Chytej.cz

Berounka 2 - pod Karlštějnem- je bez ryb necteno

18.4.2011 | jeewee | 19.815 zobrazení | 128 odpovědí

Vážení kolegové rybáři, celý svůj dospělý rybářský život chodím v zimě i v létě na „svoje“ místo. Tím je revír Berounka 2 pod jezem v Karlštějně – Klučicích. Uvádím to proto, aby bylo jasné, že tuhle vodu znám opravdu důvěrně. Po celou tu dobu si chodím k řece především sednout – ani neumích chytat trofejní ryby – i když se sem tam nějaká spletla. Stejně tak i 99% procent úlovků hned vracím zpět. Vždy jsem se bavil chytáním tloušťů, podouství, cejnů, cejnků, línků – taková ta jarní droboť, která člověka baví, když neberou jiné ryby. Jenže letos je to úplně jinak – od počátku roku jsem ani já, ani ostatní rybáři, které každý víkend potkávám – nechytli nic jiného než kapra. Jiná ryba nebyla na revíru od počátku února ulovena (nepočítám 2 – slovy „dva“ tlouště). Není vidět ryby kroužkovat, sbírat z hladiny, nezaloví dravec…prostě mrtvá voda až na ty vysazené kapry. Mám lodičku, tak jsem si dal tu práci a každý víkend se vyptávám já a další tři kolegové, zda někdo chytil jinou rybu než kapra. Všichni mají jen šupináče – nic jiného. Nemáte někdo představu, co se mohlo stát? Tahle řeka byla vždy jako kotel plný ryb, rybiček, potěru … a teď člověk nechytne nic ani na červíky. Když dám housku, kolínko, nebo kukuřici, tak tam je do půl hodiny kapr. Poraďte, prosím…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 30. května 2011 v 10:57 ® krl reakce na …
krl

Já jsem to zase tak vážně nemyslel.Ale bylo by to to krásné řešení ,že.

reagovat
Pátek 27. května 2011 ve 21:40 ® osprey reakce na …
osprey

krl> Svaz musí dodržovat zákony. Nemůže veřejně odměňovat členy za likvidaci chráněného živočicha ani dělat černé fondy, aby mohl ty odměny dávat neoficiálně.

Pokud by ses nebál riskovat případný střet se zákonem, rýsuje se možnost nastíněná níže umístěným obrázkem.

reagovat
Pátek 27. května 2011 v 11:34 ® martan2

Na výroční schůzi, která se konala v sobotu 12.3. 2011, se i mimo jiné čtou sumáře úlovků. Se zděšením jsme zjistili, že na řece Ohři na Lounsku byl za rok 2010 uloven pouze jeden lipan podhorní,dvě parmy a patnáct tloušťů, o ostatních PŮVODNÍCH říčních rybách ani nemluvím! Nevěřím tomu, že každý ryby raději pouštěl, protože až tak uvědomělé členy ve svých řadádách nemáme. Já osobně jsem na řece Ohři lipana nechytil alespoň tři roky, ale je pravdou, že je již cíleně nevyhledávám, protože v té řece prostě již nejsou. Podotýkám, že všechny jsem vždy s láskou pouštěl zpět. Dnes když jdu kdykoliv k řece, bydlím kousek od ní, tak není po rybách ani známka. Na místo toho vidím morčáky, volavky a kormorány a ty všechny bohužel již celoročně. Nechápu co v té řece ještě žerou, nejspíš ty násady co každoročně vesele vysazujeme. Mockrát děkuji pánům ochranářům, nakopat jim prdel a vystavit účet. Jinak na těhle stránkách se dozvíte a uvídíte možná i nové věci věci nejen o kormoránech, ale i o morčákách a jiných. http://www.facebook.com/…363329397841

reagovat
Neděle 15. května 2011 v 11:08 ® krl
krl

Co takhle například za dva -tří zobáky od kormorána sleva na povolenku/samoz­řejmě neoficiálně/.Pak by se ukázalo co dokážou lidi pro prachy.ČRS by se to určitě vrátilo – nemusela by se nahrazovat ryba sežraná kormoránem.

reagovat
Sobota 14. května 2011 ve 21:32 ® BigMike

Přidávám řešení – návod na požádání:)))

reagovat
foto/forum/2011/th-img17581.jpg
Středa 11. května 2011 v 17:37 ® osprey reakce na …
osprey

kerob> Máte pravdu oba. Mládež jsem roky vychovával a těch strejdů tu máme po vsi dost.

Tvrdě pracovat nechtějí ani jedni.

Pokud jde o komunistický režim, vychoval mě a dlouho, dlouho mi docházelo, co všechno je špatně. Dnes jsem zapřisáhlý antikomunista. Troufl bych si říct i pravičák, ale česká pravice je tlupa nezodpovědných lumpů a experimentátorů.

Ostatně je ten český přístup vidět i na řešení problematiky kormorána – abychom neutíkali od tématu. V řece je kulový, ale každý, kdo by mohl o něčem rozhodnout, se tváří, že se nic neděje a čeká co ti druzí.

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 12:45 ® kerob reakce na …
kerob

1Mara> pokud se me chce z nekoho uz blejt, byva to clovek rekneme 40+ spis nez dnesni mladez… mladez je mladez a jednou taky dospeje a dostane rozum, je neovlivnena minulosti a v neposledni rade je presne takova, jakou z nich udelali (dovolili udelat) jejich rodice, kteri se kdysi naucili nemit zodpovednost sami za sebe natoz za svoje deti…
Takovej vesnickej strejda, kterej nevidi za hranici vesnice, na vsechno jen nadava, podle kteryho kazdej, kdo ma vic nez on, to musel urcite nakrast… to je problem a z toho se mi chce blejt. A takovejch lidi je straaaaasne moc.

reagovat
Středa 11. května 2011 ve 12:20 ® Czudko
Czudko

Je pravdou, že poslední dobou je rybařina na českých řekách pouze o příjemně chvílích v tichu u vody. Tedy pokud člověk nevyžaduje každý den odcházet s narvaným vezírkem plným ryb jakékoliv velikosti. Já osobně beru rybařinu jako relax, ryby stejné moc nejím, ale na druhou stranu sedět u evidentně mrtvé vody…my neustále startuje myšlenku, zda si ještě příští rok kupovat povolenku na vody ČRS.

reagovat
Sobota 23. dubna 2011 v 0:19 ® 1Mara reakce na …
1Mara

kerob> Nesmíš vidět vše tak černě , je fakt že hodně věcí se zmněnili a lidi zůstali stejný a nebo se nechytli z dobou , ale říkat o všech že jsou zkažený , to stebou nesouhlasím , se podívaj na dnešní mládeš , mě se chce zní blejt , tobě né ?

reagovat
Pátek 22. dubna 2011 v 15:32 @ TomasXY

Absolutne stejna zkusenost s B2 – stravil jsem tam v dubnu 3×6 hodin s dvema feedrama – prvni vychazka 2 nasadovi kapri, dalsi dve odpoledne absolutne bez ryby – a to chytam na celkem jemnou sestavu s 0,14 navazcem. Zkousel jsem i brodit s plavackou pod jezem v Řevnicich a nevidel jsem ani rybicku !! Asi se projevila kombinace sumec,kormoran a povoden…

reagovat
Pátek 22. dubna 2011 ve 14:53 ® kerob
kerob

1Mara> popravde si nemyslim ze by to bylo kuli jakejmkoliv zakonum, podle me to je kvuli tomu, ze nas desitky let vychovavali nejvetsi svine, jaky tady kdy vladli a diky tomu ma spousta lidi pokriveny charakter, nulovou moralku a skvele vyvinute centrum zavisti. A taky vsichni chtej vsechno hned.

reagovat
Pátek 22. dubna 2011 ve 14:42 ® 1Mara reakce na …
1Mara

kerob> Jestli je tam smajlík , tak je to vše braný z humorem :-) A jestli to tak je , tak určitě né kvůli tomu že si někdo dělá legraci ale kvůli jinejm věcem a zákonům , nemyslíš ?

reagovat
Pátek 22. dubna 2011 ve 13:19 ® regulus
regulus

Pitrys> nevyznám se ani ve fóglech a ani v kvérech, potažmo v pravidlech jak je možno co střílet. Pokud je ale ta terčová .22 kulová zbraň, tak mám dojem, že bude problém v tom, že s ní asi nelze střílet jak se komu zamane, netrefíš kormorána a můžeš sešít něco o pár set metrů dál. Taky ten tlumič asi není úplně košér, že? Další věcí je to, že si nemyslím, že by ti ostatní zůstali klidně sedět, pokud by se jejich kolegové z ničeho nic poroučeli k zemi.
Tak jak tak, s odstřelem to prostě tak jednoduchý nebude, ať už z hlediska legislativy, tak z hlediska praktickýho provedení.

reagovat
Pátek 22. dubna 2011 ve 12:32 ® kerob reakce na …
kerob

1Mara> a presne tenhle pristup, je jedna z pricin, proc to tak je.

reagovat
Pátek 22. dubna 2011 v 9:53 ® Marfi69 reakce na …
Marfi69

1Mara> Ano – je to tady přesně takový, jaký si to uděláme a jak dovolíme aby to bylo…

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 ve 23:48 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Pitrys> A có , tady v téhle republice si každej dělá co chce ( krade, vraždí,fetuje, porušuje zákony ) a já se budu bát někoho , který by mě chtěl nějak potrestat za nějaké nabádání ? :-))

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 ve 21:56 ® Pitrys reakce na …

1Mara: Ty musíš být ohromně statečný člověk. Veřejně navádět k trestnému činu, to už chce koule. Nebo je za tím spíše něco jiného? :-D

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 ve 20:31 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Pitrys> Já tě trochu poopravím , Pro pochybovače pár klíčových slov: nocoviště – tlumič – terčová .22 – noktovizor, a nikomu nic neříkat :-)

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 19:40 ® stump reakce na …
stump

Pitrys> Brokovnice je taky dobrá, hlavně v době hnízdění se s ní dají vystřílet všechna hnízda v kolonii. Myslivci to kdysi praktikovali u veškeré tzv. pernaté škodné.

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 ve 12:03 ® Pitrys

Regulus: Doplnil bych tvůj příspěvek „Úterý 19. dubna v 18:33“, kde píšeš, že „odstřel je nereálný“ a to tak, že je nereálný pouze za současné legislativy. V současné době se totiž může i povolený odstřel provádět pouze mysliveckým způsobem, t.j. brokem a na letící pernatou. A to je zoufale neefektivní. Pokud by byla eliminace povolena bez omezení, pak existují dostupné technické prostředky, které by ve velmi krátké době učinily z kormorána opět živočišný druh na pokraji vyhynutí. Pro pochybovače pár klíčových slov: nocoviště – tlumič – terčová .22 – noktovizor. Konečné řešení v řádu jedné zimní sezony. Ovšem vzhledem k tomu, že se dosud neprokázalo, že by kormoráni byli přenašeči zhoubných chrob na lidskou populaci, asi nedojde k realizaci tohoto efektivního řešení a budeme tady plakat ještě hodně dlouho. Ne-li napořád…

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 10:24 ® jersey reakce na …
jersey

Ten odkaz, co jsem dal níže je o činosti ČRS…Když se poohlédneš po netu, najdeš toho určitě víc.

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 6:37 ® rvanous
rvanous

Je schopen někdo napsat, co konkrétně podniká v tomto problému ČRS? V první řadě musíme zburcovat někoho tam,kdo jiný by měl mít zájem toto vyřešit.

reagovat
Čtvrtek 21. dubna 2011 v 0:52 ® jersey reakce na …
jersey

osprey: A kývli by ti, co mají nějaké slovo, nebo nadšenci, co mají doma ve voliérách 100 ptáků…Nezdá se mi, že by nějakej ptákolog kývnul na likvidaci ptactva v tom objemu, jaký by byl u kormoránů potřeba. Já nevím, po přečtení několika článků jsem pesimista.Navíc když k tomu připočtu, že jsou mnohem větší a důležitější problémy, které by měla tahle zemička řešit. Je to smutný, ale dokud si lidi o Vánocích budou moci koupit kapra, ostatní ryby jsou jim u zadele a my jsme moc malá skupinka na to, aby se to celé rozhejbalo a potažmo řešilo.Podle mě 9 lidí z 10 ti na upozornění, že kormoráni plundrujou řeky odpoví něco v tom smyslu: A čemu to vadí? Stejně se ty ryby z našich řek nedaj žrát…Takoví jsme my Češi, národ vychcánků, závistivců a nemakačenků.

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 22:16 ® osprey reakce na …
osprey

jersey> Znám i takové, co by ná pár set kývli. Jsou fakt osvícení. Ale zimující hejna je potřeba vybít více než z poloviny. Mnohem více než z poloviny.

A to nedokázali zatím nikde.

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 21:58 ® jersey reakce na …
jersey

stump: schválně, co čekáš za odpověď byť od sebeosvícenějšího ornitologa na otázku typu: Podívejte se, ptáci plundrujou naše řeky, nepostřílíme jich pár set?

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 20:39 ® stump
stump

regulus> Ahoj. Nejpřesnější údaje o počtu zimujících kormoránů i o počtu trvale žijících jedinců a rozmístění hnízdních kolonií bude mít bezesporu Česká společnost ornitologická. Má ústředí někde v Praze a na rozdíl od různých dobrovolných ochranářskýh amatérů, jsou tam skuteční odborníci, s nimiž by možná šlo vést rozumnou domluvu. Spolupráce s nimi by mohla vést k nástinu řešení. To by mohl být první z kroků naší činnosti. Předtím se musíme ale sami domluvit. Možná, že žiju v bludu, ale za pokus by to stálo

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 14:56 ® osprey reakce na …
osprey

jeewee> Po povodních berou ryby tak dobře, protože ztratily spoustu energie a řeka je bez žrádla. Povodeň vyplaví potěr a mladší ročníky zdecimuje. Vysazení kapři jdou taky dost s proudem.

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 14:42 ® jeewee reakce na …
jeewee

velká voda byla koncem ledna – tak mě také napadlo, zda to není příčinou. Ale potom mi kolega z Karlštejna ukázal olše a topoly nad jezem, které i nyní vypadají jako pod sněhem. Celou zimu tam přebývalo cca 130 kormoránů – břehy stromy vypadají jako ideální místo na těžbu guána. Povodní s ledem bývá každý rok několik a níkdy to nebyl problém. Dokonce po katastrofických povodních v roce 2002 se už týden po povodních chytalo a ryb bylo spoustu (chytlo se i někoik koi kaprů). Nebo myslíte, že po povodních může dojít k takovému odrybnění?

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 14:39 ® osprey reakce na …
osprey

Czudko> Tady na jihu stálo tání vždycky za to a kry byly kolikrát až v lese. S původní divokou rybou to zas tak moc nehne.

A kormorán, když není co žrát, prostě odletí. U nás už si jich taky nesedne 200 do jedné zátočiny – co by tam dělali, když se jich tam nažere maximálně 10?

reagovat
Středa 20. dubna 2011 ve 13:50 ® Czudko
Czudko

Kormorán je vodní peklo, ale ..... Chodím na Berounku často a na konci minulého roku byla voda v mém oblíbeném úseku velmi aktivní. Letos, ani jediná ryba na hladině a řekl bych, že ani ve vodě (vyzkoušeno). Jak říkáte…mrtvá voda. JENŽE. Kormorány jsem v tomto úseku téměř neviděl a jediné co se změnilo byly vymleté břehy asi do 2 metrů výšky od velké vody. Tak si říkám jestli s velkou vodou šly i kusy ledu…nemohlo tohle být příčinou, že ryby prostě šly s proudem?

reagovat