Vyhledávání
Jaký prut
11.7.2011 | vamoson | 21.119 zobrazení | 108 odpovědí
Ahoj, vím, že tady toho bylo napsáno dost. Jsem začátečník a chtěl bych si koupit prut na přívlač do 2000kč, ale nevím jaký. Jen bych chtěl říct, že bych chtěl prut na řeku, ale i si trochu zaházet i na rybbníku. Nemám v plánu tahat nějaký velký sumce… Jen když to vyjde, zajít si na řeku, ale i zaházet si na rybník… Kdyžtak mi poraďtě, jaký prut by byl pro mne ideální? Děkuji Feri
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 17. července 2011 v 11:51 ® rapppala reakce na …
-
vamoson> proč neskočíš do nějaký rybářský prodejny a nezkusíš si tam pár klacků na vlastní kůži? určitě by sis vybral podle svýho. ale jo, alespoň se tady dozvíš názory jiných.
reagovat - Pátek 15. července 2011 v 11:29 ® johnier
-
ajo sem nevedel jakej myslis, k tomu se mohu asi slusne vyjadrit protoze ho vlastnim. vcera jsem zrovna nad nim premyslel jak jsem s nim vlacel na stojaku. Prijde mi fakt dobry na takovou lehčí přívlač, neni to asi uplne ideal proutek na pstruhovy potucky kde by se spis hodil nejaka UL udicka o velikosti kolem 2m a kratkou rukojeti. A neni to zas prut na tahani velkych nebo potapivych woblu protoze jak jsem uz psal se dost ohyba. Osobne na nem taham rotačky (vel. 1 a 2), smacky, kopyta a twistry s jigovou hlavou kolem 5g, woblery cca do 7cm. na to si myslim ze je ideal na hodne typu vod. Co se tyce vetsich nastrah tak mam v planu kupovat neco s gramazi 20–50g. Jako fakt to neni moc komfortni to vodit na tomto 4–18g prutu je dost ohlej a boli z toho dost ruka. Na zaver bych dal radu (sice se budu opakovat) ale radsi kup neco levnejsiho cca kolem 1000kč na lehci vlacku na male toky a neco obdobneho na tezsi vlacku. respektive ja bych to tak udelal spis nez kupoval tento WFT prut za 1700kč s poštovnym ikdyz ten prut je fakt super, lehounkej a kvalitne udelanej ale proste nepokryje ti cele spektum vlacecich nastrah. Avšak pokud se rozhodnes ze nebudes tahat takoveto „tezke“ nastrahy tak ho ber je fakt za super penize.
reagovat - Pátek 15. července 2011 v 10:53 ® kerob reakce na …
-
Alivio> jeste ale dodam, ze ten rozdil je tim patrnejsi, cim srackovejsi prut to je. Jsou rady prutu, kde je 270 stejne uzasna jako 240.
reagovat - Pátek 15. července 2011 v 1:30 ® vamoson reakce na …
-
PROMIN, ALE TY TEN LINK ZNÁŠ
http://www.adler-wft.cz/eshop.php?…
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:56 ® osprey reakce na …
-
Libor> To je problém jerkování na našich vodách.
albin> Určitě se ozvi, pokecal bych rád.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:31 ® Libor reakce na …
-
albin> jasan, chápu, uplně v poho, ono velké trojháky na malých rybách udělají také svoje. Chce to vše s rozmyslem.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:30 ® albin reakce na …
-
osprey> No to je jedno.Jedu v září na Harrachovku tak se ozvu a můžeme to probrat.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:26 ® osprey reakce na …
-
albin> Sice nevím, co chceš říct, ale určitě máš pravdu
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:21 ® albin reakce na …
-
osprey>Aještě je to asi jiný téma,ale když sem se tak rozepsal.Míro vím,že používáš při chytání hlavu a snažíš se přemýšlet nejen povrchně,ale hodně do hloubky.Tak to zkus se mnou.Vezmu smáčka nebo mikrotvistera a chytám okouny,když je na fleku kudla ale poměrně blízko toho místa kde chytám tak ji chytnu,ale s tím mikráčem ji nepřitáhnu odnikud z velký dálkem.Myslím tím vibrace,barva a jiná lákadla nástrahy.Teď vezmu trojku rotnu,nebo voblera 10 cm a tu kudlu stejně chytim,protože takovej vobler neni pro malou štičku žádnej problém.Nicméně mnohem mohutnější nástraha a její akce přiláká ryby z větší dálky a taktéž je s nima potřeba pracovat na mnohem větší ploše než třeba s mikrosmáčkem.Stejně tak mi přijde,že velikost trojháčku na 3ce rotačce a na třeba dvojnule je diametrálně odlišná a ten větší udělá mnohem větší paseku.Píšu hlavně o štikách protože ty malý jsou neskutečně hloupý.Ještě k tématu otázky nemyslím,že by začínající vláčkař byl schopnej cíleně chytat malý tlouštíky,takže okouni tich sice ubejvá strašně rychle ale chodit skoro na všech vodách a chytat jen ty velký to umí jen pár lidí a já to tedy nejsem.Naopak pokud jdu cíleně na velký okouny na řece tak vezmu větší nástrahy a…chytam kudly.Libore prosím Tě neber to jako averzi vůči tobě velmi si vážím tvých příspěvků a fotek jen máme každý jiný názor na chytání ryb.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:05 ® timbab reakce na …
-
Libor> Je pravda že jít po tlouštích 15 cm je blbost.A závody(závodníci) jsou vůbec kapitola sama pro sebe.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:03 ® osprey reakce na …
-
albin> Neřeš to, taky občas chytám malý. Ale na tom rybařina nestojí.
Ostatně moje rybařina už asi měsíc nestojí na ničem. Skoro nechodím. Nevím proč, nebaví mě to.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 23:00 ® albin
-
Jo ještě ty vezírky jsou pouze při brodění a uvázaný u těla.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:58 ® albin reakce na …
-
osprey> Dobře to jsme zase u etiky rybaření a u otázky zda ryby vůbec chytat.Když jdu na velký ryby tak radši nechytim nic než rybu velkou.Kolikrát ale všichni utečeme k vodě s cílem chytit alespoň něco.Dělám to.Přiznávám se.Rozdíl je v tom,že mě stačí rybka malá jedna dvě.A můžu domů nebo vezmu těžkej prut a velký nástrahy.To je prostě pud loveckej.A na závodech je pravda,že se všichni snaží o malé ryby.Jenom bych chtěl ujistit,že:chytá se bezprotihrotů,max počet ryb ve vezírku je pět a to jen neušlechtilý a nelososovitý(na rozdíl od plavačkářů,kterejm se v saku půl dne válí kila ryb) a mohu tě ujistit,že pokud někdo má na štontu větší rybu snaží se jí chytit,ale to ty určitě víš protože s byl s HaDem na závodech.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:56 ® Libor reakce na …
-
timbab> njn, nemělo by se záměrně, stejně tak v době hájení.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:51 ® timbab
-
Libor> Jen technická:Který řád říká že se nesmí chytat podměrečné ryby?
reagovat
EDIT:Už to mám.Ale je to celkem blbá formulace,většinou nevíš jakou rybu chytíš. - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:41 ® osprey reakce na …
-
albin> Souhlasím s Liborem. Není třeba ohrabat každou čudlu, zvlášť když dotyčný kolikrát ani neumí s rybou pořádně zacházet.
Ale záleží i na vodě, která je k dispozici. Někdo se učí chytat na Orlíku, jiný na malé říčce.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:35 ® albin reakce na …
-
Libor> Vím,že na to máme každej jinej názor.Mě šlo hlavně o to,že ty klucí si dou opravdu po nějakým čase sednout s rybičkou a nedají tam třicítku plotnu.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:29 ® Libor reakce na …
-
albin> no to už ale trochu kroutíš jinam. A já mám zase názor že malé rotačky atd ničí ryby. Na co chytat a píchat miliony malých ryb? To že řád říká, že se nesmí chytat podměrečné ryby, to bohužel nikoho nezajímá a já vídám i závodníky jak se snaží záměrně o 15cm tlouštíky. Já nevím, ale na dvojku, trojku rotajdu je ten 30g beast. prut v poho, kort v proudu.
Myslím že po mikromrdkařích je mortalita ryb taky vysoká, akorát to nikdo nevidí. (vím že chytáš gumy, tam je to jemnější)
Je to zavádějící, u tebe je velká nástraha 6cm wobbler, u mě je to pidi prďola. Nevím, fajkt je to o vkusu, ale že by mu někdo nepřál chytit rybu, to ne, ba naopak.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 22:17 ® albin
-
já teda do toho nechtěl lízt ale když jsem to celý čet tak mi přijde jako když chcete aby vamoson nevláčel.Každou chvíli potkávám u vody mladý kluky který mají pruty větších gramáží a tahají velký nástrahy.Kolipak těch velkejch ryb v našich vodách ještě plave aty co plavou kolikrát už viděli všechny běžný nástrahy?Neříkám,že se nedají chytit,ale všichni víme,že jít na velkou rybu s vláčkou je o spoustě prutohodin bez ryby,znalostí místa a také v neposlední řadě o revíru,kde ty ryby jsou.Kolikrát těm mladejm klukům dám nějakou malou gumu na dvougramovce a pak sice záběry mají ale jsou nešťastný,že rybu neseknou a hlavně pocit ze zdolávání žádnej.Jelikož měkčí pruty nemají jdou si zejtra zase sednout s rybičkou pod kačenou a aby něco chytli dají tam malinkou ouklej.Takže co je lepší?Doporučit začátečníkovi prut do deseti gramů a nechat ho zažrat do přívlače tím,že bude chytat malý ryby,ale skoro pořád,nebo mu doporučit prot do 40ti gramů na kterým dvougramovou hlavičku ani neucejtí,ale s větším vobem to bude fungovat parádně ale několik vycházek nic nechytne a pak ho použije na bobkařinu s malejma rybičkama na trojhákách?
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 ve 21:48 ® kerob reakce na …
-
Alivio>
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 17:45 ® johnier reakce na …
-
ten link neukazuje na prut…
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 17:42 ® Shrek reakce na …
-
kerob> takže mi v podstatě dáváš za pravdu
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 17:39 ® kerob reakce na …
-
Alivio> cim levnejsi prut (horsi material), tim ty rozdily mezi delkami byvaji vetsi…obvykle je 240 jeste celkem pekna a 270 je uz dost tezka a humpolacka, pripadne moc zvejkoidni… mezi 240 a 270 se lame chleba…
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 17:30 ® Shrek reakce na …
-
mám prut 2,4m v gramáži 5–20g, zkoušel jsem ten samý model v té samé gramáži, ale v délce 2,7m. Ten 2,4m mi přišel o dost rychlejší, takový klackovitější. Možná je to můj vnitřní pocit, ale dle mého názoru rozdíly jsou citelné.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 17:11 ® vamoson
-
Já jsem se ještě koukal na tenhle prut: http://www.adler-wft.cz/eshop.php?…
Bude stačit ta gramáž(4–19g) když tam připnu nějakého 10cm woblera nebo rotačku třeba na rybníce? Nebude lepší gramáž pro mě do 25g? Jinak na řece bych určitě s menšíma woblerama a hlavně i s gumou
To je takový rozdíl v délce prutu? Jestli 240? neb 270?
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 16:38 ® kerob reakce na …
-
Libor> ja zacinal se zlutym 1,8m dlouhym plnym laminatem s Reexem… pak jsem mel Wonderoda se Stabilem, pozdeji s MK 100… ale tehdy nebylo na vyber, dnes na vyber je a o to jde.
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 16:32 ® Libor reakce na …
-
kerob> no jasně, ale já to bral spíš že by to bylo nějak dramatioký. protože to rčení těžký jako kráva by mohlo třeba zrovna vamosona od koupi odradit. Přitom beast je fakt v poho. Vzpoměn jen s čím jsme kdysi začínali
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 15:54 ® kerob reakce na …
-
Libor> SpeedMaster ma ve verzi 270ML (7–21g) presne 154g. Robinson Diaflex 270 10–30g ma 147g. SpeedMaster 270M ma do 160g… Beast ma ve verzi 270M cca 210g… nekomu to mozna nevadi, me ano, jsem zvyklej na lehky klacky…
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 15:53 ® skwor reakce na …
-
Libor> 210g
reagovat - Čtvrtek 14. července 2011 v 15:42 ® Libor
-
kerob> počkej, opravdu těžkej jako kráva? Nebo jenom o něco těžší než jiná řada či značka?
reagovat