Vyhledávání
Revír pro Pstruha obecného
25.8.2011 | Luccini | 6.903 zobrazení | 31 odpovědí
Jste pro, aby se do revíru kde se přirozeně vytírá Po, nenasazoval Siven, protoze se pak ucastni vyteru a jsou z toho jen neplodni krizenci? Navic podle me tvori jen konkuranci tam kde neni zapotrebi.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 18. září 2011 ve 14:37 ® Shrek reakce na …
-
Luccini> no je to Tvůj názor, já Ti ho neberu. Já jsem všema deseti pro muškařský úsek. Kdyby mě muškaření nebavilo, asi bych byl taky pro přívlač. Ale pravdou je, že pstruhovku si kupuji jen kvůli muškaření.
reagovat - Neděle 18. září 2011 ve 13:48 ® Luccini reakce na …
-
Alivio> Ja mluvím o tom, že když chce svaz nebo MO udělat krok k šetrnějšímu způsobu lovu ryb, tak dle mého je lepší cesta omezit nástrahy na jednoháčkové a ne rybolovnou techniku jako tokovou zakázat. To je jako by byly úseky MP kde se smí lovit jen na plavanou.
reagovat - Neděle 18. září 2011 ve 12:34 ® Shrek reakce na …
-
Luccini> jaká pravidla? Nikde není napsáno, že na P vodě musíš mít jednoháček bez protihrotu. A dokud tomu tak nebude, tak budu proti přívlači na pstruhovce. Mluvím o všeobecné problematice, neřeším okrajové záležitosti typu pstruhové přehrady s velkýma štikama, tam bych proti trojhákům až tak radikálně nebyl.
reagovat - Neděle 18. září 2011 v 10:31 ® Luccini reakce na …
-
Alivio> Takže jedinný argument je že vlastně není možné tyto rybáře, kteří nedodoržují pravidla účinně kontrolovat. Což je nesmysl, jelikož tito budou klidně vláčet i na podzim. Z čehož mi plyne jedno a to, že jde zase jen o omezení těch slušných, kteří pravidla dodržují z principu, přestože jim přijdou nesmyslná.
reagovat - Sobota 17. září 2011 ve 23:10 ® Salmo1
-
Obecně bych je určitě společně nevysazoval, protože konkurence u obou druhů je dost výrazná.Ke vzájemnému křížení dojde pouze okrajově a to ještě spíše s Kolowratem, který se vytírá zhruba o měsíc déle než m fario.Počítám, že na Smědé bude vršek revíru osazen Sivenem a níže po toku pak Po.Konkrétně u vás záleží, jaký je osazovací plán nařízený KU, toho se musí hospodář držet.
reagovat - Sobota 17. září 2011 v 19:39 ® Shrek reakce na …
-
Luccini> proč prosazuji mouchu oproti přívlači na P vodě? Odpověď je jednoduchá a pravdu máme jistě oba dva. Dnes je opravdu možnost chytat i se třpytkou na jednoháček bez protihrotu, ale pokud sundáš růžové brýle z očí, tak mi zkus odpovědět, kolik rybářů REÁLNĚ ten trojhák sundá. Proto prosazuji mouchu.
reagovat - Sobota 17. září 2011 ve 14:08 ® Luccini reakce na …
-
osprey> Za mě je top suchá, hezčí rybařinu neznám. Ale zpátky k problému. Konkrétně letos sem jel Vltavu a jelikož jsem z druhé strany republiky, koupil sem si pstruhovou hostovačku. Mile mě překvapilo, že ve Vyšším Brodě už zakázali protihrot a nemile v Rožmberku, kde je právě muškařský úsek. Po celém dni na lodi a zvlášť, když počasí moc nepřeje nemívám chuť se někde brodit a sem rád, že sem v suchu no a ze břehu se přece jen lépe vláčí než muškaří. Samozřejmě to respektuji jen mě mrzí, že to neřeší stejně jako ve Vyšáku.
reagovat - Sobota 17. září 2011 ve 12:53 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Speciální revíry pro vláčkaře existují taky. Jsou to malé zarostlé potoky, kde se muškařit skoro (nebo vůbec) nedá.
Pokud jde o tu mouchu na podzim, viděl bych to tak, že prioritou by měl být lov lipana – právě na suchou mouchu. Slušný muškař teď na podzim po potočácích zas tak moc nejde.
Ohledně lovu vysazených granuláčů, tam bych opravdu nerozlišoval. Jednoháček bez protihrotu a jestli moucha nebo vláčka, to je v podstatě jedno.
Fakt ale je, že ta moucha má něco do sebe.
reagovat - Sobota 17. září 2011 ve 12:44 ® Luccini
-
Nevim asi tomu fakt nerozumim, ale proc se tak moc prosazuje moucha oproti privlaci i v dobe kdy uz je moznost vlacet nastrahy s 1hakem bez protihrotu? Nestaci ze muskari maji o 3 mesice delsi pstruhovou sezonu jeste jim delame specialni useky. Taky se obcas pokousim muskarit a hrozne me to bavi, ale opravdu netusim proc ma tahle technika takove vysadni postaveni. To bych spis na vsech pstruhovkach zakazal trojhaky. Mimochodem jestli nekdo vite nebo aspon tusite v cem je moucha lepsi nez vlacka s jednohakem napiste me nic nenapada.
reagovat - Středa 14. září 2011 v 18:20 ® Shrek reakce na …
-
také bych bral takový revír, kde se může lovit jen na mouchu. Aspoň by mě to donutilo věnovat se více mouše. I když pravdou je, že za posledních X let jsem byl na pstruhovce s vláčákem jen jednou a to když jsem si skřípnul prut ve dveřích u auta a novej byl ještě kdesi na cestě z Cabelasu. Jen tak dál s mouchou.
reagovat - Středa 14. září 2011 v 17:13 ® kakr reakce na …
-
A_Smitec> Byl to návrh MO Nová ves,která revír obhospodařuje schválený Svazovým výborem. Tedy přesně ty instituce, které poradil kolega osprey. Jen nevím, jak uspěješ, bylo to naprosto demokratické většinové rozhodnutí.
reagovat - Středa 14. září 2011 v 15:10 ® osprey reakce na …
-
A_Smitec> Jsou dvě místa – místní organizace, která revír spravuje (kontakt bys mohl mít v soupisu revírů, co jsi dostal) a pak přímo orgány MRS.
Ze zdejších návštěvníků je velmi kompetentní osobou hraji.
reagovat - Středa 14. září 2011 ve 14:14 ® A_Smitec reakce na …
-
osprey> Zdravím, poprosil bych o radu kde si mám „postěžovat“ že z Jihlavy 5b udělali jen revír s umělou muchou když dříve se tam smělo chytat všemi zpusoby. Kterého hospodáře mám oslovit popřípadě jaký orgán ..
reagovat.? Docela mě to štve nehledě na to že je tam teď hromada okounu a s pstruhem potočním c otam je pogenerace to vypada zle
. Diky za rady.
- Středa 7. září 2011 v 17:53 ® osprey reakce na …
-
All Armor> Viděl jsem Turiec, četl mnohé, i videa s hlavatkami našel. Nikdy jsem tam nechytal. Říčka je to nevelká, domršit se dá snadno.
reagovat - Středa 7. září 2011 v 16:13 ® Luccini reakce na …
-
All Armor> Krásná řeka škoda jí. Nicméně myslím, že částečně známá je hlavně z článků zaměřených na lov hlavatek. A pak bývalo na netu video zdolávačky hlavatky na mouchu při lovu pstruhů. Myslím, že mělo něco přes hodinu a pán se docela prošel. Nebýt kamarádů tak by měl nejspíš smůlu.
reagovat - Úterý 6. září 2011 v 9:38 @ All Armor reakce na …
-
osprey> Úmysl to většinou není, ale někdy lajdactví, někdy diletantismus, někdy smůla. A když se to všechno setká s vydrou a kormoránem naráz, jako třeba na Turci nad Martinem, tak je ve vodě velké kulové houno.Jen malé nasazené ryba a větší stále nic. http://cs.wikipedia.org/wiki/Turiec_(p%C5%99%C3%ADtok_V%C3%A1hu) Mezi čekými rybáři není tato voda příliš známá, roky se tam dostávali „cizinci“ zřídka – rezervace, původní výskyt hlavatky podunajské(Hucho hucho).
reagovat - Pondělí 5. září 2011 v 18:26 ® osprey reakce na …
-
All Armor> Vysazování „hotovek“ je dneska nutnost. Ale rozhodně by se neměly nechat padnout původní populace.
reagovat - Pondělí 5. září 2011 ve 13:50 @ All Armor reakce na …
-
osprey> Přesně tak. Dnes už jsem taky za nasazování dospělých ryb (duhák, siven) do tekoucích vod. Rybáři platí a pokud lidé placení z těchto peněz dorychtují neuváženými „rybochovnými“ zásahy původní obsádku, k tomu kormorán, vydra etc., tak je na místě, poskytnout rybářům jinou rybu.Třeba toho duháka. Všechny ty řeči o přirozeném chovu, resp. o přirozeném vývoji ryb, jsou často směšné. Rybářský tlak je velký a už dávno by bez zásahu zvenčí, ve vodách nic nebylo.
reagovat - Pondělí 5. září 2011 ve 12:42 ® Jarda Š. reakce na …
-
Ano,je potřeba na centrální úrovni změnit systém na P vodách, jinak se ani na jednotlivém svazovém revíru toho moc změnit nemůže.
reagovat - Pondělí 5. září 2011 ve 12:24 ® Luccini reakce na …
-
Jarda Š.> Opravdu nevím jak financování místních organizací funguje a ani nemám čas to zjišťovat, protože mám poměrně časově náročnou práci. Nicméně pokud je to tak jak popisuješ. Tak je to jen další případ naprosto nesmysluplného systému jak něco dělat. Místo, aby jsme měli říčky plné původních potočáků a nemuseli je tedy nakupovat (jen chránit), tak kupujeme siveny a duháky jak na běžícím páse a potočáků ubývá. Jestli tohle někomu dává smysl, tak ať si rovnou dá přihlášku do Bohnic.
reagovat - Pondělí 5. září 2011 ve 12:06 ® Jarda Š. reakce na …
-
Hospodář potřebuje vykázat výlovek, a ten nejlépe dosáhne duhákem, případně sivenem, vysazenými v lovné velikosti. Navíc i většina těch, kdo si kupují P povolenky chce také něco nachytat a přinést domů. To je problém současného hospodaření. Když hospodář nebude vysazovat Pd a Si, nebude mít výlovek a tudíž nedostane peníze na zarybňování.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 v 15:50 ® sunet
-
Luccini>Jak psal Osprey, je třeba jít doslova na věc od pramene. Zdravá populace pstruha se uchytí jen tam, kde bude mít podmínky pro výtěr. V případě, že napadne někoho meliorovat okolí vlásečnic, napájející hlavní tok, je na problém zaděláno. Tyto úpravy dokonale zanesou jemným nánosem celý potůček a pstruží jikry nebudou mít šanci.
Tož přeji hodně štěstí a dobré pořízení u hospodáře.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 v 15:44 ® Shrek reakce na …
-
Osprey> slyšíš to bzučení? Právě jsi píchnul do vosího hnízda. Já s tim kaprem dopadl úplně stejně na mojí bývalé organizaci. Všechno jen kolem kapra!!!!
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 v 15:35 ® osprey reakce na …
-
Luccini> To je v pořádku. Potíž je, že já ti můžu fandit, ale to je všechno. Pokud si promluvíš s tím hospodářem, dozvíš se, jak se na revíru reálně hospodaří i spoustu konkrétních věcí navíc a budeš se moci i zapojit.
Já se kdysi snažil zapojovat u nás, ale skončil jsem, když jsem zjistil, že vše se točí kolem kapra a já na tom nedokážu nic změnit.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 v 15:27 ® Luccini reakce na …
-
osprey> Jo verim, ze jo, ale nez se pustim do vetsich akci, chci vedet co si mysli ostatni. Jinak je to zbytecny pachteni. No a proto sem sem dal tohle forum.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 v 15:20 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Kontaktuj hospodáře, kolikrát to bývají rozumní chlapi. My tu řešíme něco na síti, ale je třeba k tomu jít od pramene.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 v 15:06 ® Luccini reakce na …
-
osprey> No ono se to ma tak, ze mozna, kdyby ten subjekt do ty vody „nevrtal“, jen ji chranil. Tak by tam ta kvalitni obsadka byla. Letos(a je to poprve za poslednich 20let) Je kazda tunka na „moji“ rece plna potocacku do 5cm. A ja bych proste chtel, aby meli sanci vyrust tyhle „domaci“ ryby a ne chytat granulace. Jinak, ale musim uznat, ze svaz zrovna tady odvedl kus dobry prace, protoze cely moje detsvi, byl horni usek tyhle reky mrtva voda, jen bych chtel aby v tom pokracoval.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 14:57 ® sunet
-
Luccini>Obecně jsem proti vysazování jakékoliv nepůvodní ryby, mám i výhrady proti vysazování nepůvodních populací pstruho obecného do daného revíru.
Proč? První je věc genetická. V každé lokalitě se postupem věků vytvořila populace např. pstruha obecného, která byla ideálně přizpůsobena místním podmínkám. Nevadí ji místní prudké povodně, velké výkyvy teplot, minimální průtok, prostě je na daný ekosystém dokonale adaptována a má největší šanci v něm přežít. Každým doplněním o nepůvodní populaci se získá geneticky odlišný jedinec, který může mít pak velké problémy s adaptací. Tím pádem nedoroste do takové velikosti, bude náchylnější k nemocem atd.
Další věc je pak i ryze ekonomický důvod. Každý sportovně založený rybář si jistě rád zajde na vodu, kde se mu může podařit ulovit místní endemickou formu, která se jinde nevyskytuje, sádkový duhák ho jistě neuspokoji.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 14:47 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Podívej, reálně vzato by bylo nejlepší mít přírodní toky s obsádkou potočáka a lipana. Duhák a siven by se mohli sypat do stojáků.
Jestliže subjekt hospodařící na revíru nedokáže zajistit, aby tam byla kvalitní obsádka Po, Li, pak je otázka, co může udělat jiného. No a v reálu je nejsnadnější koupit granuláče, vysypat je tam a členská základna má zarybněno. Většina lovících je s tímto spokojená a dokud bude, tak bude tento stav trvat.
reagovat - Čtvrtek 25. srpna 2011 ve 13:55 ® Luccini
-
Alivio> ok, jen doplnim, ze jde o to pokud se to deje( coz se na mem oblibenem reviru deje , jelikoz tygrich ryb uz mam odchytano celkem dost)neni hloupost tam ty siveny cpat.
reagovat