Chytej.cz

guma vs. plech necteno

28.7.2011 | fishman123 | 3.511 zobrazení | 25 odpovědí

Jakému typu vláčecích nástrah dáváte přednost, měkkým gumovým nástrahám (twistery , kopyta smáčky..),nebo tvrdým plechovým ( rotačky , plandavky..)? těším se na odpovědi :)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 31. července 2011 ve 22:42 ® osprey reakce na …
osprey
  • tom → Jsou vody, kde plandavky rybám moc nevoní, jsou doby, kdy to na ně nejde.

Ale obecně to nejsou špatné nástrahy. Kurz by ti byl k ničemu – prohlédni si jak se to chová, tahej to tak, aby to šlo zajímavě a hlavně – vždycky se snaž přijít na to, co ryby chtějí vidět.

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 22:25 ® iron maiden
iron maiden

dřív hlavně rotačky letos spíš twistry

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 21:42 ® Mrakoš

Chytat na plandavku mi přijde snadný. Ale třeba to dělám špatně :-) Prostě hážeš tam kde tušíš ryby a táhneš tak rychle jak považuješ za správný nebo jak vyžaduje hloubka, trávy, klacky… Stříbrná planda 16g je moje vůbec nejpoužívanější nástraha na přehradě. Lítá krásně, chytá štiky, okouny i boleny. A je levná, to by přece nástraha měla bejt když se o ní nemám bát. Rotačku skoro nepoužívám, ale mám v plánu se k nim trochu vrátit.

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 21:40 ® Robur
Robur

dnes bodovala rotačka a planda, já 4 štičky, soused 2 a asi 6 záběrů nám nedobraly. Ale za wobem se mně otočila největší.

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 21:32 ® -tom-

Bych asi potřeboval nějakej super-uber-hyper kurz, jak chytat na plandavky, na ně jsem toho chytil suveréně nejmíň a ani nic extra velikostně, přitom nemůžu říct, že bych se jim nevěnoval… Nejsou víc rozebraný třeba na nějakým vašem přívlačovým DVD? Si říkám, že přece nemůžu bejt až takovej lempl, ale asi fakt jo :-)

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 17:52 ® osprey reakce na …
osprey
  • tom → Rozhodně nic proti rotačkám. Nevyhýbám se jim. Trochu mě spíš mrzí, že jsem se kdysi vyhýbal plandavkám.
reagovat
Neděle 31. července 2011 v 17:49 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> U nás v kraji rotačka jednoznačně vede. Ale pravdu v jistém ohledu máš. Zkušenější štiky se stahují i před většinou wobů a loni jsem pozoroval, jak před mým wobblerem opakovaně uhýbá velký lovící sumec – kdykoli jsem to kolem něj protáhl, přesunul se tak o 15 m.

reagovat
Neděle 31. července 2011 ve 14:58 ® tomashr reakce na …

osprey> Na té následující poznámce od -tom- něco je.
Momentálně totiž rotačka není až tak módní a mám takový pocit, že místy ryby možná víc potkají gumy a woby než klasické rotačky. Oni totiž „důchodci“ zvolna zjistili, že gumy jsou daleko levnější, „mladí nadšenci“ zase pro změnu mají názor, že je rotačka stará okoukaná věc – ve výsledku to procento použití rotačky nebude až zas tak extrémně velké…

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 9:37 ® -tom-

osprey → Míň možností na blbnutí s nima je, o tom žádná, jen jsem se ohrazoval proti tomu nudnýmu „tahání“ :-)

Jinak mi připadá, že až tolik lidí na rotajdy nechytá (jsou drahý, kroutí vlasec, je to přežitek, blablabla…), většina (subjektivní pocit) frčí právě na gumách a wobech, rotačky vidívám v podstatě jen na pstruhovce a ani tam to není pravidlem.

reagovat
Neděle 31. července 2011 v 0:08 ® osprey reakce na …
osprey
  • tom → S každou nástrahou se dá pracovat, ba dokonce by se mělo. Ale rotačka má ty možnosti proti gumám a wobblerům přece jen trochu chudší.

A pak má ještě jednu nevýhodu. U nás ji skoro všechny velké ryby bezpečně identifikují jako nebezpečnou věc. Proto ji používám jenom někdy. Ale funguje, o tom žádná. Chytil jsem na ni i hodně velké ryby.

reagovat
Sobota 30. července 2011 v 9:29 ® -tom- reakce na …

Pokud jenom tupě nahodíš, taháš, nahodíš, taháš (…) tak se nedivím, že považuješ rotačku za nudnou :-)

reagovat
Sobota 30. července 2011 v 1:19 ® kingkubik

u me to je asi takhle…i kdyz vim ze by mi rotacka neco pochytala z ulovku na ni by jsem nemel az tak radost jelikoz hlavni zapor rotacky je ten ze to je NUUUUDAAAAAAA­AAAAAAAAA nahodim tahaaam nahodim tahaaam mno 10 minut a davam tam neco s cim si muzu hrat takze guma jasna volba.ale kolega co se mnou rybari neda na rotacky dopustit uspechy mame obdobne takze tezko soudit

reagovat
Pátek 29. července 2011 ve 12:33 ® jižan reakce na …

Ještě bych doplnil, hodně záleží jakou rybu chytáš.

reagovat
Pátek 29. července 2011 ve 12:29 ® tomashr reakce na …

petrikveprik> Ale no tak, tohle je seriózní debata :-D :-93;

reagovat
Pátek 29. července 2011 ve 12:01 ®  reakce na …

tomashr> gumě je třeba věřit vždy, ale nerad ji používám :-D D

reagovat
Pátek 29. července 2011 v 11:55 ® tomashr reakce na …

fishman123> Já mám pocit, že minimálně třetina z úspěšnosti nástrahy je dána tím, jak jí věří rybář. Prostě pokud té rotačce věříš, tak jí dáš víc času a víc se snažíš a pak i roste pravděpodobnost záběru. Takže pokud víc věříš třeba twisteru, tak se vůbec nenech ovlivnit a chytej radši s ním :-)

reagovat
Pátek 29. července 2011 v 11:45 ® fishman123
fishman123

Tak koukám že máte víc v oblibě rotačky než gumy.. :-D u mě je to napopak s rotačkou nemám vůbec ústpěchy víc spoléhám na gumy nebo na wobblery ale rotačky mi prostě nejdou :-D

reagovat
Pátek 29. července 2011 v 10:39 ® tomashr

Ať si říká kdo chce co chce, ale královnou nástrah je rotačka :-)

Nicméně když ji ryby zrovna nechtějí, tak se zkusí něco jiného – wobbler, plandavka, guma – nemám předsudky proti žádné z těchto alternativ, v podstatě není moc nástrah, na které bych nechytil vůbec nic. Ale asi nejradši mám opravdu rotačky a obvykle tedy začínám právě od nich, měním až když se nějak nedaří…

reagovat
Pátek 29. července 2011 v 9:44 ® johnier
johnier

z malych nastrach vicemene jen rotacky (oproti gumam verim vybracim ktere rotacky vydavaj) a maly wobly. Pak smacky a nejake vetsi wobly. Gumy vicemene vicemene jen kopyta na candaty.

reagovat
Pátek 29. července 2011 v 0:53 ® 

Upřednostňuji mít pokud možno úplně všechny ptákoviny se kterýma se dá vlačet nebo aspoň základní „favority“ rotaček, gum, woblerů, streamerů, plandavky, popy.. Každá nástraha má své výhody, které mohou a často taky jsou na tom správném místě ve správném čase rozhodující. :-)

reagovat
Pátek 29. července 2011 v 0:12 ® jižan

Jednoznačně guma, ale musím dodat, že už mě plech několikrát hodně dobře zachránil od zera.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 18:10 ® osprey
osprey

Je mi jedno, na co chytám. Nástrahu vybírám podle toho, co chci, aby to dělalo. Každá nástraha má nějaké přednosti.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 17:02 ® kerob
kerob

Pres leto gumy temer nepouzivam, v zime naopak beru k vode pouze gumy.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 16:41 ® -tom-

U mě na plný čáře vedou rotačky, s velikým odstupem woblery a smáčci, pak zbytek gum a až někde vzádu jsou plandavky, na ně chytám minimálně.

reagovat
Čtvrtek 28. července 2011 v 16:38 ® Shrek
Shrek

To je jak kdy a jak kde. Poslední dobou jsem si na přehradě oblíbil gumy, čas od času tam prubnu rotačku. Včera jsem si na řece hezky zachytal na voblera a rotačku, ale zkusil jsem i gumu. Takže osobně za mě – stoják a pomalá řeka s hlubokými tůněmi – guma, rychlejší řeka a potok – plech.

reagovat