Vyhledávání
Údržba navijáků
23.7.2011 | milans13 | 17.154 zobrazení | 55 odpovědí
Podělte se o to, jak udržujete navijáky s ostatníma.Co,kde a čím mažete,co pravidelně čistíte.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 29. prosince 2015 ve 20:56 ® samotm
-
osprey> A s tou vazelínou od Cormoranu nemáš problém při nižších teplotách. Mně se doma naviják pěkně zlehka točí, přijdu k vodě a jde to o poznání hůř. Ta vazelína prostě ztuhne.
reagovat - Čtvrtek 4. srpna 2011 ve 21:29 ® milans13 reakce na …
-
All Armor> Tak já se přiznám,že jsem pitomec,protože cca po 60000 km jsem měnil v převodovce olej.A bylo vždy na výpustném šroubu,ve kterém je magnet nachytáno dost pilinek.A to jsem dělal na Felicii na které jsem najezdil bez problémů půl milionu km do té doby,než jsem ji půjčil a „kamoš“ s ní jel tak,že si nevšiml,že mu praskla hadice od chlazení a zadřel motor.Tak jsem ji rozdal za odvoz.
reagovat - Středa 3. srpna 2011 ve 14:58 ® hajan reakce na …
-
All Armor> Taktak…
reagovat - Středa 3. srpna 2011 v 11:02 @ All Armor reakce na …
-
hajan> Zvýšily se odpory s tou vazelínou. Kdyby jsi jako někteří pitomci, naplnil např. převodovku v autě olejem, měl by jsi srandy kopec. S motorem plným oleje, ještě větší.
reagovat - Sobota 30. července 2011 ve 12:52 ® rapppala
-
osprey: regulus reagoval na mou poznamku z 25.cervence v 17:50 kterou sem psal zadavateli otazky. no a on to regulus spatne pochopil proto sem napsal co sem napsal.
reagovat - Sobota 30. července 2011 ve 12:47 ® rapppala
-
petrikveprik: jsi jediny ktery mi nic nevycita.
reagovat - Pátek 29. července 2011 v 15:57 ® osprey reakce na …
-
rapppala> V tom případě mi už, prosím, jen pověz, na který tvůj příspěvek v této otázace upozorňuješ regula. Moc mě to zajímá.
regulus: zkus si precist můj prispevek jeste jednou a podivej se na nej z druhy strany a treba pochopis jak sem to myslel. jestli to nepomuze tak postup zopakuj.
reagovat - Pátek 29. července 2011 v 15:45 ® reakce na …
-
rapppala> to nebylo nic proti tobě. Spíš jsem se v tu chvíli smál sám sobě – přece jen bylo už půl jedné ráno
reagovat - Pátek 29. července 2011 ve 14:49 ® rapppala
-
osprey: ten komentar sem cet a doslo to tam kam to logicky dojit melo ale jinak teda nevim a ani netusim.
reagovat - Pátek 29. července 2011 ve 14:31 ® osprey reakce na …
-
rapppala> Já vím. A vím, že víš, že vím. Ale ten poslední komentář, co mi kolega Timber Jack napsal pod článkem o kajacích, ten byl ošklivej
reagovat - Pátek 29. července 2011 ve 13:52 ® rapppala
-
osprey a petrikveprik: vzhledem k tomu ze tu sem novej a moc se tady nevyskytuju tak pisu jak mi pazoury narostly. a taky vzhledem k tomu ze mi to moc nemysli tak to tak urcite vypada. ale je to tady fajn a kdyz mam cas tak sem rad zajdu.
reagovat - Pátek 29. července 2011 v 1:21 ® reakce na …
-
rapppala> ty voe malem jsem se zacyklil
reagovat))
- Čtvrtek 28. července 2011 ve 23:52 ® osprey reakce na …
-
rapppala> A ty už tu nějakej příspěvek máš?
reagovat - Čtvrtek 28. července 2011 ve 22:01 ® rapppala
-
regulus: zkus si precist můj prispevek jeste jednou a podivej se na nej z druhy strany a treba pochopis jak sem to myslel. jestli to nepomuze tak postup zopakuj.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 23:26 ® hajan reakce na …
-
silikonovou, pardon
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 21:14 ® hajan reakce na …
-
O.K.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 21:13 ® hajan
-
A pro ty co to ještě nedělali, bych dopručil mazat opravdu s citem. Jednou jsem šímo důkladně namazal silonovou vazelínou, tak, že se jeho sametovej chod změnil v něco ukrutnýho. Už to nebyl kolovrátek, ale rumpál. Takže někdy méně znamená více…
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 21:13 ® džigit reakce na …
-
hajan> něco jako-jen příměr,že není na mazání
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 21:08 ® hajan reakce na …
-
Souhlas, wd-čko je na bázi petroleje a na mazání anebo konzervaci se nehodí. Někdo dole psal, že je to jako konkor, ale to je zas něco trochu jinýho, ten rozpouští spaliny a třeba na zbraně je dobrej, WD nikoli.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 14:55 @ Timber Jack reakce na …
-
regulus> Pokud by jsi se podíval na specifikaci, co jsem přiložil (http://www.znackoveoleje.cz/…oma-NH2-250g)a co se snad 30 let (možná víc) nezměnila, tak by jsi nemudroval. I kdyby byl bod skápnutí 100C (jako že není), tak „to“ nemůže vytékat z navijáku. Tak, ja se „to“ jmenovalo při zavedení do výroby, tak se to jmenuje i dnes. Máš to prostě popletené. Tuky na té bázi se Ale je to fuk.
Ještě poznamenám, že plastická maziva jsou vždy mixy. Olej (minerální či syntetický) a plnivo ( mýdla, ale také třeba bentonit-viz produkty MOL). Pokud je mazivo staré a degradované, může dojít k oddělení olejové složky od plniva a olej může vytékat. Hmmm, zase bude pršet. Právě jsem si nachystal kajak šlapací, že vyrazím na Maru s mušákem…
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:41 ® regulus
-
Timber Jack> no pokud se dobře pamatuju, tak se to dříve jmenovalo NH-2 a teplotní rozsah byl od –30 do 100 st. s poznámkou že ji lze krátkodobě použít až do 120 st. Tak jak tak, v dobách dřívějších (-30 a více let) to bylo universální mazivo, pralo se to skoro do všech kuličkových ložisek. Ještě o nějakej rok dřív, v dobách kdy jsem netušil jaký to má označení (70 roky) jsem tím mazal Reexa a Stabila a právě z toho Stabila kterej byl černej v létě sem tam něco prolnulo. Bylo to pochopitelně napsaný s nadsázkou, ne že by to přímo kapalo, ale „špinilo“ to. Nevím jestli to tehdy byl ekvivalent dřívější NH-2, ale ta dnešní (viz tvůj odkaz) bude už kapinku něco jinýho.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:27 @ Timber Jack
-
milans13> WD-čko je nevhodné. Je řídké, vyteče a poškodí vlasec. Pro fandy WD40: jaksi se jen málo liší od petroleje…
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:23 @ Timber Jack reakce na …
-
regulus> Právě jsem přečetl zajímavou starou debatu o mazání. Místy jsou tam věcné ptákoviny. Ty jsi psal o tom, jak „obyčejná červená vazelína“ v létě vytéká. Tá „obyčejná červená vazelína“ má označení MOL Neoma NH2 a rozsah použití –30C, +140C (při domazávání 180). Běžně se používá na mazání ložisek rolen peletovacích lisů, což je totálně jiné kafe, jako směšné převody navijáku. Che che che ....................
http://www.znackoveoleje.cz/…oma-NH2-250g
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:21 ® skwor reakce na …
-
kerob> Ptal jsem se spíš všeobecně, spíš kvůli těm navijákům, co už mám.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:21 ® kerob reakce na …
-
skwor> bojovky se neboj, je to naprosto trivialni zalezitost o 4 soucastkach nad ramec klasicky zadni brzdy. Rozeberes a slozis to naprosto v pohode.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:19 ® kerob
-
skwor> pokud to resis kvuli tomu Techniu, co si budes nebo uz koupil, tak asi takhle: mazani pres tu diru servisni interval neprodlouzi a pokud podle intenzity pouziti v rozumnejch intervalech kapnes 1–2 kapky origo oleje, navijak pujde trochu lip a urcite mu to neuskodi. Ta dira je taky dobra, kdyz potrebujes nechat navijak po koupeli vyschnout.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:18 ® skwor reakce na …
-
osprey> Já mám šíma krátce, zatím jsem trošku kápnul jenom do Stradica. Superko jsem měl u vody párkrát, tam nebyl důvod. Stejně bych ty bojovky radši vzal do Gammarusu, na to bych si sám netroufl. Reda i Team Dragon jsem měl rozebraný taky, druhý jmenovaný dokonce několikrát.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:15 ® osprey
-
skwor> Já tam ten olej cintám, trochu je to na chodu znát. Ale není to podle mě samospasitelné, raz za čas bych to asi rozebral. Jenže nevím, jak řešeno utěsnění té převodové skříně a tak trochu mám strach, že mi to pak může vytékat. Naviják, který rozebírám bez obav, je například Red Arc.
Nepřeceňuj moje schopnosti, nejsem Jarda, alias PetrC. Svoje technické znalosti získávám na pochodu nebo metodou pokus-omyl.
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:12 ® kerob reakce na …
-
regulus> zrovna me tohle rikat nemusis, naprostej souhlas, ale lidi jsou neponaucitelny
Ten navod neni ke vsem navijakum, hodne lidi ho vyhodi i s krabici a kolikrat ti stejne moc nepomuze. Ja kdyz vim, ze by mohl byt se slozenim problem, tak si to pred rozlozenim proste aspon vyfotim… zatim jsem poskladal vsechno, vsechno funguje a ani mi nic nezbylo
reagovat - Úterý 26. července 2011 ve 12:04 ® regulus
-
kerob> bylo to se smajlíkem …
Z druhé strany ty lidi nechápu, nevím jestli to je u všech navijáků, ale alespoň já mám u každýho výkres „rozborky“ (když není u navijáku, tak je na netu), takže když nejhůř, tak se to dá bez problémů složit podle toho, průměrně zručnej člověk by to asi měl zvládnout, ale hlavně, když kuchám něco co jsem před tím neměl nikdy rozdělaný, tak si to skládám postupně jak to rozdělávám abych to pak mohl i složit a ne sesypat to na jednu hromadu a pak z toho mít hlavu jako rohovej barák.
reagovat
No a pokud ten člověk ví, že je technickej antitalent, tak by si měl plácnout přes ruce už v okamžiku, kdy ho napadne povolit první šroubek.