Chytej.cz

Blýskající se navijáky necteno

3.4.2011 | jepice-zruseno | 4.721 zobrazení | 28 odpovědí

Nevadí vám, že se navijáky blýskají? Myslíte si, že to rybám vadí? Přemýšlím nad tím již delší dobu. Udivuje mě, že miniaturní daiwa na lehkou přívlač (např. tato http://www.chytej.cz/…luvias-1003/), která stojí 11 000 a je vybavená kdejakou serepetičkou naprd se blejská jak pouťová cetka.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 10. dubna 2011 v 10:18 ® jepice-zruseno

jersey> Děkuji za přání. Kdybych často chytal na přehradách nebo na velkých řekých typu Labe, tak bych jistě potřeboval slušnější naviják, na tahání velkých voblerů se to hodí. Ale nějaké velké ryby téměř nechytám, takže na ty čudly, teda na tahání malých woblerů, rotaček max. velikosti 3 a gumiček mi to stačí.

Ale i těm čudlám se to může blejskat, třeba i u nás na potoce, tak proto toto téma.

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 v 18:16 ® jersey reakce na …
jersey

jepice: OK, komu není rady…

Ale v poho, tvoje volba.Jen si tak říkám, že to u tebe s tou vláčkou nebude zas tak horký.I tak hodně úspěchů.

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 v 16:06 ® Salmo1 reakce na …

Jak.novi> Otázkou je, zda-li musí vidět barevně ve slova smyslu anebo stačí jim vnímat různorodost spektrální délky:-) http://svetmyslivosti.silvarium.cz/…iew/1047/65/

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 v 15:29 ® Jak.novi
Jak.novi

Salmo1> Ty oranžové vestičky jsou proto, aby se myslivci nepostříleli navzájem. A kopytníci barevně nevidí, tudíž je to neplaší. :-)

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 ve 14:55 ® Salmo1

Svatá prostato, pochopitelně že jsou blýskavé navijáky TOP.Stačí několik prasátek z roští a jsem upozorněn na lovce a nemusím už s sebou tahat dalekohled.Také pro ryby je to TOP, protože se mohou včas naštelovat ve vodě a očekávat něco k snědku.Je to něco jako u myslivců, kteří si nejraději berou žluté čapky a oranžové vestičky, ať každý hnedle je vidí že jdou na lov.:-)

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 ve 14:00 ® jepice-zruseno

jersey: Nevyhodím je. Jsem totiž děsně línej. Než abych chodil na brigádu a pak si kupoval nový navijáky, budu rači chodit častěji na ryby. Lepší jeden den na rybách strávenej se starým navijákem, kterej podotýkám funguje a drží, než se několik dní pachtit na novej.

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 ve 13:58 ® skwor reakce na …
skwor

Fugas> To je detail :-) Mě se tenhle desing líbí a i po technické stránce jsem zatím nenašel nic, co by mi vadilo.

jepice> Ve velikosti 1500 to na lehkou vláčku bude příjemný stroj.

reagovat
Sobota 9. dubna 2011 ve 13:45 ® jersey reakce na …
jersey

jepice: prosím jen nepiš nic o kvalitě v souvislosti s tvými navijáky… :-)) Nic ve zlým. Ale jen se zeptám na jedno:zkoušel si někdy zavláčet s opravdu kvalitním navijákem? Protože nevěřím tomu, cos napsal niže pro Vagusoida.(„Nevíš, co je dobrý.“).Páč ho znám a vím o něm, že má jeden z nejlepších navijáků na přívlač na našem trhu…A i rpto má pravdu v tom, co říká.Zahoď ty retra a investuj trochu,zvlášť pokud chceš tu přívlač dělat na té úrovni, jak píšeš. Jinak hodně štěstí při vláčce.

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 v 11:20 ® Fugas reakce na …

jepice> BT mám rád, sice to nemá spousty moderních fičur jako všelijaký vyvážení, okamžitej antireverz a pod. Ale na to jak je to stará konstrukce, tak chodí hladce, téměř bez vůlí a brzda super. A hlavně to šedý titangrafitový tělo je dokonalý:-)

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 v 11:16 ® Fugas reakce na …

skwor> vypadá slušně, ale ten lesklej zadek + zlatej proužek před brzdou nebudu komentovat:-) . Na funkci to ale jistě vliv nemá.

reagovat
Čtvrtek 7. dubna 2011 v 9:58 ® jepice-zruseno reakce na …

hraji> Přesně tak. To samé mužu říct osobě. Loni jsem prvně nastoupil do divize. Probojovali jsme se do druhé ligy. Myslím, že se mám hodně co učit. Sponzorovanej shimanem tedy zatím nejsem. Navijáky mám ale přiměřené kvalitní. :-D

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 23:16 ® hraji reakce na …
hraji

jepice> mám na závodech i deset prutů a na každém mám naviják, u závodníka se tak nějak předpokládá, že má víc prutů a na každém má kvalitní naviják. Mám celkem 15 navijáků Shimano.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 21:49 ® jepice-zruseno

skwor: Asi před týdnem jsem na to někde narazil na internetu. Taky mě to zaujalo.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 21:26 ® skwor reakce na …
skwor

Fugas> Souhlasím. Naštěstí se k tomu klasickému vzhledu (i když s moderními prvky) vrátili. Tak jsem toho v zimě využil a navíjí pěkně :-)

reagovat
foto/forum/2011/th-img17274.jpg
Středa 6. dubna 2011 ve 20:25 ® jepice-zruseno reakce na …

Fugas> Jo aero, to ještě namám :-D Docela legenda. BT sem viděl nedávno za 350, ale bylo nějaký vysypaný :-D No mě drží zatím krásně naštěstí.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 20:20 ® jepice-zruseno reakce na …

vagusoid> Nevíš, co je dobrý.

Já jen dokumentoval, že ač na to nedbám a myslím si, že to na počet ryb nemá vliv, tak si stejnak vybírám nějak podvědomě spíš černý navijáky. Nemám se za co stydět. Cenovka na navijáku ryby nechytá, navíc minimálně o té Sigmě si myslím jenom to nejlepší.

reagovat
Středa 6. dubna 2011 ve 20:04 ® jepice-zruseno

hraji> Na závodech mám dva až tři pruty, mám ten naviják měnit během závodu?

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 11:12 ® Fugas reakce na …

jepice> koupím to BTčko:-)) . Nové nablýskané, pozlacené a všude provrtané navijáky se mi prostě nelíbí. Pro mě je vrchol designu starý černý Aero z devadesátých let.. není mi pomoci, jsem hold divnej. Ale že by ty moderní pouťové cetky jak píšeš strašily ryby, to si nemyslím:-) .

reagovat
Středa 6. dubna 2011 v 10:10 ® hraji reakce na …
hraji

jepice> kdyby sis koupil pořádný naviják na přívlač, neměl bys problémy se čtyřmi navijáky. Tvůj případ přesně dokumentuje rčení – laciné, dvakrát (čtyřikrát) placené. Mám navijáky Shimano, které sice byly dražší, ale zato přežily několik návštěv Norska a minimálně patnáct sezón vláčení v ČR, bez jediné poruchy či opravy.

reagovat
Úterý 5. dubna 2011 ve 20:36 ® vagusoid reakce na …

Já ti do toho nechci kecat ,ale s těmahle čtyřma hrůzama se musíš hrozně při vláčce nadřít.Já bych je vyhodil a koupil nějakej slušnej naviják.

reagovat
Pondělí 4. dubna 2011 v 17:23 ® jepice-zruseno

Já se ptám jenom proto, že mě zajímají názory na toto. Já jsem nikdy tomuto problému nevěnoval pozornost při výběru navijáku, protože vybírám spíše podle toho, jak mi naviják vyhovuje. První naviják, se kterým jsem začínal pořádně vláčet a na ultralehkou vláčku ho používám dodnes je DAM Quick RSi od tatínka (4ložiska, cca 1200 kč), chytám s ním 12let, doplnil jsem ho později o naviják se šňůrou na Labe a přehrady Viva (údajně 8 ložisek, cca 1400kč), který měl kovovou špulku, což byla pro mne asi jediná podmínka výběru kromě ceny tenkrát, vyměňil jsem ho v obchodě za levnější šimáno (výhra na závodech) a doplatil rozdíl. Pak jsem byl dlouho spokojen, než jsem začal používat jemný pikřík na lehkou přívlač, kdy jsem se spálil s novou Catanou (tenkrát CCA 860kč), která neunesla vláčecí zátěž 00 hamrovek a musela potupně na vodácký teleskop. Rozumnou náhradou byl jetý Silstar BT35 z bazaru s dvěmi hliníkovými cívkami (500 kč, 3ložiska), který mne nezradil za poslední 3,5 roku (ťuk ťuk). Další, snad rozumnou koupí v bazaru, je můj poslední naviják, používaný na střední přívlač celou minulou sezonu Shakespeare Sigma 35 (750 kč, 1 ložisko). Zajímavé zjištění – 3 navijáky ze 4 jsou téměř celé černé, aniž by to byla moje podmínka výběru. Možná nějaké podvědomí? Nejvíce bych vyzdvihl kvalitu plastového DAMu, pořád statečně navíjí a má jemnou brzdičku. Letos to bude 13 sezóna.

reagovat
foto/forum/2011/th-img17248.jpg
Pondělí 4. dubna 2011 ve 13:54 ® hraji reakce na …
hraji

Robur> vhodnou pokrývku hlavy Robure, to jim bude stačit.

reagovat
Pondělí 4. dubna 2011 ve 13:16 ® Robur
Robur

ca pak mají řešti plešatí rybáři?

reagovat
Pondělí 4. dubna 2011 ve 12:39 ® chosebaits
chosebaits

Olova k krmelce se také blejskají a ryby berou.Myslím,že už jen hledáme jiné příčiny proč ryby neberou a nebo nejsou.

reagovat
Pondělí 4. dubna 2011 v 9:32 ® skwor
skwor

Vzhled ten naviják taky prodává :-) Mám radši tmavé navijáky, ale rybám to podle mě nevadí.

reagovat
Neděle 3. dubna 2011 ve 23:49 ® Láďa

Luvias se zrovna neblýská.To ze je střibrnej ještě neznamená že se blejská jak psí kulky:-))

reagovat
Neděle 3. dubna 2011 ve 23:24 ® osprey
osprey

Mám rád tmavé navijáky, ale nemám pocit, že by to blýskání ryby nějak plašilo. Snad jen na nějakém superčistém pstruhovém potoce.

Pokud jde o ten Luvias, tak s tím jsem 4 dny chytal. Je pro mě drahý a nepotřebuju tak malý kolovrátek, takže bych si ho nikdy nekoupil, ale:

Není vybaven žádnou serepetičkou, má přesně to, co je k chytání potřeba, nic víc a nic míň a je fakt perfektně zpracovaný. Pokud jde o design, tak je fakt, že to není nic, z čeho bych padl na zadek, ale jinde ve světě se to asi prodává, protože jinak by to nedělali. Viděl jsem třeba spoustu komerčně úspěšných prutů, které bych si ani neopřel o kolo, bo bych si připadal jako teplej, ale evidentně si to kupce najde.

Pokud chceš něco neblýskavého, doporučuju Penn Battle a nejlíp dobře dovezený z USA, kde je zdaleka nejlevnější.

reagovat
Neděle 3. dubna 2011 ve 22:06 ® jersey
jersey

Já mám blejskavý rád, asi jsem byl v minulým životě straka…A rybám to podle mě vadí mnohem míň, než to dupání a řev, co kolikrát u vody slyším.

reagovat