Chytej.cz

jak otestovat pevnost silonu necteno

1.8.2011 | aikon | 15.415 zobrazení | 111 odpovědí

Zajímalo by mě jak se dá otestovat pevnost či nosnost silonu.Nikdy to nesedí s tím co je napsané.Možná váži špatné uzly,ale to si nemyslím,vyzkoušel jsem jich již několik a vždy to neuneslo ani dvě třetiny psané nosnosti.Prosím poradtě

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Pondělí 8. srpna 2011 v 8:43 ® silonn reakce na …
silonn

Alivio> zdar tak si dej bacha, aby jsis nepozvracel klávesnici .A nechceš mi to i oznámkovat ?

džigit> zdar ve výjmenovaných slovech po M je slovo mýt tak nevim co tam mám blbě :-D . Ale když chčes psa tlouci tak si hůl vždycky najdeš. A pánové tady sme veškole ? Nebo na rybářskym servru ? :-D .

reagovat
Pondělí 8. srpna 2011 v 0:17 ® rgb23
rgb23

Spolehlivě mám odzkoušené jediné. Koupit vlasec, který se mi zamlouvá, chytit či urvat s ním pár cílových ryb, v průběhu rybaření vyhodnotit jeho ostatní vlastnosti (průtažnost, paměť, kroucení) a pak ho podle výsledků a dojmů nechat, nebo zahodit. Taky si můžeš pořídit šupleru a mincíř – nejlépe digitální s přesností na několik desetinných míst. Tím získáš slušnou teoretickou představu. Modelové situace jsou ale oproti realitě dost okleštěné, takže výsledky budou stejně někde jinde. Započítej do toho akci a tvrdost prutu, váhu a bojovnost ryby, odpor přidatné zátěže – krmítka x olova atp. a když tě to bude bavit, možná vydáš zajímavou publikaci, která určitě potěší každého sportovního rybáře:-)

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 19:11 ® Shrek reakce na …
Shrek

aha, tak promyň, že semsi nefšimnul. :-)

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 17:02 ® pepanek reakce na …

Alivio> Máte mu poradyt,jak se to pýše!!:-D

reagovat
Neděle 7. srpna 2011 v 9:29 ® Shrek reakce na …
Shrek

Pepánku, a za co bychom se měli stydět? :-)

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 22:21 ® pepanek

Tak on vám tady radí a vy si z něho děláte prdel,styďte se!!

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 13:07 ® Shrek reakce na …
Shrek

Džygyt> SEMYŠ je taky od slova MYŠ. :-) Myslím si, že podstatné ohledně tématu bylo sděleno :-)

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 13:00 ® džigit reakce na …

Alivio> jj,nepůjde jen tak „smýti“ od slova nesmýš :-D

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 12:39 ® Shrek reakce na …
Shrek

Džigite, on celý ten příspěvek má gramatickou váhu. Chce se mi zvracet, když vidím podobný prasopis. :-((

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 ve 12:27 ® džigit reakce na …

silonn> mýt jako od slova – mýtit mýtinu a mýti povolenou brzdu? Pokud nemyslíš tu brzdu „umýti“…Nemluvě o zdvýhat!!! Hnus velebnosti!!!

reagovat
Sobota 6. srpna 2011 v 11:29 ® silonn
silonn

zdar chlapy zmých zkušeností je pomalu jedno co tam máte za vlasec tam jde oto že se mesmýte báte rybě povolit a když vám odjede kousek dál tak díky průtažnosti vlasce tu ryby otočíte. Já chytám na vlasce od 0,12mm kmen a i na takhle malej průměr se dá vytáhnout kapr přes 60cm ale chceto klid a mýt povolenou brzdu :-D . A Aikon zkus dát do belíku vodu a na tom vlasci zdvyhej ten belik a postupmě přidávej vodu a ten belík važ a uvidíš kolik ten vlasec vydrží.

reagovat
Pátek 5. srpna 2011 v 19:47 ® osprey
osprey

hraji> Proč? Když udělám se třemi vlasci ten samý test, snadno jejich vlastnosti porovnám. Nepotřebuju přesné exaktní výsledky, jde mi jen o to vědět, co je lepší, co horší.

reagovat
Pátek 5. srpna 2011 ve 14:28 ® hraji
hraji

Testování pevnosti vlasce je z amatérského hlediska vyložené mrhání časem, silami a vlascem. Zjištěné výsledky nemají totiž cenu ani toho při zkoušení potrhaného vlasce. A že jsem různých vlasců ozkoušel. Některé používám, některé šly z domu po půlce sezóny.

reagovat
Pátek 5. srpna 2011 v 0:28 ® Fryw
Fryw

Asi nejlepší by bylo použít destruktivní zkoušku materiálu, pevnost v tahu, na trhačce. Nevím ale jak by se to dalo potom poměřovat s tím, co dělá ryba ve vodě při zdolávání. Papírová nosnost vlasce už nepovažuju za alfu a omegu. Prostě podle toho co a jak budu chytat, takový si zvolím průměr silonu. Při zhotovení návazce můžu vyzkoušet „jen tak rukou“ jak se protahuje, a jak drží. Nejde jen o vlasec, ale o všechny další komponenty. Pružnost prutu atd. Nikdy se mi nestalo, že bych rybu utrhl. Je to možná tím, že nechytám bůh ví jaké kousky. Ale taky znám své pruty a dokážu na nich poznat kdy „táhne už moc a měl bych povolit“. Ale jak napsal osprey, mnohem důležitější mi přijde jak moc silon podléhá fyzickému poškození.

Našel jsem si řadu vlasců, kterým plně důvěřuji na základě zkušeností a na tohle si přijde každý, kdo chodí na ryby.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 18:30 ® osprey reakce na …
osprey

aikon> Tak to je jasné. Vlasec je třeba vyzkoušet. Čísla jsou jen plky na papíře.

Navíc vlasec má daleko víc vlastností než jen nosnost. Poslední dobou mě nosnost až tak moc nezajímá. Spíš řeším oděruvzdornost, hladkost, průtažnost, životnost apod.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 18:02 ® aikon reakce na …
aikon

tak třeba silon krepton sk match carp 0,20 má nosnost 4,515 to je psané a opravdu je pevný a rukama nejde jen tak přetrchnout a ikdyž jsem chytl za vázku a potřeboval jsem ho urvat tak fakt držel a jiné silony 0,20 které mají nosnost 5,4kg i více jdou rukama lehce přetrhnout jako nic ale to se bavím o těch levnšjších.Těžko čekat kvalitní silon za málo peněz.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 17:03 ® osprey reakce na …
osprey

aikon> Ty nosnosti nesedí zcela reálně. Navážeš uzel, před dotažením ho navlhčíš, dotáhneš a něco na to pověsíš. To je reálná nosnost – klidně to může být 50% deklarované. Co si tam píšou výrobci, to je mi srdečně jedno.

Jestli si myslíš, že ti někdo poradí fintu, díky které to vydrží tolik, co je napsáno na cívce, tak čekáš marně. Třeba dvacítka vlasec má problém unést 4 kg a je to normální a slušné, i když si tam výrobci píšou všechno možné. A navíc když tu dvacítku přeměříš, tak zjistíš, že často má 0,22 – 0,23 mm. V reálu ale jsou ty 4 kg dost na to, abys na to s trochou místa zdolal desetikilového kapra jako prd.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 16:41 ® Shrek reakce na …
Shrek

http://www.google.cz/search?…

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 15:49 ® aikon reakce na …
aikon

Jak tedy mám otestovat silon kde je napsáno třeba 8kg jakým způsobem?

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 15:46 ® -tom-

S vázáním se taky dokážu vyvztekat :-D Kolikrát tu 0,10–0,12 uvážu až na 10. pokus, furt se mi to trhá… jakmile drží, tak i tyhle tenký vlasce jsou v pohodě a jen tak je neurvu, ale uvázat je, to jsou někdy opravdu nervy.

reagovat
Pondělí 1. srpna 2011 v 15:24 ® Shrek
Shrek

otázkou je i to, jak uzly vážeš. Já třeba před tím, než uzel dotáhnu, tak jej nasliním. Prostě mokrej uzel se mi líp dotahuje a nedře tolik. Dále – někteří výrobci udávají pevnost v uzlu, někteří běžnou nosnost vlasce. Pokud ta je např. 20 kg, ty uděláš uzel a unese ti to „jen“ 8kg, pak je jasné, že se zlobíš kvůli nosnosti, ale chyba není u výrobce :-)

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1