Vyhledávání
Berounka 2 - pod Karlštějnem- je bez ryb
18.4.2011 | jeewee | 19.836 zobrazení | 128 odpovědíVážení kolegové rybáři, celý svůj dospělý rybářský život chodím v zimě i v létě na „svoje“ místo. Tím je revír Berounka 2 pod jezem v Karlštějně – Klučicích. Uvádím to proto, aby bylo jasné, že tuhle vodu znám opravdu důvěrně. Po celou tu dobu si chodím k řece především sednout – ani neumích chytat trofejní ryby – i když se sem tam nějaká spletla. Stejně tak i 99% procent úlovků hned vracím zpět. Vždy jsem se bavil chytáním tloušťů, podouství, cejnů, cejnků, línků – taková ta jarní droboť, která člověka baví, když neberou jiné ryby. Jenže letos je to úplně jinak – od počátku roku jsem ani já, ani ostatní rybáři, které každý víkend potkávám – nechytli nic jiného než kapra. Jiná ryba nebyla na revíru od počátku února ulovena (nepočítám 2 – slovy „dva“ tlouště). Není vidět ryby kroužkovat, sbírat z hladiny, nezaloví dravec…prostě mrtvá voda až na ty vysazené kapry. Mám lodičku, tak jsem si dal tu práci a každý víkend se vyptávám já a další tři kolegové, zda někdo chytil jinou rybu než kapra. Všichni mají jen šupináče – nic jiného. Nemáte někdo představu, co se mohlo stát? Tahle řeka byla vždy jako kotel plný ryb, rybiček, potěru … a teď člověk nechytne nic ani na červíky. Když dám housku, kolínko, nebo kukuřici, tak tam je do půl hodiny kapr. Poraďte, prosím…
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 20. dubna 2011 ve 13:37 ® jersey reakce na …
-
Tak zbývá maličkost.Naučit kormorána žrát kůrovce.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 ve 13:07 ® jackubr reakce na …
-
Kéž by se podobně lukrativně dalo naložit i s kormoránem…
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 11:26 ® Bigpista reakce na …
-
Ono to tam bylo ještě úplně jinak. Náhodou jsem se setkal a mluvil s člověkem, který o tom snad psal nějakou zprávu nebo posudek. Bezzásahovost skutečně měla určitý pozitivní efekt. Prokazatelně se změnila druhová skladba lesa, v monokultuře se prosadily v mnohem větší míře i listnáče (hlavně jeřáby a buky) a nová generace stromů byla proti kůrovci odolnější (měří se obsah nějakých repelentních látek, bo co). Jenže NP Šumava samozřejmě sousedí s hospodářskými lesy, kde je taková skladba stromů nežádoucí z důvodu nižší výnosnosti. A kam by se ten kůrovec z národního parku přestěhoval, kdyby mu tam přestalo chutnat, že? Právě tlak obcí a soukromých majitelů lesů spustil změny. Pro samotný NP to ale moc pozitivní není. Dřevo napadené kůrovcem vklidu zpracujou na štěpku, což je dost lukrativní. A navíc se „preventivně“ vezme i dost zdravých stromů.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 10:58 ® jersey reakce na …
-
Bigpista: čéče mám obavy, že dřevo napadené kůrovcem neprodáš…
Ale na Šumavě to bylo jinak, ne? Tam snad někdo řekl, že není potřeba bojovat s kůrovcem, že si matka příroda poradí sama.A teď to vypadá, že si neporadila…
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 10:53 ® Bigpista
-
Problém se změnou legislativy je u nás vždy. Zákony se mění, pokud v tom určitá skupina vidí prostor k zisku. A z kormorána prostě prachy nevytřískáte. Takže proč to řešit a kalit vodu. Veřejný zájem je vždy až na posledním místě. S kůrovcem na Šumavě to je jinak. Dřevo se dá prodat, takže se nasadí nový ředitel NP a za chvilku se bude kácet i na Boubíně.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 0:42 ® rvanous
-
Já se zase budu obracet na Ospreye, nestálo by za to udělat rozhovor o dané problematice s někým z vedení ČRS, ať tedy víme jestli se něco konkrétního ohledně tohoto problému děje? Myslím, že by článek zajímal dost rybářů.
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 0:25 ® rvanous
-
Tvl my jsme vážně v Čechách, všechno černý chráníme… a na cejny budem chodit do zoologický…
reagovat - Středa 20. dubna 2011 v 0:14 ® regulus reakce na …
-
jeewee> jestli sis přečetl ten článek co sem dal odkaz jersey, tak je ti to asi jasný. Ještě podotknu to co jsem v předchozích příspěvcích zapoměl. Ono se vlastně ani moc neví kolik kormoránů sem lítá hnízdit, kolik tu žije trvale a kolik sem lítá jen přezimovat a taky proč právě sem. Jak už jsem psal, plašení je k hownu, způsobí to v řadě případů jen dvonásobnou škodu, kormorán vyvrhne co sežral aby mohl rychle odletět a nažere se znovu a jinde, je to jen odsouvání problémů někam jinam. Se střílením i kdyby se nakonec chtělo, myslivci byli celí žhaví a sehnaly se třeba i prachy na munici, to taky tak jednoduchý není. Nesmíš nikoho ohrozit, takže střílet by se muselo nějak organizovaně aby nemohlo dojít k úrazům a taky by to všude nešlo. Já vím, vypadám, jako hledač problémů proč ne, ale já to fakt beru jen a pouze z holých faktů. Bydlím na jihu Brna, na Mušov je to vzdušnou čarou 25–30 km, v zimě lítají podobný hejna jako na tom filmu z Plzně, takže v tomto směru vím o čem mluvím.
Mimochodem, nedávno jsem v TV zahlídl dokument z Lofot, místní rybář tam povídal, že dřív lovili tresky ve fjordu kde se nějakou delší dobu zdržovali, ale v posledních letech je musí jezdit lovit na širé moře. Tak mne napadlo, jestli čistě náhodou není jednou z příčin, že se kormorán vydává do vnitrození nedostatek ryb v příbřežních partiích moře.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 23:48 ® osprey reakce na …
-
jeewee> Neboj kolego. Chápu o co ti jde a přeju si to samé. A naštvat bys mě mohl něčím, čím se tak obyčejně lidi dají naštvat. Ne tím, že jsi sem k nám přišel diskutovat. To mě spíš těší.
Bohužel jsme v zemi, kde trvá pět let než osoudí vraha, takže než opravdu bude možné postřílet polovinu zimující populace kormoránů (méně nemá cenu), tak to bude ještě hodně dlouho trvat.
Přeju hodně zdaru a mizím.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 23:19 ® jeewee reakce na …
-
to je mi jasné. Ani vzdáleně jsem nemyslel, že např. to je tak snadné. Psát jsem začal na tohle fórum právě proto, abych se dozvěděl zda se něco už něco neděje, zda je to situace jen u v mém okolí, nebo i jinde a nebo zda bych nemohl sám nějak pomoct. Kdybys věděl jak nerad píšu
reagovat. Těmito výlevy tady nechci nikoho nikoho štvát. Ale teprve v poslední příspěvcích se tu dozvídám, že se na něčem pracuje. Chraň mě rybí pánbůh, aby to moje cintání bylo psáno s úmyslem naštvat třeba Ospreye, nebo kohokoliv z vás. Já mám jen děsnej strach z toho, co bude napřesrok a dál.
- Úterý 19. dubna 2011 ve 23:10 ® osprey reakce na …
-
jeewee> Myslivci by rádi viděli několik set Kč za kus…
Jinak samozřejmě mě je tvoje snaha sympatická. A u mě je problém, že nejsem zas tak všehoznalá osoba.
Vem si jenom, že se podaří shromáždit 1000 lidí. Jakým stylem je řídit, oslovovat, komunikovat s nimi? Jak jim dát prostor, aby se vyjádřili, co vlastně chtějí?
Přeju hodně zdaru, teď tuhle otázku na čas opustím a pokusím se ještě letos udělat něco, co by mohlo lidi oslovit. Jak to dopadne, to nevím.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:53 ® Libor reakce na …
-
jeewee> chápu tvou snahu a rozumím Ti.
Jen ti vytknu jednu věc, pokud chceš problém řešit, nejdřív si prostuduj proč vyřešit nejde, prostuduj si jestli se náhodou už něco neděje atd.
Zástřelné za kormorána už se dělalo před několika lety, a za jeho znak se dávalo tuším mnohem víc. Ty ale vůbec nevíš, jak to funguje. Myslivec se nemůže jen tak sebrat a jet si zastřílet na kormorány.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:45 ® jeewee reakce na …
-
Jenže to je právě důvod, proč taky tak mlátím do klávesnice. Nejsem odborník, nemám žádné rybářské ani odborné renomé – proto nedokážu sám něco zorganizovat. A proto tu pořvávám a doufám, že si mě někdo všimne a bude mít chuť do toho jít taky a bude mít větší renomé mezi rybáři, nebo mi řekne „už na tom děláme – jestli chceš pomoct dělej tohle..“. Nejhorší je jen tak sedět u počítače. Nevím co s postřílenými ptáky, nevím jak je evidovat, jak organizovat plašení… jen chci vyvolat mnohem větší zájem o řešení tohoto problému – protože mám prostě pocit, že se toho moc neděje.
Ostatně – co třeba dát myslivcům za každou hlavu kormorána 10 Kč + částku na úhradu střeliva.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:40 ® jersey
-
Tak jsem trošku koukal po netu. Zjistil jsem, že se o problému nejen dobře ví, ale je i snaha s tím něco dělat.Bohužel legislativně je to takovej problém, že prakticky neexistuje řešení.Krom odstřelu, nebo nasazení orla mořského, jediného tvora, kterej ty černý mrchy likviduje…Jinak všechno je myslím naprosto přesně popsáno zde: http://ekolist.cz/…m-kormoranem
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:38 ® Libor reakce na …
-
regulus> přesně, je to opravdu komplikovaný. Česká legislativa na to není stavěná, ani zákon o myslivosti. A samotní myslivci na věci moc zájem nemají, respektive je jim nějaký kormorán šumák. A oraganizovaný lov (hon) na kormorány, to je opravdu jen pro chlapy nadšence, nebo myslivco-rybáře, kteří si chtějí bouchnout. A úspěšnost takového lovu? Velmi nízká.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:19 ® osprey reakce na …
-
jeewee> Představ si, že se i něco děje. Ale vyžaduje to změny zákonů a vedou se kolem toho těžké spory. Největší brzda je Ministerstvo životního prostředí.
A podívej se na to takhle – dejme tomu, že se povolí odstřel kormoránů. Kdo a za jakých podmínek to bude dělat? Co se s těmi postřílenými ptáky udělá? Bude to někdo evidovat apod?
Dnes už je určitá vůle něco dělat, ale v téhle zemi nic nefunguje rychle.
Klidně udělej to, o co se časem pokusím já – definuj si cíle, získej podporu a pokus se něco prosadit. Už v této diskuzi vidíš, že i když kormorány nemá rád skoro nikdo, žádné jádro protikormorání buňky se tu zatím vytvářet nezačalo.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:09 ® jeewee reakce na …
-
ach jo – bohužel jsi to popsal přesně. Já nejsem na ty ptačí upíry odborník – nevím co s nima. Ale myslím, že problém, proč se nic neděje je ten, že to doposud odpovědní lidé nepovažovali za dostatečně vážný problém. Ano – každý rok se na tohle téma brečí v diskuzích, ale zdá se mi, že poslední 2 roky je toho x-násobně víc. Jenže ojedinělá vlákna v diskuzích nejsou dost slyšet. Dokud to nebudeme brečet a křičet organizovaně, tak to pořád bude seshora vypadat, jako marginální problém. Nechci vymýšlet, jak na kormorány-nevím to. Ale máme tady odborníky na tuto problematiku a odpovědné lidi, kterým je potřeba dát najevo, nakolik vážný je to problém a že je nutné ho řešit hned. Třeba provizorně plašením a odstřelem. Podívejte – zdá se , že není možné čekat na radu z EU. Pochopili to Poláci i další. Plaší, střílí…prostě alespoň se o něco snaží. Tady i v Bruselu se jen všechno se dává do tabulek a grafů. Já chápu, že je potřeba vědecký přístup, ale na ten není čas.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 22:07 ® osprey reakce na …
-
jeewee> Ano, rozpracovávám. A snažím se, aby to k něčemu bylo. Problém je jeden – nechci kráčet v čele mas. Snažím se odpovědět si na všechny ty otázky, co jsem níže psal – na jakém základě se spaktovat, co chtít, po kom to chtít, s kým spolupracovat. Mě nejde jen o kormorány. Je to jeden z problémů.
Pokud chceš s čímkoli začít, tak začni a na mě se neohlížej.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 21:44 ® regulus
-
jeewee> fakt mě připadáš jako malej Jarda. Pochop, že kormorán je problém kterej ani nevyřeší ani výrazně neovlivní parta nadšenců (ani několik takových skupinek), nepostřílíš to, když to vyplašíš, tak sedne o kilometr dál, tolik lidí nemáš, i ti lidi co seženeš nemají tolik času aby to bylo efektivní. Navíc v některých oblastech jsou už tak otrslí, že na lidi prostě kašlou a vyplašit se nenechají, v klidu si nalítnou doprostřed města. I kdybys je nakrásně „vyhnal“ se svojí oblíbené řeky, tak sice vyřešíš „svůj“ problém, ale tak, že ho jen přesuneš někam jinam. Asi nejefektivnější by byla likvidace hnízd a vajec, ale tady je zase problém, zlikviduješ vejce, snesou nový, zlikviduješ hnízdo, postaví nový jinde. Někde jsem četl, že se to dělá tak, že se vejce jen nějakým způsobem „upraví“ aby se z nich nic nevylíhlo, to je prý jediný řešení, protože oni pak jen sedí jak trubky na mrtvých vejcích. Ale zase je tu problém najdi ty kvanta hnízd a udělat tohle „umrtvení“ vajec, asi bude chtít vědět jak.
Jinak tvůj příměr s ovcama je trefnej, můžeme akorát bečet a nejsme schopni (nikoliv proto, že bychom nechtěli, ale protože vlastně nemáme jak) s tím něco udělat. Víš kolik vášnivých debat na tohle téma tu už bylo, každej rok na jaře, když někdo kdo to před tím nevnímal nebo podceňoval zjistí, že se ho to taky týká, protože v řece kam chodí je najednou howno.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 20:48 ® jeewee reakce na …
-
Tak dobře. Kdo se chcete aktivně podílet na tomto projektu : pojďme se sejít. Já také nevím kde přesně začít, ale jsem rozhodnutý pro to něco dělat. Osprey naznačoval, že má něco rozpracované. Takže Ospreyi – neměl bys na nás chvilku? Nerad bych ti nevědomky zničil tvůj plán mojí hurá akcí. Na tomto poli jsi mnohem kovanější. Ale už nedokážu sedět na zadku a skuhrat.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 20:23 ® MP-E65mm
-
jeewee> ta výjímka na Liberecku resp. podmínky odstřelu to je akorát výsměch lidem kteří se o to snažili.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 20:22 ® stump
-
Asi nikoho nepřekvapí má informace, že Cidlina na dolním toku je totálně odrybněna. Pokud se podaří vymyslet, nebo lépe zorganizovat nějakou akci, činnost atp. vedoucí k řešení problému s kormorány, jdu do toho. Přiznávám, že mne nic smysluplného nenapadá, leda snad využití brigádnickýh hodin k masivnímu zimnímu plašení ptáků.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 20:05 ® jeewee reakce na …
-
jo, jo – ten odkaz opravdu zajímavej. Ale po přečtení stati o usnesení Evropského parlamentu jsem se musel hurónsky rozchcechtat (zní to tam jako zakládající definice RVHP) a po přečtení části o žádosti Liberce o výjimku povolující odstřel jsem zase upadl do deprese. Posuďte všichni sami : Napjatá situace vedla v evropském měřítku k přijetí Usnesení Evropského parlamentu ze dne 4. prosince 2008 o vypracování evropského plánu na regulaci populace kormoránů s cílem snížit rostoucí škody, které kormoráni způsobují rybím populacím, rybolovu a akvakultuře (2008/2177(INI)). Toto usnesení mimo jiné vyzývá Evropskou komisi a členské státy ke sledování populace kormorána velkého (které bude podkladem pro každoroční zachycení stavu a vývoje této populace), vypracování vědeckého projektu hodnotícího velikost a strukturu populace, vytvoření příznivých podmínek pro spolupráci na základě spolehlivých údajů, ustavení pracovní skupiny k utřídění postojů a argumentace jednotlivých stran sporu, k vypracování plánu regulace populace, který umožní dlouhodobě kormorány integrovat do kulturní krajiny, ke stanovení definice „závažné škody“, k vypracování pokynů týkajících se výjimek ze směrnice o ochraně ptactva, k podpoře udržitelné regulace populace kormorána velkého a hledání řešení těchto problémů.
A zde jsou chudáci liberečáci : Rybářská organizace v Liberci kvůli likvidaci ryb hejny kormoránů na rybnících a v řekách požádala na Ministerstvu životního prostředí a u Krajského úřadu v Liberci na jaře 2010 možnost časově i místě omezeného odstřelu a plašení velkých kormoránů. Odstřely se týkají revíru Lužická Nisa, řeky Jizery (na 4 roky), Holanských a Mimoňských rybníků (do roku 2011), kde podle tvrzení rybářů kormoráni způsobili škodu přes 100 tisíc korun. S jejich požadavkem nesouhlasí ochránci přírody z Jizersko-ještědského spolku a spor není uzavřen.[
Takže shrnuto : od roku 2008 se pracuje na strategii, resp. monitoruje se výskyt kormorána a hledají se cesty, jak regulovat populaci. Za poslední 3 roky se toho opravdu moc nestalo. A když je někde situace opravdu kritická, tak se nesmí plašit a střílet, protože se vždycky najda parta ekologů, kteří mají na věc jiný názor než nětšina odborníků a tak to musí rozseknout soud. Při rychlosti našich soudů a možnostech odvolávání, je to běh na mnoho let, takže už vlastně není, o co se soudit. Připadám si jako ovce na jatkách. Zabečet si můžu, ale stejně konec neovlivním. Copak to neštve nikoho tak, že by neřekl OK – je potřeba to řešit – pojďme se sejít, začít opravdu pracovat na tom, aby se to změnilo?
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 v 19:33 ® regulus reakce na …
-
jeewee> Žádný lejstro, prohlášení, povolení, návod moc nepomůže, je to problém, který se tu (myšleno v Evropě) dlouhodobě vyvíjel až se vyvinul v katastrofu. Stačí si jen přečíst tohle http://cs.wikipedia.org/…rmorán_velký , respektive se podívat na tu tabulku a je to jasný. Ptáček se začal chránit před vyhynutím a von se sviňa jedna kapinku přemnožil. Největší průšvih je ten, že se v souvislosti s kormoránem mluví o škodách nikoliv o neblahém vlivu na ekosystém. Pokud někomu vyberou sádkovej rybník s kaprama, tak je to škoda, ale pokud vyžere řeku od původních druhů ryb, tak je to často penězi nenahraditelný. Všimni si, že se stále pouze mluví o způsobení škody rybářům a nikoliv o likvidaci původních druhů v části ekosystému. Neumíme věci nazývat správným jménem, ale ono to tak trochu souvisí se současnou společností, vše se vyjadřuje v penězích.
reagovat
Tak jak tak, nemyslím si, že rybářské svazy, stát nebo kdokoliv jinej by mohly „mávnutím kouzelného proutku“ tento problém zprovodit ze světa, pokud je to nějak řešitelný, tak je to zatraceně dlouhodobá záležitost. Plašení je ptákovina, uděláte domobranu a budete se střídat na stráži? Odstřel je nereálnej. Zabránit jim v hnízdění, dobře ale jak? Jistě, efektivní by nejspíš bylo na zimu zasíťovat řeky nebo alespoň zimoviště ryb, jenže to je z oblasti sci-fi a naprosto nereálný. Dělat nějaký petice, medializovat, podle mýho ztráta času, jsem přesvědčen, že lidé kteří o kormoránovi ví daleko víc než my všichni dohromady asi taky nemají řešení a nejspíš ani nevědí jak to, že se počty kormoránů za posledních 50 let zdevadesátinásobily. Každej pár má 3–4 mladý, dejme tomu 30 mladejch za život, pokud se bude touto geometrickou řadou rozmnožovat dál (viz ona tabulka o které jsem psal na začátku), tak ryby potěš pánbůh. Ta mrcha nejspíš ani nemá žádného přirozeného nepřítele. - Úterý 19. dubna 2011 v 18:45 ® jeewee reakce na …
-
Souhlasím. Jsem přesvědčený, že se o tom opravdu jednalo a nespí to. Ale o kormoránech se tu již několik let píše, ale zatím jsem nikdy nečetl o tom, že by se někde aktivně plašili, nebo byl odstřel apod. Četl jsem o sčítání vyder, norků a ondater. Mluví se o tom, píše se o tom, ale z mého pohledu je situace fakt kritická. Ještě tak dva roky a povolenky budou za 50,– Kč, a celoročně hájená bude vedle parmy a kormorána i podoustev a ouklej. Je spoustu zápisů, že je potřeba konat, ale neexistuje jediný papír, na kterém by bylo napsáno „konejte tak a tak“… to je problém který je bohužel všude – výborně je to vidět např. na vládních a celorepublikových orgánech. Jen doufám, že se nedočkám okamžiku, kdy hlavní událostí TV zpráv bude řešení problému kormorán. Velmi, velmi podobná situace právě teď probíhá v souvislosti s kůrovcovou kalamitou a stále se nic neděje. O kůrovci v NP Šumava se jedná již více než 5 let a NIC se neděje. Neexistuje žádný dlouhodobý plán boje s kůrovcem. Takže pokud by to mělo trvat podobně dlouho i s kormoránem, tak se raději přeregistruju k „MO Varšava“. V Polsku snad ještě nějaký šupinky a nevydlážděné řeky jsou.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 v 16:41 ® hraji
-
ušetřím vám kus práce, sledování rybožravých predátorů a hlášení způsobených škod se v MRS koná pravidelně již několik let. Na starosti to mají především hospodáři. Také proběhlo jednání na Krajském úřadě a přijala se rozhodnutí, která maximálně usnadní vyřízení odstřelu a plašení kormorána. Ono se krásně napíše, že svaz nic nedělá, ale je potřeba o tom nejprve něco vědět a pak teprve psát. To že průměrný přispěvatel na rybářský server neví, co projednává výbor jeho MO, natož územní svaz ještě neznamená, že se nic neděje. Takže bych předpokládal, že je nejprve potřeba zjistit na odpovídajících místech a orgánech, co se již projednalo a jaká opatření se schválila a pak plánovat kroky a další opatření. Takto se budete vloupávat do dveří, která jsou dokořán.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 14:57 ® breca
-
tomashr> chodím také hodně na Sázavu, konkrétně v okolí Čerčan a s bílou rybou tam zatím problém nemám. I letos už jsem vytáhl snad všechny druhy, které se tam vyskytují. Ale k tématu – cosi shnilého je ve státě dánském.. a to není jen u rybářů. Myslím, že diskuzí na toto či obdébné téma tu proběhne každoročně spousta. Pánové a dámy, hlavně vy, co jste v pracovním procesu, kdo z vás vymění posezení na rybách za administrativu a běhání kolem čehokoliv smysluplného. Podívejte se mnohde na vedení MO, důchodci… Mají na to čas a mladým se do toho nechce, protože mají svých starostí dost. Podle mého názoru by idelní bylo, kdybychom tu založili skupinu, která by problém zarybnění a kormorána zdokumentovala na jednotlivých revírech. Což musí mít svoji hlavu a patu a ne takové výkřiky do tmy, které tu občas vídáme. Z toho by se zpracovala zpráva a ji předat na ČRS či MRS s tím, ať se aparát snaží. Je jen otázkou, zda je tu někdo takový odborník, který by tomu dal nějakou metodiku, která by obstála. Uvědomte si, že proti nám budou takové kapacity a hlavy otevřené, jaké jsou vidět viz níže:
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 v 9:23 ® jersey reakce na …
-
regulus: ano, možná máš pravdu, že to jsou ze strany Evropy jen kecy a cáry papírů, ALE: je to alespoň nějaký základ a je se o co opřít! Máš NĚCO v ruce a není to jen tlachání a mlácení prázdné slámy.Možná, že toto usnesení nemá patřičný právní podklad, ale úspěchem je, že vůbec něco takového existuje a jak říkám, je se o co opřít.
Co se týká likvidace, cesta je opravdu asi jedině přes jejich hnízdiště.Je to jako s jakoukoli jinou verbeží.Nemá smysl je pobíjet po kusech, ale regulovat,(nebo bránit) jejich rozmnožování.
reagovat - Úterý 19. dubna 2011 ve 3:03 ® regulus
-
MP-E65mm> jersey> v prvé řadě, moci ocenit či neocenit snahu svazu je úplně nepodstatný, podstatnej je problém a ten je rok od roku větší, ba troufám si říct, že už to v některých lokalitách zavání katastrofou. To, že se slavná evropská komise na něčem usnesla a vydala prohlášení na této věci nic nemění. Všechno jen kecy, cáry papírů. Co hodlají sledovat, tady už se mělo začít jednat před 5-ti rokama, kdy to začal nebo už byl průser a možná ještě dřív. To, že za tím je vliv člověka (ať už jakejkoliv) je víc než pravděpodobný. Možná jsme jim jen vytvořili nová vhodná hnízdiště (viz ta obludnost pod Pálavou), třeba na severu už nemají co žrát, protože jim lidé konkurují v potravním řetězci, ale tak jako tak devastují naše toky, ve své podstatě jsou schopni řeku totálně odrybnit, je jich tu čím dál tím víc a co je nejhorší, asi nikdo neví jak ten černej mor efektivně likvidovat. To není žádný moje zbožný přání, to je jen a pouze holý konstatování faktů. Pokud někdo víte o něčem, co je schopný na jednu ránu sejmout celý hejno, tak to by snad mohlo být řešení, ale sestřelit jednoho, dva nebo i pět jedinců ze 100 hlavýho hejna je fakt vo ničem. Možná efektivnější je vybírání hnízd a likvidace vajec, ale kde na to vzít lidi. Použít nějakou chemii ať už ve formě jedu nebo hormonálního sajrajtu se zase zcela zákonitě obrátí proti samotnému původci, člověku.
reagovat
Přiznejme to, je to průser a nevíme co s tím dělat. - Úterý 19. dubna 2011 v 1:18 ® MP-E65mm
-
regulus> kdyby aspoň mohl člověk ocenit snahu (at to dopadne jakkoliv) ze strany svazu cokoliv udělat , ale ani to nejde.
reagovat