Vyhledávání
Vracení dřevní hmoty do vodních toků
5.1.2012 | Harvy | 25.872 zobrazení | 118 odpovědí
Zdravím, otázku jsem již položil na Mrk.cz, ale relevantní odpověď mi
nepřišla. Z tohoto důvodu s Vaším svolením žádám o její
zveřejnění či o odkaz k podobné otázce či článku.
Zdravím všechny, oslovil jsem Povodí Moravy k plánované úpravě MP Bečvy
v celém jejím toku. V současné době je ze strany PMO připravováno
několik akcí, které se mají pokoušet skloubit potřeby protipovodňové
ochrany a požadavky ochrany přírody, včetně požadavků na podporu
ichtyofauny. Plánuje se vracení dřevní hmoty do řeky, které však
naráží na problémy právní úpravy, rozsáhlá bezpečnostní rizika
(silné povodňové průtoky, ledochody vyvolávající zvýšené požadavky na
pevnost a bezpečnost dřevěných konstrukcí) a jistý strach z neznámého a
nevyzkoušeného. Podpora užití dřevní hmoty je ze strany Českého
rybářského svazu, regulovaná střední řeka Bečva se štěrkovým dnem bez
velké hloubky a bez rybích úkrytů je v posledních letech je devastována
od kormorána. K další diskusi ohledně tohoto typu opatření prosím
o Vaše zkušenosti s obdobným typem řeky, kde se takové opatření již
realizovala, případně o zaslání fotek z podobné řeky, kde se popadané
stromy i v regulovaném úseku s nízkou vodou zachytily, udržely se
i přes velké vody a vytvořily tak hlubší místa a tedy úkryty pro ryby a
jiné živočichy. Děkuji za spolupráci.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 15. ledna 2012 v 17:36 ® džigit reakce na …
-
osprey> mrtvej?Kdo?Keho si trefil?
reagovat - Neděle 15. ledna 2012 v 17:27 ® osprey reakce na …
-
Doudleban> To je na tobě, já si rád přečtu všechno. Jo – a tuhle jsem hodil klacek do vody. Mrtvej. Počítá se to?
reagovat - Neděle 15. ledna 2012 v 17:24 ® džigit reakce na …
-
Doudleban> klidně,nikdy neviš kaj budeš měškať.Třeba se aj ten most budeš muset postavit san,tak se zejde jakesik info
reagovat - Neděle 15. ledna 2012 v 17:15 ® Ftmči
-
Něják to tu chcíplo, škoda. Mám tedy vůbec skenovat to ,,Mrtvé dřevo"? Má o to někdo zájem?
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2012 v 0:13 ® regulus
-
Tohle je taky docela zajímavý http://woodinrivers.eu/…rejci_vh.pdf?…
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2012 v 0:07 ® osprey reakce na …
-
Doudleban> Schváleno – je to ve wallpaperech.
reagovat - Čtvrtek 12. ledna 2012 v 0:05 ® regulus
-
sunet> jo, zvlášť ten bobr se fakt vyvedl …
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 23:43 ® sunet
-
Přidávám jeden odkaz na novější publikaci. Má sice přes 200 stran, co se týče dřeva v tocích je zajímavých prvních 20 stránek.
http://ekologie.upol.cz/…0prirody.pdf
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 23:38 ® osprey reakce na …
-
Doudleban> Do Souborů ke stažení. Musí to někdo schválit – jak to tam uvidím, udělám to.
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 23:36 ® Ftmči reakce na …
-
regulus> Hmmm… Pokusil jsem se to vložit jako tapetu na plochu. Doufám, že to někdo z adminů nesmázne.
A kam bych pak to PDFko měl dát tady na chytej?
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 23:21 ® regulus reakce na …
-
Doudleban> naskenuj to, naper ty obrázky po jednotlivejch stránkách do wordu a udělej z toho PDFko, tady přes ten systém fotek to čitelný nebude nikdy.
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 22:51 ® Ftmči
-
Tak to není o nic lepší.
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 22:35 ® Ftmči
-
osprey> Tak jo. Ať je o čem diskutovat. Snad to bude k přečtení.
K přečtení to moc není. Zítra to zkusím znovu.
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 22:05 ® osprey reakce na …
-
Doudleban> No, když už to budeš skenovat, ten graf bys mohl šoupnout i sem.
reagovat - Středa 11. ledna 2012 ve 21:29 ® Ftmči
-
Harvy> Ahoj. Tu publikaci, o které se zmiňuješ (Mrtvé dřevo přináší život do řek a potoků), mám doma. Nevím, jestli je to někde na netu k dohledání. Pokud ne, klidně to během víkendu naskenuji a dám třeba na uložto (má to totiž přes 40 stránek). Myslím, že to téma je v tom opravdu kvalitně zpracované. Nejdřív něco obecností a pak konkrétní úpravy na konkrétních tocích. Je tam také hojně fotodokumentace. Hodně zajímavý je třeba graf, kde je velikost a počet pstruhů potočních 6, 18 a 42 měsíců po vložení mrtvého dřeva.
reagovat - Úterý 10. ledna 2012 ve 22:18 ® osprey reakce na …
-
chosebaits> Ne. Nechám se umlátit. Vyřeší to celou řadu mých problémů
reagovat - Úterý 10. ledna 2012 ve 21:43 ® chosebaits reakce na …
-
osprey> Umíš dobře běhat??? Aspoň co ti nohy stačí??
reagovat - Úterý 10. ledna 2012 ve 13:36 ® osprey reakce na …
-
regulus> Mě je jasný, že ti to je jasný, snažím se udržet nit hovoru. Asi si letos dojdu popovídat s někým na Povodí Vltavy. Nemá smysl řešit jen kormorána, zkusím zarýpat bosou nohou v dalším vosím hnízdě
reagovat - Úterý 10. ledna 2012 v 8:34 ® hraji reakce na …
-
osprey> přesně jak říkáš, byla by to ideální ochrana, současně i vynikající úkryt pro potěr a menší rybky. A přírodní materiál k tomu.
reagovat - Úterý 10. ledna 2012 v 1:00 ® regulus reakce na …
-
osprey> k čemu to slouží je mi jasný, jen jsem sem hodil fotku k tématu.
hraji> nepochybuju že to bylo použito i někde jinde, dokonce i u nás, ale nejspíš to už na většině míst nebo taky všude bylo „přebudováno“ na beton, v lepším případě sypaný šutry.
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 ve 23:11 ® osprey reakce na …
-
hraji> Myslím, že na mnoha, zejména malých tocích, bychom se měli k některým těm starým technologiím vrátit. Vypadá to dobře, funguje to a vyhovuje to i rybám.
Fakt je, že tam pak padne málo betonu.
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 ve 23:03 ® hraji reakce na …
-
regulus> takové ochranné konstrukce byly ještě v šedesátých letech na ramenech a náhonech řeky Moravy v litovelském pomoraví taky, ale nikdo je neobnovoval. Jsou to hatě na ochranu břehu před erozí proudem.
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 ve 22:41 ® osprey reakce na …
-
regulus> To byla asi výdřeva, která měla bránit erozi břehu. Začíná to být zralé na výměnu. Ale rozhodně lepší než larsenová stěna.
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 ve 22:14 ® regulus
-
Když už tady o tom woodu debatíme, tohle mají rakušáci na svojí straně Dyje (v zatáčce), jak dlouho to tam je netuším, ale účel to asi plní.
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 ve 20:05 ® osprey reakce na …
-
sunet> Rozhodně nafoť, co můžeš. Ono se vyplatí archivovat fotky toho, co naši předchůdci dělali dobře. A klidně by z toho mohl být i článek.
No a s tím račím morem, to je smutná věc
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 v 18:19 ® sunet
-
Připojím svou trošku do mlýna. Z kraje, kde pocházím (Slezsko), se dřevo v minulosti používalo na zpevňování potoků a říček už hodně dávno a do dnešních dnů tyto konstrukce fungují jak mají. A to jim je už hezkých pár desítek let. Díky tomu se zde udržela i velmi početná populace raků, pstruhů, vranek i střevlí.
Až půjdu zase navštívit rodiče, pořídím i pár fotek zmíněných konstrukcí. Téma mě též zajímá, a je dobře, když se toho chytne více lidí a vypracuje se přehledný zdroj informací o možnostech, postupech, možných řešeních.
Na závěr jedno povzdechnutí. Kohosi napadlo, že by rád viděl plné potoky raků. Tak byly z nějakého důvodu do nich raci vysazeni, i když místní populace byla dosti početná, avšak i dobře schovaná. A záměr se dokonale zdařil. Potoky byly plné raků, viditelných i přes den. Jen ten, kdo je viděl, měl oči plné slz. Tito raci už nepotřebovali žádnou skrýš, žádnou ochranu, o vše se postarala jedna vláknitá houba původem z Ameriky. A vidět cca 2000 nebohých tělíček je vskutku pohled, na který se nezapomíná.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 21:34 ® Harvy
-
Stanik, Osprey>je to Bečva mezi Hranicemi a Lipníkem. Tok je obdobný, bez úkrytů. Ryby stáhlé na zimu v plýtkých táhlých zimovištích na rozhraní proudů dostávaly v posledních letech od kormoránů co proto. Na fotce vypadá řeka hluboce, ale většinou je hloubka po gule. Jsou i hlubší místa v pár ohybech, ale je jich jen pár, ale vše bez úkrytů. Pokud by se do některých úseků k hluší straně tůně daly ty stromy, tak by vše snad po letech vypadalo jinak.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 0:13 ® osprey reakce na …
-
regulus> Jistěže se nechce. Ale ono se ukazuje, že ve spoustě případů není těžký se domluvit. V některých případech jsou podniky Povodí ochotny i něco udělat, ale rybáři nejsou dost aktivní, aby si to zkusili domluvit.
Vlastně je to chyba v oboustranné komunikaci daná i tím, že každý subjekt hodlá vyvíjet jen nezbytně nutné množství aktivity.
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 23:59 ® regulus
-
Když už jsme u toho „napravování škod“, tak ono na spoustě míst (samo, že by to všude nefungovalo) jenom dát do koryta ledabyle pár velkejch balbanů, udělá se točáček, voda si za čas vymele tůňku, něco se tam zachytne a hned mají rybišky skovku. Navíc to většinou ani povodeň nikam neodnese. Jenže ono se asi moc nechce, že …
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 23:09 ® osprey
-
Harvy> Nemyslím, že tohle potřebuje nějaké dřevo. Úkrytů mezi kameny je tam dost. To už jsem viděl větší regulačky.
reagovat