Chytej.cz

Kayakfishing necteno

28.4.2011 | kayakfishing.cz | 226.149 zobrazení | 1.629 odpovědí | upravit

KayakfishingAhoj, zakládám tu fórum o rybaření z kajaku. Prosím pište vaše nápady, zkušenosti a přání.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 15. srpna 2013 v 17:23 ® kerob reakce na …
kerob

Uprimne receno, v gumaku se sedi dost naprd, pokud si nemuzu oprit zada, tak me za chvilku zacnou bolet a nevim jak si sednout a neni to o polstarku pod prdeli :-D

reagovat
Čtvrtek 15. srpna 2013 v 17:21 ® kerob reakce na …
kerob

Ja na kajaku jezdim pravidelně na vícedenni vypravy. Dovnitr (muze chcat jak chce a je vse porad suchy) do kajaku (Cuda 14) s prehledem narvu stan, dve karimatky, spacak, deku, basu piv, zradlo na x dni, kompletni rybarinu. Na palube mam jen kotvu, pod sedackou krabice s nastrahama a nabity pruty (3–4 ks)… v mongolsku jsme v gumaku (3 lidi, gumak 3,6m) meli kazdej 1 prut, vlaceci tasku a trochu jidla na den a nebylo v nem k hnuti. Veci nam prevazeli domorodci autama, jinak by to neslo…

reagovat
Úterý 13. srpna 2013 v 16:23 ® HaD reakce na …
HaD

mascha> oki, flame nechme stranou :-) Co vím, tak velcí zkušení blekoši, jakmile Tě uvidí, tak sice možná nezdrhnou, ale nezaberou. Já jich taky tolik nechytil – max. několik desítek, ale párkrát jsem se snažil o velkého, který byl viděn a viděl mne a neměl jsem šanci ani omylem…

reagovat
Čtvrtek 8. srpna 2013 v 18:31 ® mascha reakce na …
mascha

David H.> flame o lodích tedy opustíme a pojďme flamovat o něčem jiném. Třeba o těch tvých opatrných blackbassech. Rovnou předesílám, že jsem nikdy bassy nechytal. Ale z pohledu na videa na YT a referencí kamaráda nerybáře!, který bassy v améru chytal jak na běžícím pásu, tudle rybu považuju za tupější než štiku, která je královnou hlouposti mezi českými dravci. Určitě jsou starší a ochytané ryby opatrnější, ale jinak jsem se spíš setkal s hodnocením bassů jako s rybou, která je hltavá a sebere i korunku od lahváče. Co si kdo z vás myslí o bassech? Kamarád ze států mi říkal, a já tomu věřím, že průměrný český vláčkař, tak školený českýma opatrnýma rybama a řídce osazenýma revírama, by přechytal kdejakýho profi jezdce formule bass.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 ve 13:13 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> souhlas.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 ve 13:08 ® jiris reakce na …
jiris

David H.> ukončil bych to. Ať si každý chytá z čeho chce. Je to otázka o kajacích, tak tu nebudeme doporučovat lodě :-)

Ano, stabilita gumáku je lepší jak pramice a jiné malé loďky, o tom nic.

Na kajak ty udělátka potřebuješ, když se „uděláš“, tak bys o všechny věci přišel. Na loďi Ti stačí bedna a tam vše naházet, ikdyž já bych to na lodi chtěl mít vyřešeno jinak.

Valím na ryby :-)

reagovat
Středa 7. srpna 2013 ve 12:28 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> Psal jsi, že máš plavidlo na přívlač a muškařinu. No a mě zajímá co konkrétně potřebuješ přidělat na gumák a nejde to a kvůli tomu bys ho nechtěl. Konkrétně jsi zatím napsal o držáku na GoPro.

Inspiraci, co vše a jak jde na gumák přidělat, najdeš např. tady: https://www.google.cz/search?…

Fakt je ten, že tam toho zase tolik není. Na druhou stranu v člunu zase tolik udělátek, jako na kajaku netřeba.

Stabilitu jsem uváděl jako jednu z hlavních předností. Vím, že ji nepopíráš. Možná je to jedna z hlavních výhod, které mne na gumáku tak baví. Můžeš v něm stát, chodit kam chceš a prostě to nejde převrhnout. Navíc se na těch bocích velmi pohodlně a „měkkce“ sedí. I tím, že sedíš výše, než na pramici – větší rozhled, méně skrčená kolena apod. I když to už je detail – i na pramici si můžeš dát pod zadek polštářek a sedí se taky dobře. V tom vidím nezkušenost masha (není to myšleno nijak hanlivě) – když bych jel na celý den s pramicí na ryby, určitě bych si pod zadek něco vzal.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 7:48 ® jiris reakce na …
jiris

David H.> vybavení je na každém

https://www.google.cz/search?…

Nepsal jsem, že to vybavení je nutnost. Nutnost není ani loď, když jsme u toho.

re 3 – o stabilitě jsem vážně nikde nepsal :-) Vím, kde se sedí na gumáku a dokáži ho srovnat se stabilitou pramice.

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 0:53 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> jaké ? :-)) ) co je tak nutné pro rybolov přidělávat? Pouč mě ať vím co jsem zapomínat tolik let používat a rybám to bylo stejně Putna :-)) )

Ten bok je demonstrace stability ;-)

reagovat
Středa 7. srpna 2013 v 0:19 ® superweb reakce na …
superweb

jiris> Porad muzes gumak skladovat v polonafouklem stavu a treba na prevoz ho vypustit uplne..to celkem resi misto v aute..pro rybarske vyuziti me a kamaradu jsme poridili gumak, ale nerozmysleli jsme teda hlavne proto, ze byl k dispozici za vyhodnych podminek..ale zatim nelituju :-)

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 23:18 ® džigit reakce na …

jiris> znám lidi,co svoukávaj a to už několik let a v poho.Jde to i sfouknout částečně a "nelisovat do kabely,pak přes něco přehodit apod.
Nelze to všeobecně hrotit.Ať už gumák,tak i kajak,či jiné někým preferované plavidlo.Tím nemyslím vixlajvantové pseudorybářské napodobeniny.
A udělátka se daj přimontovat i jinak než nalepením,možností je více,ale na to si musí každý přijít sám,taky jsem si to musel vymyslet sám :-))

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 23:09 ® jiris reakce na …
jiris

David H.> lepit – věci potřebné k rybolovu.

Zase mimo – o stabilitě jsem nikde nepsal, vím jak je stabilní gumák. Nevidím důvod proč sedat na bok pramice.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 23:00 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> a co bys tam furt lepil??? Já to fakt nechápu. A to s tou stabilitou asi taky nechápeš??? Zkus si u obyčejný pravice sednout na bok.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 22:52 ® jiris reakce na …
jiris

džigit> nejsem, možná to tak přijde tomu, kdo mě nezná.

Je dovybavit a vybavit, vím, že to na gumák můžu nalepit stejně jak přilepit nebo navrtat do tvrdýho, jen nevím co by to dělalo při vyfouknutí.

Vyfukováním a skládáním se materiál unavuje. Když už bych uchovával gumák nafouknutej, což mi postrádá smysl a rovnou vezmu pevnou loď.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 22:42 ® džigit reakce na …

jiris> nebuť takový „elektrický“ ;-) Já Ti jen popsal,jak to vidím já a zlehka vyvrátil tu nemožnost dovybavení :-)
Já osobně než pevnou tak gumák,ale dobrej.Kajak bych doma ještě zaparkoval,ale pevnou ni.A to už mám doma jen Colorado a Pálavu.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 22:35 ® jiris reakce na …
jiris

džigit> já neměl nic proti lodím, má jasné výhody i nevýhody oproti kajakům. Jen v případě lodi bych volil pevnou, co je na tom k nepochopení.

To je jak kdybychom všichni jezdili ve Fabii…

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 22:33 ® jiris reakce na …
jiris

Tomik> taky si za těch 7 let chytal třikrát.

O ucházení a lepení duší by mohli napsat všichni co to s boutováním mysleli někdy vážně…

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 21:52 ® džigit

plamenná debata ;-) Osobně bych bral aj kajak aj gumak,jen financ nedovolí :-))
Mám pocit,že radikální zastánci kajaků stejně neustoupí,ale myslím si,že ten gumák odsuzují až moc jednoznačně.Já jezdil s gumákem sám a vozil jsem v autě, na střeše i na vozíku.Ohledně nafouknutí-mámfoukadlo,otázka pár minut.Ze střechy Multivanu pohoda,nahoru v zimě se zmrzlýma rukama horší.Proto jsem koupil vozík a vozím nafouklý.Převoz k vodě není problém i pod závorou,neboť existují různé kolečka a převozové vozíčky,šikovný udělá sám.Ohledně výbavy?Dá se přidělat kde co,jen trochu prohledat web a mít dobrý nápad.Přiděláš rolnu na kotvu i uchytíš vrátek,existují i schůdky-dá se udělat provazovka.Zlaté české ručičky se mohou zrealizovat velmi dobře a na delší dobu,neboť současné materiály kvalitních člunů vydrží mnohé.
Nechci odrazovat od používání kajaků,ale některé Jirisovy argumenty se daj krásně vyvrátit…Dle mě to je jak se vydat na šoulačku a nebo si posedět u vody na dýl na jednom fleku,bez rozdílu rybolovné techniky.Na šoulačku nepobereš vše,jdeš „na lehko“ tak jako na kajak a na tu loď narvu aj to,co nepoužiju :-))

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 21:13 ® Tomik reakce na …
Tomik

David H.> :-D :-D

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 20:41 ® HaD reakce na …
HaD

Tomik> to víš Jiris si ho spletl s nafukovací Aničkou a tak ho má hned rozpíchanej :-)) )

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 ve 20:21 ® Tomik reakce na …
Tomik

jiris> mám bout sedm let, ani jednou jsem nelepil…

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 16:57 ® HaD reakce na …
HaD

mascha> bohužel žádný z mých kamarádů, s kterými na ryby jezdím (asi 10 různých lidí) kajak nemají a kupovat si ho nebudou už jen proto, že více než polovina by do něj nikdy nesedla.

Btw: kdo neumí s lodí, asi se trápí. Nicméně blackbassy, kteří jsou sakra opatrní se loví z tunových lodí. Takže tyhle argumenty jsou pro mě opět mírně mimo.

Tahle diskuze se nám už posunula mimo věcnou debatu k mírnému fanatickému obdivu toho či onoho plavidla (připomíná mi to střet oknařů a mekařů či ajfonářů a adroiďáků). Neberu vám to, kajak je fajn, bavilo mne to, ale mít jen jej, přišel bych o ohromné množství možností a lovů, což nechci. Tím ovšem nevylučuji, že si ho sám nepořídím, protože kouzlo to má a bavilo mne to z něj.

Zůstanu věrný plavidlům a typ budu volit podle toho, co je pro dané podmínky vhodné a praktické.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 16:29 ® mascha reakce na …
mascha

David H.> psal jsi o společných lovech ve dvou či třech lidech na jednom člunu – asi jsem misantrop, ale větší opruz si nedovedu představit. Jakmile budou ti dva tři přátelé každý sedět na svém kajaku, tak si to užijí stokrát líp. Myslím, že by to támhle bralo líp než kam kormidluje kolega na člunu? Kajakem si tam dojedu. Chce se mi na záchod, ale nechci kolegům kazit zrovna okounobraní? Popojedu kajakem stranou. Nechci slintat, když kolega v člunu vytáhne řízky od maminky? Mávnu pádlem a jsem mimo vábicí vůni. Rád chodím na ryby s přáteli, rád s nimi vyrazím na kajakcích. Ale zavřít se s nima na tři metry čtvereční? Díky, nechci :-)

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 16:25 ® mascha
mascha

V neděli jsem strávil celý den na Labi v pevným 3m člunu s elektrickým motorem a vesly. Už jsem na člunu něco jezdil, ale spíš jen přejezdy na větší ploše. Takto intenzivně z člunu prochytávat džungle slepých ramen a poloramen, to bylo poprvé. Řeknu vám, snad už nikdy více. Na kajaku jsem taky jednou seděl poprvé, ale to se nedá srovnat. Kajak je obratnější, ovldatelnější, tišší, nenápadnější… Jako do vody to šlo šoupnout samo, to jsem nějak zesáňkoval z vozíku do vody, ale sám bych to z vody nikdy nedostal. Pořád jsem se bál, že ojebu vrtuli motoru o nějaký potopený kmen nebo šutrák. Když se člověk plazí těsně podél břehu nebo křoví, tak nejde vedlovat. Je to široký, že když se chci věnovat nějaký straně, tak se musím přesunovat a rozhoupu celou loď. Každý ťuknutí zvoní vodou na míle daleko. A prdel? Ta mně od lavičky bolí ještě teď, o zádech nemluvě. Pokud sedne na kajak nováček, dokáže se rychle s lodí sžít. Když sedne nováček do člunu, tak se vzteká… Zůstávám věrný kajaku…

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 15:55 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> s gumákem se právě chytám téměř všude. Skoro stejně jako s boatem. S velkou lodí jen když lze dojet k vodě nebo lze dotáhnout třeba po trávě. Ale mám i kolečka, takže se dá odvézt v jednom… Já toho mám za sebou v tomhle směru už fakt hodně…

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 15:47 ® jiris reakce na …
jiris

David H.> stojíš si na vedení, myslel jsem převoz a nalodění k lovu.

Kotvením jsem myslel, že máš 5 m bárku v přístavišti na Lipně.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 15:45 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> Proč??? Naposledy jsem byl se Scanixem na řece, která teče!!! Vábil jsem, řídil přitom loď, ovládal echolot a chytal na dva pruty a k tomu ještě vykouřil půl krabičky. Petr jen seděl a hlídal si svůj prut.

Takže z tohoto pohledu jsem byl v lodi sám. Nerozumím Ti.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 15:38 ® jiris reakce na …
jiris

David H.> to je hlavní omezení pevných lodí, že se v jednom nechytáš, pokud teda nekotvíš.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 15:35 ® HaD reakce na …
HaD

jiris> Pokud spěcháš, dá se gumák vozit i nafouknutej ;-) Pokud nemáš garáž a vozík nebo vhodný střešní nosič, holt to těch 15 minut navíc trvá. Ale ze střechy se to v jednom dělá blbě. V jednom to jde i třeba 100 metrů tam, kde bys s pevnou neměl šanci.

Odpovídat rozumně v anketě, která by měla upřednostnit to či ono, by museli hlasovat ti, co mají letité zkušenosti s obojím. A to je málokdo.

reagovat
Úterý 6. srpna 2013 v 15:32 ® jiris
jiris

David H.> tak shrnuj :-)

Já rád přijedu k vodě, sundám jednu věc a můžu chytat. Mít to vše pěkně nastrojené, kdybych měl loď, chtěl bych to mít stejně. A ne, přijed, foukat, nosit, atd.

Dej anketu, co kdo používá :-))

reagovat