Vyhledávání
Labe před pětadvaceti lety a dnes .Názory starších a mldých ryb.
4.3.2011 | 1Mara | 42.838 zobrazení | 288 odpovědí
Takže proto že jsem se dostal do křížku s mími kamarády a dohadujem se jaké to bylo tenkrát na Labi zakládám toto fórum , kde bych byl rád za všechny názory lidí ( rybářů) co pamatujou Labko v té době , kde bylo mraky ryb.No a hlavně abych nezapomněl , tak je to fórum , my co pamatujem a mladí co nemohou pamatovat a ani si představit :-).
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Sobota 5. března 2011 v 10:48 ®
-
Já sem jenom zvědavej co timhle tempem zůstane pro další generace.
Odpovědí je tady plno,ale každej popisuje trochu jinej úsek a tak se odpovědi trochu lišej.Ale základ je stejnej,jde to o kelu.
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 8:42 ® 1Mara reakce na …
-
JKemr> V roce , tuším okolo 95 jsem jich u nás na Labku nalupal za dvě hoďky tři plné igelitky a šli do udírny , jen jsi nahodil a hned seknul a byl zažranej , bylo jich tam tolik , že to bylo fuk kam jsto hodil a na co , já osobně jsem rád že tam už nejsou , ale co není může být žé
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 8:40 ® 1Mara
-
Tak , než jsem tohle všechno přelouskal, sežral jsem dvě misky zmrzlinového poháru , celou noc jsem pracoval, tak si myslím že jsem si ho zasloužil, mňamina
reagovatBS , Honzíku souhlasím stebou z tvého pohledu , jen nesouhlasím stou Ostrou , říkáš dno plné ryb , asi určitě máš na mysli právě Ostrý , které se na Labi začlo dobře dařit , to je fakt ,je to nepůvodní druh a dříve sjí tam nechytl ale jak píšu , ukážu ti 10 fleků , kam jsem jezdil na ryby , a ukážeš mě jak si zachytáš .To myslím vážně , netvrdím že neumíte chytat , tak jak to tvrdíte vy o mě , ale upozorňu ju tě , že nechytneš skoro nic , a neříkej mi že se ty ryby shlukujou jinde ! okoun,lín,karas,plotice,kapr,cejn velký , bavím se o cejnovi okolo 60–80cm. těch už na Labi je jen pár ks. a né mraky jak píšeš , možná na večír ty 40tky , ale velký těžko ! Piranhu raději nebudu ani komentovat , to je kapitola sama pro sebe !No Foksíku , to samí platí pro tebe a i Cormouše , v létě pojedem na jednodenní akci s názvem kde jsem si tenkrát krásně zachytal, ukážu vám všechny místa , kde sem chytal a není to jen soutok Běla verzus Labe ! Ukážu vám přesně prstem kde bylo milióny potěrů všeho druhu , okleje, tlouště,boleni a atd. Dnes na těch místech není ani živáčka
Jsem rád že jste sem ale napsali každej svůj názor co a jak jste vypozorovali vy a jak to vidíte s Labkem dále , ono je potřeba se o takovýhlech věcech začít bavit a diskutovat . Jsem zvědavej na jinné přízpěvky , kdo se do dizkuse zapojí
- Sobota 5. března 2011 v 8:21 ® JKemr reakce na …
-
cercer1> To děláme, ale i tak je jich mraky. Uzený jsou výborný!
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 3:38 ® BlueShark
-
Tak co bych k tomu ještě napsal. Souhlas částečně se všema, nejvíc asi zase foks a cormorán. Hering samozřejmě bez debat, že kolego z práce
Ryb rapidně ubylo, to Ti Máro neberu. Souhlas. Ale vemu-li si začátky mého rybaření (pouhých 7 let zpět), chytával jsem prd, zdokonaloval jsem se každým rokem a stále co nový rok to nějaký rekordík a hlavně zase o nějakých 100 ryb víc, pár lidí ví, že si vše zapisuji.
Začnu třeba ostroretkou, ta pro mě byla téměř posvátná (kromě 2 kusů z Ohře) a ještě předloni jsem si řekl, ano vidím jak se hemží dno, blýskaji se na dně, zkusím se na ně zaměřit a hle, už z jara jsem tahal jednu za druhou a jeden den přišlo 24kusů, na což nikdy nezapomenu. A že jich tu je. Za pár týdnů, jsem si hrábl i na rekordík 52cm. Nádherné ryby. Kluci potvrdí.
Přejdu k tloušťům, to je moje, před 4 lety se mi povedla životní 60ka, od té doby jsem se k ní pomalu ani nepřiblížil, nej byl 56cm. Je pravda, že plavanou (šoulačku) jsem i dle mých zápisů dost flákal. Ale téměr vždy se v létě tahá jeden za druhým u břehu. Co jsem dost prokaučoval byly třešně, bohužel, dvě vycházky a krásně stavěné ryby. Zde si letos doufám zase přilepším.
Jesen, to je hóóódně zajímavá ryba, když na ní jdeš, nechytíš. Alespoň u mě to tak kolikrát bylo. Pak přijde něco, co mi připomíná Márovo vyprávění, prostě po dešti se pustí kanály a to je něco. Nezapomenu předloni, kdy jsem jen zíral co hod to jesen, kde to říkat nebudu, ale zlatý hřeb dne byl kus, hodně přes 55cm co mi v proudu nakládal asi 10minut a já ho z toho místa prostě přitáhnout nemohl a když byl cca 5m ode mě, vypnul se. Další kapitola je rojení se čerstvých chrostíků. Ti co vzlétli, ti co se plácají po vodě a nebo uhynulí. Hotový masakr. Jesen vedle jesena a sbírají, bohužel se splávkem jsem na ně byl krátký, povedlo se mi nasimulovat něco jako mušku, mini háček a 2 chrostíky na něj a po cca 30ti minutách piplání s vyplazeným jazykem, mi to atakoval ten 53cm krasavec co mám ve fotoalbu. Jsou tu a je jich dost, jen vědět kdy na ně a co na ně. Opět připomínám, že to co bylo před 20ti lety je zřejmě nesrovnatelné.
Co se mi moc nedaří je candát. Štika 84cm byla hódně velká radost na vláčku. Loni trošku víc jsem šel po krku bolenům a cormouš může potvrdit, viz foto, že se na mě štěstí usmálo. 72cm stříbrňák.
Sumečci maj v ÚL prozatím odzvoněno a byli častým tématem debaty mezi námi rybáři v Ústí. Prostě zmizeli po povodni i před ní asi už. A byla to radost, alespoň pro masaře, vyřádili se a ryby to byly krásné.
Líny jsem viděl před 4 lety v oknech, bohužel je nejmenovaný kolega zmasil. 48cm a 51cm. Nikdy jsem takové neviděl. Před třením
Na to nezapomenu a nikdy mu to neodpustím. Pak už jsem lína viděl pouze na stojáku, ale je to i tím, že teritoria, kde by se mohli vyskytovat na Labi, nějak obcházím.
Plotice tak nějak jdou a nejdou, někdy se vyloupnou a jindy zase na dobro zmizí. Ale najdou se i pěkné buchtičky
To samé karasi.
Cejnů je na labi stále mraky a feeder to jen potvrzuje. V létě jak se setmí jsou zase všude skaláci.
Parmy stále jsou, ale nějak na ně neumím vyzrát, loni pár v létě, ale místa kde vím že stojí a vidím je, né a né je přemluvit, letošní HEAVíčko ukáže
Okounů je dost, ale ty velikosti, naštěstí to pár větších loni zachránilo. Ostatní ryby nejmenuju, protože na ně cíleně nechodím. Až na kapra, to je fakt vzácnost.
No suma sumárum, ryb je stále dost, jen vědět kdy kde jak na ně a kdo neví, nemá dnes moc šancí ani hezkých vzpomínek na své novodobé účinkování. Můj názor je, že ryby se musí hledat a ten kdo je najde, zjistí, že jich je stále ještě dost. A Ti, co jim chtějí jen škodit, naštěstí ne vždy tohle umí. Ale o tom už foks psal.
Labe nám má stále co dávat, i když někdy je to obzvláště s dravcema už prekérka. Je to ale Labe a náš rybí ráj. Nedám na něj dopustit a tím jak se vyčistilo, mění se i obsádka tak nějak si myslím. A co hlavně, myslím si, že ryby opravdu nejsou hloupé, kolikrát vidím, kolik jich je v polarizačkách na dně a já prostě né a né jedinou dostat. To je na té rybařině ale to krásné. Jeden den je to a druhý ono. Ryby už se díky tlaku také naučily vyzrát, což je dobře. Ryby jsou a budou, jen doufám, že ten boj s černým lumpem na vrcholu potravinového řetězce jednou vyhrajem
Už aby začlo to pravé jaro… A Máro, Ty mě nekamenuj
A hle
reagovat - Sobota 5. března 2011 ve 3:06 ® cercer reakce na …
-
JKemr> tak je berte a žerte
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 0:10 ® cormoran reakce na …
-
hering> Ahoj, trošku jo no. Považoval jsem za slušnost se k tomu Márovi vyjádřit, když už mě tam uvedl
S tím úbytkem ryb, jak jsi psal, je to celkem průser. Třeba u takový parmy se u toho úplně děsím, jak to jednou skončí. Je tam děsivě málo ryb velikosti od 20 do 40 cm..
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 0:05 ® hering
-
cormoran> Ses taky rozepsal
Zase jednou kliknu a je to doplicitní
reagovat - Sobota 5. března 2011 v 0:00 ® cormoran
-
1Mara> Zdar soudruhu, nevím, co chceš slyšet. Timbab to napsal docela dobře. My, co nemáme srovnání s tím, jak se na Labi chytalo před 25ti lety, tak budeme tvrdit, že je tam ryb pořád dost. Ano, je jasný, že těch ryb tam celkem rapidně ubylo, ale kde jich neubylo a neubývá? To přeci není otázka jenom Labe. Z vyprávění komína vím, jak se na Rousňáku tahali celkem běžně dvoukiloví líni, několik půlmetrových do roka nebyl problém, když ses jim věnoval. Že měl za rok několik štik přes osmdesát, občas nějakou devadesátku a metrovka se taky chytla, to je z vyprávění domorodců už ohraná písnička.
Já si pamatuju Labko zhruba tak před deseti lety a sám můžu říct, že těch dobrejch rybaček, kdy jsme se vraceli domů fakt spokojení, jak jsme si parádně zachytali, ubylo. Taky jsme jezdili se starejma teleskopama, pětadvácama monofilama a ryby jsme tahali, ale to když prostě trefíš, tak nachytáš se stejným cajkem i dneska. Nějaký hraní si s návazcema a vláskama síly vlasu, to už je ten fištrón, o kterým psal foksíno.
Takže závěr, já tvrdím, že ryb je v Labku pořád dost, samozřejmě ale nesrovnatelně s dobou před pětadvaceti rokama. Důvodů už tu padlo několik. Některý jsou fakta, některý jen polemika. Jasný ale je, že dřív nebylo tolik rybářů, řeky nebyly tolik regulovaný, nebyly takový možnosti a vychytávky, jako dneska, na kormorány jsi mohl koukat tak v knížkách, rybáři si nachytali svoje kila a zmizeli, nepopíchali a nepomačkali focením ze všech světovejch stran každou čudlu a tak bych mohl pokračovat až do nekonečna
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 23:59 ® hering
-
No můj děda vyprávěl co za jeho mladých let bylo ryb,pak mě to povídal otec a teď to povídám Já svým dětem
Ale teď vážně!
Na dolním Labi za posledních 10 let došlo k brutálnímu úbytku ryb jak množstevně tak velikostně.Zejména chybí 2+ a 3+ čili velikosti 15 – 40cm.Toto nemají na vině rybáři jak si mnozí myslí,ale hlavně kormorán.Ono se na jaře vždy něco vytře,ale přez následujíci zimu skončí v útrobách kormorána a pyramida ve věkovém zastoupení rybího druhu se hroutí
Důsledky budou fatální!!!
Nachomítám se ke kontrolním odlovům které zde každoročně provádí výzkumák pak jsou odlovy generečních ryb které provádí pracovníci územního svazu pro potřebu líhně v Chabařovicích.Dále už x let zpracovávám statistiku úlovků na MO (cca každoročně 1500 sumářů) a taky chodím k Labi na ryby už 30let takže něco pamatuji.
Přikláním se k názoru 1Máry.To,že se dají na Labi stále nachytat krásný ryby jak tvrdí jiní,je taky pravda,ale vůbec to nekoresponduje se stavem před 20ti lety.Pamatuji si,že do Ploučnice od soutoku s Labem po první jez natahovaly tuny ryb.Taky si moc dobře pamatuji jak ještě v roce 2000 se táhl pruh 2m široký jelců od Starého Města v DC až někam po Dobkovice… Kdeže loňské sněhy jsou!!!
Co je v Labi na vzestupu,bych řekl,že sumec,vranka a možná ostroretka.
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 23:56 ® JKemr reakce na …
-
osprey> OK, můžeme se dohodnout a klidně přijeď. Kdybys to myslel vážně, klidně napiš do osobky a určitě dohodneme termín. Užiješ si jich dosytosti.
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 23:04 ® timbab
-
Já to vidím takhle:
reagovat
Rybář který lovil před pětadvaceti lety a loví i teď samozřejmě vidí změnu.Beru v potaz jen počet a velikost ryb,ne to, že se chytali 5m od břehu.
Oproti tomu někdo může začít chytat letos,tudíž si stav před pětadvaceti lety nebude pamatovat(nebyl rybář).Nafutruje se článků,půjde k vodě a bude mu to brát.Nachytá ryby velikostně i počtem takové, které se prvnímu rybáři zdají málo.Ale tento nový rybář bude říkat, že na Labi je spousta ryb a že si bezvadně zachytá.
Stejně tak může druhý rybář za dvacet pět let vyprávět, jak v roce 2011 bylo Labe plné ryb a dnes tomu tak není. - Pátek 4. března 2011 ve 22:42 ® Patlaloš reakce na …
-
Piranha> Jak si to myslel že má Mára hovno nachytáno.....myslím že toho má odchytáno a nachytáno celkem slušně a dovoluji si za něj říci že hlavně na řece.Prstem ti ukážu na desítky rybářů kteří na Labi lovili a loví a potvrdí ti že není tolik ryb a není to tím že umí „hovno“.Těch tvých 100ks to mne vždy dostane.To je jakoby jsi řekl že na Labi jsou stále velcí jeseni protože jsi chytl 50ks 5cm do čeřeně ale o velkého jesena jsi nezakopl celý rok,tím netvrdím že ti jeseni tam nejsou ale né tolik co to bývalo.A také netvrdím že se na Labi nedá zachytat,dá ale není to takové jako to bývalo a to není jen Labe.
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 21:35 ® Piranha reakce na …
-
osprey> si delam pr… To je mor, ver tomu Míro.Je to fakt jak mor.Vylejes 5 rybek do 2ha rybnika a za dva roky je to sumeckova voda.Vim oc jde.U nas na Ustecku jsou nektere rybniky kam to nejakej dement vylil a jak uz zde bylo psano, at tam hodis cokoliv je tam sumejšek.Skoda ze to neudelali s black bassem misto sumecka to se da mozna i zrat
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 21:23 ® osprey reakce na …
-
Piranha> To nemá smysl, škoda kazit řeku a David ty sumce stejně moc nestíhá.
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 20:57 ® timbab reakce na …
-
osprey> Stav se pro ně i tady
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 20:53 ® Piranha reakce na …
-
osprey> jj narvi jich demižon a vylej to do Luznicer HaDovi at ma co lapat nas sumcař
reagovat - Pátek 4. března 2011 v 19:55 ® osprey reakce na …
-
JKemr> Já tam dorazím a vychytám vám je – v životě jsem trumena nechytil a docela mě to žere.
reagovat - Pátek 4. března 2011 v 19:28 ® Cudla
-
Musím se zastat Mary ,už jsme to tu řešili.Labe kdysi(1968–8)bylo víc zarybněné,nyní je tam více druhů.Důvod je asi v nás lidech,dřív se nedaly konzumovat,nyní se dost rabuje.Taky jsem zažil dny blbec a druhý den žraly na hod.
reagovat - Pátek 4. března 2011 v 19:19 ® JKemr
-
Já chodím na L 21 a je to děs. Je jich tady mraky a fakt nepřeháním. Jsou dny kdy se k nástraze(červ, žížala, kuku, rybička,… prostě cokoliv) nestihne dostat jiná ryba než američan
reagovat - Pátek 4. března 2011 v 18:53 ® Piranha reakce na …
-
MP-E65mm> tak ty ku..y zustaly nahore.No, jen si je tam nechte
reagovat - Pátek 4. března 2011 v 18:20 ® MP-E65mm reakce na …
-
Piranha> Ono takový Labe 22 je sumečkem přímo zamořený
reagovat - Pátek 4. března 2011 v 18:07 ® Piranha reakce na …
-
JKemr> sumecka jsem na Labi nechytl uz nekolik let.Podle mne ho zdecimoval sumec v. ktery je jak je znamo kanibal a nejspis si ty sumecky pletl.Vzdyt ani neumi sumecek skoro plavat jen se tak blbe vrti
reagovatZato tech malych sumcu okolo 35cm jsem vyndal furu.Myslim tedy labe 6–7 a níže.
- Pátek 4. března 2011 v 17:52 ® Piranha
-
1Mara> na tech 10% procent jsi prisel, resp. vypocital jak.Ty proste nechces uznat to, ze ti to na Labi nejde.Proste jsi zvyklej na stojaky a tak si to nemuzes pripustit.Kazdej vi, ze posledni dobu mas hovno ulovky tak kritizuješ Labe
reagovat.Ja nechodit na Labe tak mam do 100ks ryb za rok.Na Labi se k teto cifře priblizim mnohdy i za jeden den lovu.Muzes se zepta BlueSharka.Nevyvracim ti to, ze na Labi kdysi byly pekny ryby, tenkrat nebylo registrovano pres 300000 rybaru, nebyl takovej vyber a takova kvalita vybavy a nastrah jako dnes a hlavne ten rybarskej tlak.Ty cejny a boleny pamatuju velice dobre a kdyby nebyl takovej tlak, tak mohli dorustat porad do takovych rozmeru.
- Pátek 4. března 2011 v 16:46 ® foks01 reakce na …
-
1Mara> až promrzne na dno,pak můžeš křičet že tam nic není…jináč na tohle téma to s tebou nemá cenu debatit,nenecháš si nic vysvětlit a pořád meleš tu svou,třebas jich bylo víc,ale zachyt obstojně se dá stále,už to není jak dřív že se kydneš ke kanálku a nevíš jestli ti bere něčí prujem nebo parma,už to chce trochu fištrona,všeho živého ubývá protože se člověk roztahuje čím dál víc,má modernější vybavu,sám k tomu přispíváš když si koupíš boat a echolot,…kdo umí ten chytne a kdo ne tak mele no,jen příklad,to že někdo nemá peníze neznemená že nejsou,když je člověk chytrej tak si je dokáže vydělat
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 14:27 ® Patlaloš
-
Robur> Moře už je vybrakované dávno to by jsi měl vědět že tam už jsou limity dost stažené…Jenom jouda si může myslet že moře nelze vydrancovat stejně jako např. Labe !
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 14:25 ® sus1 reakce na …
-
1Mara>Já radši nic psát nebudu.:-/
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 14:25 ® 1Mara
-
Jdu na noční , tak se ráno těším na odpovědi odevšech co mají s Labem co dočinění
reagovat - Pátek 4. března 2011 ve 14:24 ® 1Mara reakce na …
-
JKemr> No u nás v Ústí měli před rokem 2002 pohodu , než přišla povodeň a spláchla je do německa
reagovatTakže ho u nás chytit je unikum , ale netvrdím že tam nějaký nezbyl
- Pátek 4. března 2011 ve 14:17 ® JKemr
-
Souhlasím s tím, že v Labi ryb ubylo. Není tomu tak dlouho(cca 10–12 let) co nebyl problém za den dostat na vláčku několik štik 65+, okounů 40+. Na plavačku potom krásný karasy, mraky cejnů, plotic, z jara krásné ježdíky, dokonce i candáty na červíky. Vyjmenované druhy se daří lovit i nadále , ale v mnohonásobně menší míře a menších velikostí než tomu bylo dřív. Na mojí domácí vodě je to jistě i tím, že během pár let došlo ke dvěma ochromujícím otravám, kdy po otravě zůstala téměř „mrtvá voda“. Těch pár desítek tisíc, které byly vyplaceny jako odškodnění(resp. byly za ně nakoupeny nové ryby) nemůže nahradit škody, které byly otravou způsobeny. Bohužel celá voda se od základu změnila. Dalším problémem je jistě tolikrát propíraný kormorán, kterého je tu vidět a dále nadměrné množství sumců, kteří se dokázali dokonale zadaptovat na labskou vodu a velmi dobře se jim daří. Posledním problémem je dle mého názoru sumeček americký, který v podstatě nemá přirozeného nepřítele(krom člověka, resp. nevím o dravci, který by ho cíleně konzumoval). Když na podzim vidím černé mraky potěru právě vykulených sumečků podél břehů, obracejí se mi oči v sloup. Neumím a ani nechci si představit, kolik jiker dokáže takové hejno potěru sežrat.
reagovat