Chytej.cz

Jaký prut necteno

11.7.2011 | vamoson | 21.122 zobrazení | 108 odpovědí

Ahoj, vím, že tady toho bylo napsáno dost. Jsem začátečník a chtěl bych si koupit prut na přívlač do 2000kč, ale nevím jaký. Jen bych chtěl říct, že bych chtěl prut na řeku, ale i si trochu zaházet i na rybbníku. Nemám v plánu tahat nějaký velký sumce… Jen když to vyjde, zajít si na řeku, ale i zaházet si na rybník… Kdyžtak mi poraďtě, jaký prut by byl pro mne ideální? Děkuji Feri

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 14. července 2011 ve 13:44 ® Libor reakce na …
Libor

All Armor> strojař ví o prutech málo. Ale, ty, ty bys mohl hned a tady.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 ve 13:38 ® zedus reakce na …
zedus

Luccini> Duháka 32 a nemohl s ním hnout catanou 30g? čoveče kolega má catanu 30g a loni s ní vypáčíl 16kg sumce za cca 15 minut a to měl ještě vyraženou keramiku na předním očku. :-)

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 ve 13:26 @ All Armor

Catana sem, Catana tam…unoverzál optimální nikdy být nemůže. Krom jiný, jsem hrdým držitelem 10 prutů na přívlač. gramáž od 2 do 350 gramů. Na ten nejlehčí vážu cigaretový papírek (napíchnu na miniplandu) s nápisem,„o stov­ku, že mne nezežereš“. jako prémii přidávám oranžovou vosí larvu Berkley. Na ten největší dospělou parmu. Glavatica to ráda.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 ve 13:20 @ All Armor reakce na …

Libor> Nemáš pravdu. spoj se s někým študovaným, nejlíp strojařem, snad ti to vysvětlí.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 ve 13:19 ® Luccini reakce na …

Mrakoš> No to byl jen konkretni pripad zazitku s catanou. Neznamena to,ze by se s ni nedali zdolavat vetsi ryby, ale on je taky velky rozdil jestli stojis ve velky rece v silnym proudu a zdolavas rybu co uz tam nejaky ten patek plove. A nebo granulac ze stojaku.(nevim kam chodis a v jaky sou tam ryby kondici, je to jen hypoteticky nastinena situace). Jinak ja pouzivam forcemastra, kterej je skoro to samy a prijde mi, ze simo ty pruty takhle stavi zamerne(asi aby ty ryby nepadaly).

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 ve 12:38 ® tomashr reakce na …

kerob> Tak naokraj – zajímavá akce Speedmasteru je daná z velké části právě tím, že to je „kompozice“ – ten slavný „Biofibre“ je právě promyšlené přidání jiného materiálu (diolen?) k uhlíku…
Prostě velmi názorná ukázka toho, proč jsem o něco dříve označil tento pojem za čirou „reklamštinu“, podstatné je až výsledné chování.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 ve 12:04 ® kerob reakce na …
kerob

reagovaljsem na toto – cituji tebe z Středa 13. července v 15:33: Na druhou stranu koukni někdy na to, co Dragon označuje jako med-fast, to jsou taky spíš paraboly.

A ja ti napsal, ze do akce shimana to ma ale daleko… nevim, kdes vzal, ze neco prevracim. Jen jsem napsal jinejma slovama, ze i kdyz je Dragon oznacenej med-fast taky parabola, tak se chova uplne jinak, nez shimano. Nic vic, nic min.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 11:38 ® skwor reakce na …
skwor

tomashr> Já vím, jednoho Perseuse má kamarád, povedený prut, vůbec bych se ho nebál. Ty novější řady jsem v ruce bohužel neměl. Mě pořád z hlediska ceny a kvality, kterou za ní dostanu, asi nejvíc sedí ten Dragon, asi proto tvoří většinu mojí stáje.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 11:23 ® tomashr reakce na …

skwor> Perseus už se bohužel nedělá, i když se ještě nějaké doprodávají. Nicméně najdou se i další varianty, třeba právě Jaxon má nějakou novou řadu (teď mi vypadlo jméno, ale v krámě jsem to měl v ruce) za pořád přijatelnou relaci 1200–1400, hodně se mi osvědčil i ten zmíněný Pezon-Mitchell Redoudtable, který je ke koupi zcela běžně. Prostě kdo hledá, tak najde…

Jinak k vláčákům Shimana – ony jsou velmi dobře zpracovány (ani ta Catana si nestojí špatně), ale reálná kvalita blanku atd. zas tak zázračná není. Já bych si třeba ty Perseusy klidně troufl z hlediska blanku postavit na úroveň Speedmasteru, zaostávají spíš v provedení, třeba sedlo navijáku by naopak mělo možná u některých kusů problém i ve srovnání s Catanou, zkrátka trochu nepoměr. Jenže z hlediska chování při lovu je nakonec ten blank zásadní a tam si stojí hodně dobře. A když si uvedomím, že za všechny čtyři Perseusy, které mám, bych z hlediska ceny měl jeden Speedmaster (a možná by mi zbylo na vlasec a pár třpytek), tak se lze těžko zbavit dojmu, že je ta cena fakt trochu moc velká…

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 10:52 ® skwor
skwor

kerob> Laskavě nepřevracej, nikde jsem nepsal, že dračí med-fasty mají akci jako šíma!(středa v 15:45)

tomashr> Tvůj návrh na dva levnější pruty je fajn, ale chce to ty pruty hledat. Zrovna ten Perseus (ale nejsem si jistý, jestli se ještě dělá) nechává takovou bidloidní catanu hodně daleko za sebou.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 9:33 ® johnier reakce na …
johnier

Prave ze ten prut me fakt mile prekvapil tim co vydrzi a jak je kvalitni, ma ocka fuci acolite. Je to teda mekkci prut to je zrejme uz podle gramaze, ma parabolickou akci, rekl bych spise na reky a ryby typu pstruh, okoun, jelec, ale v poho jsem na nej vyndal stiku 60cm. Fakt si s nim muzu dovolit hodne. Chodim s nim na reky a mensi stojaky, ale jak jsem psal nize byl jsem s nim i na prehrade a rozhodne jsem nemel problem. Ale musim rict ze na vodeni nejakych hodne potapivych woblu to neni ideal, prave chcu kupovat ted i nejakej prut na vetsi stojaky, neco 270cm s gramazi 20g+. Kdyby clovek zaprahl neco vetsiho tak aby se pak nedivil.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 8:41 ® tomashr

Je dobře dodat, že se lowend pruty od těch „lepších“ liší hlavně „rychlostí“ a pak taky hmotností při stejné reálné zatižitelnosti. Naproti tomu z hlediska „síly“ při zdolávání nemusí být mezi lowend Catanou a drahým Speedmasterem stejné gramáže rozdíl skoro žádný. Holt se bude se Speedem chytat podstatně komfortněji, může mít výhodu pro vodění jistých typu nástrah, které vyžadují rychlou odezvu, může lépe sedět zásek atd, ovšem když už bude na Cataně viset ryba, tak rozdíl tak zásadní nebude.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 5:57 ® Mrakoš

vamoson> Chytám na stojákách a potůčkách. No, radit s výběrem prutu bych asi nemoh, ale že by se na tom mým nedali tahat duháci, to mi přijde fakt příliš. Tahal jsem potočáka 47 cm například, a nebyl to žádnej velkej boj.

reagovat
Čtvrtek 14. července 2011 v 0:33 ® vamoson reakce na …

A jaký máš zkušenosti s chytáním? Chodíš s ním na řeku i na rybník??

reagovat
Středa 13. července 2011 v 18:19 ® Mrakoš reakce na …

Luccini> Nevím jak tvůj kamarád, ale na Catanu 10–30 tahám boleny a štiky kolem 60cm a myslím že jsem využil výkon prutu tak z 1/3. Na duháky kolem 40 cm mi ten proutek přijde až až hrubej.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 18:08 ® skwor reakce na …
skwor

kerob> Velkou rybu jsem na Speedovi ještě neměl, kupoval jsem ho hlavně na boleny a velké tlouště na řece (většinou chytání na hladinovky). Tolik co se Skeletorem bych si s ním asi nedovolil, ale… proto mám oba :-)

reagovat
Středa 13. července 2011 v 17:56 ® Libor reakce na …
Libor

kerob> žádný prut nemá už rezervu když se ohne. Je to jen o jeho akci. S větší gramáží speeda bys lenoka asi dostal v poho. Standardy neexitujou, tak je potřeba zkoušet a vědět co jakej prut unese, ale to ty víš.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 17:45 ® Luccini reakce na …

tomashr> taky prispeju svou troskou do mlyna inzenyri ze shimana jsou podle me trosku optimiste pac kamarad vlastni catanu 2,4m 10–30g, a kdyz v proudu zaprahl duhaka 32cm!! mel problem s nim vubec pohnout(aspon ze zacatku), vypadalo to jako solidni vazka.Nekde sem v popisu tohodle prutu cetl „se skrytou pevnosti pro zdolavani ryb“ a myslim, ze pro me je skryta asi az moc.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 17:02 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> To je jen otázka toho, co umíš zapřáhnout:-))

Ale pokud má člověk parabolický prut, stačí někdy jen přehodnotit gramáž – prostě místo do 28 vezmeš prut do 40. Ale pořád je to o tom, co člověk od toho prutu chce.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 17:01 ® kerob reakce na …
kerob

tomashr> ja na tom klacku v CR zdolal stiku 76 cm a bylo to za hranici (tekouci voda). Bolen 77cm… opet tezce za hranici (na stojaku). Prut se ohne na max pomerne rychle a pak uz nema „kam dal“… treba ten zminenej skeletor se ohyba postupne a i kdyz je hodne ohnutej, porad se da vyvinout celkem slusna sila… u speedmastera ne.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:49 ® tomashr reakce na …

kerob> Otázka je, kolikrát se do toho bodu „bez rezervy“ dostaneš při chytání v ČR – já bych řekl, že tak jednou za 15 let – bohužel :-(( :-(( Takže bych se s tím asi netrápil…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:47 ® tomashr

Jinak k otázce – já osobně bych na přívlač asi preferoval dva pruty po 1000Kč než vymýšlet za každou cenu univerzál, za dva tisíce.

Když vezmu příklad ze své vlastní výbavy, tak třeba kombinace UL prutu Pezon Mitchel Redoutable Bass 180cm za cca 950korun a Jaxon Perseus 265cm, 10–40g za asi 820 korun mi přijde jako docela slušná, cena celkem asi 1800 korun a pokryju s tím rozhodně víc situací, než s jediným, byť třeba dražším prutem.

Podotýkám, že mám vláčáků daleko více, jednak kvůli své zhýčkanosti a pak taky proto, že chytá i syn a také potřebuje s něčím chytat, ale kdybych to musel zredukovat za každou cenu jen na dva pruty v nižší ceně, tak bych si asi nechal tu výše uvedenou dvojici…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:45 ® kerob reakce na …
kerob

skwor> me ty shimana prijdou hlavne trochu bez rezervy… proste se to ohne na max a pak si ryba dela co chce… SpeedMaster mi byl v Mongolsku uplne naprd, protoze prvni lenok mi to v proudu ohnul tak, ze jsem nemohl vubec nic delat, proste si hral on se mnou a ne obracene. Mel jsem s sebou Berkleyho s temer stejnou gramazi a ten tohle nedela, lenoci litali vzduchem. Zase z tech shiman skoro nepadaj ryby. Jinak mam 2 Dragony oznaceny jako med-fast a do akce shimana to ma hoooodne daleko.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:42 ® tomashr

Alivio> Neber si to osobně, ale mě neskutečně popuzuje slovo „komposice“ – to je čistá „reklamština“. On totiž úplně každý prut (snad mimo bambusák) je kompozit, tedy kombinace více materiálů, konkrétně epoxidová pryskyřice a nějaká vlákna – sklo, uhlík, kevlar, bazalt, diolen…
A ten výsledný blank má pak nějaké vlastnosti, které jsou dané jeho návrhem a samozřejmě výrobními náklady a tím cenou. Najdeš úplně stejně pruty, kde není jiné vlákno než uhlík, ale jsou víceméně lowend (dáno způsobem výroby), jako pruty, kde je docela dost skla a jiných na pohled levných materiálů, ale celkovým řešením jde přitom o naprostou špičku…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:41 ® Shrek reakce na …
Shrek

Podobnou zkušenost mám i s prutem od Mivardi, bohužel nevím přesně typ. Měl ho Sharkcom. Taky je to parabola jako sviňa :-)) )

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:40 ® kerob
kerob

Muj tip:

Skeletor 240 4–24g (ale cca 500 si musis priplatit)

nebo tohle: Favorite 2 od Norstreamu (FAS II-802M)
http://www.norstream.cz/item.php?…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:33 ® skwor
skwor

kerob> Mám tu pár zdolávacích fotek s tím šímem, ale tam je poznat místo, takže se mi je sem moc dávat nechce. Na druhou stranu koukni někdy na to, co Dragon označuje jako med-fast, to jsou taky spíš paraboly.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:17 ® johnier
johnier

abych taky napsal svoje doporuceni a ne jen teoreticke zvasty tak bych ti na lehci privlac na rece i s temi wobly do 10cm doporucil to co osobne vlastnim a nedam na nej dopustit a to : WFT NEXT MILLENIUM SPIN 2,40m/4–18g http://www.adler-wft.cz/eshop.php?…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:11 ® kerob
kerob

Alivio> priznam se, ze u beastmastera zrovna nevim, toho si nejak nevybavuju, ale jinak od Catany po Fireblood. A presne jak pise Skwor, pod pojem „tuhy“ zaradim spis Dragona nez Shimano.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 16:02 ® johnier
johnier

jedna vec je váha wobleru a ta by nemela presahovat vrhaci zatez prutu. Ale z osobni zkusenosti bych rekl ze jde spis o velikost a sklon vodici lopatky woblera. Pokud budes mit hlubonoveho woblera s velkou sklonenou lopatkou tak ti bude delat velky odpor pri navijeni, a pokud budes mit mekky prut tak bude pomerne ohly jen pri tazeni nastrahy coz je nezádoucí.

reagovat