Chytej.cz

Klouzák,wagler.... necteno

9.3.2005 | Ciffik | 25.530 zobrazení | 17 odpovědí

v zivote jsem nechytal na waglery a chtel bych to zkusit. pouzivam na plavacku matchovy prut. a chtel bych trochu poradit. jakou mam zvolit sestavu+ nejradeji fotky. diky predem. spis bych chytal na mensich tunich cca3 m hloubka do 5 ha. a mozna pozdeji vetsi reky s pomalim proudem + jezera a prehrady. prosim radte. casu dost . nez zacne to jaro a soknci ta zasr*** zima a dedek mraz se santa klausem to vzdaji…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 21. března 2005 v 15:53 ® Ciffik
Ciffik

a jak tezky na 5 ha vodu. s hloubkou 2–3 m

reagovat
Pondělí 21. března 2005 v 9:15 ® atsip

mirmen:Musis si to odskúšat sám , ja to používam už veľa rokov, mám také trubičky z káblov, ale aký majú vnútorný priemer neviem. Konce zarážky nechávam asi 1,5 cm. Silon používam max.0,16, dajú sa kúpiť veľmi kvalitné a úplne postačujú.

reagovat
Sobota 19. března 2005 ve 13:53 ® Rico
Rico

ja se jen zeptal :-D uz vim ze to je blbost :-D

reagovat
Sobota 19. března 2005 ve 13:48 ® Ciffik
Ciffik

pletenku na plavanou???? to je teda neco. to jsem teda jeste neslysel. mozna se pletu ale na plavamou jsou lepsi monofily. jsou prutazne coz se pri plavane urcite hodi

reagovat
Sobota 19. března 2005 ve 12:19 ® Rico
Rico

Nedal by se delat navazec z pletenky 0,07??

reagovat
Pátek 18. března 2005 ve 22:57 ® Tim

Používám na zarážky – nevím jak se to jmenuje – gumovou opletenou niť. V galanteriji za pár halířů. Na zarážky se mi ještě osvědčila průhledná bužírka průměr1,5 – 2 mm do které prostrčím oba konce ze smyčky z pětatřicítky – nebo i třicítky monofilu, do smyčky dám 2×, 3×, nebo i 4× gumičku bílou vytahanou z prádlových gum. Samozřejmě tam nejdřív protahnu kmen. Za ty konce tam vtahnu ty gumičky. Velmi efektivní a účinné.

reagovat
Pátek 18. března 2005 v 17:14 ® mirmen

atsip: jestli Ti dobře rozumím, tak anglíán vyjíždí až k horní zarážce ze silonu ( kmen v trubičce). Nestává se Ti , že zarážka jde dovnitř? Když si představím kmen 0,16 ( 2,5–3 kg) , zarážku s podobně silného silonu 0,16–0,22 ) a odhadnutý vnitřní průměr 1 mm, tak mám obavy. Nebo používáš slabší vnitřní průměr? Ale to by zas wagler dost dlouho vyjížděl z vody??

reagovat
Pátek 18. března 2005 v 8:09 ® atsip

Este k zarážkam. Hornú používam zo silonu a spodnú si vyrábam z operačnej rukavice, nastrihám pásiky dlhé3–4 cm a široké 3 mm. Potom to naviažem na silon tak, že oviniem 3–4 krát a urobím uzlík a stiahnem. Má tú výhodu, že nepoškodí silon, dá sa pevne stiahnuť,dobre drží. Do očka karabínky s obratlíkom,ktorý používam na zavesenie plaváka vkladám bužirku primeraného priemeru v dľžke asi 3 cm, cez ktorý pretiahnem silon. Nepoužívam korálky na doraz k uzlu a bužirka má väčšiu plochu na silone, čím je menšia pravdepodobnosť pretrhnutia silonu pri nahadzovaní do väčších vzdialeností.

reagovat
Pátek 18. března 2005 v 0:08 ® CeP
CeP

jeste doplnim k obrazku s tim prutem. prut odkladam do vidlicek tak, aby spicka prutu byla cca 10cm ponorena do vody a cely vlasec od spicky az ke splavku byl jemne napnuty a take potopeny. docili se tim okamziteho kontaktu s rybou pri zaseku a nebere ho jemnym vankem unaseny list na hladine. on i ten jemny vanek staci k tomu aby udelal falesnej zaber. kdyz to nekdo nevi tak jenom seka do prazdna. videl jsem na vlastni oci… splavek vyvazuju tak, ze na kratsi vzdalenosti do 10m od brehu tedy pri lovu „pod nohama“ kouka nad hladinu jen vrsek antenky. cca 3–5mm. cim dale pak vice nad hladinu kvuli viditelnosti, nebo pouziju silnejsi antenku, naho spec nastavec na ni..

reagovat
Čtvrtek 17. března 2005 ve 23:49 ® CeP
CeP

jako horni zarazku pozivam reznou nit. neni to uplne klasicka rezna, prisel jsem k ni ve fazarenskym ucnaku pri nejake rekonstrukci. bliz ji neurcim. konecky nechavam kolem 10mm.

jako spodni zarazku pouzivam kousek ventilkove gumicky navlecene na kmen a no ni zastrcene kulata bambusove paratko, nebo klasiky koupeny gumovy koralek. to je ten uplne vpravo.

bezne chytam na hloubkach 2 – 8 metru, ale necha se i na hloub. zatim jsem na takovym fleku nebyl.

reagovat
Čtvrtek 17. března 2005 ve 23:11 ® silur

CeP- jakou největší hloubku můžeš nastavit. Třeba 10 nebo 15m? Z čeho máš zarážku? Já používám zarážku z vlasce, takže jí můžu namotat na naviják a můžu si nastavit hloubku jakou chci.

reagovat
Čtvrtek 17. března 2005 ve 22:27 ® Rico
Rico

Tohle tema se mi libi :-D

reagovat
Pátek 11. března 2005 ve 14:20 ® CeP
CeP

takhle to pouzizam nejvic. spodni zarazka musi byt nejmene 1.5 nasobek delky splavku nad poslednim brokem. je to kvuli tomu, aby se splavek pri nahozu nemotal do zateze.

reagovat
Pátek 11. března 2005 v 7:19 ® atsip

Vyrabam si plaváky sám. Pávie pero a telo z balzy. Anténky vymeniteľné, s rovnakým priemerom na zasunutie, spodná časť plaváka so skrutkou a nastaviteľnými podložkami. Na jemné chytanie vyrábam plaváky z pávieho pera, len s pevným očkom a predvážením v spodnej časti tiež s vymeniteľnou anténkou. Tiež doporučujem ako Mirmen publikaciu Plavaná s Vincentem – autor Vincent Kluwe-Yorck, je tam všetko.

reagovat
Čtvrtek 10. března 2005 ve 21:46 ® festr

Na tekoucí vodě používám pevnou sestavu.1,5–4g splávek s dělenou zátěží záleží na síle proudu. Na stojaté vodě angličák-neboli průběžný splávek s jakoukoliv gramáží. Taky preferuji MATCHKU ale používám i BOLONĚZKU.

reagovat
Čtvrtek 10. března 2005 v 19:02 ® mirmen

Ciffik: doporučil bych menší investici do publikace Plavaná s Vincentem – autor Vincent Kluwe-Yorck. Dozvíš se o waglerech, možnostech montáže, s ilustracemi pro stojatou i mírně tekoucí vodu. Kdy zvolit klouzavý závěs, kdy pevný. Kdy použít wagler, kdy raději stick. Zásady krmení aj.

reagovat
Čtvrtek 10. března 2005 v 16:25 ® Tomucha
Tomucha

zdarec, fotak jaksi nemam k dispozici tak ti to zkusim napsat. postup je od shora dolů k háčku:

1. zarážka, např. očko z provázku nebo bužírka s párátkem uvitř atd. záleží co ti vyhovuje.
  2. tak je helikoptéra na které je připnutej angličák-ta je volně posuvná. Ty helikoptéry ve tvaru písmene T se dají koupit za pár korun v ryb. potřebách.
  3. spodní pevná zarážka. např puc cm dlouhá bužírka
  4. bročky do vyvážení splávku.
  5. spojení dvou vlasců- návazec s tenším průměrem a s hedním háčkem a jením bročkem

pozn: vzdálenosti- horní zarážkou se nastavuje ponor, od sponí zarážky tak 50 cm bročky ve vzdálenosti 20cm od sebe a pak cca pul metru návazec. toť vše snad to pomohlo…

reagovat