Chytej.cz

Neohebná akce prutu necteno

13.9.2011 | milans13 | 21.153 zobrazení | 15 odpovědí

Zdravím všechny a prosím o objasnění výrazu „Neohebná akce prutu“ případně výhody a nevýhody takového prutu,či na co se dá nebo naopak nedá používat.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 14. září 2011 ve 22:10 ® osprey reakce na …
osprey

milans13> Neměl bys. Jdi někam, kde je rozumný personál, který ti nevnutí kdejaký šmejd a osahej si toho víc.

reagovat
Středa 14. září 2011 ve 21:13 ® milans13
milans13

Díky za odpovědi.Snad neudělám botu když se pro něco rozhodnu.

reagovat
Středa 14. září 2011 v 18:51 @ All Armor reakce na …

milans13> Pokud jsi zvyklý na pruty, které mají zřejmě parabolickou akci, tak pruty, o kterých píšeš ti asi u vody vyhovovat nebudou. Zajdi do obchodu a žádej prut s parabolickou akcí. Dnes jsou už tak vymakané teleskopy, že se od 2–3 dílných liší dost málo. A mají nízké ceny. Tady jich máš dost, jistě si můžeš vybrat. http://www.rybarske-nej.cz/…picke-pruty/

reagovat
Středa 14. září 2011 v 16:37 ® osprey reakce na …
osprey

milans13> Já ti celkem rozumím. Kup si ale fakt pruty, které ti padnou do ruky. A když to bude z obchodu někde poblíž, bude se ti to snáz reklamovat, kdyby z toho něco upadlo.

Jak moc silné, dlouhé apod. by ty pruty měly být, to za tebe nepořeším. Za ty roky to stejně víš sám nejlíp.

reagovat
Středa 14. září 2011 v 16:21 ® milans13 reakce na …
milans13

Už jsem byl ve dvou obchodech a osahával si prutů dost a každý se mi líbil.Chtěl bych lehký skladný prut a taky cenově dostupný pro důchodce.Na moje rybaření,kdy nechodím na řeku nepotřebuju nic super extra.Nižší střední třída prutu.Mám a stále na ně chytám pruty staré nějakých 30 let,lamino, lehoučké a už jsem na ně vytáhl i kapra 80 cm.Jsem s nima spokojen.Vím co od nich čekat,mám na ně „nátisk“ takže chytnu prut a nemusím nad ničím špekulovat,jak nahazovat,jak sekat,jak kapříka vytáhnout.Jediná věc která mne na nich však štve je to,že se mi při naazování povolují poslední dvě posuvné očka,takže někdy nához není podle představ.To je jeden jediný důvod proč uvažuji o nových prutech.Řekl jsem,že je vyhodím,když se mi zase povolilo očko,a hned jeden chlapík řekl,fajn,já je hned beru.

reagovat
Středa 14. září 2011 v 16:21 ® milans13
milans13
reagovat
Středa 14. září 2011 v 15:08 ® osprey reakce na …
osprey

milans13> Nemyslím, že je to jak na sumce. A ta transportní délka nějakých 74 cm není nic nenormálního.

Pokud váháš, vyber si něco jiného. Zajdi do obchodu, osahej pruty a kup to, co ti fakt sedne (jak dalece můžeš věřit prodavači, to záleží na tom, jaký je to prodavač – dej spíš na svůj pocit). Nesnaž se šetřit za každou cenu. Je lepší mít prut o stovku dražší s pocitem, že je to to, co jsem chtěl.

reagovat
Středa 14. září 2011 ve 14:07 ® milans13 reakce na …
milans13

No to je to.Já jsem uvažoval,že si jej koupím,protože na tom prutu je výborné to,že se složí a je na přepravu krátký.Jen nevím,jestli s ním budu moct jít na kapry,spíš se mi to zdá jako na sumce. :-)

reagovat
Středa 14. září 2011 ve 12:53 ® osprey reakce na …
osprey

milans13> Ten, co to překládal, ani nevěděl, co píše. Přeloženo do češtiny, výrobce se pokusil o dosti tuhý klacek s krátkým dělením, k čemuž využil tři druhy vláken.

Akce prutu nemá zásadní vliv na jeho zatížitelnost – to je hlavně věc materiálu. Dokonce bych řekl, že pruty s pozvolnější akcí se dají zatěžovat víc a zejména pod rybou.

Zbytečně bych to neřešil. Je to celkem normální funkční teleskop a pokud ti vyhovuje, klidně s ním chytej. Na ten otrocký překlad nějakého anglického reklamního textu se můžeš vykašlat:-))

reagovat
Středa 14. září 2011 v 9:10 ® milans13
milans13

Jen doplním co je uvedeno na stránkách prodejce prutu.

Byron Special Tri Fibre 80 – výsuvná rukojeť

Nejprodávanější teleskopický prut s extra krátkou přepravní délkou. Prut má výsuvnou rukojeť, kterou lze prodloužit délku prutu, což se projeví jako výhoda při nahazování.

Power Backbone Neohebná akce prutu pro extrémní zatížení. Epoxy C 24 Tvrdost uhlíkových vláken pro malou hmotnost a značně lepší akci prutu. Metal Fibre Kovová vlákna na povrchu k zesílení struktury prutu.

reagovat
Úterý 13. září 2011 v 19:35 @ All Armor

Doplním, že to bude prut se špičkovou akcí,jak už vysvětlil Osprey. Takové pruty mají citované výhody,ale já mám i tak radši pruty s měkčí parabolickou akcí(krásně se plynule ohýbají po celé délce). Například u mušky na tzv. krátkou, či českou nymfu, jsou zásadně vhodnější ty se špičkovou akcí…

reagovat
Úterý 13. září 2011 v 19:30 @ All Armor

To bude asi výsledek hloupého překladu. Takové případy registruji každý den všude. Ve zprávách o havárii letadla v Jaroslavli se psalo organizaci, co to letadlo „servisovala“. Jmenuje se YAK-servis (pro neznalé: letadla firmy Jakovlev se „venku“ píší Yakovlev). Tisková agentůra SR (TASR)vydala zprávu, kde tu firmu nazvala AKO-servis.

reagovat
Úterý 13. září 2011 v 16:57 ® osprey reakce na …
osprey

Kazan> Člověče, nejsem si jistý, jestli je to dobrý příklad. Pokud ji dostaneš do ohybu, bude ta akce spíš parabolická. To, že se jedná o mimořádně tuhý „prut“, to je jiná. Ale pocitově jo, to máš pravdu:-D

Oni lidi si ty vlastnosti prutu obecně dost pletou – akce, tuhost, rychlost, síla,… Navíc některé ty vlastnosti jsou dost provázané – u těžkého prutu, který není dostatečně tuhý bude těžké dosáhnout toho, aby byl zároveň rychlý a měl špičkovou akci.

reagovat
Úterý 13. září 2011 v 16:30 ® Kazan reakce na …

osprey> co třeba násada od smetáku? :-D

reagovat
Úterý 13. září 2011 v 16:23 ® osprey
osprey

Tak v první řadě je ten výraz naprostá ptákovina.

Akce prutu je křivka, která popisuje ohyb prutu při zatížení. To, co máš na mysli, je zřejmě špičková akce, kdy je prut relativně tuhý a ohýbá se jen špičková část. S rostoucím tahem se zapojují další a další úseky blanku, ale doohýbat se k rukojeti, to dá práci.

Takové pruty daleko a přesně házejí, ale hůř zdolávají ryby (málo tlumí výpady).

reagovat