Chytej.cz

Berounka 2 - pod Karlštějnem- je bez ryb

18.4.2011 | jeewee | 19.837 zobrazení | 128 odpovědí

Vážení kolegové rybáři, celý svůj dospělý rybářský život chodím v zimě i v létě na „svoje“ místo. Tím je revír Berounka 2 pod jezem v Karlštějně – Klučicích. Uvádím to proto, aby bylo jasné, že tuhle vodu znám opravdu důvěrně. Po celou tu dobu si chodím k řece především sednout – ani neumích chytat trofejní ryby – i když se sem tam nějaká spletla. Stejně tak i 99% procent úlovků hned vracím zpět. Vždy jsem se bavil chytáním tloušťů, podouství, cejnů, cejnků, línků – taková ta jarní droboť, která člověka baví, když neberou jiné ryby. Jenže letos je to úplně jinak – od počátku roku jsem ani já, ani ostatní rybáři, které každý víkend potkávám – nechytli nic jiného než kapra. Jiná ryba nebyla na revíru od počátku února ulovena (nepočítám 2 – slovy „dva“ tlouště). Není vidět ryby kroužkovat, sbírat z hladiny, nezaloví dravec…prostě mrtvá voda až na ty vysazené kapry. Mám lodičku, tak jsem si dal tu práci a každý víkend se vyptávám já a další tři kolegové, zda někdo chytil jinou rybu než kapra. Všichni mají jen šupináče – nic jiného. Nemáte někdo představu, co se mohlo stát? Tahle řeka byla vždy jako kotel plný ryb, rybiček, potěru … a teď člověk nechytne nic ani na červíky. Když dám housku, kolínko, nebo kukuřici, tak tam je do půl hodiny kapr. Poraďte, prosím…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 19. dubna 2011 v 1:06 ® jersey reakce na …
jersey

regulus: Zabránit jim v hnízdění… Ale jinak bych si dovolil oponovat.Právě toto: Usnesení Evropského parlamentu ze dne 4. prosince 2008 o vypracování evropského plánu na regulaci populace kormoránů s cílem snížit rostoucí škody, které kormoráni způsobují rybím populacím, rybolovu a akvakultuře (2008/2177(INI)). Toto usnesení mimo jiné vyzývá Evropskou komisi a členské státy ke sledování populace kormorána velkého (které bude podkladem pro každoroční zachycení stavu a vývoje této populace), vypracování vědeckého projektu hodnotícího velikost a strukturu populace, vytvoření příznivých podmínek pro spolupráci na základě spolehlivých údajů, ustavení pracovní skupiny k utřídění postojů a argumentace jednotlivých stran sporu, k vypracování plánu regulace populace, který umožní dlouhodobě kormorány integrovat do kulturní krajiny, ke stanovení definice „závažné škody“, k vypracování pokynů týkajících se výjimek ze směrnice o ochraně ptactva, k podpoře udržitelné regulace populace kormorána velkého a hledání řešení těchto problémů.[11]… by měla být ta pomoc státu.

reagovat
Úterý 19. dubna 2011 v 0:59 ® regulus
regulus

Berounka je sice ode mne daleko, ale to je nepodstatný. Máme tu (asi nejen v ČR) problém kormorán. Je naprosto nevyvratitelné, že to problém je a zatraceně velikej. I kdyby se v současném stavu ne povolil ale přikázal odstřel, tak se obávám, že není dost broků, pušek a lidí, problém už prostě přerostl přes hlavu. Píšete tu o medializaci, ale postavte se nohama na zem, 80–90% lidí nějaký ryby vůbec nezajímají, vlastně ani neví, že existuje jiná ryba než kapr, problém kormorán dle mého nelze zmedializovat mezi nerybáři. S jakoukoliv podporou od státu taky 3× moc počítat nemůžeme, jsme nepodstatná menšina. Takže jsme ve slepé uličce, média nám nejspíš nepomůžou, stát asi taky ne, svaz i kdyby se nakrásně postavil na hlavu a prosadil bůh ví co, nemá přiměřené prostředky na zvrácení současné situace. Jediný řešení dle mýho je zařídit, aby sem ty černý ku.vy prostě přestaly lítat, ale jak, to naprosto netuším.

Možná se vám tento příspěvek zdá poněkud pesimistický, ale já už to prostě jinak neumím, co na srdci, to na jazyku. Pokud mě vyvedete z omylu, budu jen rád.

reagovat
Úterý 19. dubna 2011 v 0:50 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

jeewee> „Ale hlavně moderní, fungující orgán, který má všechno tohle dělat za nás a má to v náplni své práce.“

Tak s timhle se s tebou naprosto, ale naprosto ztotožnuji(a nejenom s tim). Smutné je, dovolím použít slovo tristní,to že svaz zaležitost kolem kormorána naprosto přehlíží. Dnes jsem si přečetl na stránkách ČRS jakousi bilanci hospodářského odboru a v poměrně dlouhém čtení není ani zmíňka o problému jménem kormorán. Hlavně, že se tam řeší kraviny kolem K70, chytání nonstop a na dírkách, ale že jim mizí rybí populace (původní druhy ryb) před očima to nikoho na svazu nesere. A ať mi nikdo netvrdí, že to volání rybářů přes různá media nevidí resp. neslyší.

Osprey : Míro, budu k tobě zcela upřímný. Já bych si tě dokázal představit právě na tom místě kde by si reprezentoval těch X rybářů. Jsi sečtělý, víš dost o problematice ryb. Máš na to školu. Samozřejmě je to moje představa a ani by mě nanepadlo Tě do čehokoli navrtávat (ostatně ty by ses ani nenechal)ale vím jak tě to taky sere!!

reagovat
Úterý 19. dubna 2011 v 0:46 ® jersey
jersey

A proč ne, když ruku v ruce s tím půjde prosazovat plán na odstřel kormorána.

Tenhle odkaz je zajímavej: http://cs.wikipedia.org/…n_velk%C3%BD

Zajímalo by mě, jak se kontroluje populace kormorána u nás…

reagovat
Úterý 19. dubna 2011 v 0:37 ® rvanous
rvanous

Tak vidím, že se diskuse slušně rozjela a nejpalčivější problém je tedy zřejmě kormorán. Pojďme se tedy domluvit co jsme schopni pro řešení problému udělat. Pište svoje názory, nápady snad dáme něco dohromady

reagovat
Úterý 19. dubna 2011 v 0:06 ® Libor reakce na …
Libor

jeewee> takže, když je kalamitní stav, navrhuješ tedy zákaz rybolovu na dané lokalitě? Přece je potřeba ty zbylé ryby ochránit.. .

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 23:50 ® jeewee reakce na …
jeewee

Já vím, že jsem přišel s něčím napohled šíleným, ale v okamžiku, kdy se podaří změnit plošně jednu věc – jeden problém, který nás pálí, tak už bude existovat cesta, jak měnit ty další. Já vím, že to vypadá jako cosi naprosto nemožného, jenže když se budeme na kopec jen dívat, tak na něj nikdy nevylezeme. Co nás teď pálí nejvíc? Kormorán? Pokud ano, tak začněme kormoránem a dořešme ho. Jsem přesvědčený o tom, že v okamžiku, kdy se začne tento problém seriózně řešit, tak se objeví i otázka zarybňování původnímy druhy atd. Pánové – po letošku už je to kalamita – a kdyby byl ideální stav, tak se z toho vody vzpamatovávat několik let. Rybářským svazům nepomůžou „náhrady“ za škody způsobené kormoránem , jako dostávají pěstitelé ryb. Tady pomůže jen nové řešení. Když to píšu, tak si uvědomuju, jak moc to bude těžké, ale přeci to nevadí jen nám. Co biologové a co náš rybářský svaz?? Je nás 300.000 členů – možná i víc – i kdyby jen 10% začalo klást otázky na místních oraganizacích, tak se tím začne někdo zabývat. Ale musíme s tím začít.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 21:56 ® Bulldog.o reakce na …
Bulldog.o

osprey> Jen lehce pod čarou…, já můžu porovnat Berounku (±soutok s Vltavou)a Otavu od Kestřan až po Strakonice., a musím říci že Otava je vysloveně ráj.., a to nemám představu jak to tady vypadalo před pár lety…, ale dnes proti „Praze“… to nejde ani pomyslet na srovnávání.., :-) (hořký úsměv)..

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 21:41 ® jersey
jersey

jeewee: no, píchl jsi do vosího hnízda.Největší problém vidím v tom, že ty nechceš vrátit bílou rybu na Berounku 2, ale de facto přeorganizovat celej systém.Já už mám nějakou tu bitvu s ouřadama za sebou a myslím, že není třeba se rozepisovat, jak to jde…Podle mě by se toho muselo změnit tolik, že ani netušíme, v jak velkém rozměru by ty změny musely vlastně být.Ano, základ je, dát se dohromady, určit směr, nashromáždit fakta a pak do toho jít.Je to běh na sakra dlouhou trať a s nejasným výsledkem.Vezmi to, kam až bude muset tvá,(naše) činnost sahat, aby se něco změnilo…Nevím, jestli by nebylo lepší rozkouskovat vše na jednotlivé problémy a řešit jeden po druhém, než do toho jít s tím, že je potřeba změnit úplně vše.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 21:37 ® kerob reakce na …
kerob

tomashr> Ja si vubec nemyslim, ze by castejsi kontroly RS mely vliv na mnozstvi bile ryby.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 21:23 ® Char
Char

Nedostatku bilé ryby na Berounce si všímám již několik let a je to bohužel horší a horší, jezdím od Roztok po Zvíkovec a i zde je vliv kormorána citelně poznat, dříve hejna plotic a tloušťů a dnes semtam jedinec který měl štěstí a unikl, opravdu by jsme se měli sjednotit a něco dělat nebo za pár let budeme jen vzpomínat, bohužel tento stav je dnes na většině řek :-((

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 21:08 ® jeewee reakce na …
jeewee

Navíc se obávám (ale to je jen můj laický názor), že nedostatek těchto ryb zapříčiní i nedostatek ryb dravých a celý ekosystém je nadlouho v tahu. Takže v nejlpeším případě budeme mít v budoucnu i kaprové řeky, kde se bude chytat vždy jen měsíc po vysazení a zbytek času budeme líčit na šneky a plakat u rybářských DVDček..

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 18:24 ® tomashr reakce na …

kerob> Na druhé straně zrovna u úbytku bílé ryby asi hraje malá aktivita RS roli menší než kde jinde, ne že by se občas nějaký exot, který masí třeba tlouště nenašel, ale nebude jich zase tolik jako u kaprů či dravců. V jistém slova smyslu ale o to větší je to průser, kdyby šlo jen o RS, tak to by se ve své podstatě dalo vyřešit ještě tak nejsnáze ze všeho, on ale bude problém mít kořeny jiné a podstatně komplikovaněji řešitelné…

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 18:20 ® tomashr

Opravdu to smrdí kormoránem :-(( Já letos něco podobného cítím na Sázavě – prostě není klasická bílá ryba – podoustev, tloušť, celnek malý… Mám nějaké kapry, pár hezkých velkých cejnů, ale zatím se nekoná ta „drobotina“, proti loňsku rozdíl fakt velký. Tohle opravdu nevypadá dobře – příčin sice může být více (ostatně zrovna „můj“ úsek by měl být kormoránem postižený spíš méně než jiné), ale každopádně to je na pováženou, tady totiž jde o ryby, které jsou přirozenou součástí řeky a opravdu v ní žijí, ne že se tam jen „nasypou a odloví“ :-|

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 17:24 ® kerob reakce na …
kerob

jeewee> tak tohle je vtipny… 1× za 12 let. Me kontrolovala RS snad za celou dobu, co mam papiry (radove 22let) 2×…slovy DVAKRAT – poprve kdyz mi bylo asi 11 na Dzbane a podruhy pred 14ti dnama na piskovne v polabi. Mazitim me asi 2× komntrolovali fizli v Troji… 4 kontroly za 22 let, prumerne min. 100 dochazek rocne…rocne navstivim 30–50 ruznych reviru.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 17:14 ® jeewee reakce na …
jeewee

Ale kdepak – nechci vrátit ryby jenom do Berounky. Chci, aby se přístup k rybářství (ne jenom k rybolovu)změnil. Celý systém podle poznatků a pravidel, která platila za 1. republiky a vždy se jen lehce upravila čísla. Jenže za poslední roky a v posledních 20-ti letech se změnilo snad vše : počet sportovních rybářů, rybolovné techniky, cena povolenek (nemyslete – čím dražší povolenka, tím více rybářů, kteří si chtějí masem vydělat tyto peníze zpět), způsoby zarybňování, predátoři. U vody trávím každý víkend v roce (pokud není zamrzlá voda) a za posledních 12 let mě kontroloval porybný jen 1× !! ještě navíc v roce 2001. Sakra – snad se to dá dělat podle modelu, který funguje jinde. Nejsem prosťáček, abych si neuvědomoval, že to bude opravdu práce, ale jestli s tím nezačneme my a teď, tak za pár let už bude zbytečné něco měnit. Co nás pálí nejvíc – kormorán, plány rozumného zarybňování, moderní přístup ke sportovnímu rybolovu. Ale hlavně moderní, fungující orgán, který má všechno tohle dělat za nás a má to v náplni své práce.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 16:26 ® osprey reakce na …
osprey

Kvaiker> Mě se ptáš, co dělají instituce? To, co všechny instituce v téhle zemi. Hlavně nespolupracují a vzájemně si házejí klacky pod nohy.

Souhlasím s tím, že je musí někdo popohnat zdola.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 16:23 ® osprey reakce na …
osprey

jeewee> Už na tom dělám rok a půl. A samozřejmě za tu dobu vidím i ty problémy kolem.

Důležitá je ta funkce člověka, na kterého se budou všichni obracet. Já to být nemůžu, nestíhám vlastní život už teď.

A nezapomeň na jednu věc – co vlastně chceš? Vrátit ryby do Berounky? Za to já bojovat nemusím, nikdy jsem tam nechytal. Tebe asi taky netrápí, jak je na tom Otava v Kestřanech.

Takže ten program nemůže být o Berounce nebo o Otavě, musí něco nabídnout všem po celé zemi. Asi rok mi trvalo vymyslet něco, co by mohlo fungovat. Viděl jsem i podobné projekty, které zanikly dřív, než se o nich lidi ve větším měřítku dozvěděli. Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí i tomu, co jsem tu teď napsal, bych asi měl na té věci práci urychlit, dorazit to a vyjít s tím ven.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 16:16 ® Kvaiker reakce na …

osprey> Nedá mi nepřipojit se k této diskuzi proto že Berounka také patří k mim oblíbeným řekám. I když jsem Slovák žijící v Čechách je to náš společný problém. Takzvaní ochranáři svými diletantskými postoji víc škodí přírodě než samotní kormoráni a kůrovci. Nechci všechny házet do stejného pytle, najdou se i mezi nimi rozumní a odborně fundovaný lide , ale je to spíš výjimka.Vždyť kvůli kůrovci pěstovat pralesy a spoléhat na to že příroda si sama poradí a kormoráni když sežerou všechny ryby v potocích a sádkách sami se vyhubí hlady, je zvrácenost sama o sebe hraničící s paranojou. Narušení přirozené rovnováhy v přírodě či je způsobené člověkem, anebo klimatickými změnami může se zmírnit smyslu plnou činnosti lidí, no ne diletantmi kteří tomu nerozumí a stačí jim k jejích odbornosti, že se hlásí k ochrancům přírody a přitom jí nejvíc škodí. My rybáři musíme se dovolávat nápravy v zájmu zachování rybích druhů v naších řekách a ptám se co dělají odpovědné institůce ustanovené za účelem zachování přírodních zdrojů v prospěch nás všech?!

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 16:08 ® Libor reakce na …
Libor

jeewee> dobře se to čte, ale hůř se udělá. Jsem zvědav kolik se Ti přihlásí lidí. Vážím si Tvého nadšení i bych Tě podporoval, ale uvědom si, že veřejnosti jsou ryby putna, veřejnost chce cyklostezku.

Plně souhlasím s ospreyem v jeho příspěvku ve 14:01.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 15:56 ® jeewee reakce na …
jeewee

Dobře – z toho co tu zaznělo mne vyplynulo, že změnu chceme a z pohledu rybářů je nutná. Jenže plkat na webu opravdu nestačí. Pojďme se tedy dohodnout, že dáme dohromady skupinu, která se v tomto bude angažovat. Aby to nebyly jen ty osamocené hlasy. Pojďme se sejít : nejprve my sportovní rybáři – domluvme body, které nás pálí, jaké máme možnosti je prosazovat a upozorňovat na ně atd. Následně k tomuto návrhu přiberme ichtiologa a svaz. Protože pokud přineseme na svaz takhle sesbírané podklady a pokud za těmito návrhy bude stát dost lidí a začne se o tom mluvit, tak všichni to budou muset začít řešit. Každý z nás může něco udělat – každý máme spoustu známých – ať už mezi rybáři, známými osobnostmi atd. Když informace o tomhle průšvihu bude v tisku, na webu, na plakátech, zazní i v televizi, tak to má šanci na úspěch. Ale musí to mít hlavu a patu a musí se k tomu vyjadřovat někdo, kdo je známý, má kredit rybáře – odborníka a kdo to srozumitlně vysvětlí a obhájí. Pokud by např. televizí proběhl rozhovor u vody s náhodně vybraným rdědou masařem, který má u nohou ve vezírku kapra 35 a 5 cejnů, tak to bude v háji. Od začátku musí být někdo, na koho se budou moci obracet media, svaz apod. – prostě jednatel :-) . Já do toho jdu a rád pro to udělám co budu moct. Mám i možnost propagace a podpory takového projektu. Kdo se přidá? Potřebujeme mozky a sejít se!! Pište – diskutujte.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 15:23 ® Libor
Libor

Prostě neberou no, s tím je potřeba se někdy vyrovnat :-)

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 15:23 ® kerob reakce na …
kerob

osprey> jj a ryby jsou vzdy az to posledni, co nekoho zajima. Kazdopadne drzim palce, pokud to peklo rozpoutas :-D

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 15:20 ® kerob reakce na …
kerob

hraji> vysazuji se mozna pstruzi a lososi (s citem a v malych davkach), vse ostatni se sype – z nakladaku do vody. Aspon tady, v Cechach.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 v 15:01 ® osprey
osprey

kerob> Tohle je realita a nejen na Berounce. Abys to změnil, musíš sáhnout hluboko do systému. Měnit zákony, pravidla, zvyklosti. Možná i sáhnout některým lidem na jejich nedotknutelné jistoty. Jedna z těch jistot jsou i ty závody. Ne ty, kde se chytá půl kila na chlapa, ale ty s těmi 13 kg. Jak se asi cítí čudly na dně takového vezírku? Udělali jsme zvrácený systém, který popírá přírodní pravidla. Sereme na ně, ničíme koryta řek, zásahy v krajině rozvracíme vodní režim, sypeme tuny kapra, chráníme predátory, nenecháme ryby v klidu vytřít, půlka lidí zachází s rybou jakoby to byl kus hadru…

Rád bych nějakou změnu vyvolal. Ale bojím se, co všechno se kolem toho semele.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 14:59 ® hraji reakce na …
hraji

kerob> jak to tam vypadá na závodech vím z výsledkových listin, osobně jsem tam chytal tři roky zpátky a ryb jsem tehdy nachytal dost (plotice, podoustve). Proč se vysazují ryby (sype se písek) si netroufám spekulovat.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 14:46 ® kerob reakce na …
kerob

hraji> letos uz je skoro pozde, ale stejne mam pocit, ze takovej pristup by neprosel – ryby se sypou proto, aby se mohlo rict, ze se nasypaly… zadnej jinej duvod to nema. A bila ryba se do Berounky 2 sype v podstate jen proto, ze se tam porada nekolik zavodu rocne. Paradoxne v tom useku stejne skoro zadna ryba neni. Kdyz jsem tam chytaval pred 15ti lety zavody, tak za normalnich podminek byl prumer cca 8–13kg na zavodnika za kolo, dneska vyhraje casto ten, kdo udela 0,5 kg a vzdycky je hodne lidi s nulou.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 14:42 ® osprey reakce na …
osprey

jeewee> Já nějaké to řvaní chystám. Ale až dojde do tuhého, nechci v tom trčet sám.

Navíc je tu spousta otázek: Co budeme řvát? Co vlastně chcem? Od koho to chcem? Kdo všechno chce řvát? Kolik nás bude? Budeme všichni řvát to samé? Na koho to budeme řvát? Nebude řvát někdo na nás? A když bude, co budeme řvát my na něj? Pokud chceme řvaním něco získat, musíme přesvědčit druhé, že máme pravdu. Máme je čím přesvědčit?

Tohle teď mezi prací řeším. Ono totiž i povolit odstřel kormorána a nasypat bílou rybu do Berounky je málo.

A kupodivu dokonce i svaz něco řeší. Fakt. Akorát by to chtělo mnohonásobně urychlit – pokud to jde.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 14:38 ® hraji
hraji

kerob> já vím, bohužel zdá se, že takových úseků řek bude letos povícero. Přitom na druhé straně máme stojáky, kde je to bílou rybou zamořené a jedno hrábnutí sítí by přineslo dostatek násady pro takové kusy řek. Jenže je potřeba konat rychle, před třením

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 14:26 ® jeewee
jeewee

Tak sakra pojďme řvát!!! Svaz přece máme od toho, aby svazové vody a nás rybáře chránil. Co platné, že všechny ryby pouštíme, sami děláme dobrovolné brigády a já nevím co ještě. Rozhodl jsem se řešit to na svazu a se svazem třeba i výš. Ale aby to mělo smysl, budeme potřebovat pomoc a podporu co největšímo množství rybářů. Jedniné co nevím, je kde začít. První bude nejlepší jít s dotazem na ČRS.

reagovat