Vyhledávání
Údržba navijáků
23.7.2011 | milans13 | 17.158 zobrazení | 55 odpovědí
Podělte se o to, jak udržujete navijáky s ostatníma.Co,kde a čím mažete,co pravidelně čistíte.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 26. července 2011 v 11:57 ® skwor
-
Jaký je váš názor na ten servisní otvor u Shiman? Má smysl tam jednou za čas pár kapek toho oleje, co přímo k navijákům dávají, kápnout? Nebo je lepší rovnou jednou za čas se tomu navijáku podívat na střeva?
reagovat - Úterý 26. července 2011 v 10:49 ® osprey reakce na …
-
kerob> To mě při mých amatérských pokusech taky děsí. Zatím jsem všechno složil a nikdy to nebylo horší, ale občas jsem měl i zpocené čelo.
A celkově k tématu: Pokud jde o maziva, používám to, co prodávají výrobci rybářského náčiní – oleje od Abu a vazelínu od Cormoranu. A snažím se v tom nehrabat příliš často.
reagovat - Úterý 26. července 2011 v 10:34 ® kerob reakce na …
-
regulus> staci, kdyz nekdo zapomene kolik a kterych podlozek bylo pouzito na vystredeni hlavniho kola a da je tam jinak, nez byly… vysledek je, ze bud pocita zuby pri kazdym otoceni klicky nebo navijak sotva jde. A 2× jsem uz dostal rozebranej baitruner v pytliku…pan proste behem operace zapomnel, jak to slozit.
reagovat - Úterý 26. července 2011 v 9:50 ® Klon
-
Jsem docela rád že se tu názory liší… Samozřejmě netvrdím že by se neměli mazat a čistit,ale podle doporučení vyrobce ( viz. níže )to není tak horký… Zvlašt je zajímavý že někdo tu píše jak je má znečištěné a pak někdo zase že nebylo co čistit…
Já osobně jsem včera rozebral 4 navijáky 2 x shimano a 2× Tica.Rozebral jsem je jen kvůli tomu abych Vám tu nepsal nesmysli…Po rozebrání jsem také neměl co čistit a mazat.Navijáky používané 3 rokem. A to s nimy jezdím od Května do Září každých 14 dní na 2–3 dny + dovolená 3 týdny + někdy i mezi tím na krátké výpravy,takže si myslím že si taky užijou…
Chtěl jsem to vyfotit,ale plná karta fotek mě s toho vyléčila.Bylo by to dlouhé přebírání fotek
reagovat - Úterý 26. července 2011 v 8:49 ® džigit reakce na …
-
regulus> ještě Ti doplním o pár odkazů.Na jednom i videonávod
reagovathttp://lubrikacni-gely.cz/
http://www.erectan.cz/…dporu-erekce?… - Úterý 26. července 2011 v 0:24 ® regulus reakce na …
-
milans13> ještě k té rolničce (před tím jsem to přehlídl), na některých navijácích (možná na většině) je ložisko rolničky zapouzdřený, ale viděl jsem i nezapouzdřený. Pokud je zapouzdřený, tak náplň nelze vyměnit, je třeba jen doufat, že to zapouzdření je dostatečný a je v tom slušný mazivo, ale i kdyby se to náhodou zadřelo, tak to ložisko bude možné bez větších problémů vyměnit. Pokud je nezapouzdřený, tak když to jednou za nějakej rozumnej časovej úsek (dle četnosti používání 1–3 roky) vypereš v technickým benzínu a namázneš vhodnou vazelinou, tak tomu neublížíš. mimochodem silikonová vazelína se používá právě kvůli tomu, že jí voda nevadí, ale jsou samozřejmě i jiný maziva.
reagovat - Úterý 26. července 2011 v 0:05 ® regulus
-
Opravil jsem nefunkční odkazy u mých příspěvků v tom starým fóru http://www.chytej.cz/…ie-navijaka/ a abyste neřekli, tak si na 4 straně najděte příspěvek od BS (Středa 7. prosince 2005 v 17:01) plus příspěvky okolo, ten člověk se tam nachomýtl možná díky tomu, že jsem u nich sháněl vhodný mazivo (pokud si tu diskusi nepřečtete, tak stejně nepochopíte souvislost). Já mohu jen s odstupen víc jak 5-ti let říct, že ten SAPPHIRE AQUA-SIL mi vyhovuje, mimo to používám silikonový olej a vazelinu od ABU GARCIA.
Když už jsme u toho, tak hodím ty odkazy i sem.
Mazivo, které bylo oním člověkem doporučený jako údajně vhodnější (nemám s ním zkušenost) http://www.blochservis.cz/…be_uni_2.htm
Silikonové mazivo, které používám a jsem s ním spokojenej http://www.blochservis.cz/…aqua_sil.htm
Silikonová vazelina od ABU http://www.abugarcia.com/…nt/reel-lube
Silikonový olej od ABU http://www.abugarcia.com/…ent/reel-oil
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 22:42 ® regulus reakce na …
-
milans13> kterej latinskej blábol máš na mysli, napsal jsem jich tu víc …
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 22:36 ® Losfedos
-
hlavně ho pořadne po lovu usušit,pokud promokne,jinak začne nepřijemě šustit…jednou ročně mažu mechanickou vazelinou a pohoda…
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 22:24 ® milans13 reakce na …
-
regulus> Fajn,já jsem si přečetl čím mazat,a ty nebuď línej si smazat nebo opravit ten „latinský“ blábol nedávající smysl.Neužívej cizí řeč,pokud ji neovládáš!
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 22:10 ® džigit reakce na …
-
milans13> vazelinku používám lithiovou,odpuzující vodu a jako „oil“ nějakej teflon a silikon přípravky/GT apod/
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 22:07 ® regulus reakce na …
-
milans13> kdybys nebyl línej si pročíst to fórum, co Robur oživil, tak by ses dočetl co je vhodný, včetně konkrétních vhodných maziv.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 22:02 ® milans13 reakce na …
-
džigit> No to je to,na co se ptám.Čím mazat,tedy pokud vůbec.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 21:57 ® džigit reakce na …
-
milans13> WD čko je vlastně něco jako starej Konkor.Mazal bych něčím vhodnějším.Dnes je toho trh plný
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 21:56 ® Kubah
-
Navijáky nijak nečistím, nerozebírám. Pokud se k nim člověk nechová jako prase není potřeba..
Letos v zimě jsem rozebral a hned složil Sirio, koupené v létě 2008 – nebylo nic ošetřovat, vše ok..
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 21:52 ® milans13 reakce na …
-
Ale já to nikomu neradím,já se ptám a kladu otázku a nějaký argument k vyjádření zkušenějších a dál se můžeš dočíst,jak nabádám proti nějakému rýpání do něčeho,čemu nerozumím.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 21:20 ® regulus reakce na …
-
Klon> zcela zásadně s tebou nesouhlasím, domníváš se, že třeba ve Ferrari Testarossa není potřeba měnit olej (to je taky mazivo), myslím, že o kvalitách toho auta není pochyb.
milans13> rapppala> to že český distributor na WDčku má napsaný, že to je mazací přípravek ještě neznamená, že to mazací přípravek je. Je to dobrý tak akorát na povolování zarezlejch šroubů, jinak to kromě toho že to rozpouští vazelinu ještě zadírá ložiska. Prostě po použití WD je třeba vše očistit v technickém benzínu nebo něčem podobném a znova promazat, tečka …
kerob> naviják plnej vazeliny ti věřím, ale že by to někdo složil jinak než to má být, to teda ne, i když zlatý český ručičky …
FOR ALL> mimochodem, kolega Robur vám tu taktně oživil téma http://www.chytej.cz/…ie-navijaka/ myslím, že tam najdete hodně odpovědí na vaše otázky.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 ve 20:06 ® lubo OV
-
Navijáky mažu jednou za dva roky. Po rozebrání by se člověk divil, co je tam po té době za svinstvo. Na mazání navijáků je výborný silikon. Používám už roky tento PAN OIL silikonová vazelína. Je to na jemnou mechaniku a je tam namalováný i naviják. Stojí cca do 60,–Kč a jedna tuba vydrží fakt dlouho.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 19:55 ® Klon
-
Schválně mi to nedalo a projel jsem manuály u všech mých navijáků. Doporučení je takové že naviják by se měl servisovat až jednou za 2–3 roky.Dřívější servis je scela zbytečný. Vyjímku mají jen navijaky které jsou velmi zatěžovány a to ještě s kontaktem s mořskou vodou… Takže doopravdy není třeba zbytečně rozebírat a promazávat…
Dále jsem projel net a najel na vyrobce Shimano, a projel co se dá…Doporučení je ve směs stejné a HLAVNĚ!!! To Vaše WDčko přímo zakazuje,protože obsahuje i látky které rozpouští vazelínu a pak tam nebude žádná…Další věcí je jen mazat vazelínou k tomu určená.Olejíčky vůbec – rychle vysychají a je to o ničem… Já zůstanu u mého nezajmu se nijak do nich vrtat.Nikdy jsem to neměl zapotřebí a šlapou do dnes. A to mám i 2 kousky 6 let starý…
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 18:50 ® rapppala
-
milans13: jako beznej konzument dnesni doby sem si precet, ze je dobry striknout nejakou wd40 do loziska rolnicky, no a kdyz sem v tom, tak to striknu jeste osku civky a budu premejslet o tom do jakyho otvoru to mam jeste striknout. ale on se urcite nakej najde. muzu se potom na tebe obratit s tim abys mi poradil co s tim, kdyz se mi to nejak zadrelo?!
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 18:26 ® milans13
-
Mám naviják kde je ložisko na rolničce.Nijak jsem do toho zatím nevrtal,ale silně pochybuju,že to ložisko bude zapouzdřené,tak jsem uvažoval,že když se na to ložisko dostane při každém navíjení voda,nebylo by špatné tam občas šplíchnout WD.A taky si myslím,že se prach i voda dostane pod cívku.Tedy rolnička a oska cívky jsou co se mazání týká na prvním místě sledování.Vnitřní ložiska snad nepotřebují zvláštní péči.Snad jednou za rok,za dva tělo rozebrat a dát trošku siliconu a zkontrolovat ,zda nejsou ve stávajícím mazivu šupinky kovu které by mohly působit jako abrazivo.Jinak všem díky za odpověď.Snad to pomůže všem čtenářům.Ale pozor!!!!!!Rozhodně se do rozmontování navijáku nepouštějte,pokud nejste technicky orientován.Co se týká navijáků,tak po dvouletém používání máte nárok na bezplatnou kontrolu a promazání.Tak mi to bylo řečeno v obchodě.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 17:41 @ Timber Jack
-
Mám ověřený postup, kdy pečlivě odstraním hned z nového navijáku to svinstvo, co tam kydnou ve výrobě. Na plochy, které se vzájemně třou, nanáším 2× opakovaným nástřikem film disulfidu molybdénu (maže i za sucha)a dokončím nástřikem teflonového filmu. Do míst, která je třeba mazivem vyplnit (třeba pro těsnost)nanáším bezbarvou silikonovou vazelín, která má vysoký bod skápnutí a nepohne se, ani když je naviják silně ohřátý. A potom do naviják sáhnu jen vyjímečně. Není proč. Uvedené mazání prostě drží…
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 17:16 ® kerob
-
Kdyz je potreba, rozeberu temer do sroubku a vycistim. Prevody mazu ridkou vazelinou, neco olejem a neco hustsi vazelinou. Ale neni navijak jako navijak, takze univerzalni navod neexistuje. Stejne tak necekej konkretni nazvy jednotlivych maziv… nejde o nazev, jde o vlastnosti.
Ale dovolim si malou uvahu… kazdou chvili servisuju navijak, kterej ma nejakej problem a docela casto je ten problem zpusobenej tim, ze majitel si ho sice chtel sam „oservisovat“ ale lautr nic o tom nevi. Navijak uplne vyplnenej vazelinou je celkem bezna zalezitost, namazana brzda tak, ze nebrzdi taky, spatne poskladany..... proste mam pocit, ze nekdy mu majitel da na prdel „udrzbou“ vic, nez kdyby ho neservisoval vubec. Pokud clovek nevi co, jak, kde a cim mazat, tak by to delat proste radsi nemel a nemyslim si, ze tato otazka nabidne relevantni navod jak servisovat navijak.
A moc nesouhlasim s tim, co pise Klon, kazdy navijak se musi jednou za cas oservisovat. Svoje vlaceci navijaky servisuju minimalne jednou do roka a to jsou vsechno strojky rozhodne vyssich kvalitativnich i cenovych kategorii a ze by nebylo potreba je servisovat bych nerek ani nahodou. Kazdy mazivo starne, do kazdyho maziva se postupne opotrebenim uvolnujou castecky, ktery pak fungujou jako brusna pasta. Pokud si koupim kvalitni navijak na feedera, rekneme treba Stradica FC, tak staci jednou za rok nebo dva udelat komplet servis. Ale pokud si ho koupim na vlacku a budu vlacet casto, tak ho rozeberu, vycistim a namazu klidne 2× za sezonu.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 17:02 ® -tom-
-
Nikdy jsem o ně nepečoval. Jedu na něj dokud jde a pak koupím novej, ono to ani tak není moc často.
reagovat - Pondělí 25. července 2011 v 16:55 ® Klon
-
Jelikož ti zde ještě nikdo neodpověděl,tak ti napíšu jak to dělám já…
Kvalitnější navijáky není potřeba asi ani nijak zvlášt mazat…Jsou konstruovány tak,že klasickým používáním se do nich nečistoty nedostanou a voda při dešti také ne…Aspon u mě jsem na navijáky 2 roky nesahl a schválně jsem se mrknul abych ti mohl odepsat…Nečistoty minimální že mi to nestalo ani za to abych to čistil.Pořád tam je i bíla vazelina,která tam je od výroby,takže si opravdu myslím že kvaliní navijáky udržbu nepotřebují nebo aspon minimální…
reagovat