Chytej.cz

Co bude dál necteno

9.11.2011 | | 41.893 zobrazení | 174 odpovědí

Určitě jste se už setkali s tím, že jste ve vašem okolí přišli o některou ze svazových vod.Revír obhospodařuje soukromník a chce za lov v porovnání se svazovkama nemalé peníze.Revírů ubývá,ryb stejně tak.Jak si myslíte,že bude tato situace pokračovat?Myslíte si,že se ČRS jako takový rozpadne a hospodařit sama na sebe bude každá organizace?Nebo revíry pohltí soukromníci?Co by jste udělali pro zkvalitnění našich vod z pozice svazu?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 7. prosince 2011 ve 12:23 ® sunet

džigit> Nerozumím spojení: „Kdo „umí“ a hlavně chce,sloví max. povolenou kvótu za pár kaček.“

Vždyť CS povolenka má stejný limit jako ta pro jednotlivé krajské uzemní svazy. Každopádně by mě zajímal podrobný klíč přepočtu. Vždyť cena za povolenku je přímo určená pro zarybnění jednotlivých revírů v rámci dané MO. Z toho mi tak nějak plyne, že z CS povolenky by mělo jít na zarybnění více peněz, než z povolenky územního svazu. No nic, zeptám se přímo na ústředí ČRS, uvidím, co mi odpoví.

reagovat
Středa 7. prosince 2011 v 8:45 ® džigit reakce na …

sunet> tohle posjané přepočítávání by odpadlo právě zrušením CS povolenek.Domácí zaplatí na „svém území“ cca 1000 ± a koukni,co dáš za CS.Kdo „umí“ a hlavně chce,sloví max. povolenou kvótu za pár kaček.
V reálu-každý územní svaz by měl svou povolenku za určitou cenu a každý,kdo na jejich území chce chytat¨,zaplatí „přímo“ tomuto svazu.Já z Ova platím svou a když chci jet na „jih“ zaplatím jim jejich cenu.Když budu jezdit ku Praze,zaplatím jim jejich,když ČB,zaplatím jejich atd.Za CS nikdy nedostaneš do toho daného revíru potřebnou sumu,neb se vybere míň a co je horší hezky „česky“ se to PŘEPOČÍTÁ A ROZPOČÍTÁ

reagovat
Středa 7. prosince 2011 v 0:29 ® sunet reakce na …

osprey> Myslel jsem, že v případě, že chytnu jednu rybu na CS povolenku, tak jde vše právě té MO, která vodu obhospodařuje. Schválně jsem si našel, co se píše o CS rybolovu na svazu a z definice nejsem o moc chytřejší.

Cituji:" Výpočet koeficientu pro přerozdělení finančních prostředků jednotlivým ÚS ČRS a Radě ČRS z CS rybolovu je prováděn dle klíče, který vychází z celkové hmotnosti ulovených ryb na CS povolenky v předchozím kalendářním roce vydělenou částkou určenou pro redistribuci, a to zvlášť pro mimopstruhové a zvlášť pro pstruhové rybářské revíry. U pstruhových revírů se použije pro přerozdělení finančních prostředků za ryby mimo ryby lososovité a lipana (dále jen ,,ostatní druhy ryb“) koeficient z mimopstruhové redistribuce a pro lososovité ryby a lipana se koeficient následně dopočítá ze zůstatků finančních prostředků.

Odpočet celkových nákladů na CS rybolov z celkových výnosů se provede ještě před samotnou redistribucí. ", konec citace.

Vůbec se mi však nelíbí přepočítávání na kg v případě pstruhových revírů, kdy se nejdříve vše přepočte na kapra a o zbytek (zůstane-li vůbec něco) se teprve rozdělí pstruh a lipan!

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 23:47 ® osprey reakce na …
osprey

kety.vydra> Ano. Co z toho organizace bude mít, když bude pečovat o revír líp než ty jiné a akorát jí tam polezou lidi?

Jediný smysl by mělo, že z této atraktivity vytěží víc peněz a to by šlo jediným způsobem – na základě návštěvnosti.

Jenže si vem, jak by se s tím najednou fixlovalo – kolik lidí by smolilo doma do papírů docházky navíc na revíry, kde by chtěli mít ryby.

Ono je složité vybudovat funkční a spravedlivý systém. Když jsme se my Jihočeši trhli, tak každý, kdo bude chtít chytat pstruhy tady na jihu, nechá prachy tady. Nevím, jestli to byla náhoda anebo se krajský výbor pokoušel přesvědčit členstvo, že nový systém je lepší, ale nasypali nám letos do vody nadprůměrně pěkné ryby. Uvidíme za rok.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 23:28 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

kety.vydra>otci se vůbec nedivím sem na tom obdobně a proto mě zaráží co se na severu děje.Přičemž na některé přestupky kouká člen zastupitelstva např. MO Jirkov a tak to chodí i na ostatních vodách což je smutné.Nejsem ani zastáncem vyčlenění vod RVM kde musíš mít povolenku za neskutečný peníz,ovšem vše záleží co se na členské schůzi odsuohlasí přitom se tam nesejde ani polovic organizace což je moc špatné.Takže pak musíme kupovat tak drahé povolenky byť na pár kaluží kde platí uplně jiný RŘ jak od celosvazu a to důchodci ale i ostatní nemohou utáhnout takže soukromá nebo RVM vůbec nejsem pro naopak.Dříve člověk koupil povolenku a skrátka jezdil dnes se prosím i o povolení se k vodě dostat a to je opravdu moc špatné takže za pár let se už k vodě třeba ani nedostanu vůbec už tak to mám jako invalida hodně komplikované a určitě nejsem sám píše mě spousta rybářů jak dostat povolení k vězdu no peru se za to aby to dostal každej kdo má aspoň trochu špatnou hybnost no zatím to jde ale jak dlouho to nevím stejně to většinou jde poplatkem a nato se mělo pamatovat už dřív.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:52 ® džigit

osprey> možná už by pomohlo aspoň zrušit celosvazovku.Nebo zdražit

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:26 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

osprey> Jestli tě chápu dobře-Tak na konci roku,když se v sumáři vše sečte a sepíšou se veškeré revíry na kterých dotyčný chytal,tak by se po zaplacení nové povolenky tyto peníze přerozdělily rovným dílem mezi tyto revíry,potažmo MO které je spravují?

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:22 ® kety.vydra
kety.vydra

ladamaj> Máš recht.I otec téměř se slzou v oku vzpomíná…A teď trčí na dvou přehrádkách.A jak rád by jezdil tam kam kdysi…Leč,je na tom finančně daleko hůř,takže u něj dvoje nebo nedej bože troje papíry určitě nehrozí.Rozumím ti.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:21 ® osprey reakce na …
osprey

kety.vydra> Představ si ale, že bude organizace, která se bude o svůj revír suprově starat, nadstandardně zarybňovat a bude mít krásnou vodu plnou ryb. Na to konto přijedou rybáři z blízka i z dálky, protože se dneska všechno rozkecá a krásná voda plná ryb bude minulostí. Viděl jsem tenhle scénář na vlastní oči.

V rámci redistribuce peněz pak dostane zmíněná MO pár šušní a můžou začít zarybňovat znova. Po pár letech takovéhle práce se na to ti nadšenci, co to celou dobu táhli, vykašlou a organizace i její voda splyne s průměrem.

A tohle je důvod toho, proč máme vody takové, jaké je máme. Řešením by bylo např. to, kdyby se peníze z rybářovy povolenky rozdělily těm MO, na jejichž revírech dotyčný chytal.

V podstatě to je taky důvod, proč v jižních Čechách neplatí CS pstruhová povolenka – chytal tu kdekdo, ale peněz se vracelo málo.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:20 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

Piranha> No právě…

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:19 ® Piranha
Piranha

Možná pronajme vody, které svazu patří a bude se věnovat pouze řekám.Jen aby se i ty řeky nepronajaly, ale k čemu by pak ČRS byl.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 ve 20:15 ® ladamaj
ladamaj

kety.vydra>mám takoví problém také a to ještě musím žádat o povolení vjezdu vozem a to platit.Naprosto souhlasím také nejsem pro roztrhání svazů ba naopak kéžby to bylo jako za komančů,zde se jedná o porušování RŘ nic jiného pokud si to manice nevisvětluje posvém.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 v 19:51 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

mannice> Jen taková odbočka-Já bych se (do prdele) nechtěl dožít toho,že si budu na každou (a teď vážně) kaluž kupovat papíry zvlášť.Tak to ještě zaplaťpánbůh za ten svaz.Podívej se do soupisu revírů.Dovedeš si představit,že by na každém někdo vybíral prachy za to,že si tam budeš moct zachytat? Já chci jezdit,kam se mi zlíbí a chytat jak chci-samozřejmě jsem to teď hodně zjednodušil.Už jsem někde psal,že jak blabec beru troje papíry,abych si bez starosí zachytal všude ve svém dosahu.Já bych rád aby byl svaz pokupě a ne rozdrobený na všemožné pičince.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 v 19:30 ®  reakce na …

ladamaj> Jde to prostě do háje.Nechápu proč se furt hájí ČRS.Ať je konkurenční boj a konečně se ukáže jestli je svaz schopen obstát v dnešních podmínkách na „trhu“.Jestli ne,tak ať prostě padne.Nebaví mě dívat se na vody a doufat v to,že se to „třeba“ všechno někdy změní k lepšímu.

reagovat
Úterý 6. prosince 2011 v 18:58 ® ladamaj reakce na …
ladamaj

mannice>již už po kolikáté jsem zde na servru psal o problémech které jsou zde na severu.Jednal jsem sám s Kavou ale jako 1tlivec a přesto že mám spousty podkladů,fotek no i nějaký svědek by byl ale sem pořád jen jednotlivec který na problematiku poukázal což moc nevěřím.Přesto mě to také dost se.. a kor jako RS zde nemám žádnou pravomoc ale přesto do toho šiju ale zatím bez významu,myslím že zde je vícero členů ze severu ale buď se nechtěj připojit nebo se bojí jnak to nechápu brečet a nic nedělat-neoznámit-nenafotit no dáse použít spousty argumentů ale od vícero lidí pak to bude mít daleko větší váhu.

reagovat
Pondělí 5. prosince 2011 ve 23:58 ® 

ladamaj> To víš,že bych rád něco změnil a pracoval na tom aby se podmínky zlepšovali.Mám ale pocit,že neni chtíč všeobecně.Jed­notlivec toho nikdy moc neudělal.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 ve 20:21 ® ladamaj
ladamaj

mannice>ale dělám jenom nestojím o to mě zveřejňovat.Jinak už nejsem tak aktivní jako když sem byl mladej a hlavně zdravej.Jinak chtít něco změnit není jen otom psát ale něco pro to dělat seš mladej a máš možnost vše je jenom na tobě pokud chceš něco změnit.

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 19:51 ®  reakce na …

ladamaj> Tak proč nic neděláš,když o tom víš mnoho? :-)

reagovat
Čtvrtek 17. listopadu 2011 v 18:26 ® ladamaj
ladamaj

mannice>určitě bych vyházel víbor kterej to tak daleko doved,postavit nové členy kteří nebudou koukat co jim z toho bude koukat vše je dobrovolná akce takže tu povolenku bych ještě toleroval ale to je vše.Co vím tak to takhle dopadlo na spoustech organizacích a dnes šlapou dobře hlavně musí fugovat řádná RŘ jinak víbor vše dělat také nemůže,klidně se ptej rád ti odpovím vím o tom mnoho.

reagovat
Pondělí 14. listopadu 2011 ve 20:47 ® tony.bobo
tony.bobo

Co by,nakoupíme lavory do nich závojnatky a budem je přemlouvat ať nám sežere rousnici jako teď.

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 22:12 ® nnnap reakce na …
nnnap

Robur> :-D , jsou takoví senzitivni:-D

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:45 ® Fryw
Fryw

Souhlas. A vytáhneme to za 3 roky a to už budeme vědět víc :-)

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:43 ® Robur
Robur

dál už se na to vykakjete

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 21:21 ® Fryw
Fryw

Snad se to nedostane tak daleko (do minulosti) že budem chodit „na panské“. Kousek od baráku je pěkný rybníček, na kterém jsem se vlastně učil chytat. Dnes soukromý, zapovězený :-/

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 20:51 ® kety.vydra
kety.vydra

nnnap> Mě by zajímalo,proč tady s náma vůbec diskutuješ.A za sebe ti můžu klidně říct,že jsem rád,že vůbec nějaký ČRS je a vyhovuje mi to.A klidně se obejdu bez nonstopky,bez touhy chytat ty MEGAKAPRY „nad dvacet“ atp…Chci chodit k vodě kdy budu chtít a kam budu chtít a odnést si rybu podle chuti a ne čekat až budu mít trochu peněz a milostivě vyrazit na pár hodinek za těžké prachy (pro mě) a ještě podporovat kdejakého podnikatele.Já si totiž taky vybírám komu a za co zaplatím9-) A jen tak mezi námi,mimochodem číst a psát jsem se naučil už na základce a k psaní textu nepotřebuju nějakou sekretářku (jako někdo).

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 v 16:21 ® osprey reakce na …
osprey

All Armor> A ta masa spotřebuje hromadu masa…

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 ve 12:04 ® All Armor reakce na …
All Armor

nnnap> Já v tom českém, či moravském ani nésu. Su v jiným a je to prašť, jak uhoď. Koho si lidi zvolí, toho mají. Pozdě bycha honiti.

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 v 9:42 ® nnnap reakce na …
nnnap

All Armor> já jenom píšu, jak sem si vyřešil situaci já. Co si myslím o svazu jsem popsal níže. Já bych jim vodu odebral. Kolem sebe vidím jenom sobectví a neschopnost. A vychcanost.

reagovat
Neděle 13. listopadu 2011 v 8:51 ® All Armor
All Armor

nnnap> Taky jsem byl na několika soukromácích, třeba v Jestřabicích. Nakonec i nedávný a i plánovaný výlet do Švédska je o soukromých revírech. Ale ona tato debata by měla být o svazu. Soukromáky asi nepokryjí masovou účast členstva. Nevím, kolik je dnes registrovaných rybářů v Česku dohromady. Pan rada Tejčka v roce 1936 píše, že „v republice je 430 registrovaných rybářských spolků se 63.000 registro­vaných členů a že dalších 90 spolků není registrovaných“. Dnes jich bude asi víc… Našel jsem toto: V současnosti patří Český rybářský svaz mezi největší zájmová sdružení v České republice. Sdružuje více než 250 tis. členů organizovaných prostřednictvím 481 místních organizací, které jsou sdružené do 7 územních svazů. Kdyby měl moravský spolek 50 tis. členů (nenašel jsem údaj), tak je to suma sumárum 300.000 duší a to je masa…

reagovat
Sobota 12. listopadu 2011 ve 23:52 ® nnnap
nnnap

All Armor> ti kdyby mohli, tak sou dnes i v lidových milicích, tomu věř. A právě prázdná řeka byl ten důvod, proč sem šel pryč. No a co se týče stojáku, v kaprech na prutu, tak 10. násobek svazovky. Také se předpokládá, že co mi tam nasypou si odnesu. Přeložím- , že nebudu hovado a co si zaplatím si také vezmu ssebou. Neříkám, že by nepřežili pouštěče, ale proč by ty prasátka měli potom ještě živit, že.
Když to shrnu, tak za stejný peníze kolem mne poklidí, chytám z auta, užiju si non stopku, mám co chytat, můžu pokecat s normálníma chlapama. Limit je myšleno, že si ho odnesu. Neřežem si gumy jak na nejmenované MO, apod.

reagovat