Vyhledávání
Švédská jezera a chytání štik
26.2.2011 | LeoC | 43.125 zobrazení | 106 odpovědí
Plánujeme na září týdenní chytačku ve Švédsku a nejsme zcela rozhodnuti o lokalitě. Přivítáme jakékoliv zkušenosti, rady a tipy, do kterého místa, jakou cestou a s jakýma vybavením vyrazit.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 18. března 2011 v 10:45 @ Fischer reakce na …
-
Fischer>
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:44 @ Fischer reakce na …
-
Hanys76
Edelmann to zná, vždyť to menežuje. http://www.rybolov.com/…o/giman.html
Já chytil v září jen štiky. Ale pstruh, okoun, siven, štika… Je to úžasně členitý a pestrý revír. Těžko popsat. Nestihnete ani prohlédnout všechno. Je tam i jezero, kde si musíš povinně nechat každou štiku, co chytíš. Že prý jsou tam přemnožené a malé. Je to tak. Za 2 hodiny 5 štik 80 cm. V průměru. Pustil jsem je. Co s čudlama, že? Na tom jezeře bez broďákú nebo „na mokro“ nemáš šanci. 5–10 metrů od pevné země je rašeliniště.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:35 @ Fischer reakce na …
-
Fischer> Ale ty správné plandy mají tento tvar, ale pevný jednohák.
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:34 @ Fischer reakce na …
-
Hanys76> Nečteš starší emise a votravuješ. Čti a ptej se, čemu nerozumíš. Néééééééééééééééééééééé furt dokola. Se vám to s autem ze Štokholmu prodraží… Nebo poletíte i do Sunsvalu?
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:32 @ Fischer reakce na …
-
Hanys76> Malá poznámka: pokud se chceš věnovat trollingu na jezerech, tak bleskově sháněj nástrahy s drátkem přez hák, aby se to nezachytávaly v rákosí. Je tto relativně úzký profil. Plandavky dělá např.Jaxon. Jsou i jigové háčky s takovou úpravou. Existují plandy podobné této od Rapaly, ale mají také drát na rozhrnování trávy. Nástrahy bez této vymoženosti rychle utrháš a budeš mít velké kulové…
reagovat - Pátek 18. března 2011 v 10:15 ® Hanys76 reakce na …
-
Fischer> Ano, jedu s CK Pepa. Díky všem za užitečné info. Na alkohol jsem se ptal, jelikož nejedu autem, ale letecky. Bude nás více, kolegové jsou spíše ortodoxní „štikaři“, já zase tělem i duší pstruhař. Jak to vypadá se pstruhy? Giman asi není úplně nejlepší lokalita k lovu pstruhů, co? Mám na mysli především řeky…
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:23 @ Fischer reakce na …
-
skwor> V Bräcke je, přímo na břehu jezera, obchod s rybářskými potřebami velký plochou i sortimentem. Je si z čeho vybrat, pokud něco zapomeneš, nebo o to příjdeš. Ceny cca jako u nás.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:20 @ Fischer reakce na …
-
Fischer> K tomu alkoholu – v Albackenu v tom Fiske campu jsme nesměle nabídli Marii (dcera majitele, telefón +46702825479) litr superultrafajnové moravské slivovice 52% a 10 let staré. Chňapla po ní až jsme se divili a několikrát nám ona i pan otec vyjádřili poděkování a s úžasem mluvili o kvalitě. Ale víc jsme neměli. Museli jsme pít obyčejnou Chivas regal.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:15 @ Fischer reakce na …
-
Hanys76> A ti závidím tiše. Letos tam nebudu. Jedeš s CK PEPA?
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:13 @ Fischer reakce na …
-
Hanys76> Okresní město, realatívne blízko autem od Albackenu je Bräcke. Tam koupíš všechno. http://en.wikipedia.org/…Municipality
Ještě jedno upozornění!!!
Všelijaké středoevropské platební karty, jako je třeba Visa Electron ve Švédsku nefungují. Je třeba mít embosovanou kartu, třeba MasterCard. Třeba v okresním městě Bräcke nekoupíš palivo u pumpy za hotové. Je tam obsluha, ale prodáva jen bagety a hlouposti. Do stojanu strčíš kartu a natankuješ. Pokud chceš doklad, strčíš ji ještě jednou a stojan ti vydá doklad.
reagovat - Čtvrtek 17. března 2011 ve 23:00 @ Fischer reakce na …
-
Hanys76> Už jsem o tom psal. Alkoholické nápoje jsou velmi drahé a prodávané jsou jen v okresních sídlech a často je v těch menších takový obchod jen jeden. I
reagovatje tam na české poměry luxusní pití. V supermarketech se prodává jen
do 3,5% alkoholu. Alkohol si radši dovézt (pokud nepoletíš letadlem). Potraviny jsou ve velkém sortimentu a v podstatě v našich cenách (i ovoce a zelenina). Chlebů je hodně druhů, i takový jako u nás. Doporučuji každému koupit si a prostudovat knížku ŠVÉDSKO (napsali Švédové Lemmer, Kramer a Steiger), nakladatelství Geoclub, v češtině. Je to podrobný a praktické bedekr. Mapy, fotky, vysvětlení důležitých věcí. Vidím to tady http://www.olbert.cz/obchod/?… za 399 Kč.
- Čtvrtek 17. března 2011 ve 21:05 ® skwor reakce na …
-
Hanys76> Asi 5 km od Albackenu je příjemný krámek, kde základní věci (i Rapaly
reagovat) nakoupíš. Alkohol nevím, ale ten se asi přímo ve Švédech kupovat nevyplatí.
- Čtvrtek 17. března 2011 v 19:58 ® Hanys76 reakce na …
-
Fischer> Ahoj, přelom květen-červen frčím do Gimanu. Jak vychází cenově alkohol, jaké jsou možnosti zakoupení jídla?
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 21:12 ® skwor reakce na …
-
T ales> Patřím
reagovatDíky za uznání. Kluci se příští rok chystají zase, ale na Alandy. Tam mě to neláká.
- Středa 16. března 2011 v 19:54 @ T ales reakce na …
-
skwor> mimochodem, nepatříš k partě „fishigteamberounka“? … pěkný fotky z Gimanu na rajčeti!
reagovat - Středa 16. března 2011 v 18:10 ® skwor
-
Můžu jenom souhlasit. Jak s ubytováním, tak s GPS.
T ales> Není zač.
reagovat - Středa 16. března 2011 v 18:02 ® LeoC reakce na …
-
Fischer> Naprostý souhlas s těmi baráčky, známý potvrdil, že to vybavení, které je na fotkách, vůbec není blaf, ba naopak. Stan nebo bivak vůbec neřeším, ten mám maximálně u nás v létě na schování před deštěm. Co se týče té lokality, tak preferoval bych na poprvné spíše ten jih Švédska, čili okolí Asnenu. Tam právě CK Pepa moc destinací nemá. Jinak ten rozdíl, když jsem se díval na ubytování, které nabízí na Vanernu je asi o 1500–2000 Kč na osobu a týden dražší než když si to vymailuješ sám. Zatím mám plnou hlavu daňových přiznání, tak to ještě 14 dnů nebudu nějak výrazně řešit, ale v dubnu v tom chci mít jasno. Uvidím, možná že nakonec u Pepy skončím, času je dost a zatím mě nic nehoní.
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 14:40 @ Fischer
-
Jinák-bohatě jsem ve Švédsu používal GPS navigaci (byl jsem vlastním autem). I v úplném zapadákově, na kamenitých lesních cestách, ukazovala navigace cestu a jezera. Bez toho bych se tam nevydal. Úžasně nám to pomáhalo. Zblbnul jsem ji na chvíli jen 1×, když jsem se kdesi v lese otočil 3× dokola.Všechny podrobné mapy Švédska mi byly k ...... Téměř jsem je neotevřel.
Ještě jedna zajímavost: je to neuvěřitelné, ale nejvíc velkých štik jsme chytili na Gimanu ne v jezerech, ale na řece, v divoké vodě pod strmým a divokým kamenitým úsekem, v místech kde se voda doslova vařila. Naše štiky se v takové divoké vodě nezdržují. Kdybych neviděl, nevěřím.
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 14:30 @ Fischer reakce na …
-
LeoC> Mám takové potvory ještě větší. 15 cm, od Salma.
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 14:28 @ Fischer reakce na …
-
LeoC> Ubytování v rybářských kempech ve Švédsku je většinou konfortní. Zvenku šedivá bouda, uvnitř kvartýr, ve kterém se dá trvale žít. Někdo tak možná nebydlí ani doma. Na stan bych se..... Ve Švédsku je zima, i tam se najde zloděj (v Albackenu byly čluny venku i v noci a žádné zámky), ale vercajk bych neriskoval. V zajištění ubytování pro 12 lidí nevidím problém. Není to jedna chata, ale 2 či 3.Je to jen o znalosti angličtiny a troše telefonování. Pokud by jste šli via Edemann, postará se o všechno jeho CK. Ale není to nevyhnutné.
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 14:20 @ Fischer reakce na …
-
osprey> V Albackenu na Gimanu je perfektní možnost. I v širokém okolí. Spolužák Zdeněk ti jistě poradí.
reagovat - Středa 16. března 2011 ve 14:20 @ Fischer reakce na …
-
osprey> V Albackenu na Gimanu je perfektní možnost. I v širokém okolí. Spolužák Zdeněk ti jistě poradí.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 23:38 ® LeoC
-
Tak jsem na chvíli zabrouzdal na eBay a na co že jsem to narazil…?
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:57 @ T ales reakce na …
-
osprey> bohužel jsme na to měli měkké pruty, jak jsem psal, přijeli jsme připraveni na klasickou přívlač s woblerem max. 12–15 cm… zase potom bylo lepší zdolávání těch štik
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:51 ® osprey reakce na …
-
T ales> To nahazování jde, chce to jen těžší prut. Ale jinak máš pravdu a je jednodušší trollovat, protože při házení máš wobbler v pracovní hloubce asi tak půlku času.
Dobrá odpověď. Díky.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:51 @ T ales reakce na …
-
Fischer> souhlas s osprey; rákosí jsme probicovali sem a tam několikrát, všemi možnými nástrahami, ale ty ryby tam fakt nebyly; naštěstí nám poradil pan domácí a pak se dostavily úspěchy
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:49 @ T ales
-
osprey> jsou tam velké hloubky a ryby stojí dost dole, kam se dostaneš jen trollováním + fakt, že s tak velkým woblerem si nedokážu představit kloudný nahazování.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:38 ® LeoC
-
Fischer> U destinací, o které mám zájem většinou uvádějí cenu za chatu na týden + ceny za doplňkové služby (motor ke člunu nebo člun a motor, úklid, apod.) Obecně se dá sehnat chata za cca 4500 – 6000 SEK na týden pro 5–6 lidí, u některých je člun v ceně u některých se dokupuje. Chceme jet zhruba v 5 až 6 lidech, i když po té, co jsem to pronesl před pár kámošema, už by nebyl asi problém jet i ve 12 lidech, ale to už je na individuální zajištění všeho, hlavně ubytování trochu složité. Na rozdíl od Maschy už bych asi stan na delší dobu nedal, i když má solidní lehátko, ale věk je věk a pohodlnost je sviňa
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:36 ® osprey reakce na …
-
Fischer> Já zažil, že v rákosí nebyla ani mrť. Nesrovnali jsme se s tím. Kolegové poměrně brzy rezignovali, já nic nevymyslel.
Byla to brakická voda, ale členitá. Zálivy, hloubky i přes 20 m. Echo ukazovalo nějaké ryby v hloubkách, ale záběr jsme nedostali ani tam.
Holt jsou to ryby a je třeba mít v zásobě víc strategií. Hladinovka někde kolem rákosí je ta nejkrásnější varianta. Doufám, že se mi to taky někdy povede, takhle si zachytat.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:28 @ Fischer
-
T ales> Jezdit po jezeře a tahat nástrahu mne nebaví. Když jsem byl ve Švédsku poprve, byla tam parta ze severních Čech. Celý den jezdili sem a tam, utrhli desítky nástrah, ale celkově chytili míň štik nad 80 na hlavu, jako my. Mne bavilo doveslovat k oku v rákosí a jako indián potichu střelit tam, kde jsem předpokládal zubatou, třeba toho maraudera, co jsem vzpomínal. A následovák kravál a přetlačovaná s paní štikou.
reagovat