Chytej.cz

Kapr s masem barvy tunaka

10.10.2011 | Jarda111 | 39.672 zobrazení | 98 odpovědí | upravit

Chytil jsem kapra sazana ale překvapila mě barva jeho masa, celá ryba má tmavě červané maso. Setkal jste se někdo s něčím podobným?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 11. října 2011 v 17:12 ® Malinko reakce na …
Malinko

Fryw> mno jo, ale spousta jich tam neni zminenejch a pak vznika problem viz. mnik a jesen

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:45 ® Fryw reakce na …
Fryw

Ale zase spousta lidí by se ani neobtěžovala si to vyhledat. Je fajn, že to tam je, a je to taková příručka „all in one“

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:32 ® Malinko reakce na …
Malinko

mannice> je asi fakt, ze kdyby tam nedavali ten seznam a napsali proste vsichni dle vyhlasky ble ble, bylo by to jasnejsi.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:29 ®  reakce na …

Fryw> Jde to napsat jednoduše jako si napsal ty,a nebo se do toho dá taky hezky zamotat jako sem to udělal já :-) Díky.

Malinko> Jo někdo tam nechápe to slovo „vybraných“ a někdo tam nechápe tu zákonou lovnou délku.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:24 ® Malinko
Malinko

Me by jen zajimalo, kde nekdo prisel na to, ze by dle rybarskeho radu tyto ryby nebyli hajeny (u CRS, na MRS netusim). Pripadne by to rad mel rusit. Jednak je tam: celoročně jsou chráněni dle vyhlášky č. 395/92 Sb. (jedná se pouze o seznam vybraných druhů živočichů): atd a druhak: Ulovené ryby v rybářském revíru, které

1. nedosahují nejmenší lovné míry,
  2. byly uloveny v době hájení, nebo
  3. jsou chráněny podle zvláštních právních předpisů,

musí být šetrně vráceny zpět do rybářského revíru, v němž byly uloveny.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:07 ® Fryw reakce na …
Fryw

mannice> přesně tak. Myslím, že se to dá nazvat tak že „v systému práva ČR má menší právní sílu“

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:07 ® osprey reakce na …
osprey

Jarda111> Ber tu barvu masa jako individuální rozdíl. Prostě měl tmavší maso než jiní. Jestli měl jiný genetický základ, živil se jinak než ostatní nebo byl starší (tyhle hubené ryby často dost pomalu rostou – někdy), to už nikdo nezjistí.

Ty jsi ho chytil, viděl, kuchal a možná i snědl. My jsme tu jen četli, že byl hubený a měl tmavé maso. Na základě něčeho takového ti asi nikdo nic zásadního nenapíše.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 14:05 @ Jarda111

Že by ho k nám někdo přenesl z Bodamského jezera? :o) viz http://bazonline.ch/…ory/16606616

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:46 @ Jarda111

Jinak měl spodní část těla zbarvenou hodně do žluta, zadní ploutev byla mohutnější a v porovnání s klasickým kaprem měl menší tlamu.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:45 ® Shrek reakce na …
Shrek

Jarda111> s masem to máš různý, záleží i na podmínkách, ve kterých vyrostl. Třeba u duháka – jednou chytneš duháka s šedým masem z granulí a podruhý takového, který je tam dýl a ten už má maso do růžova. To nejde říct jednoznačně, že ta a ta ryba má takové a takové maso.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:41 ® 

Nevim jak to přesně napsat,aby se někdo nechytl nějakého slůvka,ale podle mě zákony stanovené státem jsou vždy víc jak RŘ a jeho bližší podmínky.To znamená,že ikdyž je v RŘ je druh uveden s lovnou délkou,stále patří např.mezi ohrožené druhy.Má větší „moc“,nebo jak to napsat. Lajcky řečeno,když si nějaký „družstvo“ vytvoří podmínky a pravidla pro chov skotu a poruší při tom zákonem stanovený pravidla,tak nikoho nezajímá jaký pravidla maj mezi sebou.Zákon je něco víc.

příspěvek neni k dotazu,chtěl sem zkátka souhlasit s hrajim

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:41 @ Jarda111

Ok,ale jak je to s tou barvou masa?

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:40 ® Shrek reakce na …
Shrek

osprey> Já sazana nikdy neviděl, tak se ptám......

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:38 ® osprey reakce na …
osprey

Alivio> Toto je kapr mající jeden ze znaků sazana. Když odmontuješ z auta dvě kola, taky se z něj tímto nestane motorka.

Ber to tak, že v chovu se neustále objevují jedinci se sklony vypadat jako původní forma. V Austrálii už tvrdě převládají – fungují v přírodě efektivněji než šlechtění vysokotělí kapři.

Jestli je na té fotce sazan nebo ne, to nedokážu posoudit. Když jsem si prohlížel fotky sazanů třeba od Petra Áče, přišli mi jiní. Nedokážu říct přesně v čem. Tahle ryba mi připadá spíš taková nedomrlá než sazanovitá.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:32 ® Shrek
Shrek

Osprey> Takže ten dole je sazan?

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 13:18 ® osprey reakce na …
osprey

Jarda111> Pokud jde o Robura, ten si z tebe dělá srandu, bo je to veselá kopa. Pokud jsi mu na to skočil, dobře ti tak:-))

No a se sazanem sis vlastně naběhnul sám. Sazan je divoká nešlechtěná forma kapra. U nás by měl žít jen v řekách na jižní Moravě. Jedno z poznávacích znamení je, že nemá vůbec, ale vůbec žádný zlom na přechodu z hlavy do hřbetu.

On se před časem ve snaze zvýšit odolnost proti nemocem použil při šlechtění kaprů amurský sazan a od té doby se hlavně v méně kvalitních chovech vyskytuje dost takových hubeňourů, ale sazani to nejsou.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 12:41 ® hraji reakce na …
hraji

Jarda111> takže to nebyl sazan? Kapr sazan je hájený vždy a všude. Dokonce i kdybys ho měl ve vlastním rybníku, je hájený. Tečka. Ale podle toho, co jsi zde napsal se s 99 % jistotou nejednalo o kapra sazana. To jen ty asi neumíš poznávat ryby.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 12:29 ® sunet

Co se týče ochrany zvláště chráněných druhů, jde o ochranu i jejich stanovišť, ať už přirozených, nebo i umělých. Protože mezi zvláště chráněné druhy patří např. i tyto ryby:

cejn perleťový, jelec jesen, ježdík žlutý, kapr obecný (sazan), mník jednovousý, piskoř pruhovaný, plotice lesklá, střevle potoční, vranka obecná, vranka pruhoploutvá,

je v případě jakéhokoli zásahu do jejich stanoviště nutné cituji „…stanovisko orgánu ochrany přírody, pokud nejde o naléhavý zásah z hlediska veřejného zdraví a veřejné bezpečnosti nebo bezpečnosti leteckého provozu,“ konec citace. V případě tak populárních regulací vodních toků by stálo za to důsledně požadovat stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody.

reagovat
Úterý 11. října 2011 ve 12:14 @ Jarda111

Ryba byla chycena na „vesnickém“ rybníku v na jihu Čech, rybník si místní „zarybňují“ většinou při výlovech ostatních rybníků v okolí, kdy se posbírají zbylé drobné ryby a nechají se dorůst(kapr,a­mur,lín,štika). Pro Robur – moc jsem nepochopil Tvojí první odpověď kapr s bílým nebo červeným masem je podle Tebe nemocný. Jinak pokud se tam krmí, tak max jen vařenou kukuřicí.

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 11:49 ® HaD reakce na …
HaD

hraji> jedna věc je legislativa, druhá věc je morální úroveň tazatele. Zabít a sežrat tak vzácnou rybu je prasárna dost velkého kalibru. Mnohem větší než vzít podměrečnou rybu, více než denní limit…

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 11:20 ® hraji reakce na …
hraji

džigit> a Alivio: já nejsem oprávněn vykládat zákony a vyhlášky, to může v ČR pouze soud. Postup RS by měl být zcela jasný. Jedná se o ponechání celoročně hájené ryby, takže jasný přestupek. Stejný přestupek je to v případě jelce jesena či mníka jednovousého. To, co má svaz napsáno ve svých dokumentech, je celkem jedno. Svaz nemá právo měnit rozhodnutí vyhlášené ve vyhlášce 395/1992Sb. RS má kontrolovat dodržování platné legislativy, tedy i vyhlášky výše zmíněné. A jestli má RS „právo“ přehlížet takové porušení legislativy si nejsem jistý. Mohlo by se to totiž kvalifikovat jako zneužití pravomoci úřední osoby z nedbalosti. Debatovat o tom, zda RS pozná kapra sazana je myslím mimo téma.

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 11:06 ® sunet

zedus> Tuňák má opravdu červené maso, dokonce je i mírně prorostlé tukovou tkání, když si z něj uděláš medium steak, tak vevnitř bude krásně červený. A řek bych, že to je jeden z důvodů. proč si ho Japonci tak cení a jsou ochotni za jednu ryby vysázet i několik milionů yenů.

Jinak k tomu sazanovi, měl jsem tu čest jich pár ulovit v jejich domovině, ale jakou měli barvu masa si ne a ne vzpomenout :-) .

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:52 ® džigit reakce na …

Robur> ony tam jsou dle „psaného“ nějaké výjimky,ale taky jsem v tomhle trochu mimo.
Tohle by bylo možná dobré téma na článek,nebo nové fórum.Nebo exhumuj nějaké vhodné,sím.
Padám odvézt sběr a hurá k vodě :-)

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:49 ® Shrek reakce na …
Shrek

Robur> ano, neznalost zákona neomlouvá, oblíbená fráze na finančním úřadě, ale když je ohrožený, proč tedy není uveden v BPVRP?

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:47 ® Shrek reakce na …
Shrek

džigit, Robur> jakmile je téma o mase, tak tu vy dva(my tři) nesmíte(me) chybět, že? :-D

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:46 ® Robur reakce na …
Robur

Alivio> tyk si rád názor poslechnu, ale už se to řešilo podbně s mníkem. Ten má dokonce i míru, hájení a přitom je chráněný.

Jinak bych ti oponoval, svede se to dle mého na neznalost zákona. Rysa taky nepráskneš po palici na potkání.

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:43 ® Robur reakce na …
Robur

hraji> stejně byl nemocný

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:43 ® Shrek reakce na …
Shrek

hraji> a teď mi řekni, jak je to v praxi. Přijdu k vodě, chytnu sazana, hodim ho do vezírku, přijde RS a co bude následovat? V BPVRP o nějakém sazanovi není tuším ani řeč a znát červenou knihu ohrožených druhů není mou povinností, pokud se nepletu. Nezaobírám se myšlenkou, jestli sazana od „obyčejného“ kapra vůbec RS pozná. Neber to jako nějaké rýpání či popichování, jak je v poslední době zvykem, jen by mě zajímala praxe z pohledu RS.

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:41 ® džigit reakce na …

hraji> můžeš to nějak osvětlit? On je tam i Jesen a taky se loví a bere

reagovat
Úterý 11. října 2011 v 10:27 ® hraji
hraji

Milý kolego, pokud jsi opravdu chytil kapra sazana, pak jsi jeho ponecháním a zabitím porušil zákon, protože kapr sazan je chráněný, viz příloha II část III vyhlášky 395/1992Sb. v platném znění.

reagovat