Vyhledávání
vlasce či šňůry
10.8.2011 | treska | 6.909 zobrazení | 54 odpovědí
Nemůžu se rozhodnout vlasec nebo šňůru na přívlač co radči používáte a proč?? Jaké výsledky na to máte??????? Děkuji za přidané rady.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 15. srpna 2011 v 19:44 ® zedus
-
Taky kolem mě v neděli projela nějaká loď a vehementně pukala.
reagovatChytal sem z boutu. Jinak sem nebyl tak neuspěšněj. Tři štičky sem vydoloval z hlubin.
- Pondělí 15. srpna 2011 v 18:49 ® rapppala
-
osprey: jak muzes proboha urvat rybe kus huby? Ty teda musis bejt s klackem v ruce rychlej jako blesk a sikovnej jako hrabe do kapsy! Chce to trochu citu a ohleduplnosti.
reagovat - Pondělí 15. srpna 2011 v 15:01 ® šima1970 reakce na …
-
Stroft> To máš recht ale někdy ta šňůra taje před očima a pak je to mazec.
reagovat - Pondělí 15. srpna 2011 ve 14:06 ® Stroft reakce na …
-
šima1970> Ano, ber to tak, je to spotřební materiál.
reagovat - Pondělí 15. srpna 2011 v 10:16 ® troutkiller reakce na …
-
šima1970>Já dávám návazec 1m z mono když jdu na Sumce kuly kartáčum.Pokud jdu na zimu na okouny tak mono dávám kuly menší viditelnosti než má šnura.Je upně fuk co to je za vlasec.Fluorocarbon dávám jen na Drop shot ale nerad má nižší nosnost
reagovat - Pondělí 15. srpna 2011 v 9:13 ® šima1970 reakce na …
-
Stroft> Špatně jsem to napsal.Třeba při lovu candošů ze břehu na větší vzdálenost se mi stává že tu šňůru o nějakou hranu nebo pařez načnu a pak při vázce upálím i větší kus. Používáš to i při lovu ze břehu.
reagovat - Pondělí 15. srpna 2011 v 1:02 ® Stroft reakce na …
-
šima1970> Asi jsem tě nepochopil, jak to myslíš s tím trháním. Z pravidla utrhnu jen návazec, tak se příliš nezdržím. Pokud si měl na mysli sílu vlasce, tak je to pro to,že okoun silnější nechce
reagovatFlůocarbon je jen další nesmyslný výrobek pro obohacení trhů a tím i zisku prodejců. Je to papírová nit a o její neviditelnosti si vyprávějí jen prasečkáři u táborových ohňů
- Neděle 14. srpna 2011 ve 22:28 ® šima1970 reakce na …
-
troutkiller> Táky tě zdravím. To se může stát. Někde chytneš o nějakou hranu a pak to prdne. Mně jen zajímala ta kombinace těch návazců při utržení že to bude chvíli trvat ale myslím si že Stroft tak chytá z lodě takže žádné dlouhé náhozy atd.
reagovat - Neděle 14. srpna 2011 ve 20:38 ® troutkiller reakce na …
-
šima1970>Zdar lovče,Ono je to celkem fuk s tím navazováním,0.13 powerka má větší pevnost než Micro wire na 5kg které používám nejčastěji.Už několikrát se mi stalo že sem ho ve vázce přeškubl
reagovat - Neděle 14. srpna 2011 ve 20:14 ® vagusoid
-
Na vlasec jsem vláčel léta ted vláčim léta se šnůrou a nikdy jsem žádnou rybu nenatrhl protože sekám s citem! Napsal bych že je to rukama ale vytahovat se fakt nechci.
reagovat - Neděle 14. srpna 2011 v 11:09 ® šima1970
-
Stroft – Tuhle kombinaci používáš i při lovu v pařezovkách. To musí být trochu náročnější navazování když trháš.Myslím časově.Ty návazce jsou z fluocarbonu?
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 v 17:28 ® Stroft reakce na …
-
troutkiller> Já už roky používám Sufix Performance braid 0,12 nebo 0,15 na konec 3 metry monofilu 0,18 a návazec 0,12–0,16 stroft. Toto se mi osvědčilo a na lepší systém jsem zatím nepřišel.Powerku 0,35 mám na těžkou vláčku na moře…neskutečný držák!
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 v 15:05 ® troutkiller reakce na …
-
Stroft> Jak si trefně napsal
reagovatJe to o rukách a zkušenostech!Mám Powerku od 0.10 do 0.32 a za vlasec bych neměnil!Těch zachráněnejch nástrah,díky šnuře,Popík líp popá a guma je krásně cítit až do rukojeti.Mono mám jen na Puntíky.
- Sobota 13. srpna 2011 ve 14:44 ® Stroft reakce na …
-
osprey> V podstatě je úplně jedno, jaký cajk použiješ .Citlivost šňůry je nedocenitelná. Nepamatuji se, že bych rybě roztrhnul hubu. Když za prutem stojí lopata na uhlí, tak nepomůže ani monofil s gumovým prutem.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 14:38 ® Stroft reakce na …
-
troutkiller> Moře to si s monofilem ani neumím představit.Max metrový návazec, ten dávám vždy. Však víš, tady se toho u klávesnice naplká, ale zkušenosti plkama nenahoníš.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 14:34 ® osprey
-
Problém je jeden – spor, který se tu řeší, tj. vlasec proti pletence, má víc dimenzí.
Jde o to na jaké vodě, na jakou dálku, s jakými nástrahami, s jakým cajkem (zejména délka a akce prutu jsou důležité). Důležité je i to, jak je vedeno zdolávání, případně jak musí být vedeno (např. s ohledem na překážky).
Podle mě je použití pletenky a vlasce podmíněno celkovou volbou náčiní a přizpůsobením se situaci. Kdo říká to nebo to, měl by taky říct kdy a proč.
A konečně – nemělo by se zapomínat na ty ryby. Škoda, že jsem nevyfotil situaci, kdy kolega čtyřicítce bolenovi, který mu zabral na sumcovou plandavku, doslova defragmentoval lebku (normálně šly kosti od sebe). Roztrhaných tlam jsem viděl kvanta (často kombinace šňůry se špatným prutem, ale přiznejme si – kdo to řeší), většinou s komentářem, že „to sroste“.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 14:29 ® troutkiller reakce na …
-
Stroft> Zdar lovče!Máš recht,já už vlasce skoro nechytám.Ten rozdíl v kontaktu s nástrahou je hrozně znát.Nejvíc sem se o tom přesvědčil letos na moři s hlavama 20–25g a na hloubkách 15–20m.S mono sem nedosekávál ryby protože i u dražšího vlasce 0.31mm byl záběr blbě znát
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 14:06 ® Stroft
-
Silon, tak max do 20metru, na větší vzdálenost neucitíš jemné záběry candáta.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 13:41 ® kingkubik
-
sozuhlasil by jsem s aliviem take si mi nepovedlo na pletence nenejaky rybe nejak vice poskodit pysk.vetsinou se mi ryba zasekava sama…mam jemnejsi prut a ryby mi padaji minimalne…taky je fakt ze ryby nervu ven z vody za kazdou cenu…pokud by byla rec o stikach ta mi z pletenky utece jedine tehda pokud zacne skakat nad hladinu(ale i to jsem se uz naucil redukovat).....do doby co je pod hladinou zatim vsechno v poradku.osobne jsem si na pletenky hodne zvyknul jelikoz chytam hlavne na gumy.....nejdulezitesi vlastnost je pevnost chytam na jedne z nasich nejmladsich prehrad a musim rici ze mi usetrila hodne penez…protoze i o penezich to pro nekoho muze byt…zamerne kupuji mekci hacky ktere jdou narovnat.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 12:22 ® osprey reakce na …
-
Alivio> Jo, naposledy jsem s pletenkou utrhl malému bolenovi půl huby. Tam točíš kličkou a ryba se seká sama. Neuděláš s tím nic. O několik velkých štik zaseknutých v blízkosti vázek jsem díky pletence přišel (vyrvaly si nástrahu z huby). I s vlascem se dá přicházet o ryby – třeba kvůli slabému záseku na dálku, ale tam té rybě aspoň moc neublížíš. Osobně je mi to jedno s čím, kdo chytá. Já chytám tak, abych nekurvil ryby.
S pletenkou dodnes chytám sumce a candáta na gumy.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 v 10:14 ® Shrek reakce na …
-
Míro, taky to neber tak jednotvárně. Kolikrát jsem dostal malou štičku a nikdy – podotýkám ještě jednou – nikdy neměla rozervanou hubu. Taky záleží, jestli zasekáváš otočením celého těla, jako jsem to už viděl nejednou u vody a nebo jako já, přiseknutím zápěstím. Pravdou je, že co mám pletenku (cca 10 let), tak nesekám skoro vůbec, pouze pokud cítím velký odpor, tak zkusím jedno přiseknutí tzv. na jistotu.
Jinak abych odpověděl na otázku – u přívlače z 95% Fireline. Jde o kontakt s nástrahou, líp se mi uvolňují twistery (snáž je vyklepu ze šutrů) a jak jsem psal výše, díky nulové průtažnosti a ostrým háčkům nemusím téměř vůbec přisekávat.
reagovat - Pátek 12. srpna 2011 ve 23:56 ® osprey
-
A až budeš mít kopanec od malý, vem ji rovnou na plastickou chirurgii…
reagovat - Pátek 12. srpna 2011 ve 23:36 ® vagusoid
-
Měkčí prut a pletenku a až budeš mít pořádnej kopanec od štiky tak si to užiješ ne jako jeden můj kámoš co po záseku z vlascem mi řiká:drž mi palce at to neni větev .A pak vytáhl štiku 77cm.Ještě bych vyzdvihl kvalitní naviják z jemně seřízenou brzdou aby vykompenzoval tu průtažnost.
reagovat - Středa 10. srpna 2011 ve 23:15 ® osprey
-
Výsledky můžeš mít na oboje. Já používám oboje. Šnůru ale jen na sumce (kvůli záseku a nosnosti) a na candáty když gumuju (citlivost na záběr). Jinak vždy vlasec. Je daleko milosrdnější k rybám. Rozervat rybě hubu tak, jako to jde na pletence, to je s vlascem hodně těžké. Taky tolik ryb nespadne.
Ale dá se naučit s obojím. Na pletenku pak ale potřebuješ jiný prut – měkčí.
reagovat