Vyhledávání
Když je rybář masařem
25.7.2011 | | 39.336 zobrazení | 247 odpovědí
Od kdy se rybář stává masařem? Je nějaký všeobecný pohled na takového rybáře? Co si o něm myslíte a jaký má pro to důvod? Jaká hmotnost ponechaných ryb u vás znamená,že je rybář masař?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 6. února 2012 v 11:01 ® lunimus
-
V niektorom z clankov, alebo prispevkov od Ospreya (aspon mam pocit, ze to bol on
reagovatsom nasiel zaujimavu myslienku. Pokial sa jedna o ryby, ktore su v danej vode pravidelne vysadzane a su v chovnych staniciach chovane specialne za ucelom vysadenia pre ucely lovu a konzumacie, tak to nie je problem … ak sa na hacik v danej lokalite zavesi ryba, ktora sa tam nevysadza a je tam rel. vzacnym ulovkom, tak by sa ju asi patrilo pustit. Co sa vsak tyka toho, kedy sa rybar stava mäsiarom, podla mna ak dodrzuje zakony a rybarsky poriadok a berie si len to, na co ma narok, tak je uplne jedno, ci tu rybu zje on sam, alebo ju venuje susedom … no a ak niekto ulovi 15kg kapra a chce si ho nechat a zabije ho humannym sposobom, nenecha po sebe bordel … preco by mal byt mäsiarom? Je to podla mna vec cisto osobna, co si vezmem a co nie … rybarsky listok predsa nie je lacna zalezitost a v cene listku je tiez prispevok na znovuzarybnenie … tak preco by som si mal kupovat rybu v Tescu, ked ju uz mam v principe zaplatenu v cene RL? Samozrejme rybu, ktoru neplanujem skonzumovat pustim … a i ked ryby milujem, nemam v plane jest ryby 3× do tyzdna. Mnohi viete, ze som este ziadnu rybu v zivote na hacik neulovil a ze sa este len chystam zacat, ale ak niekoho zaujima moj osobny postoj, tak väcsinu ryb planujem pustit. Vziat si chcem len tie ryby, co dosahuju lovnu mieru a ich zranenia pri love budu take, ze by i tak zahynuli a tiez si planujem vziat rybu vtedy, ked budem mat na nu chut na veceru … ale ako pise Hraji – preco by som si nevzal rybu, ked ocakavam navstevu, ktora ryby miluje … a preco by som sa kvoli tomu mal stat mäsiarom?
- Pondělí 6. února 2012 v 10:55 ® hraji reakce na …
-
jajco> já nikoho neusměrňuji, můj příspěvek nebyl nikomu adresován, byl zcela obecný. A jestli se tu někdo snaží usměrňovat, jsi to ty. Snažíš se usměrňovat mě. Proč?
reagovat - Pondělí 6. února 2012 v 10:06 ® LuboO reakce na …
-
hraji> absolutne s tebou suhlasim, pokial to je v ramci zakona, je to o svedomi konkretneho cloveka. Ci si uz vezme tych 50 povolenych ryb za rok (u nas) alebo nic, musi sa s tym vysporiadat sam.
reagovat - Pondělí 6. února 2012 v 9:59 ® jajco
-
hraji> Když nesouhlasíš,tak se zdrž i následného usměrňování ostatních.
reagovat - Pondělí 6. února 2012 v 9:54 ® hraji
-
Proboha k čemu je dobré tohle zdůvodňování, proč jsem si vzal štiku a kapra a candáta a dva líny a osm okounů, protože přijeta teta Jaruna, která je má ráda. Proč máte potřebu se obhajovat na veřejném webu? Vždyť to je vaše věc, věc vašeho svědomí, rybářské cti a přístupu k přírodě. Pokud si někdo vezme za rok deset ryb, no tak si je vezme. Někdo si vezme 35 ryb, no tak si je vezme. Proč by se z toho měl zpovídat na webu? Pokud to ustojí jeho rybářské já a neodporuje to zákonům a předpisům, je po tom všem ostatním houby.
reagovat - Pondělí 6. února 2012 v 9:54 ® pepanek reakce na …
-
makes> Abych u vody pouštěl a cestou domů se stavil v krámě pro rybu,to mi příjde uvalený.
reagovat - Pondělí 6. února 2012 v 9:48 ® jajco reakce na …
-
makes> Někdy tě okolnosti přinutí vzít víc,já měl taky takové svoje nepsané pravidlo.2× kapr,1× candát,1× štika a to sem dodržoval.Letos sem taky plnil z jara 2×kapr,potom přišla štika,kterou sem si vzal.Jenže potom přišla štika,která někomu utekla a měla trojhák v jícnu,takže zmasena.Začal sem se věnovat víc candátům a dopadl sem stejně jek se štikama.
reagovat - Pondělí 6. února 2012 v 9:08 ® makes reakce na …
-
Podle me je masar ten kdo bere vetsi mnozstvi ryb. ja za rok vzal domu max 2 ryby … jednoho candata kteryho jsem chtel ochutnat a pak stiku kterou jsem chtel taky uchutnat… Jinak jsem nic nvezal a to jsem chytl treba okouna 45cm a pustil jsem ho. Vzdyt ty ryby v tom krame nestojej zas tak moc.. Kdyz dostanu chut na ryby tak si ji koupim ale nebudu ji kvuli tomu zabijet. ale masari jsou i nakupni centra protoze kdyz vidite kapra,stiku,pstruha v jedny kadi tak to je zalostne… Rodice treba u nas nechapou ze vsechny ryby poustim. Mama se porad pta kdy ji donesu nejakou rybu ale ona nepochipi ze to nechci zabijet. Nerikam ze masar je kazdej kdo bere nejakou rybu od vody ale masar je ten kdo bere vetsi mnozstvi ryb pro zname a dalsi lidi a nebo jak uz bylo receno ma treba pul mrazaku kapriku 38cm … Tohle nepochoopim. Lidi si pak stezujou na vodach kde bylo plno ryb nic neni… Jeste aby tam neo bylo kdyz si to vse odnesou domu pro slepice nebo do mrazaku … Aloha
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 13:48 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Abych pravdu řek,tak kaprů na červa moc nemam.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 13:45 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Na červa jde všechno, sám mám právě na masňáky kaprů asi nejvíc. Malér je právě v té selekci malých ryb – na spoustě míst jak hodíš červa, tak kapr vůbec nemá šanci, protože ti na to skočí ouklej, „minicejnek“ nebo něco takového. Ale když se na flek natlačí hejno násaďáků, kteří tu drobotinu vytlačí, tak pak je úspěšnost na červy asi vůbec největší.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 13:41 ® sus1 reakce na …
-
osprey> To jsem právě chtěl,tahat menší a bílou rybu,ale kluci měli asi hlad,tak červama nepohrdli.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:53 ® osprey reakce na …
-
sus1> To víš, že to jde. Ale taháš i ty menší ryby – to jsem se snažil říct. Pokud tam jsou. V únoru to potěší, v létě mi toho netřeba, tak je odselektuju větší nástrahou.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:35 @ All Armor
-
No ale všeobecný názor laiků je, že my rybáři, máme zadarmo tolik ryb, kolik chceme… Odpovídám „dej se na to taky a budeš jíst ryby zadarmo i ty“.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:29 ® sus1 reakce na …
-
osprey> Moji poslední dva ulovení kapři jsou na 2 červíky na háčku.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 12:18 ® osprey reakce na …
-
sus1> Pořádná kukuřice na háčku většinu čudel odradí (někdy i toho kapra). Totéž pelety, koule apod. Když hodím do řeky půl švestky a dostanu záběr, tak je to skoro vždy tloušť přes 40 cm. Totéž je když mám na vláčáku 10 cm kopyto. Těch malých chytíš minimum a pro větší ryby to žádná meganástraha není.
Průser je třeba jerkování tam, kde jsou jen kudly. Ony po tom stejně vyletí, ale má to moc háků a moc velkých. Takže u nás na řece skoro nejerkuju a když už, tak tam, kde tuším něco většího.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 v 10:51 ® sus1 reakce na …
-
osprey> Je mě to jasný,lehce se to píše a praxe je stejně jiná.
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 v 10:11 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Viz osprey – jen bych to opakoval. Jasně že leckdy chytneš něco „nezajímavého“ i tak, to je normální a není důvod se tím trápit, jde ale o to, že se až na výjimky tomu chytání drobotiny snažím vyhýbat.
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 23:45 ® osprey reakce na …
-
sus1> Snažím se o to samé. Dělám to snadno. Prostě se nesnažím pochytat hafo malých ryb. Stejně se chytnou, když se snažíš o větší. Když budu mít na feederu desítku návazec, šestnáctku háček a na něm jednoho bílého červa, budu lapat ryby všech velikostí, místy i po desítkách (u nás na řece moc ne, je vyžraná kormorány, ale pořád taková místa znám). No a nebo si uvařím kukuřici, použiju silnější cajk a chytím za vycházku jednoho dva kapry a někdy jako bonus nějakou větší bílou rybu. Mě to stačí.
Totéž dravci. Když si vlezu do mělkého úseku řeky s nulkou rotačkou, budu tahat tlouštíky, okounky, sem tam i kudlu (občas mi to nějaká ukousne). Ale proč to dělat?
Když chytám na nulku rotačku, je to buď akt zoufalství (chytit aspoň něco) anebo ji třeba házím tloušťovi přes kilo, bolenovi lovícímu v hejnu potěru apod.
A úseky, kde nevím o slušné rybě, ty prostě ignoruju.
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 14:53 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> … ,, nějaký rozumný kompromis, tedy snažit se omezovat styly, kdy tahám spousty malých ryb, ať se tahá jen to, kde to má aspoň ten sportovní smysl – snad jsem se dostal do nějakého stavu …"
Jak to teda děláš?, prozrad.
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 14:37 ® pepanek reakce na …
-
tomashr> Tak nějak,sám bych to líp nenapsal.
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 14:02 ® sus1 reakce na …
-
judas> Po dlouhej době normální příspěvek.
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 14:01 ® sus1 reakce na …
-
Piranha> Máte doma slepice??
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 13:28 ® -tom- reakce na …
-
A možná bych se měl přestat i chodit koupat, protože tím ryby plaším a určitě jim to není příjemný, možná jim i poškozuju nervovou soustavu. Taky jim tím kazím šanci na ulovení/nalezení potravy a ony, hudinky, musí trpět hlady…
Dravci se bez problémů cpou naježenýma okounama, útočí jeden na druhýho a způsobujou si hluboký rány při tření, nicméně to je v pořádku a jen ten můj malinkej háček v okraji tlamy je nebezpečnej?
Nejsem rybí psycholog a proto netuším, co s nima dělá ulovení a opětovný puštění po týhle stránce, ale nemyslím si, že by to bylo něco horšího, než když se cejnkovi podaří uniknout lovící štice. Ostatně – kdyby jim to tak moc vadilo, asi bych například nechytil jednu a tu samou štiku 2× během 20 minut a za 2 dny znovu.
Takže zajímavej názor, díky za něj, ale nesouhlasím
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 12:43 ® tomashr
-
- tom → Problém je v tom, že nerybáři mají v tomto dost pravdy.
Podívej se na to s odstupem – celý slavný lov ChAP neznamená nic
jiného, než že pro svou potěchu týráš živé tvory. Nenamlouvej si nic
jiného – tahle drsná pravda prostě platí !!! Můžeme udělat ledacos pro
to, aby se ubližování rybám omezilo, také to leckdo z nás poctivě
dělá, ale do nuly to prostě nedostaneš.
Mimochodem člověka, který rybaření nechal právě proto, že mu tohle začalo vadit opravdu hodně znám… Sám se snažím o nějaký rozumný kompromis, tedy snažit se omezovat styly, kdy tahám spousty malých ryb, ať se tahá jen to, kde to má aspoň ten sportovní smysl – snad jsem se dostal do nějakého stavu, kdy se nijak moc nemusím stydět. Nicméně iluze o ušlechtilosti ChAP mě pustily už před delší dobou a asi bude jen hůře
- tom → Problém je v tom, že nerybáři mají v tomto dost pravdy.
Podívej se na to s odstupem – celý slavný lov ChAP neznamená nic
jiného, než že pro svou potěchu týráš živé tvory. Nenamlouvej si nic
jiného – tahle drsná pravda prostě platí !!! Můžeme udělat ledacos pro
to, aby se ubližování rybám omezilo, také to leckdo z nás poctivě
dělá, ale do nuly to prostě nedostaneš.
- Středa 27. července 2011 ve 12:34 ® tomashr
-
Masařina je spíš stav mysli, definovat to pomocí počtů a kil je totální nesmysl. Pro mě je masař někdo, kdo zkrátka jde k vodě jednoznačně „pro ryby“ a ne „na ryby“ a celé jeho snažení je tlačeno tímto směrem – tedy jasné cílení na kapra „konzumní velikosti“, v horším případě to ještě doplňuje o pytlování neušlechtilých ryb typu cejnů či tloušťů. Navíc je pak ještě třeba rozlišit dvě varianty masaře – ten první sice jde „pro ryby“, ale je to relativně slušný člověk, který dodržuje BP a když to holt nebere, tak nad tím pokrčí rameny. Pak je ale ještě horší varianta, tedy typ, který udělá defakto cokoli, jen aby hamounil. První typ se dá snést, druh ale moc ne
reagovat - Středa 27. července 2011 ve 12:08 ® Piranha
-
Pro mně je rybář masařem v tu chvíli, kdy odnáší od vody ryby, které on sám popř. jeho blízká rodina nedokáže zkonzumovat a i když tu rybu sám nesní, odnese ji a někomu předá dál v horším případě směňuje za jiné věci, nebo s tím krmí domácí zvěř to už je prasárna.Ať si vezme denně kapra, nebo 2 kila cejnů pokud to sní nemám nic proti.Ale mermomocí odnášet ryby jen tak zbůhdarma, to je masařina.
reagovat - Středa 27. července 2011 v 11:59 ® reakce na …
-
judas> Tohel bylo hezky napsáno,ale to libovolné množství bych trochu zkrouhnul.Ale souhlasim s tebou.
reagovat - Středa 27. července 2011 v 10:58 @ judas
-
ryby se lovily vždy za účelem obživy. Je tady i radost s lovu ale ta přišla až potom. Nemám rád slovo masař. Pokud se člověk chová ohleduplně k přírodě, tak ať si odnese kolik chce. Znám spousty takových co si hrají na sportovní rybáře a zůstává po nich nepořádek u vody(pet láhve, papírky, sáčky, krabičky od cigaret a hromady vajglů). A potom se chvástá že pustil krásný ryby zpět do vody. Slušný masař co po sobě uklidí je stejně dobrý člověk jako ostatní lidi.
reagovat - Středa 27. července 2011 v 0:29 ® pepanek
-
osprey> Prostě tobě stačí,že víš,že na toho lipana máš–tak nějak??5 roků jsem lovil pod Mohelnem.
reagovat - Středa 27. července 2011 v 0:27 ® pepanek
-
- tom → Jestli já jsem nastrčený agent,tak ty jsi čínský bůh srandy!!! woe!!!!