, zvlášť pro člověka žijícího v ČR.
reagovat - Úterý 17. ledna 2012 ve 14:39 ®
-
já vracím pilně.
dřevo balzové i abachi.
reagovat - Pondělí 16. ledna 2012 v 17:01 ® hecht
-
osprey> neboj, určitě s ním zažiješ opět jeden z těch soubojů, na které se nazapomíná
reagovatDoufám že to byla zase nějaká klikovětev …
- Pondělí 16. ledna 2012 ve 14:21 ® sunet
-
Nejvíce mě překvapila revitalizace řeky Mohan, tj. odstranění kamenné dlažby, srovnaní břehů, pokácení topolů a jejich upevnění tak, aby je velká voda neodnesla.
V konečném důsledku vydělají všichni. Dřevo i stromy kolem koryta chrání břeh od eroze, zpomalují proudění a tím ubírají velké vodě na síle, poskytují úkryt jak rybám a potěru, tak i dalším vodním i pobřežním živočichům. A v případě povodní poskytují útočiště pro všechny ryby, které pak neodnáší voda.
A také bych doporučil stránku 45. Řeka Lech a způsob ochrany zimujících ryb před kormorány. Jak je vidět, v Německu se něco dělo již v roce 2000! A pak, že to nejde!
reagovat - Pondělí 16. ledna 2012 ve 13:46 ® osprey reakce na …
-
Doudleban> Vidíš, na to jsem zapomněl. Ale jak to znám, kdybych místo obíhání papírů šl někam na stavbu jako přidavač, vydělal bych si v kratším čase a s menší námahou víc
Pokouším se tuhle myšlenku se dřevem šířit. Nevím, kde, koho a jak se mi s ní podaří infikovat, ale pracuje se na tom.
reagovat - Pondělí 16. ledna 2012 ve 13:20 ® sunet reakce na …
-
Doudleban> Díky za uvedenou práci, rád jsem si ji přečet.
reagovat - Neděle 15. ledna 2012 ve 20:38 ® Ftmči
-
Mrtvé dřevo je na uložto, neboť to má přeš 60 MB a sem můžu vložit soubor jen do 40 MB.
http://www.ulozto.cz/…a-potoku-pdf
Osprey: A čerpal jsi dotace z EU?
reagovat - Neděle 15. ledna 2012 v 18:33 ® osprey
-
džigit> Nevím, zapíchl jsem do toho klacku kudlu a udeřil s ním o kámen. Puls nehmatný, nedýchal. Chtěl jsem zjistit, zda zornice reagují na světlo, ale nenašel jsem je.
Tak jsem ho hodil do vody, aby byl ještě po smrti užitečnej
reagovat - Neděle 15. ledna 2012 v 18:32 ® regulus
-
Doudleban> zcela určitě, taky si rád přečtu cokoliv zajímavýho abych neumřel blbej …
reagovat