Chytej.cz

Jaký prut

11.7.2011 | vamoson | 21.258 zobrazení | 108 odpovědí

Ahoj, vím, že tady toho bylo napsáno dost. Jsem začátečník a chtěl bych si koupit prut na přívlač do 2000kč, ale nevím jaký. Jen bych chtěl říct, že bych chtěl prut na řeku, ale i si trochu zaházet i na rybbníku. Nemám v plánu tahat nějaký velký sumce… Jen když to vyjde, zajít si na řeku, ale i zaházet si na rybník… Kdyžtak mi poraďtě, jaký prut by byl pro mne ideální? Děkuji Feri

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Středa 13. července 2011 v 15:55 ® Shrek
Shrek

asi bychom si měli ujasnit, kdo jaké Shimano myslíme. Já zase nemám zkušenosti s dražšíma řadama. Rozdíly mezi uhlíkem a kompozicí nemusim vysvětlovat. Každopádně prut v délce 2,4 při gramáži 14–40g mi přijde osobně takový trošku klackoidní. :-D

reagovat
Středa 13. července 2011 v 15:53 ® vamoson reakce na …

Právě bych to chtěl převážně zkoušet na řece, ale jednou za čas zajít i na rybník… Nevím, jak jsou ty woblery těžký, ale myslel jsem, že bych používal woblery max. do 10cm na rybník… na řeku samozřejmě menší a hlavně i gumový návnady…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 15:50 ® kerob reakce na …
kerob

skwor> ja to puvodne komentovat vubec nechtel, ale taky si myslim, ze Shimana patrej spis k mekcim a poddajnejsim klackum. Par jsem jich vlastnil, par jich stale vlastnim a vetsinu (vlacecich) jsem mel v ruce aspon ve velkoobchode…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 15:43 ® skwor reakce na …
skwor

Alivio> Skoro bych řekl opak, aspoň můj Speed master 10–30g mi na svou gramáž připadá spíš měkčí (třeba v porovnání s Dragony nebo Berkley). Ale je pravda, že jiný modely moc neznám…

reagovat
Středa 13. července 2011 v 15:30 @ All Armor reakce na …

osprey> Přesně tak.

reagovat
Středa 13. července 2011 v 15:21 ® johnier
johnier

Co se tyce tveho vybraneho beastmastera tak obecne ten prut je dobry, ale na muj vkus hodne universalni, tim chci rict jeho gramaz 14–40g. Délky 240m bych se nebál rozhodne pokud plánuješ vláčet i na řece. Někdy se ti bude mensi prut hodit pri protloukanim členitým břehem, tech 30cm ti nejak moc neprida třeba na délce hodu. Osobne jsem vlacel se svym 240cm prutem na Dalešické prehrade a nepřipadlo me že bych hazel vzdálenosti ketré by mě mohly omezovat v počtu ulovených ryb. Takže obecně bych se nebál 240cm délky, ale jak bylo receno 270cm je asi univerzalnejsi a vhodnejsi na vláčku na stojáku. S tou vrhací zátěží nebo gramáží je to slozitejsí budes li tahat woblery nebo vetsi navnady je lepsi mít „silnejsi“ prut to jasny, ale na nem zas ideálne neucitis male nástrahy.Takze dporucuji si osobne specifikovat co na tom prutu chces vodit. Obecne bych rekl pro mensi navnady vzit prut do 20g max. a pro vetsi naopak 20g+. Verim ze hodne lidi muze toto moje doporuceni napadnout, ale snazim se spise teoreticky nastinit od ceho by se mel tvuj výber odrážet. Ideálně je dobrá mít pruty dva nebo tri ale ne kazdy do zacatku tuto investici obetuje. Abych to zhrnul, na zacatku jsem psal ze gramaz 14–40g muze byt hodne universalni ale pokud hledas jeden prut ktery ti pokryje co nejvetsi spektrum vláčecích nástrach tak bych se ho nebál. Na závěr bych ti doporucil se rozhodnout pro lehčí nebo težší způsopb přívalče a na ten koupit proutek (třeba i levnejší) a čekat jak se situace vyvine. Časem třeba prikoupit druhy než kupovat ted jeden univerzální prut a vyčerpat tim celý svuj rozpočet.

reagovat
Středa 13. července 2011 ve 14:20 ® Shrek reakce na …
Shrek

hmmm, tak jen co jsem to dopsal, tak přišel mail, že toho ForceMastera nemají skladem. Tak jsem hrábnul po Daiwě, uvidíme co se z toho vyklube :-)) )

reagovat
Středa 13. července 2011 ve 13:23 ® Shrek reakce na …
Shrek

vamoson> Prut v délce 240cm s gramáží 14–40 si myslím bude docela dobrý kopyto. To už je na velký plandavky a velký woblery.Držel bych se Ospreyových kritérií níže – být Tebou, volím prut 270cm s gramáží 10–30g. Konkrétně Shimana jsou celkem tuhé klacky – mám jich doma několik a další je na cestě, takže vím o čem mluvím. Tak zkus kouknout sem: http://www.tropicliberec.cz/…--spinning-2

reagovat
Středa 13. července 2011 ve 12:18 ® vamoson

Tak jsem se byl kouknout v obchodě a docela se mi líbil tento prut:Prut Beast Master BX Spinning SHIMANO

http://www.rybarskysvet.cz/…ning-shimano

Co vy na to??? Díkys

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 19:46 ® Shrek
Shrek

Já jsem vybíral a vybíral, až mě to přestalo bavit, šáhnul jsem po Force Master 2,7 5–20g a sejřim na to. Jinak bych vybíral do nekonečna. Force mám ve 2,1m a docela to jde.

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 18:31 ® vamoson

Díky za radu, zítra se zajdu podívat do obchodu a napíšu co se mi líbilo… zatím díky

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 17:19 ® osprey reakce na …
osprey

vamoson> Picker zahodí krmítko a dál špičkou detekuje záběr. Vláčecí prut odhozenou nástrahu VEDE a OVLÁDÁ.

Srovnávat picker s vláčákem při shodné vrhací hmotnosti do 40 g je totální nesmysl. S tím pickerem odvláčíš nástrahy podle tvrdosti vložené špice do 5, možná do 10 g, ale víc sotva. Já s pickerem občas vláčím – ale používám ho na nástrahy od 0.5 do 3 g.

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 16:54 ® Robur
Robur

picker je primárně volně řečeno fídr na lov na menší vodě a kratší vzdálenosti. Do 2000 si vybereš lepší a univarzálnější prut než je nějaký druh pickeru. Běž do vašeho obchodu, napiš co se ti líbilo a z toho něco vybereme. Jinak se zde sejde 100 a 1 názor o ničem.

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 16:53 ® skwor reakce na …
skwor

vamoson> Chceš snad prut na vláčku ne? Tak se vybodni na picker.

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 16:45 ® vamoson

Co si myslíte o tomto prutu Nexave Winkle Picker 2,40m??? Gramáž 40g… odkaz tady: http://www.tropicliberec.cz/…picker-2-40m

reagovat
Úterý 12. července 2011 v 1:09 ® DeFoRt

Idealny je picker. Ja mam od albastaru Multipicker je to perfektna udicka pre zaciatocnika, mas vymenitelne spicky pre pouzitie na rieke a stojaku, vacsie mensie nastrahy a cenovo su take pruty dosupne (okolo 1200 kc). Proste je to na nezaplatenie :-)

reagovat
Pondělí 11. července 2011 ve 23:47 ® osprey
osprey

Něco do 30 až 40 g v délce 240 až 270 cm. Zajdi do obchodu a něco si osahej.

Na silnici taky každý nemá stejné auto – ani ve stejné cenové kategorii. Nabídka trhu je široká a každý si koupí, co se mu líbí. S pruty je to podobné.

Dobré je i osahat si drahé pruty a pak si vybrat něco levnějšího, co v člověku probouzí stejné pocity.

reagovat
Pondělí 11. července 2011 ve 23:32 ® Robur
Robur

když toho bylo napsáno dost, tak si něco přečti, pak to /své potřeby/ lépe specifikuj.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1