Chytej.cz

Berounka 2 - pod Karlštějnem- je bez ryb necteno

18.4.2011 | jeewee | 19.835 zobrazení | 128 odpovědí

Vážení kolegové rybáři, celý svůj dospělý rybářský život chodím v zimě i v létě na „svoje“ místo. Tím je revír Berounka 2 pod jezem v Karlštějně – Klučicích. Uvádím to proto, aby bylo jasné, že tuhle vodu znám opravdu důvěrně. Po celou tu dobu si chodím k řece především sednout – ani neumích chytat trofejní ryby – i když se sem tam nějaká spletla. Stejně tak i 99% procent úlovků hned vracím zpět. Vždy jsem se bavil chytáním tloušťů, podouství, cejnů, cejnků, línků – taková ta jarní droboť, která člověka baví, když neberou jiné ryby. Jenže letos je to úplně jinak – od počátku roku jsem ani já, ani ostatní rybáři, které každý víkend potkávám – nechytli nic jiného než kapra. Jiná ryba nebyla na revíru od počátku února ulovena (nepočítám 2 – slovy „dva“ tlouště). Není vidět ryby kroužkovat, sbírat z hladiny, nezaloví dravec…prostě mrtvá voda až na ty vysazené kapry. Mám lodičku, tak jsem si dal tu práci a každý víkend se vyptávám já a další tři kolegové, zda někdo chytil jinou rybu než kapra. Všichni mají jen šupináče – nic jiného. Nemáte někdo představu, co se mohlo stát? Tahle řeka byla vždy jako kotel plný ryb, rybiček, potěru … a teď člověk nechytne nic ani na červíky. Když dám housku, kolínko, nebo kukuřici, tak tam je do půl hodiny kapr. Poraďte, prosím…

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1   
Pondělí 18. dubna 2011 ve 14:06 ® osprey reakce na …
osprey

rvanous> HaD s Ospreyem udělali, co můžou (oni moc nemůžou) a snaží se i dál. Teď je navíc problém s natáčením pro TV. Spotřebovává veškerý čas.

Jinak ta Berounka je opravdu zdevastovaná kormoránem a je to typický obraz svazové vody moderního typu – přírodní druhy v jeteli, ale nasype se kapr. Možná dostane i horní míru.

Můj oblíbený úsek Otavy je takový od roku 2002. Pokud tam něco doroste, ty kurvy to prostě sežerou. Je tam pár kaprů a asi 10 velkých tloušťů. Chytit plotici a kapra tam bylo před dvěma lety asi tak stejně těžké (kus za vycházku). Od té doby tam chodím už jen na ty tlouště.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 13:50 ® Bigpista
Bigpista

Včera jsem se byl s rodinou podívat na Berounku2 u Dobřichovic a zarazilo mě, že jsem za hodinu procházení kolem řeky neviděl žádnou rybí aktivitu. Tak teď už aspoň vím, odkud vítr fouká :-((

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 13:48 ® kerob reakce na …
kerob

hraji> jo, to zni logicky.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 13:45 ® rvanous
rvanous

chlapi furt tady brečíme nad kormoránem, ale tady ty naše stesky asi nikdo nečte,nebo spíš někdo kompetentnější, co zkusit zalarmovat HaDa, Ospreye, máme nového předsedu svazu, a další rybářské veličiny, sestavit něco jako nějakou petici a rozeslat ji na všechna možná místa, ať se konečně něco děje, nevím sestavit nějakou fotogalerii ať páni ochranáři vidí co jejich černý kámoš dokáže, já vím že to není asi tak jednoduchý, ale podle toho co tady čtu je někde ta situace zoufalá, aby se začalo zarybňovat cejnem apod to už je napováženou.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 13:34 ® hraji
hraji

bílou rybu by bylo potřeba vysadit nyní, před třením, aby se vytvořil základ nové obsádky, navíc ty malinké rybky ani kormorán nahánět nebude. Když se vysadí bílá ryba na podzim, vysadí se pouze jako jeden z chodů na kormoráním jídelním lístku a na jaře zase zbude prázná voda

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 13:21 ® kerob reakce na …
kerob

jeewee> bila ryba se dava do reviru z podzimnich vylovu. Ale je to reseni dusledku a nikoliv pricin, coz je logicky spatne. Tech kormoranu bude v zime od soutoku po Beroun mozna i par tisic a to ta reka, pres leto a podzim plundrovana lidma, nema sanci nakrmit. Chtelo by to hodne moc nasranejch lidi, kteri budou rvat na svaz, ochranare…, ale problem je i ten, ze hodne lidem ten vysazenej kapr zavre hubu a zadnej problem nevidej…

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 13:11 ® jeewee reakce na …
jeewee

No jo – ale je možné tohle nějak napravit?? Mám na mysli nějaké umělé doplnění těchto druhů?? S chovnými rybami problém nikdy nebyl – vč. sumců, candátů a štik. Průšvih je naprostá neexistence bílých ryb – potravy dravců – a rovnováhy ve vodě. Taky jsem slyšel, že v Karlštejně hnízdilo cca 130 kormoránů­.Jestli každej denně sežere 0,5kg ryb a hnízdí tam 3 měsíce, tak to znamená, že sežrali skoro 6 tun!!! To v tý řece nebudou už ani škeble. Zajímá mě, zda je nějaká zkušenost umělým vysazením cejnů atd. Asi je to ulítlej nápad, ale radši tý řece pomůžu, než abych se stěhoval jinam kvůli tomu, že jinde je víc ryb. Rybář snad znamená, že ryby nejen lovím, ale taky se starám. A je jedno, jestli jsem sportovní, nebo „vodňanskej“ profesionál.

reagovat
Pondělí 18. dubna 2011 ve 12:19 ® kerob
kerob

Berounka je v prdeli – kormorani, masarky, rusky masarky… uz vloni to stalo za hovno, letos jsem jeste na berounce nebyl, drive jsem jezdil v hodnen na Berounku, ale poslednich tak 5 let tam jezdim min a min…loni cca 5× s tristnim vysledkem. Zavody ve Vsenorech muze rozhodnout i jedna jedina ryba, bez ryby skonci kolikrat i tretina zucastnenych. Domorodci tvrdej, ze to vyzrali sumci, coz mi prijde jako velka kosoctvercovina… a navic od soutoku s Vltavou az po Karlstejn je obrovskej rybarskej tlak. Jinak kamarad co ma v karstejne chatu taky rikal, ze letos je na useku Srbsko – Karlstejn problem zahlidnout rybu, natoz chytit. Popravde ja Berounku uz odepsal, letos nemam vubec v planu se ji jakkoliv venovat az na jeden flek, kde vim, ze bydlej fousaty…

reagovat
novější starší
Stránky: nejnovější ... 3 2 1