Chytej.cz

Výběr levného navijáku (k teleskopu 7-15g, většinou položená) necteno

7.5.2011 | Fryw | 8.444 zobrazení | 32 odpovědí

Zdravím, řeším nákup navijáků k starým teleskopům sona. Chytal bych s něma na malé vodě (rybníky, řeky, přehrádky do 7ha). Vlasec hodlám používat o síle 20 nebo max 25. Nejčastěji chytám na klasickou položenou, občas tam navážu splávek. Požadavky na naviják? Minimální cena, náhradní cívka (bylo by dobré, ale není podmínkou), a aby se s tím dalo nějak chytat a vydržel aspoň dvě sezony. 1000 kč považuji za obsolutní strop, a to za oba. Do oka mi padla například tato nabídka Shakespeare Omnix-X 30RD http://www.tropicliberec.cz/…ma--2002-130

Děkuji za vaše názory. Případně doporučte něco podobného ve stejné cenové relaci.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky:   2 1  
Středa 18. května 2011 ve 20:03 ® Fryw
Fryw

Při prvním pohledu na naviják morpheus jsem byl mírně zklamán. Zarazily mě ostré hrany všude, kde jen to bylo možné. Když porovnám na první pohled zpracování těchto navijáků s navijáky polskými a nebo s navijákem který jsem minulý rok koupil v akci v lídlu, vychází morpheus o trochu hůř. Náhradní plastová cívka se vyznačuje ostrou a zřetelnou podélnou dělící čárou. Pro použití ji bude nejspíš nutné mírně zabrousit. Dalším potencionálním nedostatkem se mi jeví páčka přepínání zpětného chodu. Je umístněna dole na navijáku a mohla by vzhledem ke své konstrukci přijít k úrazu. Ale to jsou jen takové optické nedostatky. To podstatné je, že návin vlasce vypadá poměrně slušně. Chod navijáku je hladký, nijak zvlášť tuhý. Předpokládám, že se chod ještě používáním zjemní. Přední brzda se zdá být velice příjemně odstupňována, a je přiměřeně citlivá. S ohledem na cenu navijáků jsem celkem spokojený. Zatím jsem jen prohlédl, namotal silon a nachystal na prut na docházku k vodě. Uvidím, jak navijáky obstojí u vody.

reagovat
Úterý 17. května 2011 ve 12:34 ® Fryw
Fryw

Nakonec jsem objednal zmiňované mivardi morpheus s přední brzdou.„Papírově“ vycházel nejlíp. Až dorazí tak po pár vycházkách napíšu dojmy z navijáku. Děkuji všem za rady.

reagovat
Sobota 14. května 2011 v 10:51 ® Fryw
Fryw

No měl jsem si radši vzít rexíka. Nakonec jsem sáhl pro letitého plastáka byron 20 (který se válel ve skříni od dětských let). A jak na potvoru jsem zasekl amura. 20 šňůra, hroznej naviják…naštěstí mu chybělo hodně do míry… Ale napadlo mě, co vlastně značka byron? Koukal jsem že ted mají v nabídce Byron IKURA GTR, dva by stály mírně přes 1000, ale zase obě dodávané cívky jsou kovové. Někdo nějakou zkušenost? (jedinej byron co jsem kdy měl je ten starej dětskej plasťák, ale ten funguje, nemá se na něm co pokazit)

reagovat
Sobota 14. května 2011 v 0:59 ® jepice-zruseno reakce na …

petrikveprik> Jakej byl můj údiv, když kámoš taky zdědil navijáky s cívkou „vevnitř“, ale nepadal pod tu cívku vlasec vůbec. bylo to tím, že on na nich měl nápis shakespeare a já reex :-) na rexíkách občas ta bakelitová cívka praskla.

reagovat
Pátek 13. května 2011 ve 14:32 ®  reakce na …

kerob> jj presne. Sice se s nim dalo vlacet – zapomnel jsem ale dodat kolik kilometrů silonu jsem zničil návinem pod cívku.. To byly nervy!!

reagovat
Pátek 13. května 2011 ve 12:50 ® mascha
mascha

bylo tu zmiňovaných několik navijáků, který mám. Já s oblibou jedu v nejlevnějších kategoriích, protože se k vybavení chovám trochu jako prase a drahý navijáky by u mne stejně dlouho nevydržely. Taky nechávám často věci přes týden v autě a tak mne nebude moc mrzet případná vykrádačka. A nakonec – dělá mi drobnou radost, jít si jednou dvakrát za rok koupit zase něco novýho. Takže Daiwa Sweepfire – osobně jsem z něj zklamaný, je příliš těžký a nevím proč, snad nižší nožička nebo co, občas mi při nahazování vyklouzne vlasec zpod prstu, což se mi u jinýho navijáku nikdy nestávalo. Chod tak nějak humpolácký, už nikdy více. Shimano Hyperloop – moje oblíbená mašinka, laciná věc, která ale vydržela mj. brutální test norskem bez omývání po slané koupeli a dodneška skvěle šlape. Shimano Alivio a Catana – nepozoroval jsem mezi nima rozdíl, slouží stejně, tedy do chvíle, kdy jsem Catanu rozmydlil přibouchnutím kufru od auta. To nedala :-)

reagovat
Pátek 13. května 2011 v 10:37 ® kerob reakce na …
kerob

petrikveprik> radsi znicim Stradica za 2 roky, nez 7 let vlacet s Reexem :-D

jinak ja zacinal vlacet s Reexem, nasledoval Stabil…potom MK 100 – to uz byl luxus, ale dneska si s tim obcas z nostalgie zatocim, na ryby bych s tim uz nesel. Mozna tak z recese…

reagovat
Pátek 13. května 2011 v 9:54 ®  reakce na …

jepice> jj to byly navijáky. Tokoz – nezničitelnost sama o sobě. Pro tento účel by bohatě vystačil i rex (u mě přežil 7 let vláčky :-)) To se zatím u mě nepovedlo ani shim.stradicu

reagovat
Pátek 13. května 2011 v 0:32 ® jepice-zruseno

Ahoj. Jestli se ti rozpadly tokozáky, potřeboval bych jednu matici od brzdy, možná rači celej jeden tokozák na díly. Předpokládám, že se jedná o tokoz MK 100 s maticí bez čudlíku (při sundavání cívky se musí odšroubovat). Napiš mi SZ od kud jsi. Já teda moc dobře nachápu, jak se může emkáčko zničit zevnitř :-)

reagovat
Středa 11. května 2011 v 17:00 ® Fryw
Fryw

Dneska jsem měl v ruce shimano alivio. Za ty peníze to vypadá celkem slušně (bohužel, nedodává se s náhradní cívkou ani plastovou). žádná okuma bohužel v nabídce nebyla, pro srovnání. Zítra výlet do brna, tak toho projdu víc a uvidí se..

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 12:44 ® Fryw
Fryw

kapr1> ale mám obavu, že naviják za 600 před 15 lety a naviják za 600 dnes může být nebe a dudy…

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 12:42 ® Fryw
Fryw

Já vím, že by bylo asi lepší investovat víc. Ale ty dva navijáky potřebuju docela akutně. Mám teď dva velky na 3,7 pruty co použivam na dyji 7 a furt to stříhat a přehazovat na menší pruty když jdu na malou vodu je otrava. Jsou těžky a na těch malých prutech strašně nepohodlny. A budou potřeba další vydaje, tak zjištuju co nejlepšího v kategorii low end koupit. Předpokládam, že všechny navržené modely jsou kvalitnější než ten co mám z lidlu, který ale po sezoně kde jsem měl spoustu docházek zatím šlape jak hodinky…

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 12:37 ® kapr1 reakce na …

rgb23> Tak to nemusi bejt pravda, muj bracha chyta 15 let na navijak za 600

reagovat
Středa 11. května 2011 v 0:45 ® rgb23
rgb23

kdysi těsně po revoluci byla reklama se sloganem, že nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci. Neříkám, že si máš koupit naviják za pět litrů, ale pokud to s rybařinou myslíš vážně, pak kupovat 2 navijáky dohromady do tisícovky je nesmysl a stejně budeš na další sezónu kupovat nové.

reagovat
Úterý 10. května 2011 ve 23:12 ® osprey
osprey

Levné navijáky má taky třeba Mivardi. Je toho víc, za všechny tento:

http://mivardi.cz/…tdetail.aspx?…

reagovat
Úterý 10. května 2011 ve 23:01 ® kerob reakce na …
kerob

skwor> ses vedle odtud vitr nefouka…

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 18:15 ® skwor reakce na …
skwor

kerob> Okumu na krámu nemáte, že jo? :-D

Nereaguj, nemá to smysl. Na debatu s tebou náladu nemám.

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 17:41 ® kerob reakce na …
kerob

skwor> tak prosim ale potom nedoporucuj tu sragoru, cos doporucil…

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 17:38 ® kerob reakce na …
kerob

Fryw> Hyperloop bych nebral, i kdyz za ty penize to zadna hruza neni, ale nema treba okamzity zastaveni zpetneho chodu. Jinak hyperloop je nejlevnejsi a nejhur vybaveny model od Shima, nad nim je Alivio a pak Catana… lisi se designem, poctem lozisek a jeste par dalsich drobnosti. Jestli koupis Alivio nebo Catanu je uz celkem burt. A na vyber mas samozrejme u kazdeho typu z nekolika velikosti a kazda velikost se prodava jak se zadni, tak s predni brzdou (F v oznaceni znamena predni a R znamena zadni brzdu).

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 15:36 ® Fryw reakce na …
Fryw

Kapr1> jasně, máš pravdu. A taky jsem zde psal, že jsem minulou sezonu na malých vodách odchytal s navijákem z lidlu za 145 kč, a i dnes se s ním dá nějaký ten malý kapřík v pohodě vytáhnout. Jen si říkám, že pokud je tu forum a navíc plné zkušených rybářů, tak proč se o tom trošku neporadit. Navíc by to pro mě mohlo být vodítko a zasvěcení do modernější techniky pro případ, že bych časem kupoval dražší a kvalitnější navijáky a tohle by mě mohlo pro začátek pomoct se v široké nábídce orientovat…

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 15:34 ® Fryw
Fryw

Co se týče shimana tak jsem narazil ještě na modely hyperloop 2500 fb a alivion 2500fb. Jsou ve stejné cenové relaci jako Catana. Mají jen přední brzdu(což mi je jedno, jsem zvyklý na přední i zadní). Jsou trošku větší než by bylo na pruty v zadání potřeba, ale předpokládam trošku širší využití navijáků, případně nové pruty do příští sezony. Jen se ve výrobcích shimano vůbec neorientuju, tak mi nic označení neřekne, takže nevím, co je pro mě vhodnější, zda catana, hyperloop nebo alivion. Krátkým popisům navijáku v eshopu moc nevěřím, protože přeci vše je tam to nejlepší co se dá koupit .-)

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 15:30 ® kapr1 reakce na …

Fryw> Ahoj, nevim proc to tak resis. Kupujes 2 navijaky do 1000 a rek bych ze v tejto cenovej kategorii je uplne jedno co koupuis za znacku. no a kdyz by se ti to nahodou pokur… do dvou let, tak na to mas prece zaruke ne.

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 15:17 ® Fryw
Fryw

Děkuji za vaše názory. Jak tak procházím web, tak je zatím můj favorit shimano. Ale s ohledem na různé okolnosti jsem se rozhodl že ještě s nákupem tak 2–3 týdny počkám. Určitě se zde objeví ještě pár zajímavých připomínek.

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 15:02 ® skwor reakce na …
skwor

kerob> Hele, o kvalitě plasťáků za čtyři kila se mi moc diskutovat nechce ;-)

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 11:22 ® osprey
osprey

Další kandidát: Daiwa Sweepfire. Držel jsem a je to docela robustní.

Akorát teď koukám, že ti pacholci zvedli ceny. Do 1000 Kč za dva už se to nevejde. Hmmm:-((

reagovat
Úterý 10. května 2011 v 11:15 ® kerob reakce na …
kerob

skwor> …kdyz myslis, ze tahle hruza s nakupkou cca 270kc bude lepsi nez Catana, tak budiz, ja o tom presvedcenej v zadnym pripade nejsem.

reagovat
Pondělí 9. května 2011 v 18:33 ® skwor reakce na …
skwor

kerob> Netvrdil bych. Několik levných Okum jsem měl a za ty prachy jsem si nikdy stěžovat nemohl.

reagovat
Pondělí 9. května 2011 v 17:46 ® kerob
kerob

skwor> …zlata Catana…oproti tomu, cos dal ty.

reagovat
Pondělí 9. května 2011 v 17:18 ® skwor reakce na …
skwor

Fryw> Catana by šla. Možná spíš ale koukni na tohle, model 430, dva vyjdou na 900 a na bobkařinu by to mohlo stačit http://rybarskepotreby-voracek.cz/?…

reagovat
Pondělí 9. května 2011 v 16:44 ® Fryw
Fryw

Zdravím, díky za reakce. Vím že to nejsou ideální pruty. Jsou to dva dědečci po dědečkovi :-) Bylo na nich vytaženo hodně kapříků a pokud si na ně člověk zvykne, tak není problém. Na velkou vodu kde používám těžká krmítka mám jiny klacky. Tady na těch teleskopech byl puvodně tokoz MK 100, který bych používal do dnes, kdyby se nerozpadlo u obou převodové kolo. Tak bych chtěl něco v tom stylu a velikosti k nim. Ale není vyloučeno, že bych naviják občas použil i k jinému prutu, proto to nemusí být úplně ultra maličký navijáček. Ale menší by měl být, zhruba ve velikosti toho zminovaného tokozu. Jak jsem tak brouzdal netem, tak jsem narazil na navijáky Shimano Catana RA, našel jsem je v ceně 499, což by se do tisíckovky vlezlo a ještě bych mohl přikoupit rohlík na vylisování :-)

http://www.sportcarp.cz/…tana-ra.aspx

To by byla asi lepší investice, ne?

reagovat
novější starší
Stránky:   2 1