Vyhledávání
zavedení kategorie škodlivých živočichů
26.2.2011 | amarounus | 5.251 zobrazení | 34 odpovědí
Jsem pro zavedení kategorie škodlivých živočichů , po vzoru Australie a Nového Z. .
Pokud někdo v Austrálii chytne kapra a pustí ho spátky hrozí mu vysoká pokuta . No a my tady máme také pěkně narušený ekosystém .
A proto navrhuji vytvořit opak červené knihy živočichů tzv. černou knihu (nepůvodních ekosystém narušujících živočichů ).
na seznam by patřili :
- Karas stříbřitý
- Sumeček americký
- Střevlička východní
- (všechny nepůvodní druhy raků)
- Norek americký
- Kormorán
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 20. března 2011 ve 13:21 ® regulus reakce na …
-
amarounus> ne že bych se chtěl zastávat sivena, ale nemyslím si, že za úbytkem PO je právě on (všeobecně). Jistě k tomu možná nějakým dílem přispěje, ale neviděl bych to jako fatální důvod. Nemám dostatek odborných znalostí a tak jsem odsouzen jen na to co si kde přečtu a jak už to bývá, názory se různí. Na téma úbytku PO se tu diskutovlo nesčetlněkrát. Pokud to vezmu ke vztahu k nepůvodním druhům (PD, Si), tak se mnohde tvrdí, že ani jeden z těchto druhů PO nevytlačuje, v každém případě to ale bude minimálně potravní konkurence. Důvody, proč se tyto ryby vysazují je jasný, násada sivena a duháka je nejspíš levnější a možná i dostupnější než vhodná násada PO.
reagovat - Neděle 20. března 2011 v 9:26 ® amarounus
-
Pokud jde o sivena , tak tam teda nevidím žádný přínos , právě naopak .Siven se totiž vytírá se pstruhem potočním a vzniká neplodný kříženec .
Některé organizace se diví , že u nich rapidně klesá počet pstruha potočního . Bodeť by neklesal , když v toku je pár jedinců a ještě se vytřou se sivenem. jako př. uvedu Kostelec nad Orlicí
reagovat - Sobota 19. března 2011 ve 21:54 ® regulus
-
Bigpista> parmu pokud vím v Brně vcelku úspěšně dělá MO Brno 3, víc by o tom mohl napsat Hraji a tohle je dle mýho to, proč má tato diskuse smysl. Lidi se dozví, že tam a tam to jde a tak si třeba řeknou proč by to nešlo u nás a něco pro to udělají.
Já sám a to nejsu žádnej stařec, naprosto jasně vidím, jak se za posledních 30 a víc let vcelku hodně změnila struktura ryb především v řekách. Ryby, který dřív byly naprosto běžný a mnohdy i nechtěný, jsou dneska už pomalu rarita nebo nejsou vůbec. V návaznosti na nedostatek těchto často menších ryb ubylo i jiných, pro které byly potravou. Vlivů je halda a za vším je člověk, se spoustou věcí nehneš, ale když každej, komu to není jedno se bude snažit pro to alespoň něco málo udělat, tak jak jsi psal bude těch „vlaštovek“ třeba víc.Mimochodem, já mám to štěstí, že tam kam jezdím na pstruhovku, potočáci zatím jsou, PD a Si jsou více méně náhoda (něco se tam asi sype, ale buď se to hned z kraje stačí vymlátit, nebo to s tím sypáním tak horký nebude). Takže v tomto případě se modlím, aby se udržel alespoň současný stav a někoho nenapadlo, že se vykašlou na odchov PO a budou tam sypat raděj PD a Si.
reagovat - Sobota 19. března 2011 ve 21:17 ® Bigpista reakce na …
-
regulus> Jenže to je právě strašně subjektivní. Co je přínos, co je na škodu. Duháci asi znamenali přínos. Když se s ním začalo, určitě to mělo velký vliv na zarybněnost (pokud jde o kvantitu) a určitě si hodně rybářů pochvalovalo. Jenže dnes se neradi díváme, jak nám pomalu mizí náš nádherný potočák. A za 50 let už to třeba nikomu nepřijde, protože 90% rybářů už třeba potočáka nebude pamatovat. Kdo ví, jak vypadaly řeky před prvním vypuštěním kapra? Chtěl jsem tím jen říct, že nemá smysl hledat, co se v minulosti udělalo špatně. A co se budoucnosti týká, myslím, že už se objevují první vlaštovky. Např. MO ve Strakonicích zkouší umělý výtěr parmy. Finančně samozřejmě na vrub kapra apod.
reagovat - Sobota 19. března 2011 ve 21:03 ® regulus reakce na …
-
Bigpista> jasný že to tu nerozštípnem, ale alespoň se nad tím lidi začnou zamýšlet. Nemyslím žádnej extrém jako vybít nepůvodní druhy a nahradit je původními. Pak se možná začnou lidi zamýšlet nad tím, že by nebylo na škodu za těch X peněz co má MO na násadu nasadit trochu míň za kapra (ten je sice nepůvodní, ale dá se říct domestifikovaný a navíc širokou veřejností žádaný) a o něco více lína a třeba si to na tom svém rybníčku prosadí a když se to prosadí na více rybníčcích … . Prakticky totéž platí o sivenech a duhácích na pstruhovkách kteří se tu vysazují taky už dlouhá léta i když tam už to tak jednoduchý není. Pokud se týká „bolševiků“, tak amur se stal vcelku populární rybou, pokud se týká tolstolobika a tolstolobce, tak tam se domnívám, že nadělali víc škody než užitku.
reagovat - Sobota 19. března 2011 v 11:40 ® Bigpista
-
Co je vlastně nepůvodní druh? Za jakou dobu se stane ze zavlečeného druhu druh původní? Nebo aspoň akceptovatelný? Za 20 let, za 100? Kapra berou všichni jako rybu v podstatě nutnou v každém revíru. Ale jen proto, že už tu s námi válčí pár stovek let. Jenže co to je 100 nebo 1000 let z pohledu ekosystému? Chci tím říct, že člověk ovlivňuje druhovou skladbu v Evropě a po celém světě už tisíce let. Návrat k původnímu stavu je nemožný. Když vybijeme nepůvodní druh (a nedělám si iluze, že by to člověk nedokázal, kdyby se do toho řádně opřel), můžeme taky zjistit, že ten původní už se neobnoví a v ekosystému zůstane díra. Na tomto problému už si vylámalo zuby hodně vědeckých kapacit, my to tu nerozštípnem…
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 19:15 ® stump
-
Diskutujeme zde o závažných věcech, ale ať přemýšlím jak chci, nenapadá mne jedna kloudná myšlenka co s tím. Měl by se tím, s velkou vážností a důrazem zabývat tým odborníků nějakého vědeckého ústavu, nebo univerzity. Současná situace nepoškozuje jen rybáře, ale výrazně porušuje přírodní rovnováhu již tak hluboce rozvrácenou.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 17:31 @ Fischer
-
No, viděl jsem ty australské surovosti se šlapáním na kapry. Nelíbí se mi to. Z principu. Můj kamarád tak z jedné řeky vyhazuje na břeh duháky,pokud se mu zavěsí na mušku, že tam nepatří… Lišky to musí uklízet. Tam kde rybařím, jsou problémem kormoráni, vydry a pytláci.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 15:56 ® amarounus reakce na …
-
Jenže to je všechno o tý vágní legislativě . 1 zákon jde vykládat 3–10 směry a pak to vypadá jak to vypadá .Asi aby měli právníci z ,,Plzně" co dělat . Zákon by mněl být napsán tak , aby se mohl vykládat pouze jednou cestou . Teda v rybářském řádu by mnělo být napsáno toto :
/Jako nástražní rybky jsou povoleny
- plotice
- perlín
- ouklej obecná
...... /Lov na jiné druhy nástražník rybek je zakázán .
No ale tak jasně to nechce nikdo formulovat
reagovat - Pondělí 28. února 2011 v 11:04 @ vezírek reakce na …
-
petrikveprik> Důvod je velmi prostý,zavlečení do revírů kde ještě není.Další důvod jsou desítky a možná i stovky utracených candátů po zarybnění.
reagovat - Pondělí 28. února 2011 v 9:54 ® Kazan reakce na …
-
CeP> možná bych to upřesnil ,,lidskou blbost,,
reagovat - Pondělí 28. února 2011 v 1:37 ® CeP reakce na …
-
Luccini> velmi se mylis. budme radi ze je to zatim jen tak jako tak, cimz netvrdim ze s tim muzeme byt spokojeni. ani mne soucasny stav netesi. na druhou stranu se radeji ani nepokousim domyslet melo-li by nas potkat neco podobneho jako australaky v pripade divekeho kralika a posleze lisky.
reagovat - Pondělí 28. února 2011 v 1:33 ® CeP reakce na …
-
osprey> a to myslim nemas pravdu ze clovek nema prirozeneho nepritele. ja myslim ze ano a dokonce toho nejnebezpecnejsiho. totiz sebe sama. smutna pravda..
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 23:38 ® osprey reakce na …
-
Prutos> Když ty jsi z kraje, kde na člověka, když si nedá pozor, sedne půl kila komárů. U nás jen dvacet třicet, to se dá i pobít.
Zato klíště je mrcha zákeřná a přenáší to… tamto…, no tenotononc. Vždyť víš
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 22:02 ® Prutos reakce na …
-
pepa-č> Já bych to vyměnil. Prevence je u klíšťat jednodušší než u komárů.
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 21:27 ®
-
Klíště!
Já hlasuji pro klíště!
Komára jsem pro blaho jiných druhú ochoten tolerovat.
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 21:20 ® Zmata reakce na …
-
petrikveprik> Kaprů bych se nebál. Ty v revíru vydržej po vysazení tejden, maximálně dva.
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 21:05 ® kety.vydra reakce na …
-
Prutos> Ten by už asi po svých ze schůze neodešel
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 21:03 ® Prutos reakce na …
-
petrikveprik> Zkus navrhout na členské schůzi, že nebudem vysazovat kapra, pač je nepůvodní.
reagovat - Neděle 27. února 2011 ve 20:44 ® reakce na …
-
vezírek> důvod?
amarounus> nezapomněl jsi v tom Tvém seznamu třeba i na duháka?
btw kapr je také napůvodní druh!! Nezakážeme ho taky?
reagovat - Neděle 27. února 2011 v 8:54 ® kety.vydra reakce na …
-
vezírek> Jó,to vykládej těm,co ji používají…
reagovat - Neděle 27. února 2011 v 7:44 @ vezírek reakce na …
-
kety.vydra> A co tak zakázat použít střevličku východní jako nástražní rybu?
reagovat - Neděle 27. února 2011 v 0:23 ® osprey reakce na …
-
kety.vydra> Každý ekosystém má svou potravní pyramidu, v níž mají predátoři své nedílné místo. Bez nich nefunguje přírodní výběr a druhy, které jim slouží za kořist, kriplovatí.
To, že člověk rozvrtal původní potravní vztahy, změnil přírodní podmínky na celém kontinentu a teď to nedokáže ukočírovat, to je už jiná kapitola.
Už deset let se ví, že je kormoránů moc a nikdo to neřešil. Tak jsme tam, kde jsme. Kormorán není žádné ztělesnění zla. Prostě je to pták, který žere ryby a vyskytuje se v hejnech.
reagovat - Neděle 27. února 2011 v 0:14 ® kety.vydra reakce na …
-
osprey> Nechci,abys to vzal,že se ti třeba vysmívám-vůbec ne (v pohodě),ale teď jsem se pobavil.Ne škodlivý-vyskytuje se v neúnosném počtu.Já bych to kulantněji nenapsal
reagovat.Já vím,že to bereš ze svého pohledu a v širších souvislostech,ale mě nenapadá,jak by naopak mohl být přínosem.Osobně ho beru jako škodnou…
- Sobota 26. února 2011 ve 23:54 ® Luccini
-
osprey ma pravdu to nic neresi ponevadz ty druhy co australane oznacuji za skodlive tam neprisly samy ale dovlekl je tam clovek=clovek je pricnou vsech vcetne svych vlastnich problemu. Mimoto kdyz tu kolega pise o narusenem ekosystemu australanum zdaleka nehrozi to co nam tady, to jest reky temer bez ryb oni „jen“ maji problem s tim ze tem zavlecenym druhum se dari moc dobre.
reagovat - Sobota 26. února 2011 ve 22:57 ® osprey
-
kety.vydra> Možná jsi myslel na kormorána, ale já odmítám napsat o něm, že je škodlivý. Momentálně se prostě tenhle druh vyskytuje na našem území v neúnosném počtu, který je třeba regulovat. Obecně z principu ale nevím, proč by měl být evidován jako nějaké zlo z podstaty.
Výrazem Homeless sapiens jsem myslel prostě člověka. Dělá největší škody ze všech živočichů a nemá přirozeného nepřítele
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 19:34 ® hraji
-
Další výkřik do tmy.
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 19:08 ® sus1 reakce na …
-
chosebaits> Zdravotní bratr,asi.
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 18:49 ® FISHERBOY
-
nějakej chudák, kterej somruje , aby měl na vstup na For Fishing:D chlapi , kdo z vás se maskuje?:D
reagovat - Sobota 26. února 2011 v 18:42 ® chosebaits
-
sus1> To bude nějakej doktor,nebo ty maj stále málo.
reagovat