Chytej.cz

Kdo s čím začínal necteno

2.9.2011 | zalesak05 | 26.932 zobrazení | 45 odpovědí

V jedné diskuzi jsem četl že by bylo dobré založit fórum kdo s čím začínal. Jelikož jsem žádné takové fórum nenašel ,tak ho zakládám.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Sobota 17. září 2011 ve 12:00 ® osprey reakce na …
osprey

čtyřicátník> Díky moc, do 14 dnů to tam bude.

Opravdu je to hezký a lidský příběh. A kdybys chtěl s něčím poradit, osobně jsem ti k dispozici. I když je dneska všeho hromady a dá se za to utratit majlant, stále je možné chytat i docela levně. Ryby se za ty roky nezměnily, snad jen je jich míň a jsou víc ochytané.

reagovat
Pátek 16. září 2011 ve 23:55 @ čtyřicátník reakce na …

Ahoj, to mě těší, máš svolení k čemu chceš :-)

reagovat
Pátek 16. září 2011 v 9:17 ® jajco reakce na …
jajco

čtyřicátník> Pěkně napsané a ten konec je výstižný.Tuším že tomu soukromáku u Studénky se říká „VRAŽEDNÉ POBŘEŽÍ“ Taky mám rád přírodu,pořádek a hlavně klid.Včera sem si čistil hlavu asi 5ti hodinovou vycházkou kolem Slezské Harty,bylo to super a vůbec se mi nechtělo odjet.Udělal sem si pár fotek,chytil dvě štiky,půl hodiny sem seděl na pařezu a pozoroval jak malí okouni najíždí do rybek.Včera to byla pro mě asi nejhezčí výprava letos,už jen proto že sem byl v odlehlejší části a nikoho ani nepotkal.Oprav­dovej relax.

reagovat
Pátek 16. září 2011 v 8:32 ® Piranha
Piranha

K rybařině mě přivedl plakátek ve škole, že se bude konat rybářský kroužek.Kroužek vedl pan Macák, který už není mezi námi.Pamatuji si ty časy, kdy mě táta budil na ryby a já tu rybařinu proklínal, protože musím vstávat.Dnes mě proklíná žena když v půl čtvrté dělám bordel v kuchyni a budím jí :-)) Rybařina je můj životní koníček už 20let a nehodlám se s ním v nejbližších 20ti letech loučit. První prut jsem měl 5 dílný bambusák a Rexe.Potom jsem dostal pod stromeček teleskop černej asi 2,70m nebo 3m a Stabila.Jo to byly časy, když jsme si říkali u vody o dozor a lapali na jeden klacek :-))

reagovat
Čtvrtek 15. září 2011 ve 23:54 ® osprey reakce na …
osprey

čtyřicátník> Tohle je krásný příběh. Kdybys souhlasil, byl by z toho moc fajn čtenářský článek. Tady se to ztratí a je to škoda. Práce se ujmu, jde jen o ten souhlas.

reagovat
Čtvrtek 15. září 2011 v 1:39 @ čtyřicátník

Před 14 dny jsem dostal pozvání na kamarádův rybník na kapra, vzpomněl jsem si na svá dětská léta a rozhodl se přijet. Protože pocházím z vesnice a tam se nic nevyhodí, tak jsem věděl, že svou první a jedinou udici mého života najdu na svém místě. Přijel jsem k rodičům na návštěvu a oprášil svou asi třicet let odpočívající laminátku 1,8 m s navijákem rex, který byl z druhé ruky už když jsem jej jako kluk dostal. Spolu s ní se vynořily i vzpomínky. Pamatuju si moc dobře co jsem se doma naprosil než mi naši udici na naši „požární nádrž“ koupili. Tomu předcházel zahnutý špendlík, matička, špunt a kus vlasce metr od břehu. Plotiček tam bylo habaděj. Uvědomuju si, jak odlišná je dnes doba. Znalosti jsem získával jen od kamarádů, kteří měli to štěstí, že jejich otec nebo děda byl rybář. Vzpomínám na to, jak jsem nemohl uvěřit, že existuje chytání bez splávku – na těžko. Myslel jsem že existuje jen lov se splávkem. Bylo to z dnešního pohledu úsměvné. Za celou dobu mé asi 4 leté „kariéry“ se mi podařilo ulovit přesně dva kapry o kterých jsem si myslel, že měli míru. Na ryby jsme totiž chodili jen s udicí a rohlíkem nebo žížalama. Jen my, malí kluci a místní blázen. Stál jsem tam teď před tou udicí a do hlavy se mi dral hit Karla Gotta Když jsem já byl tenkrát kluk. Pěkně jsem si zavzpomínal a rozhodl se změnit kousek svého aktuálního života a něco se zase přiučit. Po večerech jsem pročetl pár webů, půjčil několik knih o rybaření pro začátečníky a nabyl pár základních informací. Díky internetu jsem získal za týden víc znalostí než za celé čtyři roky v dětství. S gulášem v hlavě jsem se vydal se do rybářské prodejny v Mošnově. Přece jen bez podběráku bych si ke kamarádovi netroufl, i když v dětství jej neměl ani ten největší „profík“ z nás kluků. Zatočila se mi hlava, tolik různých věcí. Chvíli jsem tam jen tak bloumal a přemýšlel s čím vlastně začít. Asi bych si měl koupit všechno. Nakonec jsem si řekl, že laminátovému prutu a navijáku rex dám ještě šanci. Naviják se teda točit nechtěl, ale sprej WD jej trochu zmobilizoval :-) . V knize psali o nějakém krmení, to jsem kdysi vůbec netušil, že se kapři zakrmují. Koupil jsem nějaké háčky, splávky, olůvka, krmítka, šňůru, podběrák i podložku, policajta, vidličku, pean a 3 kila šrotu. Trochu mě překvapilo proč je toho šrotu tak moc :-) K tomu v potravinách kukuřici v nálevu, taky pro mě novinka :-) Utratil jsem asi 1500, tipuju že je to tak stonásobek mých dosavadních investic do rybařiny :-) Nadešel den D, vzal jsem kluka, co chodí do školky a šlo se na kapra. Radši jsem mu vzal deku, protože jsem nevěřil, že vydrží půl den dřepět :-) Přišli jsme ke krásnému rybníčku, nikdo tam, nachystal jsem krmení i výbavu. Prozřetelně jsem napřed nahodil na prázdno, abych měl představu jak daleko vlastně dohodím. Udělal jsem krásných 10, možná 15 metrů i s krmítkem :-) . Do dané vzdálenosti jsem hodil pár koulí o velikosti pomeranče, jak píší odborníci. Pak už vlastní nahození. Třicetiletý vlasec o síle 0,35 se krásně spirálovitě zatočil na hladině až k prutu. Opravdu jsem byl rád, že tam jsem sám :-) Chtěl jsem pověsit policajta, ale to bych na něj musel pověsit kus závaží aby se silon narovnal. Nechal jsem to tak i se spirálama. Pak vzala za své má idylycká představa času stráveného na rybách, jak si krásně odpočinu, a jak se budu kochat přírodou. Místo toho jsem jen dřepěl a upřeně sledoval policajta, či spíš konec vlasce vycházejícího z vody a čekal na akci. Nebudu vás napínat, první kapr 44, asi největší co jsem kdy chytil. Tomu jsme jako premiantovi věnovali život a poslali ho pro většího brášku. Další přišel 54 cm. Cíl byl splněn. Úplně mě to chytlo. Ale protože jsme už pěkného kapra měli, tak jsme dál nechytali. Všichni byli spokojení. Pár dní jsem o tom přemýšlel, přečetl další knihu a rozhodl se potvrdit znalosti na jiný malý soukromý rybník. Po zakrmení trochou šrotu s bůhvíjakou příměsí přišel malý kapřík 35, 43 a pak 52. Ty ryby do těch 45 se mi zdají takové nějaké malé, nechápu že je někde míra 35. Je to super, zase jsem to celé prodřepěl a pročučel :-) Chtěl bych ještě získat trochu praxe, asi koupím nějaký jeden lepší prut než mám a zatím mám sen zkustit přívlač na dravce zase s jiným prutem až to třeba za rok dostanu víc do ruky. Byl jsem z dosavadního průběhu nadšen. Uvažoval jsem, že si konečně udělám rybářský lístek. Začal jsem se zajímat, kde se dá okolo Ostravy chytat bez lístku. Začínám jezdit po okolních vodách, ale mé nadšení dostalo trochu přes čumák. Byl jsem se podívat na hlučínské štěrkovně. Nechápu jak můžou rybáři udělat okolo sebe čurbes a nechat to tak. Plastové lahve, pytlíky, prasklý člun, dokonce nějaký vybydlený stan. Tohle nechápu. Camrají se, že mají k přírodě blíž než ostatní a přitom takový binec. Pak jsem jel do Studénky, kde se dá rybařit bez lístku. Tam jsem si vzal i pruty, že to zkusím. Ale nastal další šok. Obdělníkový rybník tuším Nadýmač s cestou podél rybníka. Co tři čtyři metry rybář, bylo jich tam asi 40 v řadě kam oko dohlédne. Pěkně do budky na lahváče, dlouhý prut a švih hroudy až na protější straně k rákosí. Přišlo mi to takové úplně divné, ta hustota na tom otevřeném prostoru, připadal jsem si jak na pstruhovém rybníku, kam sem tam zajdem s děckama. Takhle to nechci. Chci teď zkusit zajet na jednu malou soukromou přehradu, kde to snad bude s tou hustotou lepší. I když jsem zase četl, že tam ryby mají rozervané huby. Tak nevím. Chci zkusit být spíš trochu víc sám a trochu víc aktivní při lovu, ale tohle se z knížek už moc nedočtu a nevím kde se s tím dá bez lístku a zkušeností začít. Poradíte mi něco, lokalitu atd.? Díky moc

reagovat
Úterý 6. září 2011 v 9:14 ® Kazan

Pro všechny kdo chytali na ohnutý špendlík, je třeba říci že již tehdá jsme byli propagátory moderního přístupu k lovu ryb, bo špendlík nemá zpětný hrot. Řekl bych že svět sprostě obšlehl to, na co čeští fišmajstři chytali již dávno. :-))

reagovat
Pondělí 5. září 2011 ve 20:42 ® Juraj

Tak já prožil začátky na pro mě nejkrásnějším místě na světě. Na potoku, který protékal přenádherným Vratíkovským údolím plným vzácných rostlin a živočichů. V místech, kde je dnes Boskovická přehrada. Uříznutý lískový proutek, 20-ka vlasec Silon Planá nad Lužnicí, háček tak vel č.6 a na něm koník. Taky lov do ruk pod břehem a kameny. To mělo ale svá úskalí, pro velký výskyt raků, takže po bolestivé zkušenosti jsem od toho upustil. Dodnes mám v paměti krásná rána, kdy jsem natahoval budík na 1/2 čtvrtou a potichu se brouzdal rosou k potoku. Plížil jsem se jako indián a opatrně spouštěl koníka do vývařiště pod splavem. První pstruzi létali z vody přes hlavu až do značné vzdálenosti, takže jsem je musel hledat v trávě. Pak jsem ale získal cit a vybíral si jen ty větší. Zároveň neustálé rozhlížení, zda se neblíží porybný. Na tyhle chvíle nikdy nezapomenu. Bohužel se do těch míst už nikdy nepodívám. :-(

reagovat
Pondělí 5. září 2011 v 18:14 ® osprey reakce na …
osprey

Robur> ART> Hráběma se chytá velmi dobře. Hlavně nikdo neočekává, že by ten, co se o ně opírá, zrovna chytal ryby. Pravda je, že je poněkud omezena lovná vzdálenost.

reagovat
Pondělí 5. září 2011 v 10:58 ® Jarda Š.

Neberu-li pytlácké začátky s kusem vlasce na klacku, s korkovým špuntem a ohnutým špendlíkem,tak jsem začínal s plnými lamináty TOKOZ 1,8 m a 2,1 m a s navijáky Shakespeare Dynamic 2170 a TOKOZ Roen II. Můj nejstarší prut, který mám dodnes, je třídílný teleskop Sona 2,7 m (to byl můj třetí prut).

reagovat
Pondělí 5. září 2011 v 10:30 ® Cudla
Cudla

Začínal jsem ,klasika režná niť špendlík korkovej špuntík,pak líska kus solinky.Nakonec Ježíšek přinesl tohoto žluťáska z Reexíkem.V tu chvíli jsem „byl král tůní a přilehlejch vod“Reex už není ,ale proutek chránim jako oko v hlavě.

reagovat
foto/forum/2011/th-img18285.jpg
Pondělí 5. září 2011 v 7:37 ® Kazan reakce na …

All Armor> šmarjá, takové škody, zhruba před rokem jsem u popelnic nakoupil rexíka a dvoudíl plnolaminát lipno ve velice slušném stavu.:-)

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 23:15 ® kety.vydra
kety.vydra

Taky přidám:-) : Rybářem jsem zatoužil býti díky dvěma věcem-stěhování,ale hlavně rybníku,který jsem měl přes cestu.Naprosto úžasný svět,nějaké tyčky v nějakých vidlicích a z těch tyček vedlo nějaké vlákno do vody.Začal jsem chodit na rybník.Úžasné věci se tam děly,ale hlavně!,tahaly se ryby.Ten ohnutý prut mě fascinoval.Tak jsem si říkal,že to zkusím taky.Urval jsem takovou fajnou rostlinu,oholil listy,utrhl špičku s květem.Doma jsem vzal špagát a háček z vánočních baněk (nesmějte se,bylo mi 6 let :-)) ,no co no…),nafasoval krajíc chleba a šel jsem na rybník…Poté,co mě prohnal 90tiletý porybný (a to fakt nekecám,ptal jsem se),a poté,co jsem zjistil,že nad rybníkem je další „žabinec“,tak jsem dostal prut-bylo to dvoudílné Lipno a naviják (tuším) Roen a samozřejmě se silonem a splávečkem a o r i g i n á l háčkem.No,první ryba byl karásek obecňáček,dal jsem si ho do třílitrovky od okurek a byl pyšný celý týden.Když táta viděl,že mě to chytlo,začal mě brát na ryby,ale musel si kvůli tomu první udělat papíry.Když mě teda začal brát s sebou (jen v noci,páč jsem ještě neměl papíry),tak mi pořídil 1,8m teleskopek Sona a k tomu Reexíka…Papíry mám od 13ti,a pak už to šlo šmahem-první prut Orava,naviják Roen a Tap,později MK 110 (mám ho dodnes a „fachčí“ jak hodinky)…adt. s vývojem doby a technologie v rámci materiálních možností;-) (Omlouvám se všem,jimž činí problém delší čtení:-93; )

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 20:10 ® HaD
HaD

bič-bambusáček 3 metry, 2 metry silonu, spláveček, olůvko a orezlý háček… karáskům a žábám to nevadilo

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 18:37 @ All Armor reakce na …

Kazan> Bylo to vyráběné v licenci Ryobi. Kdybych věděl, že je ti za tím smutno, tak bych ty 4 kousky, co jsem minulý týden našel v garáži, nevyhodil a daroval bych ti je.

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 16:37 ® Kazan

MP-E65mm> měl jsem mk100 i mk110, dodnes lituji že jsem je dal pryč. Pozdější řada TG stála za prd a byl to shit

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 16:08 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Si pamatuju, jako kluk jsem si přál MKčko, tehdy když jsem ho poprvé uviděl byla to neskutečná pecka (oproti tehdejší klasice) moc jsem si ho přál. Bohužel rodinný rozpočet mých rodiču by to asi nezvládl. jen jsem tiše závaděl pokaždé když ho někdo měl :-)

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 15:12 ® noba
noba

jsem rád že jsem zažil dobu klacků a spendliku a to je mi 27. Ani nevím jestli tak ještě dnešní děti chytaj. Respektive chytaj vůbec? Dlouho jsem žádného prcka u vody neviděl. Satracka pod kameny taky super az teda do doby než jsem se nabodl na hák kterej tam byl utrženej. Docela zajímavá situace mít prispendlenou ruku pod sutrem:-)

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 15:11 ® Kazan reakce na …

Luccini> Skvělý bylo, že se ryby nechaly hladit a ani nevzaly dráhu, když je člověk dobře nahmátl, bylo to o citu a jemnosti a mělo to svoje kouzlo;-)

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 15:06 ® Luccini reakce na …

Kazan> Asi máš pravdu, jinak co se týče šetrnosti k ulovené rybě nic lepšího mě nenapadá, jelikož jedinný negativní vliv je stres. Ale ten mají ty ryby při jakémkoliv způsobu lovu.

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 14:47 ® Kazan reakce na …

Luccini> Byly to hezké chvíle dětství, rád na to vzpomínám. Myslím že je to dobře, že je to zakázané dnes by to vedlo k totálnímu odrybnění některých revírů.

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 14:36 ® Luccini reakce na …

Kazan> šátračka pod kameny je podle mě jeden z nejhezčích způsobů rybařiny.Už to nedělám, ale hrozně mi to chybí. Vlastně jsem nikdy nepochopil proč je to zakázáno, ale on mi to tu někdo třeba vysvětlí.

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 14:24 ® Kazan

Klasiská pytlačka, špulka vlasce, háček, korkový splávek, občas šátračka rukama pod kameny a břehy :-D Později duralák a štípaný bambusák.

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 14:04 ® Mrakoš

teleskop za 350kč a naviják alivio 2500, používám je dodnes, takže zřejmě ještě pořád začínám :-93;

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 13:44 ® Robur reakce na …
Robur

ART> určitě blbě:-d

reagovat
Neděle 4. září 2011 ve 13:01 ® ART reakce na …
ART

osprey> jak se chytá s hráběma?

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 11:54 ® fishman123
fishman123

já už sem z trochu modernější doby takže už jsem klacek se špendlíkem nezažil :-) normalka obič krátkej teleskop spláveček…

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 11:46 ® jarysek
jarysek

uplne prvni kus klacku korek a zahnutej spendlik.. pozdeji Bambusak a rexik :-D Luxus…

reagovat
Sobota 3. září 2011 ve 21:36 ® osprey
osprey

Pytlačka, později hrábě (normální hrabací). Daleko později hnědorezavý teleskop Sona a naviják MK 110.

reagovat
Sobota 3. září 2011 ve 21:01 ® skwor
skwor

Teleskop Cormoran eurocor 1,65m 10–30g někdy v roce 2000.

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1