Chytej.cz

Labe před pětadvaceti lety a dnes .Názory starších a mldých ryb. necteno

4.3.2011 | 1Mara | 42.824 zobrazení | 288 odpovědí

Takže proto že jsem se dostal do křížku s mími kamarády a dohadujem se jaké to bylo tenkrát na Labi zakládám toto fórum , kde bych byl rád za všechny názory lidí ( rybářů) co pamatujou Labko v té době , kde bylo mraky ryb.No a hlavně abych nezapomněl , tak je to fórum , my co pamatujem a mladí co nemohou pamatovat a ani si představit :-).

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 16. března 2011 v 11:06 ®  reakce na …

Vaclav III.> Přeju úspěch v prosazení,ale i tak si mylsim že je to dost málo v poměru rybářů a možnosti ponechaných ryb.Ale určitě palec nahoru,ikdyž je možná trochu pozdě.Tohle se mělo řešit už před několika rokama..

reagovat
Středa 16. března 2011 v 1:43 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Vaclav III.> jj. Zlatá houpačka :-)

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:50 ® Vaclav III. reakce na …

Jo houpačka …to snad už není pravda.U břehu se chytá těžko.Třeba v Zálezlech pod nádražím…Ty velké cejny nachytáš i teď zjara a karasy(stříbrňá­ky)na ramenech taky(na rousnici,nezabere -li dřív sumčí mimi). Ono podívej se jakým stylem se na Labi krmí a kolik bílé ryby, karasů a tloušťů se sjede na krmení kaprařů.Ruch na březích…kdepak zlatá houpačka, ještě tak na Ohři(někde)

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:32 ® osprey reakce na …
osprey

1Mara> To tam máte krásné ryby. Tady prý taky byli 70+.

Teď jak je ryb málo, rostou rychleji. Loni jsem chytil cejna 57 cm, takového jsem tu roky neviděl.

Vaclav III.> S tím lovem daleko od břehu máš pravdu. Má to svůj potenciál. V té dálce loví vlastně jen kapraři.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:27 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Vaclav III.> No ale zase , takové lopaty jsme tahali u břehu na houpačku, karasů tam bylo hafo a taky i někteří měli okolo 50cm. dnes už to není , mluvím konkrétně o Litochovicích,Prac­kovicích atd. :-((

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:25 ® 1Mara reakce na …
1Mara

osprey> Co já vím , tak těď z hloubky jak asi p. Václav mluví jsou cejni 50,60,max 70cm. Ale pamatuji i větší :-)

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 22:24 ® Vaclav III. reakce na …

Ahoj Míro, těm cejnům k sedmdesátce moc nechybělo a šlo o ryby,které jakoby do řeky nepatřily.Neu­věřitelně krásně stavěné a silné.Jo koryto,nebo plavební dráha určitě svá tajemství ukrývají.Chce to extra heavy feeder,alespoň 4,2 m dlouhý,spoustu trpělivosti a štěstí a věř , že by bylo spousta z nás velmi, velmi překvapených.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:46 ® osprey reakce na …
osprey

Vaclav III.> Zdravím. Snaživě se tam snažíte. Přeju hodně zdaru.

Mimochodem – jak asi byli velcí ti cejni?

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 21:33 ® Vaclav III. reakce na …

Tak je nás víc,kdo chceme ,aby to na Labi zase byl ráj.Ono když to vezmu 20 let zpět,na Labi moc rybářů nebylo. V okolí byla spousta rybníků a rybářů nebylo tolik.Možná je to málo, ale věř, že z výlovů chovných rybníků vozíme do Labe i všechnu bílou rybu,skutečně nic nezůstane nazmar.Stejně ale mám pocit,že krásně zarybařit si pořád lze. Na rozdíl od dřívějška to ale možná bude chtít chytat z koryta.Tedy způsobem, který byl před 20 ti lety k smíchu.Důkaz jsem viděl asi 200 m pod novým mostem. Byla tam parta maníků,surfové pruty,obrovská krmítka(šílené srkačky), náhozy do koryta u druhé strany.Takové cejny jsem na Labi nikdy neviděl, a nebylo jich málo. V korytě je sice proud, zato se tam ryby cítí bezpečně a navíc je to blízko Krakonošova.Tam seryby mají jako v ráji a to je dobře.

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 19:48 ® 1Mara reakce na …
1Mara

Vaclav III.> Držím ti palce , aspoň tohle by pomohlo , sic jen trochu , ale aspoň má někdo snahu v ˇUstí něco s Labem dělat. Jestli dáš něco takového dohromady , byl bych rád , kdyby to vyšlo i tady na chytej , aby si mldí lidi přečetli jaké to bylo tenkrát a jaké je to dnes :-)

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 19:23 ® peta128 reakce na …
peta128

Vaclav III.> Ahoj Václave,že se neozveš do Tábora si taky nepřijel.Fakt zlobíš.

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 18:18 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

Vaclav III.> Myslím,že na MO to projde ,ale dál už né.Držím palce.

reagovat
Úterý 15. března 2011 v 17:40 ® Vaclav III.

Zdravím všechny Dovolil bych si přidat svůj názor do tohoto zajímavého fóra.Samozřejmě,ryb v Labi ubývá a pod Střekovem je těch důvodů několik.Pomineme li rybářský tlak a kormorány, věřím že největší vliv má podstatná změna podmínek k životu ryb a výskyt přirozené potravy.Dno je zanesené, v místech kde byla před 20 ti lety hloubka je dnes sotva metr vody, navíc je dost často vidět na dno.Kolik kdysi ústilo do řeky kanálků jenom na Střekovské straně.Se znečištěním přicházela do vody i potrava a u kanálků se dalo zachytat téměř kdykoliv.Dnes tam bohu dík neteče nic,ale ryby se v mělké vodě u kanálků nevyskytují v takové míře.Navíc – kolikrát už bylo poslední dobou pomocí podvodních bagrů tvarováno koryto řeky.Ve vyhrnuté vaně není tolik přirozených úkrytů pro ryby a ani přirozených zásobáren potravy na dně.Místa kolem Střekovské pláže již nejsou tak atraktivní jako dřív.Ryby se dle mého názoru stáhly níž po proudu do oblastí kde je ,,Krakonošovo,,(o­blast přístavů pod Mariánskou skálou,kde je překladiště řepky atd.- a kde je rybolov zakázán).Navíc kdo z nás vůbec tuší jak dlouhé jsou migrace ryb po řece,když další zdymadlo je po proudu snad kdesi u Magdeburku.To je pořádný flák řeky.Mnoho z nás pamatuje masivní přirozený výtěr ryb podél břehů. Za současného neustálého kolísání hladiny dost často zůstávají jikry nasuchu a z výtěru je pramálo. V naší Mo Ústí nad Labem jsem měl možnost nahlédnout do kroniky Ústeckých rybářů psané od roku 1910.Mimo mnohých zajímavostí jsou tam statistiky úlovků.Například v roce 1987 bylo na Labi 4–5 uloveno(odneseno) 386 candátů a 240 štik ! A to ještě bylo každé jaro za vysoké vody loveno na Střekovské pláži zátahovou sítí.Metráky ryb se vysazovaly do vytrávených úseků Ohře a Ploučnice.Kaž­dopádně v budoucnu budu zpracovávat celou historii,a ta bude zveřejněna na internetových stránkách naší MO ČRS Ústí n.L. Na závěr se hodlám pokusit iniciovat proces vedoucí ke schválení dočasného omezení váhy ponechaných ryb ze současných 7 kg na 4 kg. na revírech Labe v působnosti naší MO. Dík za pozornost.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 14:22 ® kerob reakce na …
kerob

chosebaits> je v tom nadsazka, ale kdyz se nad tim zamyslis, je to asi jedinej zpusob, jak by se vody vratily do normalu bez dalsich zasahu a opatreni, sice by to trvalo desitky let, ale priroda by si s tim poradila. A jine komplexni reseni podle me neexistuje. Vse ostatni mi prijde jako leceni projevu choroby a nikoliv leceni jejich pricin. Vysazovani neberu jako reseni, ale jako eliminaci dusledku toho, jak se k ekosystemu chovame. A v neposledni rade, rybari jsou nezajimava skupina obyvatel, provozovatele MVE, rejdari… maji mnohem silnejsi hlas a tak sve ekonomicke zajmy (ktere jsou temer vzdy proti rybam) mnohem snaz protlaci k realizaci. Jsem v tomhle hodne skeptickej a „skutecne“ reseni s minimem omezeni podle me neexistuje a jeste dlouho existovat nebude.

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 13:45 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

kerob> To už si v nějakém extrému.Zákaz něčeho umí kde kdo a taky se tomu tady v ČR děje. Hledat skutečné řešení ,které neublíží ruzným lidem či skupinám je pro spoustu lidí práce a tak se na to raději wyserem,než aby něco dělali!!!

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 13:24 ® kerob reakce na …
kerob

chosebaits> pomoc by se dalo treba tak, ze se zakaze rybolov, eliminujou kormorani, zrusej vsechny zdroje znecisteni a prekazky na toku – vsechny fabriky, MVE, jezy a prehrady… a tak za 40let uz budou videt vysledky…

reagovat
Úterý 15. března 2011 ve 12:54 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

osprey>Máš pravdu,že těch faktoru proč ryby mizí je víc,ale určitě jsou spusoby,jak těm rybám(spíš vodám) pomoci.Je to velkej začarovanej kruh a plkat tady o tom je k ničemu a nikam to nevede.Dokud nebude chtít společnost změny,tak se nic nezmění.

reagovat
Pondělí 14. března 2011 ve 23:35 ® BlueShark reakce na …
BlueShark

1Mara: My bordeláři? Ty tam taháš k vodě vercajk (bordel) úplně zbytečně, my né :-D

reagovat
Pondělí 14. března 2011 ve 21:03 ® 1Mara
1Mara

Foks a BS , vás budu já žalovat za křivé obvinění a za to že jste lháři a bordeláři :-)

reagovat
Pondělí 14. března 2011 v 17:56 ® osprey reakce na …
osprey

kyslik1974> To je naivní představa. Těch věcí, kvůli kterým mizí ryby je víc.

Trochu by to pomohlo dravcům, ale co rostlo několik let, to by lidi dorubali za pár týdnů. A kam by lidi chodili celou tu dobu?

reagovat
Pondělí 14. března 2011 v 17:52 ® hering reakce na …
hering

kyslik1974> Nebylo :-((

reagovat
Pondělí 14. března 2011 v 17:51 @ kyslik1974

ctělo by to na všech vodách chytat jen chyť a pusť pár let aby se stavy obnoviky a bylo by ryb dost

reagovat
Pondělí 14. března 2011 ve 14:29 ® BlueShark
BlueShark

Narazil jsem na bájnou myšlenku pro Máru. Kdyby založil politickou stranu pro zarybnění Labe. Lidé by sis nebyli nijak časem přepychem na výši, ale stačilo by k životu nějaké topivo , sůl, koření, chleba a olej. Vše by šlo do střelby černých rybožravých papouchů a do násady ryb.

Dovedete si ten ráj vůbec představit? Na břehu čisto (přísné zákony), u každého koše na břehu by byla i kniha naučná, jak chytit rybu. Ale téměř zbytečně, páč by každý co hod kamkoliv to ryba. Nádhera. Novodobé rybaření. Mára by se jen chrabře uchechtával na břehu jaký je život rybáře ráj.

Jakmile by jste si dali červy více ke břehu a třeba krmení, ryby by Vám to tam rabovaly. Tolik života by tam bylo. Tu by se z vody vynořily dvě ploutve, které by vyzvedly jiný rybí druh z vody nad hladinu na vteřinu, aby se nadechla rybka vzduchu atd, tak hustě posetá řeka životem, že by se tam ryby ani nevešly… :-D

Do pár let diskuze na chytej: To bylo ještě rybaření a um, když v Labi ryb bylo méně, teď už to nikoho nebaví, co vy na to? :-D :-D :-D (kde sehnat násadu kormorána atd) :-D

PS: Jak jsi měl v plánu rozdávat ty lístečky rybářům, tak bys na ně dal, VOLTE MRS. Volte Márovu rybí stranu!!! Aneb chytí i ten co nikdy nechytal :-D

reagovat
Pondělí 14. března 2011 ve 14:11 ® devils9 reakce na …
devils9

foks01> Oni jsou spíše vizionáři :-D

reagovat
Pondělí 14. března 2011 v 7:45 ® foks01
foks01

hering,Mara,cho­sebaits-asi na Vás podám trestní oznámení za šíření poplašných zpráv a bude klid:-93;

reagovat
Pondělí 14. března 2011 v 1:53 ® BlueShark
BlueShark

1Mara: Asi by jsi se divil, ale srovnášli rajón Sandera a náš na Labi, je to u Sandera úplně bez ryby dle Tvých předtav :-) To mi věř…

reagovat
Neděle 13. března 2011 ve 22:39 ® chosebaits reakce na …
chosebaits

hering> a nebude to trvat dlouho:-(

reagovat
Neděle 13. března 2011 ve 22:30 ® hering reakce na …
hering

chosebaits> Já Ti rozumím.Jenže dokud se neschopným úředníkům na KÚ nerozsvítí v bedně,budou tekoucí vody decimovány přemnoženým kormoránem dál a dál.Jednoho krásného dne zjístíme,že reofilní ryba není :-((

reagovat
Neděle 13. března 2011 ve 22:03 ® chosebaits
chosebaits

hering> A co s tím ????? Vím,ale nějak mi to nejde sedět a koukat jak se nic neděje.Zatím mi to připadá,že čekáme až budou uplně prázdné a pak budem nasazovat uplně OBYČEJNÉ ryby jako lososa do kamenice.

reagovat
Neděle 13. března 2011 ve 21:59 ® Cudla
Cudla

chosebaits> No ty křížky co si děláš křídou na vodě by bylo vidět že?Máš pravdu o víkend jsem byl na Srpině čistá voda a samej kapřík tlouštíci asi dva na kilometru

reagovat