Chytej.cz

STOP focení ryb? necteno

12.6.2011 | talE | 25.950 zobrazení | 43 odpovědí

Nedávám tuto věc za vinu chytej, nebo konkurenci, ale jde o to, že každý při focení ryby nemyslí na rybu, ale aby to vypadalo pěkně na netu. Co takhle zastavit nechutné focení ryb v trávě, na písku, stěrku a bůh ví kde ještě?

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1   
Neděle 12. června 2011 ve 21:28 ® talE

CiCu> pak se ale nemůžeme divit že ryb je tu méně a méně. Je tu moc věcí to ničí prostředí a ryby. Ale šlo mi jen o to focení, když přeci vyfotíš rybu ve vodě tak je ta fotka stejně atraktivnější. 2 ze 3 fotek je ryba na něčem hozená jen proto, aby se ten štastlivec mohl chlubit co pěkného chytil. Mě osobně to vadí moc a nic s tím asi neudělám, ale možná se najde někdo komu se to taky nelíbí.

reagovat
Neděle 12. června 2011 ve 21:18 ® Jeff
Jeff

Já se třeba přiznám, že aš když jsem začal fotit ryby jsem si všimnul, že na těch mích fotkách je něco špatně a zjistil jsem že se asi nechovám k rybě tak jak bych měl. Takže mě focení ryb pomohlo k šetrnějšímu zacházení s rybou. Jinak taky jsem to hodně omezil – ryba patří co nejrychleji zpět do vody :-)

reagovat
Neděle 12. června 2011 ve 21:12 ® skwor
skwor

Proti focení nic nemám, i když rybám to určitě příjemné není (to jim ale není ani zdolávání a podobně). Ale všeho s mírou. Většinu už toho popsal Sander. Samozřejmě to chce i myslet na to, co fotíme… Namátkou v dnešním Z lovu je střevle s trojháčkem zaseklým v hlavě a nejspíš focená na suché ruce (aspoň z fotky to tak vypadá). Takové fotky mi už připadají zbytečné, přece jenom život ryby by nad pěknou fotkou měl mít přednost.

reagovat
Neděle 12. června 2011 v 19:54 ® sus1

1Mara> No tak je pravda,že já jsem to focení ryb hoooodně omezil,nemyslim tim letos,ale už dříve .Klidně přiznam,že zatim nemam potřebu to nějak zásadně měnit.:-)

reagovat
Neděle 12. června 2011 v 18:46 ® Sander
Sander

Focení je prasárna, o tom nehodlám nijak debatovat. Není to nic, co by bylo rybám ku prospěchu, víme to všichni, ale moc se o tom nemluví. Možná proto, že je to jen kapka v moři, je to prostě v porovnání s tím co je u vody běžně k vidění malé zlo. (viz CePův příspěvek)

Proto, kdo chce fotit ryby, musí trochu přemýšlet a tuhle činnost provozovat co nejšetrněji. Rychle a efektivně. Mít už vše v hlavě připraveno pro případ, že se povede ryba, která si zaslouží zvěčnění – vyhlídnuté místo, foťák po ruce. Ne abych lítal s rybou v podběráku, vyšlapával flíček v trávě, pak se hrabal v báglu a hledal foťák… V takovém případě na tom nevidím nic extra špatného a už vůbec ne podnět k zákazu.
Ostatně, zákaz focení ryb mi přijde úplně absurdní a nemám tušení, jak by jsi ho chtěl aplikovat v praxi.

reagovat
Neděle 12. června 2011 v 16:26 ® FISHERBOY
FISHERBOY

to mi tedy vysvetli co je špatného na tom, když rybu vytáhnu z vody, položím jí šetrně na trávu zbavím háčku a poté vyfotim??

reagovat
Neděle 12. června 2011 v 15:44 ® mvincik
mvincik

Je pravda, že ne každá ryba opravdu stojí za foto, ale na druhou stranu, kdyby se například zde do „Z lovu“ dávali jen ty fota, co za to stojí, téměř by tam chcípl pes.

Jde spíše o kulturu focení, když chytím byť malé ryby, ale fotím je přímo ve vodě, nevidím v tom problém.

Tahání šupin po písečné pláži či kamenitém břehu je kapitola druhá. Dělají to tak s rybami ale i mnozí ti, co nefotěj…

reagovat
Neděle 12. června 2011 v 15:41 ® CiCu
CiCu

Podle mne zbytečné forum! Můj názor je takový, ať si to dělá každý jak chce!

reagovat
Neděle 12. června 2011 v 15:22 ® Piranha
Piranha

Dnes je plno dostupných pomůcek k tomu, abych si mohl rybu zvěčnit.Stačí obyčejná podložka pod ryby cca za 250,–- nebo si může rybář seříznout kousek podložky na aerobic, 49,–-.Já kdysi používal nafukovací dno z malého dětského čluny, který jsem časem nechal zašít do pevné tkaniny aby mi to kapři už nemohli propíchat a když už člověk přeci jen tyto věci nemá, tak stačí mokrý podběrák a odložit ho na čerstvou trávu nebo na břehu v mělčině. Ale jinak souhlasím s kolegou dole.Opravdu už dnes nemusím fotit každou čudlu co skončí na háčku.Když se mi ryba líbí tak jí vyfotím.

reagovat
Neděle 12. června 2011 ve 14:46 ® 1Mara reakce na …
1Mara

sus1> No honěj si svá ega , tady bych souhlasil stím že né každá ryba stojí se zato fotit .

reagovat
Neděle 12. června 2011 ve 14:05 ® sus1 reakce na …

regulus> Tak někomu to třeba pomahá ,že sem pořád dává fotky ryb a tím vlastně dokazuje ostatním, jakej je svělej rybář.:-) ( mluvím čistě o psychlogii, ne o závisti ).

Jinak se zápisem souhlas.

reagovat
Neděle 12. června 2011 ve 13:53 ® CeP
CeP

A napadlo te treba jak se spousta rybaru chova k rybe kdyz ji zrovna nefoti?? To jsou mnohdy daleko nechutnejsi sceny, ale co oci nevidi srdce neboli, zejo..

reagovat
Neděle 12. června 2011 ve 13:38 ® regulus
regulus
:-D :-D :-D

Tak tohle je dobrý. Budu ti ale trochu oponovat, myslím s tou vinou.
Fotím roky a dřív mě ani nenapadlo na ryby vůbec tahat foťák natož fotit ryby a myslím si, že jsem nebyl sám. Bylo to pochopitelně daný tím, že se fotilo na film, takže nikdo nenacvakal stovky obrázků za den, protože to stálo prachy, tím nechci říct, že by lidi ryby nefotili, ale určitě jich bylo vcelku málo. S příchodem digitálních foťáků se ale situace změnila, našli se jedinci, kteří ten foťák sebou začali na ryby tahat, fotka byla „zadarmo“, alespoň v počítači a tak si lidé začali ty svoje úlovky fotit, ale furt jich tak moc nebylo. Osobně si myslím, že se focení ryb (a asi nejen ryb) rozmohlo, respektive začalo rozmáhat se vznikem zájmových serverů, v našem případě rybářskejch. Jsem přesvědčen, že víc jak polovinu rybářů-fotografů by ani nenapadlo i v dnešní době si fotit každou čudlu nebýt internetových diskusí, takže se domnívám, že tady je stěžejní vina. Nutno ale z druhé strany dodat, že právě na těchto serverech jsou komunitou regulovány extrémy o kterých jsi psal a nešetrné zacházení s rybou je kritizováno. No a korunu tomu všemu nasadili mobily s foťákem, protože dnes už asi není rybář, kterej by neměl sebou u vody něco s čím se dá ryba vyfotit.

Osobně si myslím, že tohle fórum je boj s „větrnými mlýny“, ale souhlasím s tebou ve smyslu, že když se chytí něco kloudnýho, tak to asi za vyfocení stojí, ale každá ryba fotku mít nemusí.

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ...  2 1