Chytej.cz

centrepin necteno

13.10.2011 | milans13 | 59.844 zobrazení | 120 odpovědí

V anketě týkající se centrepinu má nejvíce hlasů odpověď kdy se hlasující přiznává,že neví co to centrepin je.Tedy stručně.Je to velmi drahý naviják s gyroskopem,tedy „setrvačníkem“ ?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 28. října 2011 ve 21:23 ® hraji
hraji

albin> já jsem nerozporoval fakt, že by pomocí setrvačníku šlo něco, třeba cívka navijáku roztočit, ostatně to je známý princip používaný například ve švýcarských gyrobusech, ale rozporoval jsem skutečnost, že centrepin obsahuje setrvačník, čili gyroskop. Jestliže centrepin neobsahuje setrvačník, nelze s ním nahodit způsobem, který popisuje kolega milans13.

reagovat
Pátek 28. října 2011 ve 21:03 ® Hony reakce na …

Určitě by s tím nešlo nahazovat. Zkus si nahodit s multilpikátorem, který má špatně nastavenou odstředivou brzdu. Tam se ti projeví setrvačník.

reagovat
Pátek 28. října 2011 ve 20:25 @ All Armor reakce na …

albin> To je přece dávno známé. Systém: rozkop Patent: zahoď . . . Co ti Rusi nevymyslí…

reagovat
Pátek 28. října 2011 ve 20:03 ® albin
albin

hraji> Nejsem tedy žádný konstruktér,ani nevím co je to centrepin,ale podle mě díky setrvačníku roztáčet vlasec asi pujde.Rozpojím dotykovou plochu.Roztočím setrvačník.Spojím dotykovou plochu.Nicméně by se s tím asi nedalo nahazovat.

reagovat
Čtvrtek 27. října 2011 v 18:51 @ All Armor reakce na …

hraji> Pěkné od tebe, ale já yjistil to samé hned po tom, co jsem sem ty linky vložil. Ale už mi to zase nesedí. Ten naviják, co mám, je smekací (po přetočení tak, že má osu souběžnou s osou prutu. Ale např. Shakespeare má grafitový naviják Lincoln, který samotní Angličané nazývají centrepin, ale ten naviják má např. brzdu. http://www.tacklebargains.co.uk/…ave-20-.html Někde těmto navijákům říkají Alvey. http://www.google.sk/search?… Co ti Rusi nevymyslí…

reagovat
Čtvrtek 27. října 2011 v 16:03 ® HaD
HaD

milans13> vážený kolego, zajímalo by mne, kde je na centerpinu to kouzelné tlačítko a přesný postup při nahazování (tím roztočením). Veeeelmi jsem se totiž u Vašeho sdělení zařechtal, ale rád se sobě i Vám omluvím, pokud to dokážete rozumně vysvětlit :-D

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:32 ® JHolc reakce na …

hraji> Jasně, chápu, ale jsme rybáři, tykejme si! Je to přirozenější a diskuse lépe plyne… :-)

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:24 ® hraji reakce na …
hraji

JHolc> mě to nevadí, na závodech mi tykají i kluci školou povinní, nevadí mi to. Z firmy jsem zase zvyklý všem vykat. Zákazník náš pán.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:19 ® JHolc reakce na …

hraji> Tak vidíš, promiň, nebolo to zrovna dvakrát zdvořilé, ale já opravdu vykání nemám rád. Není to jen přežitek z častého používání angličtiny, ale snáze se řekne ty vole, než vy vole ( Jan Werich ) :-))

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:14 ® hraji reakce na …
hraji

JHolc> já jsem taky Jirka, máme to jednoduché

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:13 ® hraji reakce na …
hraji

All Armor> tak jsem prostudoval ten odkaz na německé stránky včetně textů v diskuzi. Nejedná se o centrepiny. Jednak se jedná o navijáky německé výroby, ale hlavně jsou vybaveny systémem brždění s třecí brzdou a to centrepiny nemají a mít nemohou, vylučovalo by to jejich smysl a funkci. Jedná se o klasická kolečka, u kterých se nahazování usnadňovalo tím, že se cívka pootočila o 90 stupňů a vlasec se při nahození smekal přes okraj podobně jako u moderních smekacích navijáků. Po nahození se naviják otočil zpět do výchozí polohy.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:08 ® JHolc reakce na …

hraji> Ano, chápu. Vzdálenost cca šest metrů je při lovu s centrepinem (alespoň z toho co jsem si odvodil) naprosto dostatečná. Myslím, že tahle informace ve fóru scházela a já děkuji za její doplnění.
Závěrem prosím o tykání, protože jeden můj dobrý přítel kdysi řekl – „na rybách jsme si rovni“… Takže já jsem Jirka :-)

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:08 ® hraji
hraji

milans13> slušně jsem požádal, dokonce kouzelné slůvko prosím jsem vložil, čekám na vaši odpověď a nebo na ten link na článek o centrepinech, kde jste načerpal své znalosti. Předem děkuji i jménem zvědavých kolegů.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:03 ® hraji reakce na …
hraji

All Armor> je to jedna z konstrukčních variant, ale klasičtí výrobci tento systém nepoužívají. Ne každý klasický naviják (kolečko) je ovšem centrepin.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 23:01 ® hraji reakce na …
hraji

JHolc> no, no to jde, pokud se použije dostatečně těžká sestava, která se musí nahodit pomalým švihem, aby se stihla roztočit tahem vlasce cívka, problém je, že zatímco u multiplikátoru je cívka bržděna, u centrepinu není bržděna a pokud ji včas a správně nezastavíte pomocí prstů, vymotá vám kus vlasce pod nohy a většinou ho i slušně zašmodrchá. Angličani většinou používají tu fintu s těmi prsty. Dělá se to takto. Máte matchový prut. Vezmete vlasec mezi prvním a druhým očkem od navijáku na libovolný prst ruky, ve které nedržíte prut a vytáhnete si dlouhou smyčku. Poté druhým prstem zachytíte vlasec mezi druhým a třetím očkem a zase si vytáhnete smyčku. Máte tedy mezi prutem a prsty ruky dvě asi metr a půl dlouhé smyčky, a protože tam je ten vlasec čtyřikrát, máte vymotáno cca 6 metrů vlasce. Pak nahodíte a vlasec z prstů uvolníte. sestava letí těch cca 6 metrů.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:59 ® JHolc reakce na …

All Armor> Jak by řekl pan Werich – ty Vole, ozvi se mi na email JHolc@email.cz . Moc rád bych si s Tebou popovídal o chytání na Slovensku… Dík.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:58 @ All Armor reakce na …

hraji> Že by to nebyl centrepin, co mám? Já to za to léta považuji, ale teď vidím, že ten tvůj se nepřetáčí do jiné roviny.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:56 @ All Armor

Vysvětlující obrázky: http://www.classycatchers.de/…g-Rolle.html?…

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:55 ® hraji
hraji

Na této fotce je krásně vidět uvnitř navijáku ta trojúhelníkovitá zarážka a pružina, která ji tlačí proti ozubenému kolečku na ose.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18564.jpg
Pátek 14. října 2011 ve 22:52 ® JHolc reakce na …

hraji> Děkuji za objasnění, tušil jsem to, ale červík v hlavě přece jen hlodal, co kdyby to šlo jako s multíkem… :-93; Díky.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:51 @ All Armor

Já mám Stucki-Wenderolle (vyrábí Robert Glardon SA, 1337 Vallorbe). Dostal jsem jej spolu s muškařským navijákem (pořadové číslo z výroby 12)od firmy ze Seonu, která produkuje špičkové obráběcí mašinky, používané i švýcarskými výrobci navijáků. Kusová špičková výroba. Trochu je to drahé… Používám cenrepin jen výjimečně.

http://www.funfish.ch/…ki-roto.html

A žádné centifůgy a gzroskopy, hehehe.Neblbně­te.Kdysi se to dělalo ze dřeva.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:49 ® hraji
hraji

JHolc> ano, vaše zkušenost vám zcela přesně napověděla, jak na to. Dělá se to různě, ono totiž není třeba nahazovat nijak daleko, styl chytání s centrepinem je takový, že se nahodí kousek a nechává se sestava unášet proudem bez zásahu rybáře. Tedy zcela přirozeně. Běžný styl je, že si pomocí dvou až tří prstů vytáhnete z navijáku dostatečně velký kus vlasce a při nahození jej jen uvolníte.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:44 ® JHolc reakce na …

hraji> Na kohokoli, je to opravdu jen dotaz neznalého rybáře. Podle mě je třeba nejdřív odmotat vlasec z navijáku a pak nahodit (zkušenosti z dětství). Ale nejsem si vůbec jistý.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:42 ® hraji reakce na …
hraji

JHolc> jen se ujistím na koho je tvůj dotaz směřován? Abych si netřepil prsty o klávesnici zbytečně

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:40 ® hraji
hraji

osprey> ano, to ozubené kole je jen pro účely brzdy, která je u tohoto navijáku dvojstupňová, brzdí (cvrká) – nebrzdí (necvrká).

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:37 ® JHolc

Každá diskuse musí mít svého šaška. Dneska se této funkce ujmu já. Jak se s tím nahazuje?

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:34 ® osprey reakce na …
osprey

hraji> To ozubené kolo je od cvrčka?

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:32 ® regulus
regulus

milans13> myslím si, že jsem se vyjádřil velice kulantně a pokud vím, tak jsem tě nijak neurazil, jen jsem zkonstatoval fakta. Na tom, že gyroskop není setrvačník nic nezměníš a že sis nabělhl taky ne.

Pokud se týká zadání fóra tak na mě působí ne jako otázka ani jako téma do diskuse, ale jako jakási informace a raděj to dál nebudu komentovat …

K samotnýmu centerpinu nemám co říct, vím co to je, vím jak to vypadá a jak to funguje (nebo spíš dovedu si to představit), ale v ruce jsem to nikdy neměl a abych pravdu řekl, tak mě to nijak zvlášť neoslovilo.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:29 ® hraji
hraji

milans13> dejte sem prosím jeden jediný odkaz, klidně i v cizí řeči, přečtu si to klidně i tak, kde bude napsáno cokoliv o centrepinech s převody. Děkuji.

reagovat
Pátek 14. října 2011 ve 22:27 ® hraji
hraji

Dovolím si vložit obrázek mého centrepinu. Předpokládám, že z obrázku je zřejmé, že tam nejsou nikde žádné převody.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18562.jpg