Vyhledávání
centrepin
13.10.2011 | milans13 | 59.849 zobrazení | 120 odpovědí
V anketě týkající se centrepinu má nejvíce hlasů odpověď kdy se hlasující přiznává,že neví co to centrepin je.Tedy stručně.Je to velmi drahý naviják s gyroskopem,tedy „setrvačníkem“ ?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 14. října 2011 ve 22:24 @ rybar.home reakce na …
-
Pane kolego, nikdo zde netvrdil že jste „blb“ je zde jen taková „malicherná“ pře o výklad pojmů a dojmů, právě proto že zde prezentujete informace a názory získané na netu, na netu se však dají najít i nepravdivé a zavádějící informace a je někdy dobré také použít vlastní rozum, um a chytrost…přeji hezký večer a nebudu se již k tomuto tady vyjadřovat
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 22:12 ® milans13
-
rybar.home> Co neznám je pitomost, stejný přístup jako hraji.
reagovatZajímavé,říkáte jaký jsem blb,ale rozumné vysvětlení nikde.Relevantní informace o vzniku postupném vývoji atp zde píšu jen já.Proč? Asi technicky vzdělaným toto nastudovat činí potíže.Opravdu zábava.Já zde přiznávám že jsem laik a jen prezentuji co si vyhledám na netu,což vám zřejmě činí potíže,nebo nechcete.Opravdu v tomto duchu nemá smysl debatovat.
- Pátek 14. října 2011 ve 21:57 @ rybar.home reakce na …
-
Zdravím, pane kolego, i kdybych centrepin neznal a přečetl si Vaše vysvětlení, tak bych tomu vůbec nevěřil, jsem technik a mechanik, ale toto je jedno z velmi nesmyslných zdůvodnění, které jsem za svoji technickou kariéru slyšel.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 21:26 ® osprey reakce na …
-
hraji> V pohodě. Jsem rád, že tu přispíváš. Navíc jsi diskutér celkem podle mého gusta. Používáš argumenty a ne nadávky. Nesouhlasit, oponovat, kritizovat, pokud si to zdůvodníš a obhájíš, to je svaté právo v každé diskuzi.
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 19:01 ® nnnap
-
to je prd, já když zmáčknu tlačítko na prutu, tak mi vyjede ze špice kapřáku bodák.
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:35 ® hraji reakce na …
-
osprey> omlouvám se, pokud jsem byl v této diskuzi na kolegu milans13 ošklivý, ale píše sem opravdu nesmysly. Snažil jsem se jej pomocí argumentů a odkazů na stránky reálných špičkových výrobců centrepinů přesvědčit. Nepodařilo se. OK. Ale ta pitomost, co napsal do posledního příspěvku, ta si komentář zasloužila. A mnohem tvrdší.
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:32 ® hraji reakce na …
-
milans13> kolego, já jsem bývalý konstruktér, který stál nějaký ten rok za rýsovacím prknem a mám celkem slušnou technickou představivost. Ale tohle, co jsi napsal, cituji: „Onen gyroskopický chod centrtepinu se dá využít při nahazování.Roztočí se cívka,ale vlasec se neodmotává.Při samotném náhozu se zmačkne tlačítko při kterém se vlasec už začne odmotávat a umožní to daleké hody.“ Tak tohle je technická pitomost. A na tom trvám.
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:14 ® hraji reakce na …
-
Alivio> pravda podcenil jsem účast NASA na projektu gyroskopický centrepin pro lety na Mars. Omlouvám se za pochybnosti.
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:11 ® Luccini reakce na …
-
zalesak05> neni
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:10 ® hraji
-
zalesak05> ne kolego, tvarově je tam sice podobnost, ale provedení je u centrepinu jiné. Podívej se do těch odkazů, co jsem zde dával. Tam je zřejmé, že centrepin je něco jiného. Je to svým určením naviják na plavanou. Například muškařské navijáky mají nastavitelnou třecí brzdu, to centrepin nemá. Brzdí se prsty, maximálně se zapne „cvrček“, který je zase rušivý u muškařských navijáků.
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:07 ® zalesak05 reakce na …
-
- nevím jestli je to ono ale:
- Pátek 14. října 2011 v 15:06 ® Shrek reakce na …
-
hraji> no vidíš to, a Ty ses mi smál, když jsem Ti o té NASA psal již ze začátku
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:06 ® milans13
-
Ještě dovětek.Onen gyroskopický chod centrtepinu se dá využít při nahazování.Roztočí se cívka,ale vlasec se neodmotává.Při samotném náhozu se zmačkne tlačítko při kterém se vlasec už začne odmotávat a umožní to daleké hody.Z mé strany vše k tomuto tématu.Děkuji diskutujícím za jejich názory.Snad tato debata částečně záležitost centrepinu objasnila a v anketě už nebude příbívat odpovědí„co to proboha je?“
reagovat - Pátek 14. října 2011 v 15:04 ® džigit reakce na …
-
Luccini> u radaru si pomůžeš http://cs.wikipedia.org/wiki/Radar
reagovat
,ale zadej tam center pin - Pátek 14. října 2011 v 15:01 ® hraji
-
Všichni výrobci centrepinů ve starém dobrém Albionu se snaží o co nejmenší hmotnost a co nejlepší vyvážení. Požadavek na co nejmenší hmotnost je v přímém rozporu s tím, co se očekává od setrvačníku či gyroskopu. U centrepinu vůbec nejde o to, aby někdo roztočil rukou cívku a ta se točila hodinu a namotala dvanáct kilometrů vlasce. Tam jde o to, aby pouhým tahem proudu vody, který se přes splávek a vlasec přenáší na cívku navijáku, docházelo k volnému, co nejméně bržděnému odvíjení vlasce a tím přirozenému pohybi nástrahy unášené splávkem. Je prokázáno, že ze smekacího navijáku se po odklopení řadicího oblouku vlasec nesmeká tak plynule, jako se odvíjí z kvalitního centrepinu.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:53 ® Luccini reakce na …
-
džigit> já vím, že to je nejpodstatnější část, ale to je jako napsat, že radar je radiový vysílač, prostě bez toho aby radar přijímal zpátky odražený signál a zpracovával ho by to nějak nebylo to co se od něj čeká.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:50 ® džigit
-
Luccini> on to totiž v jistém slova smyslu setrvačník je.Jak jsem psal,v tanku sloužil ke stabilizaci kanonu!
reagovat
Pusť si úhlovou brusku s větším kotoučem a zkus ji rychle překlopit… - Pátek 14. října 2011 ve 14:41 ® Luccini
-
milans13> Vážně by bylo vhod věnovat chvíli vzdělávání a přečíst si co je ten gyroskop. Třeba sem hlupák, ale nevím nač by byl v navijáku přístroj kterým se kupříkladu navigují rakety nebo díky kterému moderní telefony poznají zda jsou „na ležato“ nebo „na stojato“.Nicméně netvrdím, že nějaký protřelý prodejce nepřekřtil setrvačník na gyroskop.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:39 ® hraji reakce na …
-
milans13> tak orbitální stanice a NASA, to mě zcela usadilo.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:39 ® džigit
-
na čísle 5 to i rozebírá…
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:37 ® hraji reakce na …
-
milans13> obávám se, že nejen že nemusím věřit, nemohu věřit, protože jsi své tvrzení, které se příčí všemu, co o centrepinech vím, nijak nedoložil. A myslím, že nejsem sám, kdo čeká, že sem vložíš nějakou zásadní informaci
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:36 ® džigit
-
milans13> máš nějaký odkaz?Guglím a mohl bys mi to pomoct zkrátit
reagovatJá zatím našel tohle a tam asi převod nebude…
Ale stále hledám,tyhle hodinové stroječky jsou fascinující!http://wn.com/…FISHING_REEL
Jestli ses jen nesplet,tam na těch odkazech je jen o těch hladkých chodech a to pak setrvačností gyro efekt opravdu mít může - Pátek 14. října 2011 ve 14:35 ® milans13
-
osprey> Ještě dotaz,Posílal jsem Ti návrh na nálepku na auto s logem chytej.Myslíš,že by to šlo realizovat?
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:35 ® milans13 reakce na …
-
osprey> Osprey je zbytečné sem kopírovat argumenty,když na netu je jich přehršel.Kdo chce,ten si je najde.Jen pro zajímavost upřesním.První centrepin se vyskytl v Anglii kolem roku 1650,ale patentován byl v Americe nevím přesně ale cca 1870.Od té doby prochází vývojem a poslední jeho modernizace je právě v tom,že má onen gyroskopický efekt,tedy setrvačnost.Jak už zde někdo napsal jedná se technologii z Nasa jako vedlejší produkt při vývoji orbitálních stanic.A tímto se loučím,další debatu nechám na odbornících protože jedu na ryby.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:34 ® hraji reakce na …
-
milans13> tak ještě jednou. Předpokládám, že znáš firmu J. W. Young & sons Ltd. a jejich naviják Purist. Je to takový Mercedes mezi centrepiny. Podívej se na obrázky na této stránce a znovu popřemýšlej, kde tam je převod. http://www.jwyoungs.co.uk/reels.htm
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:30 ® hraji reakce na …
-
milans13> kupoval jsem svůj centrepin v lednu 2011. Dej sem prosím odkaz ze kterého by bylo jasné, že někdo dělá centrepiny s převody.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:29 ® milans13
-
hraji> Víš já věřím a vím, že máš svoji pravdu,ale musíš začít věřit i tomu,že pokrok jde dál.Ten centrepin,respektive jeho stavbu máš z roku cca 2000,ale jak jsem už napsal,centrepin se díky novým technologiím změnil.Stále jde o lehký chod,kdy je kotouč poháněn přímo rukou,respektive kličky(zpravidla 3) jsou umístěny na cívce.Ale nynější centrepin má opravdu převody a díky nim má i setrvačnost.To je ten gyroskop,přesněji gyrokopický chod.Tedy zatočíš,cívku pustíš a naviják sám od sebe namotává šňůru.Ale jak říkám,jsem jen laik, vzdělaním dendrolog a logistik,tedy o železu vím jen to,že se svařovat.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:29 ® hraji reakce na …
-
osprey> neboj, nepřiostřuje. Snažím se (fakt se snažím) psát maximálně věcně a doložit argumenty. Nebudu mu ani nadávat, ani ho zesměšňovat. Jen sem časem vložím fotografii vnitřku Ikonixe. Mám ho doma.
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:28 ® rybař13
-
Všem neznalým rybářům co neví co je to centrepin doporučuji knihu Plavana s Vincentem sehnal jsem ji ve výprodeji kdysi dávno tam je lov,nahazování popis i foto velice důkladně popsané.Vůbec se není za co stydět když to rybář neví i já jsem to nevěděl a nechal si poradit a těd už mám s ním něco odchytané
reagovat - Pátek 14. října 2011 ve 14:24 ® osprey
-
milans13> Protože se tu přiostřuje, zkus, prosím tě vygooglovat nějakou fotku nebo článek, které by podpořily tvé argumenty.
Já mám tu výhodu, že s kritikou vždy počítám. Nevadí mi, netrápí mě a většinou se snažím argumentovat. Dobrý spor je zajímavá záležitost – když to aktéři unesou a bojují fakty.
Pokud se to v téhle otázce podaří, bude to jen fajn.
reagovat