Chytej.cz

Není kukuřice jako kukuřice necteno

27.3.2011 | Michal_1 | 31.910 zobrazení | 21 odpovědí | upravit

Zdravím všechny kolegy. Začínám s feederem (spojená Orlice, Rozkoš, Metuje …) a prosím o radu. Protože jsem především pstruhař, s „organickými“ nástrahami mám minimum zkušeností. Hodně jsem četl, že častou nástrahou při feederu (a nejen při něm) je kukuřice. Těch jsou ale stovky druhů – mražené, s příchutěmi speciálně pro ryby, obyčejné konzervy z potravin … Jaké s nimi máte zkušenosti? Díky.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 30. března 2011 v 19:01 ® Radek M. reakce na …
Radek M.

Fischer> Jo díky :-) já se v tom tak nevyznám.

reagovat
Středa 30. března 2011 v 18:16 ® Fischer reakce na …

Radek M.> Už jsme o tom psali. Je to mléčné kvašení. Stejně jako kvasí okurky-kvašáky, nebo „kysané“ zelí, vykvasí i kukuřice. Kyselina mléčná, která skvašováním cukrů (škrob v kukuřičných zrnech je složitý cukr, polysacharid)vznik­ne, má konzervační účinky. I zelí konzervuje, i silážovanou kukuřici pro dobytek. Siláž nehnije. Kyselé prostředí je nevhodné prostředí např.pro hnilobné bakterie. Ale chce to zamezit přístupu vzduchu. I samotné mléčné kvašení je anaerobní (tedy bez vzduchu). Jistý čas to vydrží.Je to třeba uchovávat v chladnu, zakryté, zavodněné.

reagovat
Středa 30. března 2011 ve 14:18 ® superweb
superweb

Kdyz nepouzivam bonduelle(tj. kdyz chci vice krmit nebo chci pevnejsi na vlas), vezmu krmnou kukurici, necham v kyblu s lehce osolenou vodou den az dva nasat. Pote dam asi polovinu hrnce nasate kuku,doleju vodou a pripadne pridam dalsi ochucovadla(os­vedcil se mi trtinovy cukr s vysokym obsahem melasy, ale snizuje to trvanlivost).
Privedu k varu a necham priklopene vychladnout. To opakuji 2 – 4×, dokud nema pozadovanou konzistenci. Vyrazne uspornejsi nez varit nekolik hodin a vysledek je stejny. Krome toho nehrozi zapomenuti ve varu a vyvareni, coz uz jsem taky zazil. Hrnec pak neumejete.
Chladnou pak necham cca po pul kg zamrazit a k vode si beru par sacku.

reagovat
Středa 30. března 2011 ve 13:10 ® Radek M.
Radek M.

Nebude jim takhle připravena kukuřice vadit?? že by ji travili pomalu a překrmil by jsem flek. A jak dlouho vydrží?

  1. kukuřici nasypte do nádoby nejlépe do nějakého sudu
  2. zalijte ji horkou vodou, tak aby byla celá zalitá
  3. do vody (přibližně na cca 10 kg kukuřice) rozpusťte 3 kg cukru, 20 ml esence Compot N.H.D.C. a špetku vinných kvasinek, kterými urychlíte kvasný proces a sud zavřete
  4. po 24 hodinách až kukuřice nabobtná znovu zalijte kukuřici vodou, aby byla ponořená a víko zavřete.
  5. Kukuřice by měla být do tří dnů při teplotě okolo 20°C připravená k použití
  6. Takto připravenou kukuřici můžete ze sudu odebírat dle potřeby. Nemusíte se obávat jejího zkažení. Čím více pracuje a zapáchá, tím chutnější pro amury a nejen pro ně bude.
reagovat
Úterý 29. března 2011 ve 14:06 ® Kuri

Za sebe můžu ríci, že využívám oba druhy kukuřice jak z plechovky tak ze sáčku mraženou, ale můj favorit je zrno z pole. Kapříci ji milují a když jdu jenom na Kapry tak nic lepšího neznám. 2–3 dny nechám namočené 3 kg kuku poté na plynovém vařiči vařím v zavařovacím hrnci kolem 2 hodin podle toho jak chci mít kukuřici rozvařenou a pokud tomu chci dát sílu tak přidám bud řepku nebo konopí. Mám už to vyzkoušené bude to kolem 10 kg vařené kukuřice. A poprvé jsem v životě jsem viděl vír ve vodě, jak si dávali do trumpety.

reagovat
Úterý 29. března 2011 v 11:53 ® Ciffik reakce na …
Ciffik

Tomáš21> vidíš to, mě zase ta z rybářství vůbec neoslovila, když velkou kuku tak uvařím klasickou z pole

reagovat
Úterý 29. března 2011 v 8:54 @ Tomáš21

Já tedy chytám na kukuřici už značnou řádku let a mám dobré zkušenosti jak s bonduelkou tak i s kukuřicí s rybářských potřeb s příchutěmi oblíbené samozřejmě neprozradím :-) na bonduelku se dá chytit téměř všechno tak pokud si chceš zachytat bunduelka bude asi nejlepší, kapři na zakrmené místo po čase taky přijedou. Co se týče kukuřice s rybářských potřeb, myslím si, že se na ni dají chytit zajímavější úlovky, je větší tak většinou záběr nepřichází moc brzo, zakrmovat se kvůli ceně moc nevyplatí občas snad jen pár zrnek když to vypadá s rybami slibně. Balení kupuju do 50 kč a když budeš chytat rozumně tak budeš kupovat tak 2–3 za sezonu a to myslím není moc. Loni se mi podařilo na tuto kukuřici ulovit kapra 7,5kg a 8,5kg, kapr o váze 8,5 kg nebyl sice ze svazového revíru ale je vidět ža jim to chutná tak zkoušej co se tobě osvěčí.

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 21:35 ® Fischer reakce na …

Ventosa> A když je hlad, je piksla Bonduelle dobrá i pro rybáře, že?

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 21:02 ® Ventosa

Já osobně mám rád Bonduelle a myslím, že těm mrchán studeným je to fuk (když dokážou sežrat i gumovou)!

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 19:02 ® Fischer reakce na …

Paja73> No, já se kukuřici nějak speciálně nevěnuji. Pokud mne to chytí, koupím plechovku Bonduelle a fertig. Ale je nereálné, aby byla nesterilizovaná kukuřice v klidu. Čím nižší teplota, tím jsou fermentační procesy pomalejší, ale probíhají. Zavření do flašky kvašení nezastaví. Ani v ledničce ne.Kdyby jsi chtěl kukuřici uchovávat dlouhodobě, tak ji musíš zavařit, tedy uzavřít a kvasinky zabít teplem. Nedá se svítit. Jinak z ní budeš mít po čase řádnou siláž. Rychna bude strašná! Víš jak smrdí siláž z kukuřice. Či ne?

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 18:16 ® Paja73

Fischer> Dá se to prosím tě uchovat nějak déle, krom toho abych to steriloval, stačí to pevně uzavřít? myslím to jak jsem psal.

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 18:16 ® Fischer

I tato se používá. Jen je trochu dražší. Nezkoušel jsem. http://www.berkley-fishing.co.uk/…ng,6294.html

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 14:16 ® Paja73 reakce na …

Fischer> OK jasný

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 14:15 ® Fischer reakce na …

Bigpista> Při mražení v běžném mrazáku se v kukuřičných zrnech vytvoří velké krystaly ledu a ty potrhají buňky kukuřice.Po rozmražení se uvolní víc voňavých látek.

Tento princip se používá např. při průmyslovém spracování hříbků. Zmrazí se celé plodnice a před použitím (třeba výroba pizze) se ještě zmrznuté plodnice řežou na plátky a po rozmrazení voní daleko výrazněji, jako čerstvý hříbek. Byl jsem svědkem tohoto postupu…

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 14:10 ® Fischer reakce na …

Paja73> Nemyslím, že by v kukuřici uložené tak, jak píšeš, proběhlo jiné, jako mléčné kvašení. Resp.začínalo probíhat. V podmínkách, co popisuješ, je ovšem jen v počátečním stadiu. Při vaření se uvolní škrob a po vychladnutí zhoustne. Nic neobvyklého. To je napŕ. princip přípravy pudingu z prášku. Při vaření se běžně používá na zahuštění omáček a polévek kukuřičný škrob. Když jídlo vychladne, nevyklopíš ho z hrnce. Kvašení je víc druhů: http://cs.wikipedia.org/…5%A1en%C3%AD

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 13:49 ® Bigpista
Bigpista

Chytám hodně na mraženou. Večer jí ještě zmrznou nasypu do plastové krabičky a zavřu. Do rána rozmrzne a trochu se zapaří, je pak neuvěřitelně voňavá. Nebo druhá varinata je, že jí nechám přes noc namočenou ve vodě s masoxovou kostkou. To funguje hlavně na podzim.

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 13:38 ® Paja73

Fischer> nevím jestli je to to samé, já uvařím kukuřici a v chladnu/ sklep asi 8 stupňů / nechám několik dní ve vodě ve které jsem to vařil, občas promíchám, udělá to z té vody takovou hustou kaši, je to nasládlé a specificky to voní a rybám podle všeho hodně chutná, nenechávám to víc jak 5–6 dní / hrozí zkysnutí, hned používám u vody.

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 13:20 ® Fischer reakce na …

Paja73> Když jsem kdysi začínal s kukuŕicí a zbytek mi mléčně vykvasil, zjistil jsem, že ta „fermentovaná“, tedy mléčne skvašená (detto jako kvašené zelí), zajímá ryby víc. A později jsem zjistil, že někteří rybáří používají výhradně tu kvašenou. Na krmení i na chyání… Zajímavý článek o přípravě kukuřice je tady: http://www.mrk.cz/clanek.php3?…

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 12:59 ® kety.vydra reakce na …
kety.vydra

kerob> To víš,že jsem zkoušel.Bonduelka je pevnější než tescová.Chuťově mi bonduelka příjde víc přírodní (ne tak sladká) jako tescovka.Jednou jsem si dělal test u vody-tescová,bonduel a klasická (tvrdá z klasu) máčená vařená.Když ryby najely na zakrmené místo a to pouze tescovou kukuřicí,tak když se rozežraly,tak bylo úplně jedno,jaká kukuřice byla na háčku (tvrdá vařená pod háčkem).Takže když to srnu,tak každý máme jiné zkušenosti na různých revírech a chytáme tak jak nám to funguje :-)

reagovat
Pondělí 28. března 2011 ve 12:19 ® Paja73

Loni jsem poprvé zkoušel nechat zkvasit velkou obyčejnou kukuřici, četl jsem někde že to rovněž rybám chutná, a nebylo to vůbec špatné, zakrmoval jsem s ní a dalším partiklem pod hačkem byla zkvašená kuku. ,

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 11:08 ® kerob reakce na …
kerob

kety.vydra> ochutnej bonduellku a ochutnej tescokukurici a rozdil je naprosto jasnej a ryby ho taky vnimaj. Ja tu z tesca nebo jinou levnou pouzivam do krmeni a bonduellku na hacek. Pripadne mrazenou bonduellku do krmeni a z plechovky na hacek.

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 9:20 ® Ciffik
Ciffik

chytával jsem plechovkovou pak jsem přišel na lepší a levnější variantu…mraženou kuku hodit na deset minut do horké vody…kuku se prohřeje a neuvěřitelně voní, pokud nemám čas/mraženou cestou na rybačku se stavím ve večerce pro plechovku

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 1:23 ® timbab reakce na …
timbab

kety.vydra> Já třeba tou levnou(většinou není tolik sladká,tu používám radši) krmím a na sladkou bonduelku chytám.Záběry pak přicházejí dřív a častěji než kdybych chytal na stejnou kuku kterou krmím.A těch pár korun navíc za Bonduelle mě nezabije.

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 1:13 ® kety.vydra
kety.vydra

Nic proti,ale zajímalo by mě,co vás na té bonduelce tak přitahuje? Nejsem magor (nebrat osobně,prosím),a­bych cpal rybám drahou kukuřici.Osobně si úplně vystačím s tescovou.Za cenu jedné bonduelky mám dvě tescové a pokud ryba v sezóně bere,tak určitě nehledí na značku.Kukuřice v plechovce je samozřejmě měkká,takže kdo chce eliminovat záběry bílých ryb,dá se použít mražená…

reagovat
Pondělí 28. března 2011 v 0:40 ® b.gun

Piranha> No, určitě bych kupoval obyčejnou kukuřici v rybářských potřebách jenom proto, že je na ní „speciální“ etiketa. Co na tom, že je dražší než ta Bonduell o příspěvek níž (a to je asi nejdražší plechovka na trhu), hlavně že je od Braunsteina, co?

reagovat
Neděle 27. března 2011 ve 21:12 ® Hora
Hora

Takzvanou bonduelku kukuřici (počítám mezi ně všechny z plechovek od různých výrobců) můžeš použít vždy,počítej se zvýšeným zájmem menší ryby ( plotice,cejn,jalec )kukuřice je měkká a při prudším záseku Ti ji háček může proseknout,mraženou kukuřici můžeš použít syrovou,nebo povařenou,je potom trochu tužší a lépe drží na háčku.Vyjde levněji než v konzervách.O­byčejnou kukuřici musíš namočit,cca po 2 dnech povařit a použít.Vyjde nejlevněji,ale je s ní více práce.Navíc je trochu selektivní- teď na jaře bych ji nepoužíval pokud se voda neohřeje na 10 °C vezme ji potom spíše větší cejn,nebo kapřík.Teď na jaře bych použil spíše masáky,nebo nějakou žížalu.

reagovat
Neděle 27. března 2011 ve 12:16 ® Piranha
Piranha
reagovat
foto/forum/2011/th-img17179.jpg
Neděle 27. března 2011 v 11:45 ® Sander
Sander

Bonduelle forever!

reagovat
foto/forum/2011/th-img17178.jpg