Vyhledávání
STOP focení ryb?
12.6.2011 | talE | 25.949 zobrazení | 43 odpovědí
Nedávám tuto věc za vinu chytej, nebo konkurenci, ale jde o to, že každý při focení ryby nemyslí na rybu, ale aby to vypadalo pěkně na netu. Co takhle zastavit nechutné focení ryb v trávě, na písku, stěrku a bůh ví kde ještě?
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 22. června 2011 ve 21:38 ® mascha reakce na …
-
osprey> vim to podle sebe
reagovat))
- Úterý 21. června 2011 v 19:20 ® osprey reakce na …
-
mascha> Rozumný názor.
reagovat - Úterý 21. června 2011 ve 12:57 ® mascha
-
A já mám zase pocit, že focení ryb a jejich publikování na netu má (jako jeden z důsledků) i edukativní rozměr v přístupu k chování k rybě. Spousta mlaďasů, ale i starších rybářů, kteří se stali hrdými majiteli nového digitálu a hlavně členy téhle velké „internetové rodiny“, hurá běží vyfotit kdejakou čudlu a bez rozmyslu fotku pleskne na net. Dneska nebrali, tak aspoň tam dám tohohle pinďu, ať se něco děje. Většinou se strhne vlna kritiky, která zhodnotí nejen kvalitu fotky jako takové, ale aranžmá a tedy chování k rybě. Zhrzený fotolovec se dle své nátury buď urazí a přestane fotky na net dávat, nebo se zamyslí a příště zkusí fotku v tomhle směru vylepšit. S těmi prvními je to marný, jejich mizerný chování k rybě není daný aktem focení, jsou to trotli od přírody. Ti druzí si uvědomí, že v honbě za fotkou udělali nějaké chyby a budou se je snažit příště eliminovat (a to i když nebudou fotit). Věřím, že těch druhých je na netu většina.
reagovat - Pondělí 20. června 2011 v 10:09 ® tomashr
-
Pokud někdo válí při focení rybu v písku či štěrku, tak je dotyčný zkrátka prase a souvislost s focením je pramalá. Když se ryba rychle vyfotí na podběráku, mokré tráva nebo přímo ve vodě, tak se jí nic nestane, to samé rychlá fotka v ruce – zvednout a nafotit je práce na 10 vteřin.
Prostě klidně ryby fotit, ale s rozmyslem – jednak rozumné místo na focení a za druhé to nehrotit – podle mě je například extrémně neetické rybu večer zasakovat jen proto, abych ji mohl fotit za lepšího světla během dne a pak ji pusti…
reagovat - Neděle 19. června 2011 ve 20:02 ® chosebaits reakce na …
-
MatesKGB>kerob- toto je z roku 89 a je to tam i napsané.Byl to muj první dravec v životě a určitě se nedá kecat o trofeji,ale o rybě něco málo přez míru.Je to ošklivé, ale ..... Kde je ta doba desetiletého kluka a řeky plné ryb?? Právě proto si to nechám na té zdi do konce života.Je to také jediná hlava na prkně.
reagovat - Pátek 17. června 2011 v 0:51 ® rgb23
-
Ryby fotím minimálně, jednak to neumím, statické fotky s trofejí mě moc neberou a na ty akční – při zdolávání, mi spíš další ruce scházejí, než abych ty mé zaměstnával foťákem. Krom toho tahat zrcadlovku na ryby je prostě zbytečná zátěž a utopit jí je zkažená nejen rybařina. Focení kompaktem je jiná kapitola. Taky nejsem ortodoxní křeč a rybíz, většinu ryb pouštím – ne kvůli morálce, ale prostě protože je chci znovu chytat. K tomu představa toho bordelu v kuchyni, šupin a pod. mi prostě za to nestojí. Přesto ať si kdo chce chytá a fotí co chce, pokud nic neporušuje, má na to právo. A ze zvědavosti se na to rád podívám stejně jako překousnu, když si někdo odnese od vody mírovou rybu. Má na to opět stejné právo jako já a že to já nedělám, je čistě moje volba, stejně jako ta jeho. Pozvolna se to dostává do fáze, že rybář, který si mírovou rybu právem ponechá je vlastně vrah a vydra co smrdí šupinou. Nejvyšší čas zakázat i focení ryb, co kdyby se k nim při tom někdo choval škaredě… Hned potom zakažme lov na háčky, protože rybám ubližují a při nešetrném zacházení natrhávají tlamy, a pak už zrušme rovnou rybařinu. Taky můžeme řešit RS, osvětu a nevím co ještě, ale nevyřešíme skoro nic.
reagovat - Středa 15. června 2011 v 18:11 ® Robur
-
jak to sleduji, tak správný rybář bude nosti v batohu masku s inteligentním xichtem a tapetu s estetickým pozadím, před kterou se vyfotí
reagovat - Středa 15. června 2011 v 17:46 @ Mirek Kalósek
-
Já mám nejradši na netu a v časopisech ty přihlouplé usměvy a hlavičky šťastných lovců nakloněné láskyplně k rybě, ktera je v strese a jde jí o život. Největší blbouni se fotí jak rybu líbají.
reagovat - Středa 15. června 2011 v 17:40 ® kerob reakce na …
-
Fryw> panbickarska vyzdoba me taky desi, mozna ze i vic nez me desily tehdy ty vypreparovany hlavy
S ostatnim souhlas.
reagovat - Středa 15. června 2011 v 17:36 ® kerob reakce na …
-
David Havlíček>
reagovat - Úterý 14. června 2011 ve 22:54 ® Fryw
-
Kerob: to já byl u kamaráda na chatě a v každé místnosti minimálně jeden krucifix a k tomu panenka Marie. Toho jsem se zase bál já a NIKDY bych něco takového doma nestrpěl.
Ty trofeje různě k vidění jsou většinou staršího data, byla doba kdy to bylo naprosto normální sníst rybu a když byla trofejní tak se prostě trofej udělala. Dnes to vypadá pro někoho jako ohavnost, ale to je dle mě jen módní vlna ovlivněná právem stavem ryb v našich vodách. Ale když už si někdo tu rybu vzal tak proč ji takhle nevyužít. Viděl jsem jak má někdo doma vycpané své milované psy. Někdo má dokonce třeba ve sklepě urnu. Záleží na vkusu, ale já považuju za nejdůležitější aby nebyl porušen RŘ. Jinak si může rybu v souladu s tímto řádem vzít kdo chce a naložit s ní jak chce, pokud to neodporuje. Ostatní jsou jen naše osobní názory, na které máme právo, ale nemáme právo je někomu vnucovat…
reagovat - Úterý 14. června 2011 ve 22:19 ® Sander reakce na …
-
David Havlíček > nic si z toho nedělej, kdybys věděl jaký já měl třeba problémy s malováním pokoje, když jsem sundal všechny ty letitý mastný úhoří svlečky… :o))))
reagovat - Úterý 14. června 2011 ve 22:16 ® HaD reakce na …
-
kerob> nenarodil jsem se v tomto ohledu dokonalý a nikdy nebudu (v žádném). Podstatný je ale myslím směr, jakým se to ubírá
reagovat - Úterý 14. června 2011 v 16:21 ® kerob reakce na …
-
David Havlíček> deda mel takhle na dverich od kulny hlavy stik a hlavatek… jako malej sem se jich bal pokazdy, kdyz jsem sel kolem na zachod… od ty doby mam na to pomerne radiklani nazor a NIKDY bych neco takoveho doma nestrpel.
reagovat - Úterý 14. června 2011 v 11:27 ® Deleted
-
Ad blesk – kdyz jsem si cetl navod na fotaku, tak tam bylo varovani nefotit deti a zvirata s bleskem ze vzdalenosti mensi nez 1 metr prave z duvodu mozneho poskozeni zraku…
Obecne by ryba mela byt pustena bez zbytecnych vylomenin a idealne ve vode. Toto je k nalezeni v BP…
Rozumim tomu, kdyz si nekdo vyfoti rybu, ktera za to stoji. Nerozumim tomu, kdyz si nekdo foti takto mimina nebo hajene ryby… Kazda ryba muze byt vyfocena ve vode a proti takovym fotkam nic nemam…
Pokud se ryba nefoti ve vode, vede to ke zvysene expozici vzduchem a pak za uvahu urcite stoji fakta z nasledujich studii:
Ferguson and Tufts (1992) found that there were direct effects of air exposure duration on mortality of rainbow trout. Rainbow trout that were chased for approximately 10 min had a survival rate of 88%, however this fell to 62% for fish that were subsequently exposed to air for 30 s and survival was only 28% for fish exposed to air for 60 s(Ferguson and Tufts, 1992). Cooke et al. (2001) examined the effect of handling time on injury and cardiac disturbance of rock bass. While air exposure did not result in any mortality, bradycardia (decreased heart rate) was observed during air exposure and cardiac output increased after fish were returned to the water. Simulated angling (fish were chased for 30 s) resulted in increased cardiac output and arrhythmia (irregular heartbeat). Fish that had 30 s of air exposure required 2 h for full cardiac recovery while fish that were exposed to air for 180 s required 4 h to fully recover (Cooke et al., 2001). These studies demonstrate the detrimental effects of air exposure, and highlight the need to reduce handling time and air exposure during catch-and-release.
reagovat - Úterý 14. června 2011 v 10:18 ® Bigpista
-
Lidi už od neandrtálců loví a sbírají trofeje. Je to naše přirozenost. Myslím, že fotka je ještě ta nejméně škodlivá trofej. Samozřejmě, pokud je někdo idiot, může i tohle být pro rybu smrtelné. Ale pokud je někdo idiot, není problém, že fotí, ale že chytá.
reagovat - Úterý 14. června 2011 v 8:09 ® cormoran reakce na …
-
Sander> Když je bouřka, ryba zavře oči, aby se nabála..
reagovat - Úterý 14. června 2011 v 0:40 ® Kazan
-
Sander> pod tvůj přispěvek se s klidem podepíšu, jinak pokud jde ryba na pekáč a je bacená po makovici je úplně jedno jestli je na písku nebo suché trávě.
reagovat - Pondělí 13. června 2011 ve 22:42 ® regulus reakce na …
-
MatesKGB> myslím si, že jsi trochu přestřelil naopak ty, především kvůli tomu, že máš ještě mokrej lístek a na netu moralizuješ. Řeknu ti to na rovinu, domnívám se že se snažíš (tak jak je to dneska moderní) kritizovat, jenže o tom víš kulový s přehazovačkou a motáš hrušky s jabkama. Kdyby sis pořádně přečetl co autor fóra napsal v zadání a věděl vo co go, tak by ti došlo, že se jedná jen o malou část problému a není nutné sem tahat ty ostatní. Je spousta lidí co mají na chatě nebo doma trofeje (rybí hlavy), ale je třeba se podívat i na druhou stranu, pokud šla ryba do kuchyně, tak je to jedno a věc každýho, pokud ovšem někdo picne rybu jen kvůli trofeji, asi už to jedno není. Je prostě třeba se na věc dívat ze širšího pohledu.
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 19:35 ® MatesKGB
-
Re:D.H.
reagovattak jim běž vzdát úctu a zahrabej je na zahradě se vší poctou
- Pondělí 13. června 2011 v 18:06 ® HaD reakce na …
-
kerob> taky jsem byl ujetej a mám z dávných dob pár vypreparovaných mrtvol
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 17:39 ® kerob reakce na …
-
MatesKGB> presne tak, vystavovani mrtvol nebo jejich casti (jakkoliv nacancanejch) je ujety, pokud to neni pro vedecky ci vzdelavaci ucely…
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 17:25 ® MatesKGB
-
V životě bych rybu nezprovodil ze světa kvůli tomu, abych ji hodil na dřevo a v zápětí na zeď.Ohavnost, navíc to vypadá pěkně hnusně. ps…chybí tu blicí smajlík
reagovatD
- Pondělí 13. června 2011 v 17:14 ® chosebaits
-
Někdo má trofej na zdi s dřevěnou podložkou a někdo hold jen na fotce a následně v PC.Co je lepší.Jinak to určitě není přímo o focení,ale o přístupu k rybě.To že bych honil fota jen kuli netu je blbost,nebo mám fotek spoustu,ale na veřejnost jde jen hooodně malej zlomek.
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 16:50 ® osprey reakce na …
-
Sander> Tam je to filtrovaný přes vodu.
Ale jinak žijeme v divným světě. Nevíme jestli rybu sežrat, vyválet, vyfotit, pustit nebo radši vůbec nechytat.
A přitom nejdůležitější je být na rybách a občas nějakou chytit – protože jinak by to nebylo „být na rybách“.
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 16:03 ® Sander reakce na …
-
cormoran > a když je bouřka, ptaj se blesky ryb, jestli můžou?
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 15:38 ® cormoran
-
osprey> Je to sice šťourání v ho*nech, ale měl jsem na mysli konkrétně zrak, jestli nemůže dojít k poškození z tak ostýho zdroje světla..
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 11:43 ® osprey reakce na …
-
cormoran> A jak by jim to mělo vadit? Nějaký šok ta ryba zažije tak jako tak, takže jestli ji cvakneš s bleskem nebo bez, to už je asi jedno.
Rozhodně se jí to líbit nebude, ale daleko víc se jí asi nebude líbit, když ji tam někdo kvůli tomu bude pět minut válet.
reagovat - Pondělí 13. června 2011 v 8:39 ® cormoran
-
skwor> Já myslím, že tý střevli už to bylo jedno, tu už by nezachránila ani koupel v živý vodě
Jinak teda otázka na všechny – myslíte, že rybám vadí při focení v noci blesk? Myslím tím konkrétně focení z bližsí vzdálenosti, třeba půl metru.
Např. něco takovýho.. http://www.chytej.cz/…00032039.jpg
reagovat - Neděle 12. června 2011 ve 22:55 ® MatesKGB
-
Na focení ryb nevidím nic špatného, pokdu ryba stojí za fotku tak proč bych si ji šetrně nevyfotil a nepustil do vody.. Jinak autor trochu přestřelil dle mého, za úbytkem ryb v našich vodách může focení snad na posledním místě, jeprve se angažuj o větší čistotu v našich vodách, odstřelu kormoránů popřípadě pytláků, rekultivace vodních ploch a to halvně řek odkud pak mizí krásná místa
a pak můžem řešit focení
Lovu zdar
reagovat