Chytej.cz

1 sumec v menším rybníku necteno

3.1.2012 | PETR-rybar | 36.644 zobrazení | 113 odpovědí

Prosím o radu, před asi deseti lety byl do jednoho menšího soukromého rybníku vypuštěn sumec. Dnes má odhadem něco přes metr a půl a doslova decimuje faunu v tomto rybníce, a potřebuje ven, problém je, že rybník nejde vypustit a je docela plýtký na použití sonaru. Tak se jej máme pokusit chytit, už na prutě sice jednou byl (zabral na rousnici), ale nepodařilo se nám ho vytáhnout. Lehl mezi pařezy a kořeny a to byl konec. PS: Ryb má dostatek, hlavně malí kapři, líni a plotice. Díky za rady a petrův zdar.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...
Pondělí 23. ledna 2012 v 0:22 ® cercer reakce na …
cercer

nnnap> tož to nepodceňuj

reagovat
Pondělí 23. ledna 2012 v 0:21 ® nnnap
nnnap

jdu pinkalinka, kluci. mé tělo touží po posteli jako duše po velkém kaprovi. Cosik na mne leze a stara to nejni.

reagovat
Pondělí 23. ledna 2012 v 0:18 ® cercer reakce na …
cercer

Frk> a už si zkusil CePa? …to je taky chytrý člověk:-D

reagovat
Pondělí 23. ledna 2012 v 0:12 ® Frk reakce na …
Frk

no informací. Nevím, čeho dřív se chytit:-93;

reagovat
Pondělí 23. ledna 2012 v 0:09 ® nnnap reakce na …
nnnap

Frk> čeho, prosím tě?

reagovat
Pondělí 23. ledna 2012 v 0:07 ® Frk reakce na …
Frk

jako na zavolanou.Už je toho trochu moc.

reagovat
Neděle 22. ledna 2012 ve 23:58 ® nnnap reakce na …
nnnap

Frk> voláš mne, pane?

reagovat
Neděle 22. ledna 2012 ve 23:56 ® Frk
Frk

Máte kliku, že tu není nnnap=-|

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 ve 22:54 ® regulus
regulus

havran62> jestli jsou tabulky k ničemu nebo o ničem nad tím nemá cenu meditovat, jednak není tabulka jako tabulka, ale napsat X ryb na X hektarů někde od stolu je hovadina, tečka. Z druhé strany s velkou pravděpodobností existují nějaký, řekněme metodický doporučení (jakejsi mustr), který vychází z nějakejch zkušeností a je zpracovanej lidmi co se tím zabývají a rozumí tomu. Já jen reagoval na ten příspěvek, protože mi to připadlo přehnaný.
S vyžráním rybníka to taky nevidím tak černě jako ty, ale je to diskuse, já za svým názorem nemám fakta, jen logicky uvažuju, něco už odchytaný mám, ale pravdu mít nemusím, jen mám dojem, že se sumec moc démonizuje.
Pokud se týká počet sumců kdekoliv v menším stojáku (nemyslím ten půlhektarovej rybníček), tak je to více o tom jak velcí jsou než kolik jich je, sumec se dožije víc jak 20 let, aby měl 1,5 metru musí přežít asi 15 let a to jen za předpokladu, že má vhodný podmínky, chci tím říct, že není jen tak, aby to velkej sumec na nějakým rybníku od malička přežil až do opravdu velké ryby. Většinou za jeho vysazením stojí člověk no a když se to udělá neuváženě, tak to dopadne blbě. I tak si myslím, že případ toho mnou zmiňovanýho rybníku je ojedinělej a pokud se týká rybníku zadavatele fóra, tak si asi majitel do soukromýho rybníka vysadil sumca (patrně s vidinou zisku), no a pak zjistil, že to je průser.

Neřeším co a jak kdo chytá pokud do dovolují pravidla, jen jsem takovej trochu velkej odpůrce extrémního zakrmování co se posledních už hodně let stalo tak nějak běžný, někdy se nechám unést a nezapomenu to někde okomentovat … :-93;

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 19:50 ® havran62 reakce na …

regulus:Aby sme se schodli,nemam nic proti sumíkům, je to živej tvor jako já. Tabulky jsou k ničemu a o ničem. Na O,5 ha vodní plochy sumec nepatří,když nebudu pravidelně dosazovat tak za dvě sezony je skoro prázdno,na 3 hektarech se to v počtu 4 sumíků nechá skousnout,protože se vysazuje pravidelně a něco navíc proti plánu.Stěma štikama je to samé.Já osobně do takové louže bych sumce nedal a štiky v max. počtu tak 10 až 15 víc ne. PS – na kapry nechodím,radši jezdím na dravce, živá a mrtvá rybka 15 – 20 cm jedno nebo dvojháček a zasekávám hned po záběru. Bud a nebo.

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 19:04 ® chosebaits
chosebaits
havran62> Aj toto žere sumec reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 18:59 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

regulus> :-)

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 18:28 ® regulus reakce na …
regulus

havran62> dobrá, shodneme se na tom, že i velká štika přes metr nešlukne 40cm kapra zato 150cm sumec jo. Pokud budeme porovnávat štiku a sumce tak rostou různě dlouho, ale ve velikosti do 1m není ani jeden z nich obávaným kaprožroutem. Je sice pravda, že sumec o stejné délce jako štika je schopen pozřít větší rybu, ale to ještě neznamená, že si ty větší ryby vybírá za všech okolností. Netvrdím, že velkej sumec v malým rybníku už není škodná, ale zase z druhé strany jsem přesvědčenej, že rybáři dokážou odrybnit rybník daleko důkladněji než jeden sumec, byť sebevětší. Pravda, sumec má asi v mnoha případech daleko větší efektivitu v lovu než ti strejdové s policajtama na břehu, ale z druhé strany, když si rybišku chytí, tak si zajede v klidu trávit, což se o rybářích říct nedá. ;-)
Další věc je ta, že sumec je poměrně teplomilná ryba, takže je nejaktivnější v létě, to bych i věřil jednoho většího kapra na 1–2 dny, ale když to vezmu na celej rok, víc jak 20–25 kaprů za sezónu bych mu nepřičítal, protože se mu to určitě každej den nepodaří a musí vzít za vděk menším soustem a ti kapři taky nečekají na to až je něco sežere.

Aby bylo jasno, to co napsal valcha186 o max. jednom sumci na 10ha rybník, mě připadne přitažený za pačesy, protože 10ha je rybník jako kráva, je jasný, že na 0,5ha rybníčku nemá sumec asi co dělat, ale od dejme tomu 3–4ha si myslím, že už se nějakej snese. Největší problém je ten co jsem psal už na začátku tohoto fóra, jeden člověk údajně dovezl pár velkejch sumců z Dyje a hodil je do 4ha rybníka, od té doby je nikdo nechytil (v době kdy se smí chytat), kdyby tam žili od mala, tak jich „tolik“ nepřežije, příroda si v tom zase až takovej bordel dělat nenechá. Jediný co tam asi opravdu ubylo, jsou cejni nad 20 cm, to je asi pravda. Pochopitelně, že všichni brečí, že tam nejsou ryby (rozumněj kapři), ale když jdu kolem vody, tak málokdy někdo nemá kapra, ale ono asi bude tím, že to chytání moc neumí. Loni jsem tam pozoroval borca se splávkem, zatímco všichni strejdové to měli napraný v půlce nebo aspoň co jim vercajk dovolil nahodit, tak borec za tu dobu co jsem dráždil s mušákem droboť (něco přes hodinu) vytálh dobře 6 nebo 8 kapříků, nic velkýho, ale na rozdíl od strejdů nachytal.
To, že dneska už nefunguje, přijdu k vodě, prohodím to hrstkou prézlí abych nalákal ryby a chvilku si počkám na kapříka, za to si můžou rybáři sami, protože si ty ryby přežírají ⇒ hážou do vody tolik krmení, že ryby se nažerou kdykoliv se jim zachce a nemusí potravu hledat, takže není divu, že neberou. Na něco nebo někoho se to svést musí a sumec je vhodná oběť. :-))

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 17:28 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

havran62> A ty si myslíš že sumec je nějakej sprinter s třílitrem a honí se za rychlím kaprem když má dostatek malé hloupé potravy např. plotice či cejny??? Kolik sumcu se chytne na woblery a gumy cca 10–15 cm.Proč neskáče na mega vláčecí nástrahy? On také sumec nežere jen ryby a rád hledá rousnice,žáby a ruzné mršiny.Štika také žere celej rok,ale sumec při ochlazení pod 10 stupňu přijímá potravu už málo a pod 5 už téměř vubec.

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 16:35 ® havran62 reakce na …

regulus: co by švec-dejme tomu 2 nebo 3 roky.Z pohledu velkej sumec a velké štiky, co se začne vytrácet z rybníka při normální obsádce,zásadně ta větší ryba, jelikož ten sumec se snáze zasytí a neveme jednoho ale kapry dva a pak leží den i dva. Se štikou je to drobet jináč,jestliže má dostatek ale dostatek plotic a perlínů,kapra nepozře.Štika nežere vše co se pohne,nejprve nemocné a pak zdravé. Nemocná ryba je snáze ulovitelná. Petrův zdar a hojnost ryb v našich poloprázdných revírech.

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 16:11 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

regulus> Přesně!! Jen spekulace a báchorky otom co vče sumec zničí,sežere atd. To kolik ryb je v rybníce není postaveno na jednom predátorovy-sumci.

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 15:57 ® regulus reakce na …
regulus

havran62> postavme otázku do reálu, řekněme sumec 150cm, je jasný, že si raděj zobne kapra než 10 běliček, je to rychlejší a pohodlnější uspokojení potravní potřeby, ale kolik jich sežere na den, týden, měsíc, rok??? Termín než bys řekl švec není žádnej ani časovej, ani hmotnostní, ani jinej relevantní údaj.
Mám takovej dojem, že se tu pohybujeme v rovině spekulací a povídaček, který jsou založený především na tom, že je v podvědomí zakořeněno, že velká ryba žere zase jenom velký ryby a na malý kašle, sumec žere hlavně kapry a líny atd. Loni byl na jednom nejmenovaném 3/4ha rybníku chycen sumec tuším 163cm a nikdo netušil že by tam vůbec mohl být a při tom se na tomto rybníku roky dařilo kaprům i línům, nikomu nepřipadalo, že by tam za posledních 10 let ryb nějak výrazně ubývalo, dalo by se říct, že tam byl takovej setrvalej stav. Ovšem podle tvrzení co tu zazněla by měl bejt prakticky bez ryb. Takže mě to někdo zkuste vysvětlit.

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 15:30 ® PETR-rybar reakce na …

:D chamtivost se nevyplácí

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 15:18 ® havran62

Zapomente na tabulky, jeden velkej sumec tě to vypucuje ani nestačíš říci švec. Bude stabilně lovit větší kapry. to je lepší 30 nebo 40 velkých štik.Velká štika kolem metru bz se na 40 cm nebo 50 cm kaprovi zadusila.Na vlastní oči jsem to zažil na řece Radbuze zhruba před 20 lety.Ten kapr měl jen 36 cm a zadávená štika 91 cm.

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 v 15:04 ® Tomik reakce na …
Tomik

PETR-rybar> Jiste, pokud ti tam ten fosfor nema odkud dostat,tak tam sinice nebudou… Je to docela složitá problematika, která tu nemá co dělat. Nebudeme tu zasírat otázku jednoho sumce v rybníku..;-)

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 ve 13:46 ® PETR-rybar reakce na …

no já znám rybník, kde je bílé ryby jak mraků a sinice tam nejsou po celý rok ani přes letní pařáky

reagovat
Sobota 21. ledna 2012 ve 12:35 ® Tomik reakce na …
Tomik

amarounus> ze sedimentu „vyrejpávají“ fosfor a tím se pro sinice stává dostupnějším…

reagovat
Pátek 20. ledna 2012 v 17:00 ® amarounus reakce na …

A tu blbost ,že bílá ryba způsobuje růst sinic si vzal kde ?

reagovat
Pátek 13. ledna 2012 ve 12:05 ® TOMMY CATFISH
TOMMY CATFISH

ja o tom rozmýšľam že si sprawím nejaké jazierko ale tak som momentálne v bytovke :-D

reagovat
Čtvrtek 12. ledna 2012 v 17:34 ® PETR-rybar

no asi toho sumíka zkusím na většíko woba hned z jara, jak bude vyhladověvý ;-)

reagovat
Úterý 10. ledna 2012 v 19:04 ® jarda.klima
jarda.klima

valcha186> To máš pravdu. Pravidelně se na tento revír vysazuje ale co tam zbyde, to pomalu k pláči. Zmizeli krásní líni, pěkný plotice atd. Zůstali jen velcí kapři, kteří mají všechny nástrahy na háku, pár štik a malí úhoři.

reagovat
Úterý 10. ledna 2012 v 15:02 ® Tomik reakce na …
Tomik

regulus> Je to složité téma a chtělo by to spíš hodit řeč někde u piva než tady. Ale pravdu máš v tom, že toto téma nebudeme zasírat kecama, které jsou off topic.

reagovat
Úterý 10. ledna 2012 ve 12:37 ® regulus
regulus

Tomik> k těm opičárnám, nebylo to myšleno nijak výsměšně, jak to pomůže dlouhodobě se uvidí, byl to jenom slovní obrat. Ještě drobnost s tím slovováním, celý Brno jezdilo pod Prígl na candáty, nikoho nenapadlo to s agregátem aspoň trochu slovit a trochu rozptýlit do okolních revírů aby to nebylo tak koncentrovaný, byl to doslova candátovej maskr.

Pokud se týká těch ryb, tak v prvé řadě a to je jednoznačně chyba všech co se na tom podílejí včetně MO a MRS, měla být míra žádoucích ryb posunuta někde do třeba i nelogické velikosti, nebál bych se 70cm pro štiku, ono by to širokou rybářskou veřejnost zase až tak moc nebolelo, když by se jim nesáhlo na kapra, to samý bych udělal u candátů, otázka zní, jestli by ti dravci měli co žrát.
Ať to pánové zamýšleli jak chtěli, nic to nezmění na faktu, že svým způsobem ideální stav co byl před 30 lety se už nepodaří obnovit ani náhodou. Pokud se týká přemnožení bílý ryby a to není problém jenom Príglu, ale spousty stojáků, tak jsem jednoznačně přesvědčen, že jedna ze stěžejních příčin je masivní rozmnožení vnadění v posledních 20 letech, sami rybáři nahážou do vody neskutečný množství žrádla, ryba v podstatě nemá potřebu hledat přirozenou potravu, protože žrádla se všude válí mraky, ryba nestrádá, ryba má pod každou hladinou bohatě prostřené švédské stoly, jen si vybrat podle chuti. Jsem naprosto přesvědčen, že pokud se rapidně neomezí vnadění a to i na tak velkých plochách jako jsou přehrady, tak se bílá ryba bez ohledu na množství dravců bude množit dál a kolotoč bude pokračovat. Na spoustě soukromých revírů to už pochopili, ale svazy ne. Snažím se to propagovat už aspoň 10 let, ale je to boj s větrnými mlýny, kapraři a bobkaři okamžitě řvou, že to je nesmysl, protože dneska už se nechytá tak, že si sebou vezmeš pytlík prézlí abys nalákal rybu a ona při hledání třeba našla i tu tvoji nástrahu na kterou chytáš, ale tak že tam nahážeš dvě, pět nebo deset kilo případně klidně i pytel návnady aby se tam ta ryba přijela nažrat a mezi tou spoustou žrádla je i ta tvoje nástraha. Už jen z tohoto pohledu je ten rybolov jinej …

Ale necháme toho, do tohoto fóra to nepatří.

reagovat
Úterý 10. ledna 2012 v 10:43 ® Tomik
Tomik

regulus> Trošku sem do problému čištění Brněnský přehrady zapojen, takže Ti k tomu mám co říct. Bílá ryba byla skutečně odlovena, nepovím ti kolik, ale někde jsem ty čísla už četl. Opravdu bylo dodáno obrovské množství malých štíčat, a to právě z jediného důvodu, aby maximálně zlikvidovali bílou rybu, která způsobuje rozvoj sinic tím, že uvolňuje fosfor ze sedimentu a tím se ten fosfor stává pro sinice dostupnějším a tím se ta voda od sinic více zasírá. Pánové to zamýšleli se smyslem že hromada štik prakticky totálně zarazí bílou rybu v přehradě, bohužel však nedomysleli ( co už jsi níže psal), že většinu těch ryb rybáři prostě odnosí, takže výsledek je uplně někde jinde.

A o těch opíčárnách. Pokud na prýgl jezdiš od mala, tak pokud nejsi slepý tak jsi určitě poznal, že voda oproti minulým rokům letos vypadala uplně jinak…Z čehož tak trošku vyplívá, že ty opičárny, možná trošku fungují, nemyslíš?

reagovat
Úterý 10. ledna 2012 v 0:55 ® valcha186

regulus> Oni dobře věděli jak na to. Je lepší jeden sumík ve vodě a nebo 5 q nádherného lína. Choď na takto zarybněnou vodu.

reagovat
novější starší
Stránky:   4 3 2 ...