Chytej.cz

Nabíječka necteno

9.5.2011 | sonic | 4.331 zobrazení | 13 odpovědí

Ahoj, potřeboval bych poradit s výběrem nabíječky pro baterii do echolotu. Konkrétně se jedná o „hermeticky uzavřený olověný akumulátor model GT12–7,2; 12V/7,2Ah/20h“. Z toho hermeticky předpokládám, že se jedná o gelovku. Nějak se ztrácím ve výběru vhodné nabíječky a tak nějak se mi nechce vzhledem k ceně této baterie a jejímu minimálnímu využívání kupovat nabíječku v řádu xxxx kč. Narazil jsem na tuto

http://www.tropicliberec.cz/…ry-psc-c1204

Mohu ji pro nabíjení použít? Případně nemáte jiný tip na jinou lepší, dostačující případně levnější? Děkuji za rady!

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 12. května 2011 v 15:25 ® kerob reakce na …
kerob

regulus> nevim, jak jsi zjistil, ze ji dotycnej ma, nikde jsem tady o tom nenasel ani zminku… jinak je pravda, ze lze temer cimkoliv nabit temer cokoliv, ale pouze za predpokladu, ze uzivatel vi jak na to, zna rizika a limity jednotlivych typu aku, takze ano, gelovku nabije i autonabijecem, ale neni to ani bezpecny a ani korektni vuci baterce. Pokud bude v prubehu merit napeti a pripadne omezi proud nebo rucne ukonci nabijeni po dosazeni tech cca 14V, bude to OK, ale on je evidentne BFU („bezny Franta uzivatel“), on potrebuje reseni, ktery neumozni udelat fatalni chybu, jinak v lepsim pripade znici aku…

reagovat
Čtvrtek 12. května 2011 ve 13:18 ® regulus
regulus

kerob> autonabíječku jsem psal v kontextu, že ji dotyčnej má, nemyslel jsem aby si ji kvůli tomu kupoval a mimochodem jsem napsal že to „… půjde nabít většinou autonabíječek …“. Kapinku jsi převrátil co jsem napsal.
Ten 12V adaptér jsem napsal proto, že dotyčnej psal o minimálním použivání. Pochopitelně ta nabíječka za 350 kaček nebo kolik to bylo, je pochopitelně nejjednodušší řešení, ale to jsem už psal.

reagovat
Čtvrtek 12. května 2011 v 11:43 ® sus1

A nemyslel regul tet to 3D kino???Tohle by se tady taky mělo upřesnovat, aby pak nedošlo k nějakému nedorozumění.:-|

reagovat
Čtvrtek 12. května 2011 v 11:15 ® kerob reakce na …
kerob

sonic> nemas zac, at ti dobre slouzi!

reagovat
Čtvrtek 12. května 2011 v 11:09 ® kerob
kerob

regulus> Delam leteckou a lodni modelarinu (je fakt, ze slabejch 15 let). Provozuju temer vsechny typy baterek (lipo, life, lion, Nicd, Nimh a Pb) a to jak v rezimu pohonnych (velke proudy dovnitr i ven) tak jako napajeci pro zarizeni s malym odberem (Tx, Rx). Baterek jsem znicil i opotreboval pomerne veliky mnozstvi (moje modely maj prikon do cca 1,2 kW a tam pak baterky nevydrzej dlouho) a myslim si, ze v tomhle smeru jsem nabil pomerne dost zkusenosti a nikdy bych nikomu nedoporucil pouzit na gelovku autonabijecku. S tim dodatecnym upresnenim na autonabijec s podporou nabijeni motobaterek jsi to trosku vylepsil, ale stejne bych tohle nikdy nedoporucil (na gelovku pro echolot) a navic ta cena bude neumerne vysoka (pokud by to nevyuzil i jinak). To s tim trafem funguje, ale mel by kdyztak koupit trafonabijec primo na gelovky (coz jsem mu vlastne doporucil i s odkazem) a ne „nejaky trafo“ ktery dava cca nejaky napeti…nebo k tomu dobastlit nejakou ochranu proti vyssimu napeti.

A kecy o kine si nech pro nekoho jinyho.

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 21:59 ® PetrC

Hmmm, to není dobré a slibuji, že se budu s dlouhými texty krotit.

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 21:58 ® PetrC reakce na …

regulus> tak předně čtu jak mi huba narostla, ale desetinná čárka mi tak trochu šla mimo mé běžné myšlenky.
Přesto všechno, co jsi napsal, se domnívám, že riziko překročení 14V hranice hrozí.
Nebál bych se toho, že nabíjení bude trvat moc dlouho, protože předpokládám, že akumulátor nebude uživatelem vybit více než do poloviny své kapacity. Samozřejmě beru v úvahu ukázněnost kolegy.
A že nabíjení bude trvat dvakrát tak dlouho? To přece nevadí a aku to udělá dobře a přes noc tam bude to, co se vysálo.
Co se týká oněch 350mA, co zmiňuješ pro nabíjení akumulátorů v záložních zdrojích, tak tento zdroj pro nabíjení bych viděl jako optimální, ale…
Pokud se týká autonabíječky s módem pro motoaku, tak se zajisté mýlíš, protože tyto jsou klasické tzn. negelové, takže jsme tam, kde jsme již byli…

Podotýkám, že nejsem žádný odborník a elektrické energie se celkem bojím – má můj velký respekt!
Přesto bychom mohli diskutovat a diskutovat a diskutovat a…

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 21:31 ® regulus reakce na …
regulus

PetrC> budu ti oponovat. Jednak ty adaptéry jsou měkkej zdroj a přes 14 V se to nedostane ani omylem, za druhý nabíjení menším proudem (nikoliv vysokým, asi blbě čteš, protože AKU má kapacitu 7,2Ah), v tomto případě asi 1/20 kapacity bude pouze trvat jednou tak dlouho, mimochodem 350mA je dobíjecí proud v zařízeních, kde se používá jako záložní zdroj. Pokud se týká té autonabíječky, tak valná většina je i pro nabíjení motobaterek a ty se třeba pro skútry kapacitně pohybují v oblasti podobné kapacity.
Pochopitelně jsem nemyslel, že to dotyčnej zapojí na nabíječku a nechá to tam týden nebo 14 dní.

kerob> koukám, že ty seš taky odborník na všecko, ty ses musel narodit v kině … ;-) Věř tomu, že vím co píšu, nějakej ten rok už z různejma akumulátorama dělám.
Z druhé strany rada dobrá vzhledem k ceně.

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 20:52 ® sonic reakce na …
sonic

Díky za rady. Už jsem objednal, dnes dorazila a je dobito :-)

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 11:34 ® kerob
kerob

koupil bych tohle:
http://www.peckamodel.cz/…b-230-v.aspx

neni spatnej, neni drahej a dela to, co delat ma a ma ukonceni po nabiti 2,3V/clanek, neni potreba dodelavat kabely…

PS: to co pise Regulus radsi neber vazne nebo budes mit docela slusnou spotrebu tech gelovek :-D

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 6:36 ® PetrC reakce na …

regulus> obávám se, že tebou uvedené údaje povedou k brzké zkáze akumulátoru. Pokud vím, tak nabíjecí napětí u gelových akumulátorů o jmenovitém napětí 12V nesmí překročit hodnotu 14V. Při vyšším napětí totiž dochází k plynování článků.
Rovněž nabíjecí proud, který uvádíš, je velmi vysoký. Pokud vím, tak nabíjecí proud by měl u běžných olověných akumulátorů (i gelových) dosahovat cca 1/10 C.
Možná tak nabíjení metodou CC – CV by mohlo vést ke zvýšení nabíjecího proudu, ale olovo běžně nenabíjím, takže nejsem schopen uvést o kolik mA lze proud navýšit.

reagovat
Úterý 10. května 2011 ve 2:02 ® regulus
regulus

Ve svojí podstatě to půjde nabít většinou nabíječek na autoakumulátory. Běžně je používám, sice k jinýmu účelu, ale když ji potřebuju nabít, tak klidně ze stabilizovanýho zdroje. Takže bejt tebou tak nějakou speciální nabíječku vůbec neřeším, zvlášť když jak píšeš ji budeš používat minimálně. Pokud autonabíječku nemáš, tak si kup 12V adaptér do zásuvky, co dává tak 400 mA, na prázdno to bude mít tak 15–16V a tím to v pohodě dobiješ.

reagovat
Pondělí 9. května 2011 ve 22:11 ® Fryw
Fryw

Zdravím. Jen malá rada (omlouvám se, pokud nosím dříví do lesa), zkus prohlídnout i nabídku prodejen pro modeláře. Osobně mám dobrou zkušenost s výrobkem Equilibrium 3.0, který se prodává zhruba za 1500, jenže já potřebuju nabíjet li-pol. Myslím, že tobě by mohlo vyhovovat i něco o dost levnějšího. (zjistit, jaké konektory jsou k nabíječce…já je musel dokupovat solo)

např. http://www.reichard.cz/…uct_info.php?…

reagovat