Vyhledávání
České ryby ke komerčnímu jídlu
14.6.2011 | Robur | 38.909 zobrazení | 85 odpovědíZDar, může někdo prozradit, zda se nějak komerčně používají klasické sladkovodní ryby do nějakého pokrmu. Nemyslím klasiku, jako kapr, štika atp., ale spíš plotice, cejn..
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 17. března 2012 v 15:19 ® Fryw
-
Mrknato> Těch ryb ubylo a myslim, že ubylo i těch rybářů co si takové ryby berou domů. Neviděl jsem sakovat bílou rybu (když pominu sebe – vezmu si cejny občas do udírny), ale zase jsem viděl hnusny zacházení s bílou rybou (vyháknutí nad zemí, pád na zem a kopanec do vody). Neni to o tom, že takovej dobytek v ty rybě právě nevidí kus žvance, proto s ní tak zachází? (já ty motivy vůbec nechápu, tak jen hádám) No příroda je na kolenou, nejen skrz ryby ale celkově, a pokud se k její záchraně (bohužel spíš prodloužení agonie) bude přistupovat jen těmi nástroji které jsou schopné vygenerovat krátkodobě finanční zisk, tak se nic k lepšímu neobrátí.
Ale k tomu jídlu. Tady býval obchudek kde se dal koupit vyuzenej lín, cejn, myslím že i plotice a samo kapr, amur, tolstolobik. Už tu hodně let není, skoro jsem na něj zapomněl… Namátkou třeba tady obchod http://www.rybarna.cz/ziveryby.html co prodáva i bílou rybu.
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 15:00 ® regulus reakce na …
-
Mrknato> opět netuším jazykem jakého kmene ke mě hovoříš, ty prostě asi jen rád píšeš …
Pokud se týká lovu mníků a jesenů, tak dopadnou jako naprostá většina mnou ulovených ryb, tedy zpátky ve vodě, ovšem nikoliv proto, že bych patřil k extremistické organizaci C&R. Na chytání 24 hodin bych se mohl víš co, nejsu magor a na půlnoc si dávám bacha, ve 23:55 mě začne pípat mobil, pro zichr kdybych se zapoměl, nemám chuť se handrkovat s nějakým šťouralem o to, že mi jdou blbě hodinky. Na rybičku už ani nevím kdy jsem naposledy chytal, ale pokud vím tak se to tuším od 16.6., alespoň u nás zatím ještě smí a samosek nevím co je, patrně nějaká kaprařská technika, tedy způsob rybolovu, který je mi naprosto cizí. U mě máš asi smůlu, nepatřím k těm co se to snaží nějak vochcat, co je psáno, to je dáno, ale pokud máš ještě nějakou jinou radu tak sem s ním.
Teď mě ale na chvilku omluv, právě jsem dotrávil oběd, vypil si kafe, pokecal s tebou a frčím na chvilku na čerstvej vzduch, tedy na ryby.
reagovat - Sobota 17. března 2012 ve 14:37 ® Mrknato
-
regulus> Domníváš se špatně, alespoň u nás k platnosti BP vandrujících do podmínek stanovených dekretem, není potřeba vyjímek. Proto o tom také píši.....
V zákoně a jiných písemnostech by jsi se šťourat měl, pokud se vypravíš lovit mníky, jeseny, lovit 24 hod, na rybičku, samosekem… Nebo si myslíš, že to za tebe vyřeší někdo jiný?
reagovat - Sobota 17. března 2012 ve 14:35 ® Mrknato
-
Fryw> Omezen jsem se v tomto ohledu necítil ani za bolševika…
Když se podíváš do statistik, aby se omezila něčí případná fabulace, tak od „revoluce“ ubývá v úlovcích bílá ryba, okoun, parma, lipan, potočák, atd. a přibýbá BP, K70, vyšší lovné míry kapř a také přibývá úlovků kapři a sumců, kvůli kterým pak MZe musí vyhlašovat vyjímky a budit rybáře v noci, prosit je na kolenou, aby je odlovovali.....
Jsou tedy BP s vyšší lovnou mírou kapři a horní míry kapři opodstatněné, když nám ubývá to, co má uživatel podporovat a rozvíjet???
reagovat - Sobota 17. března 2012 ve 14:14 ® regulus reakce na …
-
Mrknato> obávám se, že teď nevím řečí jakého kmene ke mě hovoříš. Domnívám se, doufám že ne mylně, že pokud je v BP uvedeno, že na určitém revíru je míra ryby, hájení, zákaz lovu atd. jinak než je v zákoně, je to na základě vyjímnky, možná se to jmenuje jinak než vyjímka, ale musí to být v souladu se zákonem. Nemám fakt chuť, čas ani náladu se šťourat v zákoně o rybářství a špekulovat nad různými možnými právními výklady neboť jednak mi to nepřísluší páč nejsem právník a za druhý bych tím stejně ničeho nedosáhl, respektive nemám čeho dosahovat.
reagovat
Ze tvých reakcí cos tu předvedl nemohu říc, že bych s tebou fatálně nesouhlasil, to asi ne, v mnoha věcech nejspíš mluvíme stejným jazykem, ale některý tvoje kombinace co mě fakt hlava nebere a nevím jestli se hluboce mýlíš, je v ČRS fakt takovej bordel, či máš tendenci dělat z komára velblouda nebo hledat někde něco co tam evidentnně není. - Sobota 17. března 2012 ve 14:03 ® Fryw
-
Mrknato> Já si koupím povolenku, chytám a na konci sezony ji řádně odevzdám. To je můj jedinej kontakt se svazem. Odtud taky můj omezenej uhel pohledu. Dívám se, že jsem minulou sezonu navštívil 17 revírů. Míchá se tam míra kapra 40, 45, zákaz vnadění, krmítek, chytání tam a tam, lov z lodě povolen/ zakázán, celoroční hájení toho a toho atd. Ale nějakej guláš v tom nemám. Od toho mam konec konců tu knížečku BPVRPASR (
), a brzo snad i aplikaci smartchytej .-)
Jestli to dělá nějaken nepořádek ve svazu a brání to jeho chodu to nevím, ale jako rybář se necítím nijak výrazně omezován, buzerován a nadměrně zatížen předpisy…
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 11:09 ® Mrknato reakce na …
-
regulus> Ano, člen, MO může podávat návrhy, podněty, potud souhlas. Pak se ale stane např. módou chovat a mít v revírech veslonosa, lidé v MO se spojí, a budou tačit silou převelikou, dokud uživatel nepovolí, nebo dokud ho nepřevolí… Vyjímka před BP má tu přednost, že je nutno ji relevantně a odborně zdůvodnit, posoudit dopad a nemůže se vynutit „chtěním“. U BP to není nutné a ani žádoucí.
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 10:54 ® regulus reakce na …
-
Mrknato> ty seš furt zakletej tím ČRS nebo je možná zakletej ČRS …
Je to sice tak jak jsi psal s tím zákonem, nicméně, u vás to možná z důvodů který netuším nejde, nevíte jak nebo nevím co, ale pokud nastane nějakej stav, kterej vyžaduje nebo by jejímu vyřešení pomohla vyjímka, tak zcela logicky by iniciativa měla vycházet z MO. To, že si to MO jen tak sama od sebe nemůže změnit je jasný, nicméně určitě existují postupy, jak toho dosáhnout, domnívám se, že MO podá návrh na MRS, které to musí nejspíš nechat schválit na kraji nebo možná nějaké orgánu ministerstva a toť vše. Když to shrneme, tak pokud nastane nějaká situace, tak MO podá návrh jak ji řešit a myslím, že většině případů, je to následující sezónu aplikováno, lze těžko předpokládat, že by MRS sám vyčuchal co je kde potřeba a co ne.
reagovat
Těch vyjímek pro různé revíry je alespoň v MRS halda, některý třeba zdánlivě postrádají logiku, ale věřím, že jsou důvody pro to aby to tak bylo. - Sobota 17. března 2012 v 10:54 ® Mrknato reakce na …
-
Fryw> Aby nedošlo k omylu, já nejsem proti ochraně ryb a podpoře původních druhů, naopak. Ovšem na revíru, kde se zvýší BP lovná míra kapra na 40, 42cm a zavede horní, 65cm pak jen těžko může mít smysl míra ostroretky, podoustve 35cm. Bližší podmínky se hrnou na uživatele jako průjem a taky tak v revírech působí. Obdobně vařili pejsek a kočička dort..... zachránil je velkej černej pes, kterej ten „dort“ sežral. Bohužel různé mazané výmysličky a úžasné BP dávají svazonovátoři sežrat všem...... Jen tak na okraj, kdo podle tebe kontroluje legálnost BP (bližších podmínek) a kompatibilnost se zákonem 99/2004?
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 10:21 ® Fryw reakce na …
-
Mrknato> Fakt je ten, že na některých revírech takové omezení funguje. Třeba na vodě „mojí“ MO platí:„Míra ostroretky stěhovavé a podoustve říční 35 cm – maximální úlovek tři kusy denně. Parma obecná je hájena celoročně.“
Nějak se to tam dostalo, a asi ne samo a ilegálně. Není lepší si přiznat, že svaz funguje, místo skákání z plotice na marx leninismus?!
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 9:33 ® Mrknato
-
hraji> Kolego Jirko, už jsi zase mimo.
- MO, která není uživatel, si nemůže stanovovat pravidla pro lov na revíru někoho jiného. Trpíš utkvělou představou, že na Svitavě hospodaříš, ale hospodaří tam MRS.
- Zákon jasně určuje, kdo může povolit vyjímky ze zákona 99/2004 a to z §11 a 13. je to příslušný RO.
Zde to máš černé na bílém – §11
„(2) Příslušný rybářský orgán může svým rozhodnutím v případě zjištění přemnožení nebo zeslabení populace daného druhu ryb povolit výjimku z obecně stanovených lovných měr pro jednotlivé druhy ryb, z obecně stanovených dob jejich hájení a z obecných stanovených způsobů lovu.“
To, že ti co tvrdí, že jde vše, vyzbrojeni marxlen. učením a bližšími podmínkami porušují zákon, je běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje......MO mají zřízenu „interní složku“, které říkají RS a jsou to titíž lidé, které jmenuje příslušná obec jako oficiální RS a ti ví co mají kontrolovat a koho. MO je školí… To samé platí pro hospodáře, kde toho pravého stanoví RO a toho lidovéno si volí MO v (ČRS). Pak je tedy otázka, kterého jsi myslel a kde…
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 9:11 ® Robur
-
sice to sem lehce nepatří, ale v Kauflandu prodávají moc dobrý rybí špíz, nyní je v akci, je to ze zavináčů a právě jsem ho dosnídal
reagovat - Sobota 17. března 2012 v 9:08 ® jajco reakce na …
-
osprey> V Polsku u jezer mají smažalny ryb,usmaží a upraví tam opravdu všechno,malé,velké a umí to prý skvěle.
reagovat - Pátek 16. března 2012 ve 22:52 ® hraji reakce na …
-
osprey> ano, máš pravdu, je na hospodáři a vedení MO, aby na základě znalosti své vody stanovila pravidla. Těch 7 kg je max. limit, který nemůže být za běžných okolností překročen. Ale proč nedat na revíru klidně jendva kilogramy? Nebo jen 5 ostroretek denně? Já tvrdím, a mám v tomto směru často spory, že aktivita je na lidech v MO, oni se vymlouvají, že to nejde. My hájíme parmu celoročně, ostroretka má míru 35 cm a hned je to ve vodě vidět a podoustev má taky místo 25 nově 28 cm. Kdyby to té rybě přidalo jeden rok navíc na vytření, je to pozitivní. Ostroretka než doroste 35 cm, vytře se několikrát. A hejno ostrých kolem toho půl kila už vypadá v řece úplně jinak
reagovat - Pátek 16. března 2012 v 16:53 ® osprey reakce na …
-
hraji> A zase etická otázka. Propagovat konzumaci bílé ryby nebo ne?
Není důvod nevzít si pár plotic. Ale jde o to, aby to po nás na řekách za chvíli nevypadalo jako po kormoránech.
Myslím, že by se do budoucna měla přehodnotit pravidla ohledně toho co, kde a kdy sežrat a v jakém množství. Sedm kilo bílé ryby jsou na Nových Mlýnech tři cejni a na Blanici masakr…
reagovat - Pátek 16. března 2012 v 16:20 ® hraji reakce na …
-
Robur> třeba z plotic velkých tak 25 cm jsou pečenáče vynikající
reagovat - Pátek 16. března 2012 ve 13:22 ® osprey reakce na …
-
Robur> Komerční zavináče, pečenáče apod. se dělají z mořských ryb.
Jednou jsem se setkal s tím, že se někde prodávali cejni. Ale asi to moc nefrčí. Já můžu mít cejny zadarmo a když si vezmu jednoho dva za sezónu, tak to je zázrak. Když to srovnáš s pangasiem, tak si našinec radši koupí jeho než by se mordoval s nějakým cejnem.
Ale slyšel jsem třeba, že u jednoho jezera v Rakousku je restaurace, kde dělají úžasné speciality z místních ouklejí (mimochodem, ouklej vůbec není konzumně špatná ryba, jen je malá).
reagovat - Pátek 16. března 2012 ve 13:10 ® sunet reakce na …
-
Robur> Koukám, že jsi se rozhodnul vyštrachat ze skříně pár kostlivců. Ale k otázce pečenáčů. Dělají se nejlépe z ryby čerstvé, vlastnoručně ulovené, nejlépe sladkovodní.
reagovat - Pátek 16. března 2012 v 8:19 ® Robur
-
z jaké ryby se dělají např. pečenáče?
reagovat - Pátek 16. března 2012 v 0:39 ® MIG-35 reakce na …
-
Robur> Klidně bych tomu i věřil, když můžem „vyrábět“ hovězí…atd
reagovatA co chceš, když sme degradovali ostatní organizmi? Pokud „něco“ nepřemejšlí jako člověk tak je vodepsaný!
- Čtvrtek 15. března 2012 ve 23:03 ® Robur
-
?
reagovat - Středa 15. června 2011 ve 14:52 ® reakce na …
-
Robur> no s kaprem se i hnojí
reagovat - Středa 15. června 2011 v 8:25 ® Robur
-
právě mně vrtá hlavou, na některých revírech se údajně ryby těží, doufám, že používám správný výraz. tak co se pak děje s plotičkami atp. Nebo se to dává do psích granulí?
reagovat - Úterý 14. června 2011 ve 22:48 ® Mary
-
Jo a taky vyuzený cejn, dokonce bylo foto na prádelní šńůře, jak visí přes dvůr
reagovat - Úterý 14. června 2011 ve 22:24 ® džigit
-
k masovému využití asi moc ne,ale v nějakých rybářských baštách už jsem viděl/pečený cejn/
reagovat