Chytej.cz

anýz a kukuřice necteno

17.3.2011 | klammer | 5.432 zobrazení | 9 odpovědí

Zdravím,kdy mám přidat při vaření kukuřice anýz a jesli je lepší cely,nebo mletý a v jakém množství?Poraďte prosím.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 21. března 2011 ve 23:00 ® jirka st reakce na …

kukuřici uvařím ve vodě do které přidám špetku kurkumy pro barvu ještě horkou zcezenou kukuřici dám do nádoby od Ceptra nasypu trochu podrceného anýzu a odsaju vzduch. V takto vytvořeném vákuu nechám do druhého dne.Kukuřice nasaje aroma a i po delší době krásně voní. Takto navoním i další návnady různými vůněmi.

reagovat
Sobota 19. března 2011 ve 23:34 @ Fischer reakce na …

hraji> S takovými je to těžké. Silice jsou éterické oleje. A oleje jsou ve vodě nerozpustné. V nejlepším případě můžeš připravit vhodným způsobem EMULZI, ne roztok. Anýzová silice je v spojení s alkoholem (současná destilace kvasu a anýzových semen) např. v araku, či ouzu, či pastisu, ale třeba tepelný šok (přidání ledu do tohoto nápoje) vede okamžitě k odloučení olejnaté silice (mastná vrstva na hladině). Pokud nápoj z uvedených destilátů připravuješ správně , t.j. nejdřív přidáš vodu, směs se okamžitě zkalí jako mléko. Nakonec i mléko je emulze tuku ve vodě. Už nebudu reagovat.

reagovat
Sobota 19. března 2011 ve 20:39 ® hraji reakce na …
hraji

Fischer> z čeho vyvozuješ tu jeho nerozpustnost ve vodě?

reagovat
Sobota 19. března 2011 ve 20:09 @ Fischer reakce na …

hraji> Polemizovat můžeš, myslet si můžeš, co chceš, ale pravdu nemáš. Anýzová silice je z 90% tvořena anetolem, (též trans-anetol, používá se i označení anethol, resp. trans-anethol; systematický název 1-methoxy-4-(1-propenyl)benzen, sumární vzorec C10H12O) je aromatická sloučenina (nenasycený ether). Anetol je ve vodě nerozpustný. Pokud začneš teoretizovat, tak vevě je rozpustný i tuhý roztok křemičitanů, nazývaný sklo. Ale málo… Toto se ve vodě fakt nerozpouští, hehehe: http://cs.wikipedia.org/…Anethole.png

reagovat
Sobota 19. března 2011 v 19:43 ® hraji reakce na …
hraji

Fischer> musím polemizovat, protože tvrdit, že se anýzová silice ve vřící vodě nebude rozpouštět je minimálně nepravdivé. Ony se ve vodě „rozpouští“ i pevné látky, například olovo, natož nějaký anýzový olejíček. Anýzový vývar z rozemletého anýzu si té silice ponechá poměrně značné množství a proto je „přenos“ aromatických látek z anýzu na kukuřici pomocí vaření ve vodě více než úspěšný. Ono to stačí zkusit. A funguje to například i u hřebíčku, že. Proč by se jinak do svařáku přidával.

reagovat
Pátek 18. března 2011 v 6:55 @ Fischer

Anýzová silice je olejnaté povahy, ve vodě nerozpustná (vznikne v nejlepším případě emulze). Já bych spíš radil koupit si anýzovou silici (či olej) v lékárně, nebo tu pro aromaterapii (http://www.herb.cz/…ilice-p-553/) a mírně s tím pokapat uvařenou kukuřici. Ale opatrně, aby jsi neodpudil ryby na kilometr daleko…

reagovat
Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:13 ® ART reakce na …
ART

Otázka potom bude jak dlouho bude ta kuku vonět po anýzu, když jí budeš koupat ve vodě. Připomíná mi to různé posilovače na dravce stačí párkrát kostříkat twistra a úspech je zaručen jak hlásá krabička. Ovšem po pár náhozech ten twister smrdí úplně jinak než po aplikaci

reagovat
Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:11 ® lacika3000
lacika3000

Mne raz jeden dedo pri vode povedal že on ako anýzovu príchuť používal kvapky do nosa. V živote som to neskúšal takže neviem či to funguje ale niečo na tom môže byť nie?

reagovat
Čtvrtek 17. března 2011 ve 21:24 ® hraji
hraji

Otázkou je, co vlastně sleduješ přídáváním anýzu do kukuřice. Předpokládám, že chceš, aby kukuřice převzala anýzové aroma. Pak je logické, že ideální bude anýz pomlet, aby se z jemných částí varem uvolnilo co nejvíce aromatických složek. Z důvodu co nejdelšího pronikání těchto aromatických složek do zrn kukuřice je logicky nejlepší vařit kukuřici ve vodě s anýzem co nejdéle.

reagovat