Vyhledávání
HOME MADE aneb udělej si sám ...
4.4.2011 | regulus | 80.240 zobrazení | 122 odpovědí
Inspirace není nikdy dost a na tomto serveru je spousta šikovných lidí. Někteří si dělají jen triviální věci, jiní něco do čeho by se spousta lidí vůbec nepustilo. Proto asi není úplně od věci mít fórum, ve kterém by jste se mohli podělit o svoje zkušenosti, zeptat se na rady, načerpat inspiraci a pokecat o výrobních postupech čehokoliv co souvisí s rybařinou a nebo třeba tak úplně taky ne, dle vaší libosti.
Nějakou chvíli jsem přemýšlel, jestli tohle fórum nebude tak trochu dublovat encyklopedii Tipy&triky, ale tam nelze diskutovat, takže není nic jednoduššího než se o těchto vychytávkách pobavit tady.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 6. dubna 2011 ve 12:40 ® Fischer reakce na …
-
Robur> Hmmm, ty posuzuješ i hobby z pohledu rentability?
Kdybych se na to tak díval, tak bych se litoval…
Hmmm, a jak v tom výpočtu rentability figuruje pouhé čiré potěšení?
reagovat - Středa 6. dubna 2011 v 11:21 ® Robur reakce na …
-
Axamith> je otázka, jak se na to díváš. V případě nejmenovného kolegy, je to tak, že si koupí drahou udici, jde na ryby, chytí hovno a ještě zlomí prut o jitrocel. Kde je rantabilita?
reagovat - Středa 6. dubna 2011 v 10:53 ® Axamith
-
Moje myšlenka rentability nebyla v komerční výrobě, ale příliš si vážím svého volného času, abych jím plýtval na výrobu něčeho, co si mohu koupit a ušetřený čas využiji efektivněji. Např. ten košík. Když si ho budu dělat, tak se mi první kus nepovede natolik, abych byl spokojený, začnu plést další a další . . . než budu spokojen, takže týden volného času je fuč. Když si košík koupím, protože je pěkný a pro mě cenově dostupný, tak ušetřený čas mohu strávit na rybách, u včel, s rodinou . . . V tomhle vidím tu rentabilitu, musím zvážit, jestli se mi ta výroba vyplatí i z tohohle pohledu. Ale jsou různá udělátka, která neseženu nebo na ně nemám, tak si je v rámci možností vyrobím. Na druhou stranu z vlastnoručně vyrobeného „harampádí“ mám větší radost, než jít do krámu a položit patřičný obnos na pult. Případně jsou šikulové, kteří mají domácí výrobu jako neskutečný relax, to je zase jiné téma.
reagovat - Středa 6. dubna 2011 v 9:36 ® Fischer reakce na …
-
regulus>Sem mylel, že si bamboo-rod-builder. Ty 3000, co jsem psal, jsou samozřejmě v dolarech(pro mladé, aby nežili v omylech).
reagovat - Středa 6. dubna 2011 v 9:35 ® Fischer reakce na …
-
osprey>Četl jsem, co jste s kolegou rozebírali a zaujalo mne to o „kopytě“. První košík jsem koupil v obchodě, ale druhý mi pletl známý přede mnou a žádné kopyto nepoužíval. Neměl sice dokonalou ledvinu kopírující tělo rybáře, ale i tak byl košík perfektní. Místo kopyta měl asi zkušenost a grif.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 ve 21:00 ® regulus reakce na …
-
Fischer> jo přesně tyhle udělátka jsem myslel, moc praktický to nebylo, ale byla to pro mne svým způsobem po letech jakási inspirace. Začátkem 80 let nebo dřív jsi pean jen tak nesehnal nebo stál na tehdejší dobu majlant, případně sehnal pokud jsi měl známýho felčara. Vzhledem k tomu, že jsem sloužil na vojně ve špitále, jsem k němu jaksi přišel. No a protože jsem o muškařině asi 25 let jen kecal, tak jsem neměl potřebu něco jinýho řešit. Když jsem se k tomu konečně dokopal, začal jsem řešit jak eliminovat zbytečný ohmatávání ryb, jednoduchý odháčkování a nepoškození mušky jako se to často stane peanem. Výsledek je „TO“ který jsem tu dal k dispozici ve formě článku, doufám, že když už si to někdo nevyrobil, tak se aspoň zamyslel co jsem tím tak trochu chtěl říct.
Pokud se těch prutů týká, tak jsem si dělal klasický uhlíkový, nikoliv bambusový. Jak už jsem psal, považuju bambusáky tak trochu za retro a i když nejsu zrovna mladík, tak zase až tak mě to moc nebere, asi bych s tím už dnes nechytal a na to, abych si to pověsil na stěnu je to moc práce. Nicméně pokud to někoho baví, myslím dělat to nebo na to i chytat, tak proč ne a jak jsm už psal, před každým škulkou smekám.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 ve 20:11 ® osprey reakce na …
-
Kazan> Já vím, že nejde o to dělat to na kšeft. Jenže když si zapěstuješ vrby, uděláš udělátka, napopátý se ti to povede, tak co dál?
Já jsem třeba zjistil, že u toho pletení je důležitý cit pro materiál. A to zjistíš tak po dvacátém košíku. A co s nima?
Proto se taky neučím nic nového, jen se udržuju, abych to úplně nezapomněl.
Samozřejmě z takového toho lidského pohledu máš naprostou pravdu.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 19:45 ® Fischer
-
regulus>Dost jsem se zabýval výrobou bambusových lepených prutů. Ale spíš platonicky. Snad před 30 lety jsem rozebral polámaného „troníčka“ a zkoumal jsem,jak je to dělané. Neměl jsem tehdy informace o technologii, jaké jsou dnes k dispozici.Ale lákalo mne to hrozně. Spíš z hecu, že to musím dokázat. Bylo málo informací a ještě míň času a později jsem to už bral jako vzpomínku. Ale skláním se před tebou a ostatními, co se do toho skutečně pustili a dotáhli věc do konce. I když možná ne toho profi, protože to chce asi víc pokusů… Není to z mého pohledu o vyrobení prutu, ale o vyrobení „nástroje“. Houslař má krásné řemeslo. Chytal jsem párkrát i starými bambusáky. A před několika lety jsem ve Slovinsku držel chvíli v ruce bambusák Orvis. Měl 5, či 6 stop a když mi majitel řekl, že ho stál 3000, tak jsem přestal zkoušet. Už dávno mi k uspokojení tvůrčích chtíčů stačí malovat olejem na velké plátno a pokud se týká ryb, tak chytání na vlastní mušky.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 15:48 ® Fischer reakce na …
-
regulus> Hledal jsem – toto myslíš? Je to spíš na kapřák, ne na mušku…
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 15:34 ® kerob reakce na …
-
jepice> to plechovy je velkej uloznej prostor a pak tam jsou 2 patra (ale delaj se i vicepatrove) prihradek. Kdyz jdu na feedera nebo na plavacku, mam toto, klacky s podberakem v ruce a kybl na krmeni. Do ty bedny dam uplne vse.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 15:24 ® jepice-zruseno reakce na …
-
Dovnitř se dají dát věci, nebo je tem plech jenom zvenku? Já jsem si to původně představoval tak nějak z nějaké „nádoby“, ten hranatý primalexák je však podle mě nevhodný.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 15:21 ® Fischer reakce na …
-
regulus> Chytám na barblessy a menší ryba neškrábu ani podběrákem. Větší se snažím vyháčkovat bez vytažení z vody. Vždy to samozřejmně nejde a potom tento vercajk pomůže. Horší je to se štikou na mušku při hlubokém zabrodění a se strímrem v krku. Nějak se mi šrámy od štičích zubů špatně hojí… V případě hauserů asi přejdu na jednoháčky BL na 100%.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 15:13 ® kerob reakce na …
-
jepice> 30 liber…cca 900Kc …cena neni prizniva? Tezko to vyrobis o hodne levneji, kdyz si spocitas material a praci.
jinak ja uz cca 20 let pouzivam predchudce (ale vypada vicemene porad stejne) tohoto:
reagovat
http://sona.cz/shop.php?… - Úterý 5. dubna 2011 ve 14:57 ® jepice-zruseno
-
Líbila se mi na obrázcích takzvaná „šejkspír bedna“. Dají se k tomu dokoupit kšandy s takovým postrojem na záda a polštářek na sezení. Cílem je to přidělat na nosič kola vézt si na zádech jenom jeden nebo dva pruty, vidličky a podběrák. Nevíte, z čeho to snadno vyrobit? Cena není zrovna příznivá a ani nevím, kde by jí u nás třeba měli (alespoň k prohlídnutí). Líbí se mi, že z toho dole trčí nožičky, to třeba u hranatýho primalexáku není, ten je navíc takový moc fórový a nedokonalý. Děkuji za vaše nápady. odkaz: http://www.henrystackleshop.com/…uct_info.php?…
další odkaz: http://rollyourowncigs.co.uk/…p-69659.html?…
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 ve 14:36 ® regulus
-
Fischer> ve svý podstatě jo, asi si jako já pamatuješ, že se něco podobnýho prodávalo ještě za komárů, možná i dodnes, nepátral jsem po tom, jmenovalo se to tuším obústek, byla to tyčka nahoře s očkem, dole to bylo rozplesklý, byla v tom oválná dírka na jednom boku prořízlá.
Tak jak tak všechno to slouží k jednomu účelu, odháčkovat rybu pokud možno ve vodě a co nejmíň na ni šahat.Kazan> asi tak nějak …
reagovat
Vím, že si už asi nikdy nekoupím mušák, postavil jsem si zatím dva, není to sice bůh ví co, o ekonomické stránce nemůže být ani řeč, protože jsem si musel udělat všelijaký forrichtungy, chytrý knížky taky něco stály, čas hledání jak na to taky raděj nepočítám, ale mám z toho jakejsi vnitřně dobrej pocit chytit rybu na vlastnoručně udělanej prut a vlastnoručně umotanej chlupatej háček. - Úterý 5. dubna 2011 ve 12:59 ® Fischer
-
regulus>Já zase toto. Funkce je asi stejná. I základní matroš.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 ve 12:44 ® Kazan
-
oaprey, Axamith> myslím že když regulus zakládal toto téma, něměl na mysli dělaní věcí na kšeft, či aby se nutně finančně vyplatily. Spousta lidí se pustí třeba do toho muškařského košíku jen pro vlasní potěšení, a i když nebude jak od profesionála, budou z něj mít radost že to dokázali.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 11:05 ® osprey reakce na …
-
Axamith> Jo, rozkládací, to je zas o level výš. To by šlo. Ale fakt není nutné. Ty dráty si naohýbám doslova na koleně a stačí jeden svár a je to.
Problém je ekonomika celé té věci. Úplně největší průšvih je, když to člověk dělá v malém. Proto si hraju s úplně obyčejnými košíky na houby a na ovoce. A dělám jich fakt málo, hlavně abych to nezapomněl.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 10:59 ® Axamith reakce na …
-
Souhlasím, že aby byl košík prodejný, tak musí být upleten hodně daleko na východě. S tím kopytem ale nesouhlasím, není problém ho udělat z několika dílů, které se po upletení uvnitř košíku rozloží a vyndají po částech, něco jako skelet s vnitřní kostrou. Než jsem si pořídil originál košík, tak jsem koketoval s myšlenkou, že si takové rozkládací kopyto vyrobím a košík si nechám uplést, ale ježíšek byl rychlejší
reagovat.
- Úterý 5. dubna 2011 v 10:52 ® osprey reakce na …
-
Axamith> Tam ti kopyto nepomůže. Muškařský košík se rozšiřuje a zase zužuje. Už bys to asi nevyndal.
Ale stačí vytvarovaný kus drátu. Ani nemusí mít zuby jako ten na mé fotce. Pro sofistikovanější tvar bys musel možná postupně použít tak tři.
Myslím, že bych to dokázal, ale první dva muškařské košíky bych si za rámeček nedal a byly by neprodejné, další už asi ano, ale pod 10 hodin práce bych se nedostal ani omylem. Cenu si netroufám odhadnout, ale podle mě by byla pro naprostou většinu rybářů nepřijatelná. Dneska to musí uplést asijská holčička, která bere dva dolary na den, načež to s několikasetprocentní přirážkou doputuje do Evropy. Budiž čest výjimkám…
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 7:01 ® Axamith
-
Jejda, nějak se to pletení košíků rozjelo. Regulus : Tahat foťák za 20k k vodě, tak bych se k té řece ani nepřiblížil
reagovat. V somradle jsem většinou nosil právě tu sváču a pití, nechal jsem to ležet někde na břehu a pak se musel vracet, proto jsem přešel na košík, který si k rybě málokdy čuchne. Pokud se nepletu, tak muškařské košíky jsou pletené z pediku, kousek níže jsem omylem napsal ratan. http://www.rybarske-potreby-ika.cz/…k/--8035.jpg A na ten se používá ta forma, alespoň moje žena to tak pletla. Kdyby se tím někdo chtěl vážně zabývat, tak by se vyplatilo formu vyrobit, ale kvůli jednomu košíku bych se s tím asi nedělal. Princip pletení z pediku je ten, že se namočí na několik hodin do vody, aby změkl. A potom se oplétá dřevěné kopyto. Když je výrobek hotový, oplet se sundá z kopyta a nechá uschnout. Žena takto pletla ozdobné zvonky. Kopyto na košík by asi bylo trošku složitější vyrobit, ale zručný truhlář-řezbář by to zvládl za odpoledne.
- Úterý 5. dubna 2011 v 1:52 ® osprey
-
regulus> Omyl. Teď už je na řezání neloupaného proutí pozdě – leda tak na pomlázku. Až to bude na plné míze, dá se to snadno oloupat (jinak se to musí vařit). Pak je několik dní, kdy se snadno plete z loupaných prutů.
Taky pak půjde píšťalka
Pruty na pletení se řežou v zimě.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 1:39 ® regulus
-
Axamith> somradlo s foťákem za víc než 20 litrů jen tak hned někde nenecháš, to mi věř …
Uznávám, že su tak trochu exot, naprostá většina muškařů sebou tahá tak maximálně malej kompakt nebo mobil, možná sváču a něco na pití, já to ale beru z hlediska relaxu, kam patří i ty ryby a i to focení. Věřím, že chápeš jak to myslím.
Když už jsme u toho HandMade, tak používám tohle http://www.chytej.cz/…kodit-musku/ je to dobrý nejen pro mušky, ale i pro ryby, většinou na ně ani nešáhnu.
reagovat - Úterý 5. dubna 2011 v 0:49 ® regulus
-
Add: jakýkoliv košíky nebo cokoliv pletenýho z proutí. Máme tu jaro, a to je myslím ta nejsprávnější doba na tvorbu takovýchto předmětů, materiálu všude spousta, jen se nestyďte, šup sem s návody …
reagovat - Pondělí 4. dubna 2011 ve 21:40 ® Libor
-
Pro mě nejhorší na tom všem je, udělat si na to čas. Jinak souhlas že je to dobré odreagování.
reagovat - Pondělí 4. dubna 2011 ve 20:46 ® osprey reakce na …
-
Chorchus> Ne, je to jednoduché jako facka. Dokážu to i bez toho kruhu, stačí nůž a provázek. Celé to drží pohromadě samo, jen pár hřebíčků jistí ucho. První jsem upletl ještě na základce, jediné, co mi tenkrát chybělo, byla síla v prstech.
Dnes si nepěstuju vrby, nemám na to čas. Ale začátkem března jsem objevil vysemeněné vrby na poli, nařezal toho otýpku a po chvilkách pletu. Vždycky, když už nejsem schopný napsat rozumnou větu, tak dám kousek.
reagovat - Pondělí 4. dubna 2011 ve 20:29 ® Chorchus reakce na …
-
osprey> krásné, to chce trpělivost. Já bych to nedokázal.
reagovat - Pondělí 4. dubna 2011 ve 20:16 ® osprey
-
Axamith> Košík není zas takový problém. Tohle občas dělám v zimě, když už mi u klávesnice hrabe… Letos to na mě přišlo až v březnu.
Jenže na mouchu potřebuješ loupané proutky a speciální tvar. Já se tím uklidňuju a tímhle bych se naopak musel intenzivně zabývat. Takže to neber z mé strany jako nabídku, ale spíš výzvu. Není to těžké – lehčí než stavět bambusák.
reagovat - Pondělí 4. dubna 2011 v 18:43 ® Axamith reakce na …
-
Ten košík mám spíše jako doplněk, ve kterým nosím sváču a pití. Kdysi jsem nosil taky somradlo, ale často jsem ho někde nechal, tak jsem si pořídil košík. Navíc mám pocit, že to jaksi k mouše patří, i když málokdy v něm odnesu rybu. Výroba košíku asi bude docela náročná. Manželka čas od času plete z ratanu, tak jsem do ní hustil, jestli by mi ho neuplela. Technika, kterou používá vyžaduje formu, okolo které se plete. Tak jsem to vzdal, ale zkušení košíkáři by si s tím asi poradili i bez formy.
reagovat - Pondělí 4. dubna 2011 v 17:15 ® regulus
-
Axamith> (odpověď z fóra Výroba prutu) tak to by jsi mě asi zabil, košíček nee i když z jakýsiho dejme tomu etickýho hlediska máš asi pravdu. Na mušku tahám takový somradlo, důvod jednoduchej, jezdím na celej den, takže něco na zub, něco na pití a foťák. Zvlášť pro ten foťák by ten košík nebyl úplně ideální, no a ty 2–3 ryby za rok mi snad ty kopřivy a igeliťák prominou.
Mimochodem výroba takovýho ratanovýho košíku by bylo taky dobrý téma …
reagovat