Chytej.cz

Obsah cievky navijáku necteno

6.4.2011 | Jadeila | 5.372 zobrazení | 23 odpovědí

Dúfam, že nezakladám duplicitné vlákno, ale mám na Vás všetkých prosbu.....kedysi dávno som mal k dispozícii matematický vzorec na výpočet obsahu cievky navijáku. Aby som objasnil o čo presne išlo dám príklad:

Máme napr. naviják velkosti kde podla výrobcu vojde 100 m vlasca priemeru 0,30 mm. Vzorec Vám vyrátal kolko Vám presne vojde na takú cievku vlasec priemeru napr. 0,14 mm. Nemá niekdo z Vás zmienený vzorec ???

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 5. září 2011 v 18:10 ® osprey reakce na …
osprey

All Armor> Máš pravdu, moc rychle čtu a píšu. Ona ta dvojka je tam taková pěkně univerzální – ani ve jmenovatel, ani v exponentu.:-D

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 18:09 @ All Armor reakce na …

zalesak05> :-D Hlavně, že jsi podle toho cosi počítal. Cosi mi to připomnělo: Po válce dávali rudoarmějcům maturitu na základě pár odpovědí před komisí. Jednoho se zeptali, kolik stupňů má pravý úhel. On že 100. Předseda komise mu říká, „to si si soudruhu spletl asi s teplotou varu vody“. A vysloužilý bojovník říká „howno sem si spletl, já jsem byl ve válce u dělostřelců a s tím, že pravý úhel má 100 stupňů jsme se dostali až do Berlína“.

Pro vrtáky: vím, že altilérie se drží dílců a ne stupňů.

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 11:29 ® zalesak05
zalesak05

jj zapomněl jsem. Teď to píšu z knihy: E = 1/2 . m . v2 Je to kniha Encyklopedie Myslivosti na straně 564 kapitoly Výkon zbraně (to pokud tu knihu máte náhodou doma).

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 9:20 @ All Armor reakce na …

zalesak05> To máš hodně blbé knihy. Nebo si houno pamatuješ. Tento vzoreček z newtonovské mechaniky by jsi měl znát snad i ze základní školy. Chybí tam 1/2. I Ospreyovi. jen pro rychlosti blízké rychlosti světla, se na takové detaily kašle. Tam je to slavné E=Mxc2. Doštudujte si to, za co vám už stát jednou zaplatil školné:http://sk.wikipedia.org/…3%A1_energia. Taky zapomínám. A hodně. Elementární věci ještě ne.

reagovat
Neděle 4. září 2011 v 0:14 ® zalesak05
zalesak05

JJ mam to z mysliveckych knih a pouzil jsem to u vzduchovky.:-)

reagovat
Sobota 3. září 2011 v 19:01 ® osprey reakce na …
osprey

zalesak05> To je vzorec pro výpočet kinetické energie jakéhokoli pohybujícího se objektu. Samozřejmě, v případě střely se tato energie realizuje v cíli.

reagovat
Sobota 3. září 2011 v 11:45 ® zalesak05
zalesak05

Já mám akorát vzorec na výpočet dopadové energie střely: E= m x v2 E je energie m je hmotnost střely v kg a v je rychlost střely v m/s

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 ve 21:23 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> Tyhle výpočty padnou na tom, že dnes si koupíš vlasec, na cívce je napsáno 0.20 mm a reálně je to 0.22 mm. Pak je ti celá matematika k prdu.

Loni jsem plnil multík pletenkou na sumce. Bylo tam 140 m vlasce 0.40 mm. Pletenka měla mít 0.25 mm. Tak jsem vlasec vymotal a protože údajům o síle a nosnosti pletených šňůr moc nevěřím, nic jsem nepočítal a prostě navíjel pletenku s tím, že pak to doplním vlascem, oboje sundám a navinu ve správném pořadí (vlasec napřed).

Bohužel, ze 150 m pletenky mi ještě 10 m zbylo. Takže vlasec 0.40 mm a pletenka 0.25 mm vycházejí úplně stejně. Ještě že jsem se s tím nepočítal…

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 ve 21:12 ® sus1 reakce na …

Sander> Já jsem pro Enka.:-)

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 ve 20:18 ® Sander
Sander

Ty bláho, a teď si představte, že máte na cívce podkladových 150m dvacítky a chcete znát, kolik se do zbytku vejde osmnáctky!
:-D

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 v 19:13 ® stump
stump

Hoši, já jsem to v matematice nikdy nedotáhl o moc dál než k výpočtům pomocí úměry a dnes jste mi to nandali. Přesto myslím, že pro běžný život už s tím vystačím. Zrovna dnes jsem na cívku navijáku s označenou kapacitou 220m / 0,25 mm navíjel 0,20-tku. Propočetl jsem to mou oblíbenou trojčlenkou a ono to vyšlo ( možná díky tomu, že jsem měl té 0,20-tky 500m ).

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 v 11:41 ® kerob reakce na …
kerob

stump> trojclenka je skutecne mocny nastroj, pouzitelny i v beznym zivote, ovsem za predpokladu, ze jsi schopen urcit, kdy skutecne pouzit lze :-D

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 23:43 ® džigit reakce na …

Fischer> nepochopil.Já předtím psal,že to mám v oblíbených a musím na tu stránku až po připojení na web a teď jsem si všimnul,že se to dá stáhnout!

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 23:39 ® osprey reakce na …
osprey

stump> Trojčlenka ve výpočtu, kde se pracuje se druhou mocninou?

Pokud se bude zadávat plocha řezu vlascem jako je to u elektroinsta­lačního materiálu, pak máš pravdu. Pokud průměr, pak ne.

Vlasce s polovičním průměrem se na cívku vejde 4 x tolik, s třetinovým 9×.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 23:26 ®  reakce na …

stump> přesně :-) (my jsme se to dokonce učili už ve 4. třídě :-) Trojčlenka je velmi silný nástroj použitelný i v běžném životě. Dnes se už počítá, programuje, zjištuje…goooglem :-((

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 21:24 ® stump
stump

K výpočtu něčeho tak jednoduchého se používá tzv. trojčlenka. V 50-tých letech minulého století ( když jsem já chodil do školy ) se probírala v matematice na druhém stupni základní školy. Výsledný vzoreček přesně uvádí kolega cimro.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 18:43 ® cimro

Jednoduchý vzorec uváděná kapacita ciívky x síla vlasce / požadovaná síla vlasce. Výsledek jsou metry na nový vlasec jiné síly

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 17:32 ® Fischer reakce na …

džigit> Podívej se pořádně, na to co jsem ti poslal. To je také v excelu. Najdeš tam i jednoduché vzorce, podle kterých běží výpočet. Je to jednoduché.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 16:31 ® džigit reakce na …

rapadek> Tý woe,až fčil sem tam uviděl možnost to stáhnout pro excel…
Se nehodim ani do skaženeho vuřta :-((

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 12:45 ® Fischer reakce na …

rapadek> Já posílal kolegům toto: http://www.shop-rybky.sk/?…

Vzpomněl jsem si až později, kde jsem to stáhl. To, co jsi doporučil ty, je lepší (o ten podklad).

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 11:28 ® rapadek
rapadek

Já používám pro výpočet vlasce tady tento odkaz: http://www.fislari.cz/index.php?… Je to poměrně přesné a dá se snadno zjistit i průměr a délka podkládky.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 10:29 ® džigit reakce na …

Fischer> rybu eště zvladnu,ale ten PeCek už nevylepšim.Idu se psem pro futro a k vodě,zatim…

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 10:15 ® Fischer reakce na …

džigit>Potřebuješ ještě něco? Třeba rybu? Poslal bych mailem. Hmmm, rádo se stalo.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 10:01 ® džigit reakce na …

Fischer> ó děkuji.Já mám uložen odkaz na stránky,kde to je,ale nač hned provádět styk se světovou pavučinou :-))
Díky

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 9:55 ® Fischer reakce na …

džigit> Už ti to fičí jako v .........

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 9:54 ® Fischer reakce na …

Jadeila> Tak typickej slovenskej, Martine. Už som ti to poslal.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 9:48 ® Jadeila reakce na …

Zajimavé: „Kdyby jsi nebyl typickej českej levorukej lenoch“…no úprimne nie som „typickej českej levorukej lenoch“, ale Slovák, ale áno máš pravdu že som mal použiť vyhladávanie, než zakladať nové vlákno.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 9:31 ® džigit reakce na …

Fischer> dobré ráno,mně to klidně můžeš poslat :-)

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 9:19 ® Fischer

Kdyby jsi nebyl typickej českej levorukej lenoch, zeptal by ses google na „výpočet kapacity navijáku“. ono je to pohodlnější obtěžovat, že?

http://www.mrk.cz/minidiskuse.php?…

Jak jsem psal, mohu ti poslat „automat“ fungující v MS Excelu.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 9:15 ® Fischer

Pošli mi poštou „chytej“ tvoji e-mailovou adresu a já ti „to“ pošlu.

reagovat