Chytej.cz

proc nam prodejci lzou necteno

11.6.2011 | vondras | 30.977 zobrazení | 132 odpovědí

take vas rozciluje kdyz prodejce pise ze navijak ma krizove navijeni kdyz jediny navijak ktery to dokazal byl TAP ostatni mohou mit pouze rozdilny zdvih ci posun dolu timto i zadam majitele starych tapu aby toto navijeni nafotily a ukazaly jak to vlastne vypada !!!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Sobota 18. června 2011 ve 22:08 ® PetrC reakce na …

regulus> také něco vím, heč.

reagovat
Sobota 18. června 2011 ve 21:08 ® regulus reakce na …
regulus

Pista rybář> asi bychom se tady mohli dohadovat o slovíčkách co ještě je a co už není křížový navíjení, popřípadě co že to vlastně je. Takže si shrneme to co oba zcela jistě víme (oba si TAPy pamatujeme).

TAP fungovat tak, že cívka byla oproti ose navijáku šikmo (je to vidět na fotkách co sem dal BM) a nepohybovala se v podélném směru nýbrž se pomalu otáčela kolem své osy. Takže při jednom otočení rotoru navijáku se vlasec na cívku navinul tak, že byl navinut od spodní strany cívky po horní a zpět bez ohledu na převodový poměr navijáku. Díky tomu, že se cívka otáčela, tak se vlasec nenavíjel na jednom místě, ale postupně po celém obvodu cívky. No a právě tato vlastnost, že vlasec byl během jedné „smyčky“ (obvodu cívky) navinut dalo by se říct do kříže ho dělala svým způsobem vyjímečným a mnoha rybáři vyhledávaným.

Ostatní navijáky fungují pro změnu tak, že na jedno otočení kličky se cívka v podélném směru posune z dalo by se říct dolní úvrati do horní a zpět. Za tuto otočku kličky se rotor navijáku otočí X krát což je dáno převodovým poměrem. Takže pokud vezmu pro vysvětlení převodový poměr 6:1 tak za dobu co se cívka přesune z dolní úvrati do dolní a zpět, tak rotor navine 6 smyček. Dá se sice říct, že to je taky do kříže, ale spíš bych to pojmenovat rovnoměrným rozložením vlasce v cívce než křížovým návinem, protože zatím co TAP navine vlasec od dolního po horní okraj cívky za půl otáčky rotoru, tak běžný naviják k tomu potřebuje 2–3 otáčky.

No a z toho taky plyne zadání tohoto fóra. Jak jsem psal v úvodu, můžeme se hádat o slovíčkaření co je a není křížový navíjení, ale napsat u běžného navijáku, že má křížové navíjení když to je stejný jako u ostatních není nic jiného než lživý marketingový tah, aby to oslovilo starší rybáře co TAPy pamatují nebo i mladší co na ně slyšeli chválu, protože ať se to komu líbí nebo ne, tak pod pojmem křížový navíjení si v našich krajích každý vybaví především TAP.

Pokud se týká mého vztahu k TAPu, tak to neřeš, neseděl mi, ale nikde jsem nenapsal že byl špatnej. Jako jednu z jeho předností bylo udáváno, že se při dalekých hodech údajně silon lépe odvíjí z cívky díky tomu jak je navinut, což už po těch letech fakt nemohu posoudit.
Pokud se týká převodu, myslel jsem výrobně komplikovanější.

reagovat
Sobota 18. června 2011 ve 20:04 ® PetrC reakce na …

Pista rybář> člověče, nějak tomu nerozumím.

reagovat
Sobota 18. června 2011 v 19:47 @ Pista rybář reakce na …

Ono není křížové navíjení jako křížové navíjení a už vůbec nevím, co ti vadilo na TAP navijácích. Kdyby jsi byl někdy na závodech na suchu, tak by jsi viděl, že špičkový borci v hodu do dálky používali právě značku TAP a tyto navijáky byly o generaci starší, než se prodávali na rybačku na vodě. Měli jen upravanou cívku, byla mělká a delší, tak jak to vidíme u současných špičkových navijáků. A tím jsem u toho navíjení, protože musel bát upraven i řadič a tak na takové úpravě bylo křížové navíjení jako u dnešních navijáků, které mají být podle tebe vylhané. Na krátké cívce bylo znatelné křížové navíjení, ale po závodní úpravě se to ztrácelo, jako u současných. A převod byl na jednu stranu komplikovanější, ale na druhou jednodušší, stačilo jen každý rok promazat a naviják byl OK. Nebyla v něm ložiska. až na jedno (myslím, už si nepamatuji). Nejsem prodejce, jen chytám 50 let a ten vývoj a rozdíl sleduji. Konkrétně mám i Balzery navijáky, které se tím také chlubily a je to pravda. Dnešní navijáky tu mechaniku navíjení docilují převodovou rychlostí. Tap měl 1:2,6, nebo tak nějak SPRO s kžížovým má 1:5,6. Tam není potřebná mechanika, tam to dělá řadič. Takto jsem to vysledoval já a jěště pár rybářů, kteří měli pochybnosti, jké máš Ty. Pišta rybář.

reagovat
Sobota 18. června 2011 v 18:19 ® regulus
regulus

Vrátím se k těm TAPům, musím přiznat, že mi ty navijáky nikdy nijak k srdci nepřirostly (respektive nepřirostl). Před mnoha lety jsem si jeden pořídil, právě kvůli tomu „fantastickýmu“ křížovýmu navíjení. Osobně jsem na něm neshledal nic tak zázračnýho, dost možná proto, že lov kaprů na velkých vodních plochách nebyl nikdy a v té době vůbec můj šálek čaje. Jak už tu kolega naznačil, brzda nebyla z nejvyvedenějších a vnitřní uspořádání díky otáčející se cívce zbytečně složitý, což byl dle mého důvod, proč se křížové navíjení nijak výrazně nerozmohlo, ale možná se mýlím. Myslím si, že v té době i v české kotlině byly navijáky srovnatelný. Vlastně si po těch letech už ani nepamatuju co mi na něm tolik vadilo, ale u vody jsem ho měl všeho všudy párkrát a zhruba po roce šel z domu.

Fakt, že z nás prodejci a výrobci dělají blbce je sice realita, ale údaj o křížovém navíjení je jen jedna mnoha lží, které si můžete přečíst v popisu mnoha nejen navijáků.

reagovat
Sobota 18. června 2011 v 17:59 ® rychlý franc reakce na …
rychlý franc

PetrC> Jo jo jo to je PŘESNĚ vono !!!!!!!!!!!!

reagovat
Sobota 18. června 2011 v 15:04 ® olda reakce na …
olda

rychlý franc> Plný souhlas s tvým příspěvkem.

reagovat
Sobota 18. června 2011 ve 14:07 ® PetrC reakce na …

kety.vydra> část dnešního světa stojí přece na lidské hlouposti.
Děláte z toho moc velkou vědu. Raději si kupte navijáka s počítačem vyváženým rotorem…

reagovat
Sobota 18. června 2011 ve 13:48 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

rychlý franc> Jo jo,máš recht:->

reagovat
Pátek 17. června 2011 ve 12:23 ® rychlý franc
rychlý franc

Já si myslím, že 2ma obrázky bylo řečeno vše a téma je dostatečně objasněno a vyčerpáno. Kdo pamatuje ty staré červené TAPy myslím, 65, tak ví svoje, kdyby měly pořádnou brzdu, tak je to top i dneska.

Proč nám prodejci lžou- protože potřebujou prodávat. Ale to jde už často od výrobců.

Už jsi slyšel nějakýho PODAVAČE (to není chybějící R), že ti řekne tohle shimano, je slušný, ale kecy a LŽI o „hlavovém ložisku“, co nahradí nejmíň 4 jiný neposlouchejte protože je to za tu pálku jenom blbej 3 ložiskáč, a my Vás potřebujeme zpitomět, abyste vysolil prachy a ještě se koukněte tady jak se viklá cívka na hřídelce, a že má vůli i ve směru otáčení, a ten vakl na klice, když si podržíš cívku. No nekupujte si to, když je to za 8,5litru jenom tak 3–5× předraženej blbej namotávač a ještě k tomu se zadní brzdou jako každej jinej. To bych měl žůžo kšeft a to já nechci, já vám prodám TO SAMÝ za 1 – 2ku a budete spokojenj úplně stejně, já chci pomoci Vám, mně nejde o vejvar. Až takovýho PRODAVAČE potkám, tak nepotřebuju jinou prodejnu a společně toho chudáka ušlapeme, protože se mu nevejdeme do kamrdlíku. A takhle je to se vším, ať už je to vercajk, koule, nástrahy, krmení doplňky. HOWGH.

Zajímalo by mně kdy už rybáři dostanou rozum a tím schopnost vlastního úsudku a přestanou těm výrobcům hlavně koulí a vercajku ŽRÁT TY PLIVANCE. (užuž bude na trhu ta nová bomba co nachytala ?!?!? ty děsný ryby předloni… JAK je mohla nachytat, když není ještě na trhu (jó vodborníci testovali) a bude se jmenovat rezavej traktor , nebo nějak nově,. třeba něco zakopanýho, nebo jiný supr jméno – vždyť oni v tomhle byznysu musejí mít normálně prdel z lidský blbosti a voději si důvěřivýho hlupáka – rybáře (odborník – bojlískář) na háčku tam, kam potřebujou.

reagovat
Sobota 11. června 2011 ve 21:59 ® vondras reakce na …

dekuji za foto tak tohle je krizove navijeni jak ma vypadat a to momentalne zadny jiny navijak nedokaze ani nemuze vzhledem k technickym parametrum !!

reagovat
Sobota 11. června 2011 ve 20:54 ® BigMike

Jsem tu s cajkem! Je to tak, křižují se slušně!:))

reagovat
foto/forum/2011/th-img17728.jpgfoto/forum/2011/th-img17729.jpg
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1