Vyhledávání
1 sumec v menším rybníku
3.1.2012 | PETR-rybar | 36.648 zobrazení | 113 odpovědí
Prosím o radu, před asi deseti lety byl do jednoho menšího soukromého rybníku vypuštěn sumec. Dnes má odhadem něco přes metr a půl a doslova decimuje faunu v tomto rybníce, a potřebuje ven, problém je, že rybník nejde vypustit a je docela plýtký na použití sonaru. Tak se jej máme pokusit chytit, už na prutě sice jednou byl (zabral na rousnici), ale nepodařilo se nám ho vytáhnout. Lehl mezi pařezy a kořeny a to byl konec. PS: Ryb má dostatek, hlavně malí kapři, líni a plotice. Díky za rady a petrův zdar.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 10. ledna 2012 v 0:52 ® valcha186 reakce na …
-
jarda.klima> Jak jsem psal dole. Jeden sumec na 10ha.Jinak ve vodě nebude nic. Položí v hladu i větší kapry, o línech nemluvím.
reagovat - Pondělí 9. ledna 2012 v 10:05 ® chosebaits
-
regulus> Klasika když člověk dělá něco k jeho obrozu a jeho potěšení a tak nějak se zapomene na to kde se to časem ukáže.Ono než se někam kopne je dobré podívat se kolem a nechat si poradit.Né od strejdu kteří to takto dělají už řadu let a také né od odborníku co třeba lezou na Temelín. Nejhorší je když člověk myslí a neuvažuje.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 23:05 ® regulus reakce na …
-
chosebaits> asi jsi četl, slyšel v televizi o čištění brněnský přehrady od sinic, odpuštění, vápnění, aerační věže a já nevím jaký opičárny. Netuším (stejně jako oni) jestli to bude co platný, ale to jen tak na okraj. Před tím než tohle začali realizovat se odlovila údajně značná část ryb, no pohádky necháme dětem, ale něco se odlovilo. Vzhledem k tomu že z nádrže která má v průměru nějakejch 15 milionů kubickejch mertů vody zůstala téměř po celý délce (cca 10km) řeka v průměru 15–20m široká a s bídou metr hluboká, tak to pro ryby co tam zůstaly asi byl masakr. Nicméně operace se provedla, ryby byly vráceny zpět (netuším v jakým množství, ale určitě to bylo hodně) a hlavně bylo zdůrazňováno, že budou nasazeni především dravci. Tak jsem se musel smát, co ti dravci budou žrát, dost pochybuju, že se tam nasadilo nějaký markantní množství plotic a perlínů. Pochopitelně to dopadlo jak muselo, většina těch dravců je v úlovkáčích, protože hladová štika skočí i po vršku od piva. Ani je nenapadlo zvýšit míry, prostě je to bez jakýhokoliv omezení, to mě hlava nebere.
Proč jsem tohle zmínil, tu přehradu znám jako svý boty, jezdím tam od narození, před víc jak 30-ti rokama když zůstals chvilku stát, tak jsi měl okolo nohou hejna rybiček, když si v zátoce nahodil čeřínek, za dvě minuty byl plnej a bylo tam všechno, kromě šepledě a okounů i malý štičky, candátci, prostě to přirozeně fungovalo. Na přelomu 70a 80 let soudruzi objevili novou rybu (ne že by tu nebyla) která by soudruhy rybáře mohla zajímat, bolena a nenapadlo je nic lepšího než ho do přehrady ve velkým vysadit. Museli toho tam tehdy narvat strašný mraky, protože byba kterou před tím jen málokdo viděl nebo chytil byla všude. Nebyl problém jich nachytat za odpoledne desítky na rohlík na hladině. Za asi dva roky byl problém chytit nástražní rybičku, začaly mizet štiky, hejna rybiček prostě nebyly, ale boleni jo. Korunu tomu dali o pár let později, kdy zlikvidovali poslední zbytky mělčin s vrbičkama a udělali tam betonovou regulačku, schodečky aby se tam lidi mohli hojně koupat a nepodemílalo to břehy. Dneska to vypadá takto, ryby se nemají kde vytřít, kam schovat a je to na věky věků v hajzlu.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 18:55 ® chosebaits reakce na …
-
regulus> Přesně!!!! On takovej amur se nezdá,ale dokáže zničit celej život v rybníku.Amur se hojně nasazuje z duvodu že požírá travní porosty .Travní porosty se ničí kuli rybářum aby měli kam nahodit .To že velké množství amuru zničí vše a líni,perlíni a jiné ryby nemají přirozené utočiště či místo pro rozmnožování už tak někoho nezajímá .Toto se podepíše časem na potěru,následně na dravcích.Takto dopadlo spoustu vod a ty vody kam se amur nenasadil a nebo nasadil s rozumem jsou plné života.Na Nechranicích je klecovej odchov duháče.Když to všechno před lety zdrhlo tak každej jásal že tu hojně chytáme duháče.Duhoň(né jen on) komplet zničil potěr,druhý rok nebyla téměř rybka na štiku a dnes tu není generační ryba plotice a okouna.Dnes teda tady není ani duhoň,ale ani pořádně plotice s okounem a teda se ani moc nedaří candátum či štikám.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 18:08 ® regulus reakce na …
-
PETR-rybar> budu ti oponovat, ty ruský kurvy (myslím tolstoje a amura) docela zamávaly s původní obsádkou, i když nejsou přímá potravní konkurence přesto vytlačili některé jiné druhy ryb.
reagovat
Pokud se PD týká (a sivena vlastně taky), tak jsou přímá potravní konkurence PO, ale netroufám si tvrdit jestli ho částečně v některých případech vytlačují nebo ne. Každopádně z vysazováním je to tak, že PD a SI jsou za menší peníze, jednodušeji reprodukovatelní a davům se tím částečně zacpe huba, splní se zarybňovací plán, takymuškaři to za 14 dní odnosí do mrazáků a je zase do dalšího vysazování vymalovaný. - Neděle 8. ledna 2012 v 16:29 ® PETR-rybar reakce na …
-
chosebaits> jenže duhák se u nás nedokáže vytřít, takže stím člověk skoro nijak nezničil naše řeky, stejně jako amur a to jsou docela dobré ryby a kdyby nebulo duháka tak si asi těžko někde chytíš/dáš pstruha, protože potočáků už je u nás asi jako velkých línů. Je jich málo a většinou je nechytíš a když už, tak se na ně podíváš, vyfotíš a pustíš, protože by ti jich bylo jíto zabít. A hlavně nezapomeň, že ty jsi taky člověk
reagovat........
- Neděle 8. ledna 2012 v 16:02 ® chosebaits reakce na …
-
troutkiller>Tak asi špatnej hospodář co byl zvolen.Ha,zase jen člověk.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 15:54 ® troutkiller reakce na …
-
chosebaits>No nevim ale tam co chodíme na Sumce to teče dost
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 15:34 ® chosebaits reakce na …
-
troutkiller> duháč či lipan se dávají na jiné toky než sumci .On ten sumec moc proudnou vodu vyhledávat nebude.Něco jiného když nějaké hovado dává třeba duhoně do vltavy kde je revír pro sumce jak tvořený.Hlavně duhoň je cizinec z USA .To je přesně ono co tu tvrdím celou dobu. Člověk je hovado co dělá neustále zásah do přírody a dělá vše jen kuli svému prospěchu.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 15:27 ® chosebaits reakce na …
-
superweb> přesně
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 14:58 ® troutkiller reakce na …
-
superweb>Já mám Sumce na vláčku rád,je to největší ryba co se u nás dá lapnout a kus 150+ je na vláčáku zážitek!Kapry neřešim těch je všude jak sraček ale dávat Sumce do revíru kam dávám i Lipana s duhákem jako u nás je vyloženě kravina!Je to v podstatě luxusní výkrm
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 14:27 ® superweb
-
Sumec je zlo asi skoro vsude, kde prevlada rybar sedici kapra lovici mraznicku plnici(chtel jsem se vyhnout tomu osklivemu terminu odvozeneho od slova maso).
reagovat
Mival jsem v oblibe jeden pomerne velky nevypustitelny rybnik. Tak pred 20–30 lety tam rybarsti planovaci nasadili sumce. A poslednich par let je na ne hon – smeji se chytat nonstop, zavazet se nesmi udajne jen kvuli ochranarum(ptaci rezervace).
Kazdy druhy sedici rybar na ne nadava, protoze ubyva kapru a linu (ale i candatu) presto, ze jsou kadorocne ve velkem dosypavani. Vetsina z nich vsak odchazi kazdy den s plnym mnozstvim povolenych kapru(nedavno snizeno na 1ks denne) a nekolikrat jsem byl svedkem(a to tam posledni dobou moc nechodim) zabiti uloveneho matecniho lina kolem 40–50cm. Kolega videl odchazet rybare s candatem pres metr se slovy, ze vcera chytl o neco mensiho(mimochodem oba pry na medovou foukanou kukurici).
Jednou jsem se tam byl podivat na organizovanem odlovu sumce se zavazenim. Po hladine bylo rozvezeno asi tak 40 trhacek a byl teply letni vikend. Za cele 3 dny se nechytl jediny z „premnozenych sumcu“. I kdyz rok predtim tam jeden medialne znamy rybar par kousku chytil. U toho jsem nebyl, ale pry mel na zaklade vyjimky pruty obsypany cely breh.
No zkratka mi neprijde, ze sumec je tam hlavnim vinikem ubytku ryb ostatnich druhu. - Neděle 8. ledna 2012 ve 12:42 ® nnnap
-
řeknu vám upřímně, že kachničky na našem rybníku jsem počítal poctivě. Ty staré i s mladými hejny. Byl jsem posmutněn vždy, když jsem napočítal plný počet mladých. O tom, že sumci jak noha na našem větším rybníku jsou, není pochyb. Ovšem nestáli o kachňata, když se jim sypali kapři z vagónů. Tedy jsem se netrápil s jejich lovem a tahal jim příčinu všeho zla, tedy kapra, z před tlam do svého mražáku. Nakonec, musí mi to být jedno. Nežere mé kapry ale soukromníkovi.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 12:33 ® chosebaits reakce na …
-
troutkiller>Já netvrdím že nezautočí na kachničku (jednou jsem to viděl na vlastní oči)a nebo že nepozře kapra 40 cm(sumec už pořádně velkej),ale určitě toto není jeho hlavní potravou.Nedělejte ze sumce záhadnou rybu ba snad nějakou lochnesku.Sumec je dravec jako jiná ryba a požírá hold ryby jako každá dravá ryba.Jeden sumec něco sežere otom žádná,ale několik štik,okounu,bolenu či candátu toho sežere víc a nebo stejně.Jeden sumec požírá nějaké ryby,ale okouni či boleni třeba sežerou mraky potěru a pak v budoucnosti muže chybět následná generační ryba.Žádnej extrém není dobrej a také malé množství dravcu v rybníku není na škodu.Vše by mělo být vyvážené.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 12:12 ® troutkiller reakce na …
-
chosebaits>Zkus se zeptat starších rybářu nebo odborníku co opravdu ví!Psa nech psem a zkus pobrat fakta a ne jen to že ty jedinej máš pravdu
reagovat1.5m Sumec v klidu dá kapra 40cm,tak proč né kachně což je dokázáno a zdokumentováno!!!Kachnička je jak tenisák a sežrat jí je pro Sumce nebo větší štiku jednoduchý jak facka!
- Neděle 8. ledna 2012 v 11:17 ® chosebaits
-
Ach jo.Doporučuji změnit na název BYL JEDNOU JEDEN SUMEC!!!!!!Také jsem slyšel jak tam unás někdo přivázal k zábradlý psa a za hodinu ani pes a ani zábradlý!Kdo jiný než sumec toto udělal.Jindá zase slýchám jak sumec vozil někoho po Nechranicích 10 a více hodin a nakonec fous 120 cm.To že se chytaj sumci na slepice či kačeny slíchám poměrně často když mám zavezeno na trhačku.Každej přijde a čumí jako vrána co že to mám za vercejk a naco že to mám políčeno. Když řeknu že na sumce,tak už každej spustí jako odborník jak to dělám špatně a že Franta to chytá na slepice a Tonda na káčata.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 v 7:13 ® troutkiller reakce na …
-
Kazan>Snadno
reagovatNěkde v Rybářství sem viděl fotku vykuchanýho Sumce kterej v sobě měl dvě nutrie a kachnu!Pro většího Sumce je to běžná potrava.
- Neděle 8. ledna 2012 ve 4:42 ® jarda.klima
-
Tak to máme stejnej problém. Jen ta velikost rybníka je jiná. I nás se jedná o rybník s rozlohou kolem 1,3 ha. Máme tam dva sumce. Zatím se nepovedlo je vytáhnout. Začínají být pořádnou škodnou. Tak snad se vsadím v někdy zadaří.Kaprů je míň a míň.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 3:03 ® regulus reakce na …
-
valcha186> tak to mě zase připadne jako dost přeháňka, 10ha je už docela slušnej rybník, když to vezmem na obdélník tak je to 200m ktát půl kilometru.
reagovat - Neděle 8. ledna 2012 ve 2:24 ® valcha186 reakce na …
-
chosebaits> Je to z tabulek. Jeden sumec na vodu kolem 10 ha. Jinak je to mínus, nemáš lína, násadu kapra atd.
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 20:22 ® Kazan reakce na …
-
troutkiller> kachničky u nás na rybníčku takhle papala 90tka štika
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 20:21 ® Kazan
-
Petr-rybar> stejná situace, jen rybníček téměř hektar, tady 2× větší než udáváš, jen těch štik kolem pěti šesti kusů, různé velikosti. Před lety neodolal kdosi a dotáhl z Orlíka asi sedmdesátku sumčí mimčo. Když se začalo projevovat a sem tam někomu upálilo udice, začalo v rybníce rybářům vadit. Protože je na rybníku povolená pouze přívlač nemohl nikdo vyvěsit rybu a tak se jen drškovalo kolik že ten sumár sežere kaprů. Nikdo tam nezkoušel ostatní povolené sumčí nástrahy. Já osobně ho měl na prutu 2× jako vždy při přívlači s trochu jiným cajkem, jednou mi to vzal ve vodě po pás hluboké, podruhé to bylo dokonce v hloubce tak pokolena. Nakonec ho dostal chlápek co tam přijel na kapříky, měl 148 cenťáčků. Na tak malém rybníčku co máte, nebude zas tak složité ho dostat, kor když píšeš že je mělký. Chce to jen čas a trochu se tomu věnovat, pokud počítáš s tím, že ti tu někdo poradí zázrak a ty poběžíš za hoďku se sumíkem od vody, tak takhle to nefunguje, chce to taky trochu číst a zkoušet, což se dnes spoustě lidí nechce. Jen nezapomeň, že pokud vám spadne nebo ho upálíte, zas bude o trochu chytřejší a bude složitější ho chytit.
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 14:36 ® chosebaits reakce na …
-
troutkiller>Zeměpisná šířka ČR a ESP je tak trochu jinde.Asi mě špatně chápeš,mě nejde o ČR či ESP,ale tu myšlenku nevhodného zásahu člověka a je uplně jedno jestli je to o ČR,ESP,Orlasu či brčálníku.Člověk se snaží dělat zásahy k obrazu svému a to se vždy nějak vrátí!Tady bych se zamyslel.
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 14:30 ® troutkiller
-
chosebaits>Proč extrém??Ten borec tvrdil že vypustil 20ks cca 20cm Sumečku.Taková voda a jek to dopadlo!Stačí aby jim do rybníku nějakej trouba hodil jednoho opačnýho pohlaví a je po srandě
reagovatTruman se u nás nemnoží???To bych netvrdil zrovna jak ten karas.
- Sobota 7. ledna 2012 ve 14:25 ® chosebaits reakce na …
-
troutkiller> Ebro je tak trochu extrém,nemyslíš?? To je jako tady násada sumečka americkýho,karase stříbrňáka,amura (sic se nemnoží ,ale jeho hojné neuvážené nasazování ničí vodní porosty a tím ničí přirozené prostředí línum,perlínum atd.).To je přesně ono kdy člověk jako pán tvorstva dělá zásahy do přirozeného koloběhu života,přírody (např.uprava potoku do formy dlážděného potoka) atd.Vše co dělá PÁN TVORSTVA se vždy někde ukáže a je to jen otázkou za kolik let!!!
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 14:22 ® troutkiller reakce na …
-
PETR-rybar>Zeptej se jak to ze Sumcema na Orlíku je,dokud se nenapustil tak Sumec žil hlavně ve Vltavě,po napuštění nádrže rychle okupoval i Otavu do které vyjíždí když je velká voda i přez jezy,nebejt jezu pod plynovkou klidně se dostane až pod Písek.Nehledě na to že se pořát dosazuje.Já už ani nechodim na uhoře protože hodit rousnici do Orlasu =chytit Sumce
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 14:17 ® chosebaits
-
PETR-rybar> Ano,sumce mám rád jako každou jinou rybu.Nic,nebudem to dál řešit.Dravec do vody patří a hlavně ten náš což sumec je.Problém je,když se ryby přemnoží což u jednoho sumce v rybníku je blbost.Opravdu větší škodnou muže být několik Frantu Nováku,ale né jeden fous.Nepopírám že něco nesežere,ale on jako dravec musí!!!!
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 13:29 ® PETR-rybar reakce na …
-
však u nás sumec taky nikdy nebyl až zas tak hojný a vyskytoval se hlavně na přehradách a velkých řekách, ale těď ho musím mít každý a v každém rybníku a potom když jsou už na obtíž tak se je snaží zbavit, ale na to měli holomci myslet dřív. A stěmi sumci je to podobné jak na Orlíku tak i na Hartě. Známý tak tak před deseti lety chytal jednoho lína zy druhým, ale postupem času línů ubývalo a přibývylo sumců a na některých částech sumíka chytněš v podstatě na cokoliv
reagovat - Sobota 7. ledna 2012 ve 13:06 ® troutkiller
-
PETR-rybar>Nedávno byl na NGW pořad s němcem kterej před cca 30 lety dovezl na Ebro 20 malejch Sumečku a malé Candátky,podívej jak to tam dopadlo s místní faunou,borec co to zkoumal zjistil že puvodní druhy už tam nejsou
reagovatJe tam teplá voda a Sumec tam žere celej rok!!
- Sobota 7. ledna 2012 ve 12:59 ® troutkiller
-
chosebaits>Možná se budeš divit ale občas se chodim s kamarádem na Orlas potápět a to o tom kamení neni až tak uplně pravda
reagovatHlavně zátoky a horní tok jsou jak rybník.Sumce chytám jen na vláčku a lín je krásná ryba se smutnejma červenejma očíčkama kterou bych v životě na hák nepíchl
P.S.Ten lov na kachně neni až taková blbost,děda mi jednou vyprávěl jak s mlynářem kterýmu něco žralo kachnata jeden kousek opatřily hákem a Sumce normálně chytily!Jednou sem to na Smetiprachu viděl na vlastní oči,divoká kachna vyjela z jedný strany s 5 káčkama a na druhou dorazila jen ona a dvě malé!