Vyhledávání
Tak co na tento článek říkate?
8.8.2011 | janead | 2.791 zobrazení | 24 odpovědí
Ja jsem u toho pěkně zuřil. Prej vyhodit ryby aby se lidi mohli koupat.
http://www.vysocina-news.cz/…-v-rybnicich- na-vysocine-neda-koupat/email/
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 1. září 2011 v 16:25 ® zalesak05
-
A proč se vlastně musí za každou cenu koupat? Ať si na to zvyknou nebo jdou jinam ,je to jen na majiteli rybníka. Stejně když je tam nával lidí tak to rostlinám ani rybám neprospívá. Třeba v Bystřici n. Olší je jenom jeden rybník na rybaření a lidi si nestěžují že se nemají kde koupat. V jasení je jedna tůňka kde se tam na snad jediném místě na potoce vyskytují ryby, ale chodí tam hodně lidí ,tak se divím že tam vůbec ještě nějaké ryby jsou.
reagovat - Čtvrtek 18. srpna 2011 ve 14:00 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Není to nijak tragické, v mnoha ohledech se s tím dá i souhlasit.
Ale kdo nahradí majiteli ztráty spojené s extenzivním chovem ryb při nízké obsádce, to autor neřeší.
Další část píšu tak nějak obecně:
Osobně bych to viděl tak, že pro zachování biodiverzity by se měly revitalizovat staré zanedbané nebo zaniklé rybníky na obecních pozemcích, tůně, říční ramena apod. a ne diktovat majitelům rybníků, jak mají hospodařit, aniž by jim přitom někdo něco zaplatil.
A pokud jde o koupáče, tak to je otázka. Majitel vodní plochy z nich nic nemá, přírodě jejich nával taky neprospěje, takže se holt budou muset starat – co třeba požádat obecní zastupitelstvo, aby byla vytipována vhodná lokalita v okolí a majiteli uhrazena ztráta vzniklá nižším osazením rybníka. Na to konto by mohl majitel souhlasit i s vybudováním nějakého zázemí (pár laviček a odpadkových košů by nebylo od věci) a podobně.
reagovat - Čtvrtek 18. srpna 2011 v 1:13 ® rgb23
-
Na žádost autora vkládám odkaz na stránku kam umístil správnou podobu článku. http://amphibia.webzdarma.cz/…0koupani.htm
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 13:36 ® džigit reakce na …
-
osprey> vesnické problémy znám.Koukal bys,co dokáže „soused“ na Prajzske.Ani okno se nezrobiš,bo bys mjal vic,jak ON
reagovat
Mě šlo spíš o rejpnutí,že je toho míň okolo zabrání takového objektu pro rekreaci,než rybníka.Přiznám se,že jsem článek nečet,ale je mi docela jasné vo co go.Tohle bude věčný boj,lidi se nedohodnou jak okolo vody ani lesů - Sobota 13. srpna 2011 ve 13:14 ® osprey reakce na …
-
džigit> Ony ty spory taky jsou a není jich málo. Ale jsou trochu jiné – do ohrady s krávami se lidem většinou nechce.
A pokud jde třeba o zápach, tyhle farmy jsou na vesnicích. Tam ještě není obyvatelstvo tak zhýčkané a navíc tam mnozí z místních pracují. A lidi si zvyknou, že ve vsi stojí kravín. Berou ho jako součást reality. Zkus tam ale postavit ještě jeden (nebo ještě líp prasečák) a uvidíš ty emoce.
Sousedských sporů o tom, kde jak a komu smrdí něčí hnojiště, kam vytéká močůvka apod. je taky dost.
Jinak já se koupával v mnoha rybnících od těch „bezzásahových“ s křišťálově čistou vodou až po ty intenzivní, kde ses musel koupat na návětrné straně, protože jinak bys kličkoval mezi plujícími kusy hnoje (asi jako bys mezi nimi kličkoval kráčeje po kravské pastvině.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 ve 12:45 ® džigit
-
osprey> zvláštní,že tyhle problémy nejsou okolo velkovýkrmen dobytka,či skotu/potažmo pastvin/
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 v 1:17 ® osprey reakce na …
-
rgb23> V pohodě. Já to nijak neprožívám.
Rybník je v první řadě produkční plocha – to by si koupáči nebo ekošílenci měli uvědomit.
reagovat - Sobota 13. srpna 2011 v 1:03 ® rgb23 reakce na …
-
osprey> já jsem to taky nijak nepsal proti tobě
reagovatJen mi přišlo, že autor je v článku příliš radikální. Snažím se s ním ve vší slušnosti navázat kontakt a konverzaci, třeba odpoví.
- Sobota 13. srpna 2011 v 0:02 ® osprey reakce na …
-
rgb23> Nemyslím, že bych se autora článku bůhví jak zastával. Přečetl jsem to jen tak letem. Ale to, že nadměrná obsádka kaprů kazí vodu, likviduje vodní rostlinstvo včetně rákosových porostů a snižuje tak biodiverzitu, to je fakt. Klidně se budu hádat, u nás se to řeší už roky (SPR Řežabinec).
Zároveň jsem napsal, že rybník je v podstatě farma na chov hospodářského zvířete zvaného kapr (plus pár doplňkových druhů) a s nějakým svinčíkem se musí počítat.
reagovat - Pátek 12. srpna 2011 v 0:37 ® rgb23 reakce na …
-
osprey> hledat slova možná těžké je, ale napsat, že zelenohnědé zbarvení vody a zákal je v rybnících způsoben nadměrnou obsádkou kapra a doplňkových ryb… nezlobte se na mě, ale rybník není přeplácané akvárko či zahradní jezírko. Teorie o výkalech ryb a nedostupných živinách je taky výživná
reagovatPředstava přírodního koupaliště bez ryb, zato plná vzácných a ohrožených živočichů ve spojení s nejen plavajícími rekreanty ve mě evokuje představu ekoterorismu. Zbytek článku vnímám v podobném duchu. Jestli tohle jsou trendy novodobých hydrobiologů, pak potěš koště
- Čtvrtek 11. srpna 2011 ve 20:21 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Hledat slova je vždycky těžký.
Já se do tohohle tématu naprděl proto, že ono se to přesazovaní rybníků reálně řeší na mnoha úrovních – ochrana přírody, poskytovatelé dotací na odbahnění anebo třeba ti koupáči.
Chovný rybník je prostě farma, kde se chovají ryby. A problémy jsou kolem toho stejné jako se zvířaty, co se chovají na zemi – když je na pastvině moc krav, sežerou trávu, rozšlapou zem a všechno potento. Následoval by úhyn hladem, což se řeší dokrmováním nebo přesunem dobytka jinam.
No a rybník funguje úplně stejně jako ta pastvina. Bohužel je krutou realitou, že majitel nemá nic z toho, že má v rybníce vysokou biodiverzitu ani z toho, že má tu louži plnou koupáčů.
No nic, končíme. Dělám na jiné věci.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 ve 20:05 ® Luccini reakce na …
-
osprey> no ono je hlavne tezky tady skrz to psani vyjadrit podstatu veci pac ton se tim neprenese
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 19:55 ® osprey reakce na …
-
Luccini> Jo, v pohodě. Asi v tom každý vidíme něco jiného.
Ale rozhodně to není téma, kvůli kterému by stálo za to se hádat.
Jinak sinice bují v přehnojených vodách, obsádka ryb je ovlivňuje jen nepřímo (hlavně požíráním planktonu). Já si z článku vybavuju spíš stížnost na zákal vody (to umí početná obsádka kaprů spolehlivě), likvidaci porostů a snižování biodiverzity. To koupání až jako vedlejší věc.
Půl kiláku od baráku mám rezervaci (slavnou a krásnou), tam se tyhle problémy řeší pořád.
Kapr je domácí zvíře, je to jako s těmi slepicemi.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 19:26 ® Luccini reakce na …
-
osprey> Zadny vasne nemam jsem docela v klidu(jinak bych pouzival jiny slovnik). Jen proste nevidim zadnou logickou souvislost mezi prerybnenim rybniku a rustem sinic to je vse. To ze jsou prerybnene uznavam i jine negativni vlivy, ale ty se spis tykaji rybarstvi nez koupani. Navic jsem v tom clanku nepostrehl zadny fakticky podklad a tak mi prijde jako bohapusta teorie ve stylu nevadi, ze tam poustime kde co protoze tam ziji ryby a ty jsou na vyvojovem zebricku niz nez clovek a za vsechno muzou.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 18:52 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Ale je to klasická ukázka toho, jak je těžký v týhle zemi něco zodpovědně řídit. Když to chceš dělat dobře, tak nejenže si nevyděláš, ale ještě nas…š plno lidí.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 18:48 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Asi tak, mě ten článek taky nepřijde až tak mimo. V podstatě říká jen a pouze to, že by obce měly zkusit zajistit, že některé (ani náhodou ne všechny) rybníky měly být nasazeny v menší míře, aby vyhovovaly i pro koupání. A to zas taková blbost není. Jen tak naokraj pro sportovní rybáře to problém není, asi neexistuje žádný revír na stojáku, který by byl nasazen s takovou hustotou, která dělá problém, jde vyloženě o chovné rybníky.
Ekologům sice rád (a často právem) nadávem, ale zrovna v tomto případě je ta kritika dost nedomyšlená…
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 18:42 ® osprey reakce na …
-
Luccini> To je naprostý rozdíl. Pokud ti lidi budou úplně všude po celém rybníku a od dubna do listopadu tak jo. Pak to bude v některých věcech ještě horší.
Jenže oni se koupou jen někde a jen někdy (když je hezky).
Mě je ten článek ukradený, ale fascinuje mě, kolik dokázal rozpoutat naprosto neopodstatněných vášní.
Z přírodního hlediska jsou tyhle přesazené rybníky hovadina, populace v nich by se po pár letech zhroutily, ale výlov to vždycky zachrání. Jinak mi ale rybníky s intenzivním chovem ryb připomínají dvorek, kde babička chovala 40 slepic. A je to velmi dobré přirovnání – i s tím vlivem na biodiverzitu.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 17:57 ® Luccini
-
osprey: No a to posledni co ste napsal prave je duvod proc ten clanek nema realny smysl. Ono je totiz jedno jestli to dno rozryjou kapri nebo koupajici se lidi, tudiz snizenim poctu ryb se nic nezmeni.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 17:15 ® osprey
-
Autor trochu přehání, ale kupodivu to má reálný základ. Samozřejmě že se vody přesazují – rybářství moc ziskové není a tak se majitelé rybníků snaží jak jen to jde. Samozřejmě, že jsou pak rybníky zkalené a kupodivu je pravda i to, že pak klesá biodiverzita.
Na koupání mi to až tak nevadí, sice radši jezdím na řeku, ale když je třeba, vykoupu se i chovňáku. Kapři ale milují místa, kde se lidi koupou – oni to dno rozryjí za ně.
Tohle je klasická ukázka toho, že je vždycky problém, když se mají lidi dohodnout na tom, jak by měly věci vypadat.
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 ve 13:32 ® Fryw
-
No, budeme s tím asi muset brzo dělat, nebo nám ryby brzo znečistí planetu do té míry, že bude neobyvatelné…
reagovat - Čtvrtek 11. srpna 2011 v 9:24 ® Márty
-
tvl tak tohle mohl napsat vážně jen nějaký kkt
reagovat - Úterý 9. srpna 2011 ve 20:57 ® kety.vydra
-
To musel napsat nějaký ekoterorista,to jinak není možné.Jsem se zase zdravě nas..l.
reagovat - Pondělí 8. srpna 2011 ve 20:35 ® -tom-
-
Řekl bych, že ten mladík má nějakej nevyřešenej emoční problém, možná ho ryby v mládí šikanovaly, možná mu na prvním randeti dívka nedala, jelikož povečeřel zavináče, čert ví. Vsadil bych si, že ani nepije vodu, protože v ní ryby šu*aj. A taky bych si vsadil, že je momentálně na Šumavě připoutanej řetězem k nějakýmu ubohýmu smrčku…
reagovat - Pondělí 8. srpna 2011 ve 20:34 ® Luccini
-
Podle mne je rybnik urceny primarne pro chov ryb. A naopak koupaliste na koupani lidi. Na koupalisti by asi taky nemeli radost, kdyby jim nekdo zakazal dezinfikovat vodu, aby v ni mohly zit i ryby. Jinak me ta slatanina ani tak neprekvapuje my lidi mame totiz zvlastni smysl obvinovat, ze vseho nekoho kdo se nemuze branit. Hlavne ze my za nic nemuzeme.
reagovat