Chytej.cz

1 sumec v menším rybníku necteno

3.1.2012 | PETR-rybar | 36.683 zobrazení | 113 odpovědí

Prosím o radu, před asi deseti lety byl do jednoho menšího soukromého rybníku vypuštěn sumec. Dnes má odhadem něco přes metr a půl a doslova decimuje faunu v tomto rybníce, a potřebuje ven, problém je, že rybník nejde vypustit a je docela plýtký na použití sonaru. Tak se jej máme pokusit chytit, už na prutě sice jednou byl (zabral na rousnici), ale nepodařilo se nám ho vytáhnout. Lehl mezi pařezy a kořeny a to byl konec. PS: Ryb má dostatek, hlavně malí kapři, líni a plotice. Díky za rady a petrův zdar.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 19:22 ® troutkiller reakce na …

sidla_napajedla>Po­kud to napsal Kuba tak to musí bejt pravda!Prostě musí!Jako to že cca 80cm tygří ryba má hodně přez 30kg:-)) ))

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 19:17 ® sidla
sidla

našel jsem to,z knížky J.V. Můj přítel sumec

aby sumec dosáhl přírustku hmotnosti 1kg,musí sežrat 6kg ryb.

30kg ve věku 12let koeficient potravy: 1kg=6kg váhy=30kg,věk=12let při 30ti kg musel sežrat 30×6kg=180kg ryb za 12 let. za rok- 180kg:12let=15kg.

na den platí 15kg:365dní=41g ryb 41g ryb denně pro rybu o váze 30kg.

snad jsi to pochopil.někde jsem slyšel že sumec sežere až 1/10 své váhy :-) . nevím nevím

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 17:33 ® sidla
sidla

přečti si anatomii, domněnky a chování sůmců ve skutečnosti, kolik toho sežere atd..

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 16:54 ® troutkiller

Pust tam jednoho nebo dva borce co pár sumcu chytily a jedné teplé noci máš po problému:-) Když na něj budeš v létě dva dny chodit s odpovídajícím cajkem nebudou kořeny a podobný věci problém:-)

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 12:12 ® Robur reakce na …
Robur

Kazan> Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník.“ Ve dne se zdá rybníček docela obyčejný, ale když se setmí a na rybníček padne černočerná tma, začnou se tam dít věci. V rybníce totiž žije malý zelený skřítek Rákosníček. Rákosníček je pěkný neposeda, který zažije různá dobrodružství.

Všimni si, jak se např. kolega Daewee odvolává na tmu:-D

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 9:27 ® Dawee
Dawee

Taky máme malej rybníček 0.5ha a sumec je tam už dobrejch 10 let(dlouho už ho nikdo nechytl ale v noci je slyšet jak loví, prý má přes 150 cm) sice se ztratily menší rybky ale velkých se zatim ani nedotkl. Stačí mu tam jenou ročně přihodit nějakou bílou rybu a je klid:-)

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 9:26 ® Kazan

Alespoň jednou v životě bych chtěl vidět půl hektarový rybníček se 30ti velkými štikami a 1,5m dlouhým sumcem.:-))

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 v 7:43 ® cormoran reakce na …
cormoran

Jarda Š.> Záleží na podmínkách, ale v podstatě souhlasím. Kolegovi jsem chtěl jen naznačit, že pokud tam mají třicet velkých štik, tak nemůže dávat úbytek menších ryb za vinu jenom tomu sumci:-)

reagovat
Čtvrtek 5. ledna 2012 ve 2:03 ® Jarda Š. reakce na …

cormoran> Do malého rybníku dle mého sumec nepatří. Ovšem jestli tam nechtějí chovat líny nebo malé kapříky,tak jeden zas tolik neuškodí.

reagovat
Středa 4. ledna 2012 ve 22:57 ® cormoran reakce na …
cormoran

PETR-rybar> Přes třicet velkých štik? A víš kolik toho sežere taková velká štika? Ten jeden sumec je proti těm štikám hodně malej břídil:-)

reagovat
Středa 4. ledna 2012 ve 22:32 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

PETR-rybar> A jseš si jistej že je to tím sumcem??? To je právě ono o čem píšu níže.Nebudem si nalhávat,na nějakých se podepíše.

reagovat
Středa 4. ledna 2012 ve 22:20 ® PETR-rybar reakce na …

no jo, jenže když je tam přes 30 velkých štik a ty ostatní ryby opravdu ubývyjí. V loni jsem chytil za den aspoň 15 plotic a to jsem je ani nechtěl chytat a letos, i kyž jsem je chytat chtěl a specializoval se na ně, tak tak s bídou 5–6 …

reagovat
Středa 4. ledna 2012 v 19:01 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

PETR-rybar> Dokud je tam hojně potravy tak bych zaběhlý sistém nenarušoval a sumce bych nechal sumcem.Ono je to většinou tak že se o sumcích povídaj jen velké báchorky a pokud se v rybníku či v řece něco nedaří tak se to svede okamžitě na sumce.Sumec je pro spoustu lidí zahalen tajemstvím a proto se z něj dělaj takové závěry.Né,je to ryba jako každá jiná a pokud jí není moc tak je vše OK.

reagovat
Středa 4. ledna 2012 v 17:41 ® zalesak05
zalesak05

A co elektřina?

reagovat
Středa 4. ledna 2012 v 16:16 ® PETR-rybar reakce na …

to je pravda s tím člověkem, jenže v tom rybníce je už tak i dost štik a dost velkých, takže ty to udržují až moc ;-)

reagovat
Středa 4. ledna 2012 v 15:33 ® chosebaits
chosebaits

A já bych ho tam nechal.Možná decimuje faunu,ale on musí narozdíl od spoustu jiných (hlavně lidí)toto dělat.Jeden sumec není na škodu.Pokud tam má podle PS dostatek potravy,tak to asi nedecimuje.Dravec ve vodě musí být nebo on aspoň udržuje nějaký stav obsátky a nemuže se stát že se něco přemnoží.Pokud to není extrém (např. 5 sumcu) tak si stím příroda poradí.Největší bordel beztak dělá člověk ,nebo stále chce poroučet přírodě a pak není divu jak to nakonec vypadá.

reagovat
Středa 4. ledna 2012 v 15:07 ® kubiczez
kubiczez

Dejte tam něco co sežere toho sumce, a bude vystarano.:):):)

reagovat
Středa 4. ledna 2012 v 8:14 ® cormoran reakce na …
cormoran

PETR-rybar> Napadla mě taky ta síť, jak ti radí Libor, ale psal jsi o těch pažezech a ty by byly v tomhle případě problém..Já bych to viděl na nějakej bytelnější cajk a zkoušet ho dostat na prut..

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 22:21 ® PETR-rybar reakce na …

víme protože jsme ho viděli jak se tam dával a loni jsem ho i chytil, jenže lehl do bordelu a upiloval vlasec zoubky a ten rybník má cca půl hektaru

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 22:09 ® Libor reakce na …
Libor

PETR-rybar> a ten sumec potřebuje ven nebo vy potřebujete aby šel ven? :-)

pokud má dostatek žrádla, tak do sítě a to bude vyžadovat mnoho úsilí.

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 22:00 ® cormoran reakce na …
cormoran

PETR-rybar> Jak o něm vůbec víte, že tam pořád je? A jak je ten rybníček velký?

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 21:28 ® PETR-rybar reakce na …

právě, už jsme plánovali, že vždycky jak tam půjdem tak dáme jeden prut na rybku nebo tak, Ale s tou přívlačí to bude horší, protože kvůli té malé hloubky tam v létě docela dost kvete voda, ale zkusím to na jaře, když bude po zimně vyhládlý.

reagovat
Úterý 3. ledna 2012 ve 21:08 ® cormoran
cormoran

Zkoušejte v létě přívlač a taky vyvěsit rybky, možná, jestli je tam mělko, jak píšeš, tak by nebylo od věci zkusit dát rybu přímo na hladinu..

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1