Vyhledávání
Švédská jezera a chytání štik
26.2.2011 | LeoC | 43.125 zobrazení | 106 odpovědíPlánujeme na září týdenní chytačku ve Švédsku a nejsme zcela rozhodnuti o lokalitě. Přivítáme jakékoliv zkušenosti, rady a tipy, do kterého místa, jakou cestou a s jakýma vybavením vyrazit.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Úterý 15. března 2011 ve 22:17 ® osprey reakce na …
-
T ales> Proč jenom trollováním? Jsou rozptýlené na volné vodě, kde se nevyplatí vláčet z ruky, protože půlku času nemáš nástrahu v hloubce, kde je ryba?
Nezpochybňuji tvé tvrzení, prostě se ptám.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 22:15 @ T ales reakce na …
-
skwor> díky moc za info
Fischer > díky
LeoC – z jižního Švédska znám jezero Ravarp (má ho v nabídce i Pepa) byli jsme tam v půlce září docela pohodě, v osmi lidech si skoro každý chytil metrovou štiku + dost štik kolem 80; jedinou nevýhodu to má, že se chytnou jenom trollováním (vláčeli jsme v kuse dva dny a chytli jsme jen jednu „kudlu“), po nasazení velkých woblerů (cca 20–25 cm) a změně na trolling začaly přibývat ryby a hlavně byly pěkně velké… mimochodem, jestli chcete jenom štiky, nezvažovali jste Aland (i když to není ve Švédsku…)?
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 20:54 ® osprey reakce na …
-
Fischer> Grey Mammoth je dobrá a zajímavá řada. Bohužel z ní nic nemám. Mám od Byronu jeden pilkrovací prut. Je dobrý, bral jsem ho jako vláčák na sumce v době, kdy jsem se v tom moc neorientoval. Gramáž tam je, ale je to dělané na ryby tak do 15 kg. Občas s ním tahám velké voby na štiky, na sumce mám jiné pruty a tak tenhle čeká na nějaké to Norsko. Ještě si holt počká.
Dobrých prutů je dneska čím dál víc, chystám článek z výstav, ale musí počkat, někteří autoři čekají na zveřejnění už dlouho…
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 19:25 @ Fischer reakce na …
-
Veselej výlet pro mladý.
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 18:27 ® mascha
-
Vypadl mi parťák pro nízkonákladovou cestu do Švédska. Kdyby se chtěl někdo přidat, tak mi prosím napište zprávu. Termín konec května, tak 10–12dní. Doprava mým autem (Astra kombi), trajekt Sasnitz-Trelleborg. Cíl: jihozápadní okolí jezera Vanern a třeba i pobřeží nad Goteborgem (Tjom apod.). Spaní v autě a ve stanu. Takovej vláčecí (mouchovej?) čundr, s jedno i vícedenními zastávkami na místech, které nás aktuálně zaujmou, s tím, že eventuálně můžeme zakotvit na den (dva, tři) v nějakém kempu a půjčit loď, nebo jít na nějakou řeku apod. Nákladově by se to mělo vejít do šesti litrů na osobu. Do auta bysme se nacpali i ve třech, za cenu menšího pohodlí by se ještě víc zředily náklady. Nejde o kapitální ryby, ale o pohodovej výlet. Jsem hodně přizpůsobivej…
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 15:38 @ Fischer reakce na …
-
osprey> Už jsem se lek, že jsem Zdeňkovi E. křivdil. Udržování diskuze je chvályhodné a máš to asi v popisu práce. Možná implicitně. Psal jsem o tom proutku od Byronu. Znáš to? Dlouhé roky jsem od nich nic nekoupil. Myslel jsem, že Roessler snad už ani vercajk nevyrábí. Naposledy jsem před léty koupil třímetrový prut Byron Equipe (do 40g) a mám ho stále rád. Právě na voby funguje perfektně. Asi můj nej na přívlač.
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 15:30 @ Fischer reakce na …
-
LeoC> Sem myslel, že máš ještě školáky ze základní školy. Jen malou poznámku, aby jsi nebyl překvapený. Většinou se uvádí cena bydlení za osobu, ale pokud budete v chatě pro šest lidí jenom tři, budete bydlení, platit za těch šest. Snad kromě úhrady za prádlo a pod. Chatu musíš zaplatit celou. Ale ŠAvédové jsou rozumní a kdyby u nás nedělali cirkus za třicetileté války… Ale už je to asi promlčené. A bacha si dávat třeba na rychlost. Kdo na dovolenou rychlost kašle, může zjistit, že Švédové klidně zavolají na polici, že kdosi jezdí po dálnici moc rychle a ohrožuje ostatní…
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 15:23 ® osprey reakce na …
-
Fischer> Já ti neodporuju. Píšu to, abych potvrdil tvá slova.
Ano, je problém, že ve snaze táhnout diskuze, se tu možná vyjadřuju i tam, kde bych nemusel (za chvíli zas vypadnu a půjdu dělat něco jiného), ale nechtěl jsem ti opravdu oponovat. V podstatě jsem přidal druhou kladnou referenci na Z. Edelmanna vedle té tvojí.
Pokud to vyznělo jinak, omlouvám se.
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 15:19 @ Fischer reakce na …
-
osprey> Npsal jsem toto:
Vypadá to možná, že dělám Edelmannovi reklamu, ale píšu pravdu. Neznám se s ním, ale ví co dělá a není to neseriozní blbec.
Nepotřebuješ brýle?
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 15:18 @ Fischer reakce na …
-
osprey> Vždyř jsem ho chválil. Či ne snad? Já s ním mám tu nejlepší zkušenost a proto jsem ho doporučil. Tvoje vyjádření vyznívá jako obhajoba, ale nevím čeho a proč.
reagovat - Úterý 15. března 2011 ve 14:36 ® osprey reakce na …
-
Fischer> Zdeněk Edelmann je můj spolužák z VŠ. Inteligentní a velmi seriózní člověk. Navíc dík biologickému vzdělání vidí věci v širších souvislostech.
To, že si opečovává své podnikání, tomu se nedivím. Je to normální obchodní politika. Kdyby ji nezvládal, nebyl tam, kde teď je.
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 10:26 ® LeoC reakce na …
-
Fischer> díky za super informace. Původní záměr byl jet přes CK Pepa, ale po delším brouzdání jsem narazil na odkazy přímo na ubytovací kapacity kolem jezera Asnen. Těch je tam hafo a v květnu a v září jsou ještě teďka volní. Co je nezanedbatelné, tak při kalkulcích vlastní organizace to vychází podstatně levněji, okolo 6,5 tis. Kč/osoba/týden. Zahrnuje to cestu, trajekt, ubytování, rybářské lístky, zapůjčení člunu.
reagovat
Co se týče potomků, tak těm je přes 20 a oba studují VŠ. - Úterý 15. března 2011 v 9:11 @ Fischer reakce na …
-
LeoC> Ubytovací kapacity jsou většinou k dispozici na výborné úrovni. Většina rybářskýcj kempů má svoji webovou stránku a lepší je si ubytování zajistit dopředu a nic neriskovat, zvlášř pokud pojedeš s dětmi. Jinak-Edelmann má v mnoha místech podepsané exkluzivní smlouvy. Majitel kempu by tě neměl ubytovat, pokud jsi z Česka, mimo Edelmanna. Všechno se dá. Např. okresní město, pod které spadá Albacken, má kapacit dost a leží na břehu obrovského jezera, kde se dá parádně rybařit.
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 9:06 @ Fischer reakce na …
-
LeoC> Poprvé jsem byl s cestovkou PEPA (Zdeněk Edelmann):http://www.rybolov.com/…o/index.html. Ze strany Edelmanna bezchybné, už on mi radil předloni, abych nejezdil na Giman v září, že je to pozdě. Měl pravdu. Relaivní.Bylo to i tak super na Albackenu. A vloni jsem frčel do toho regionu dobrovolně a znova v září (dřív to nešlo pro profi povinnosti). Edelmann si dá svoji službu zaplatit, ale zase má asi od provozovatelů slevy. Minimálně pro začátek bych se spoléhal na něho. Ubztování? Např. v Albackenu máš možnost (zařídil Edelmann)jen jednu, ale v nenápadných, ale uvnitř luxusně zařízených srubech pro 6 dospěláků. 3 či 4 záchody, koupelna, sauna, kuchyně. Venku grilovací altán. Support majitele revíru bezchybný (člun, kam si žádaš., motorový či veslice – nakonec ti ani zdaleka neúčtuje, co se píše, spíš jen benzín). Pohoda. Vypadá to možná, že dělám Edelmannovi reklamu, ale píšu pravdu. Neznám se s ním, ale ví co dělá a není to neseriozní blbec. Když se vydáš s děckama ma Giman v červenci, či v srpnu, ty pochytáš a děcka budou vzpomínat celý život. Se psem (případně) radši nepočítej, nebo musíš splnit tvrdé švédské veterinární předpisy (testy na protilátky proti rabii).
reagovat - Úterý 15. března 2011 v 7:47 ® LeoC reakce na …
-
Fischer> pro začátek chceme právě volit spíše jih, navíc nevím, zda by se to dalo stihnout v květnu, protože chceme vzít s sebou i synátory a ti mají ještě školu a navíc před zkouškovým období. Takže buď v jiném složení nebo až na podzim a reálnější je ta druhá varianta.
Co se týče ubytování, máš to zajištěné dopředu a nebo se dá sehnat něco i na místě?
reagovat - Pondělí 14. března 2011 ve 22:33 @ Fischer reakce na …
-
LeoC> Pokud chceš jet na Giman, tak září je skutečně pozdě. Minulý rok jsme se pohybovali po některých jezerech sami. Všude bylo jako po vymření. Lépe je to na přelomu jara a léta. Štiky jsou po vytření hladné, lozí v otevřené vodě a dobře berou. Jinak- v září je tam zaránu už pěkná kosa. V poledne se můžeš opalovat, pokud neprší a nefouká vítr. Houby rostou při okraji cest…Ale je na ně lépe chodit v nápadné vestě, jako vozíme v autě, aby tě neodvalili jako losa. Krvežízniví nimrodi jsou divocí. Ale vzpomínky jsou pěkné. Na sever spíš v létě. Nebo v září jižněji. Rozdíl mezi jižním Švédskem a severnějšími oblastmi je velký.
reagovat - Pondělí 14. března 2011 ve 21:20 ® LeoC reakce na …
-
Fischer> Tvoje poznámka mě lehce rozhodila, právě na konec září jsme plánovali náš výlet. No nic, snad bude mít někdo i opačnou zkušenost…
A z jiného soudku: byl někdo na jezerech Mien nebo Bolmen či podobných spíše v jižní části Švédska?
reagovat - Pondělí 14. března 2011 v 18:34 @ Fischer reakce na …
-
skwor> Asi jiné podmínky, jiné místo. A ani jiní, co tam byli nic jiného neulovili, jen štiky. Safra, jedna banda tam sice lovila zase jen losy.
reagovat - Neděle 13. března 2011 ve 21:02 ® skwor reakce na …
-
Fischer> Zajímavé, na dvoupalcová kopyta nebyl na některých místech problém chytat okouny na hod…Naopak mě to druhově mile překvapilo.
reagovat - Neděle 13. března 2011 v 19:02 @ Fischer reakce na …
-
T ales> Ještě poznamenám, že krom alkoholu (včetně piva) nemá smysl sebou tahat zásoby požiavatin. V okresních městech koupíš všechno a zásadní rozdíl v cenách jsem neviděl. I „normální“ chleba (tvrzení, že Švédové mají jen sladké buchty). Krom štik jsme jiné ryby nechytili, i když jsme se snažili.I na malé nástrahy se věšely jen šiky. Malé…
reagovat - Neděle 13. března 2011 v 18:56 @ Fischer reakce na …
-
T ales> Vždy jsem byl až v září, což je pozdě. Majitel revíru (Albaken a další v sousedství)doporučují druhou polovinu května, když je to údajně nejlepší na štiky. Muškařskou výbavu jsem nebral, i tak bylo těch krámů plné auto. Kamarád byl v červnu a parádně si zamuškařil. Metrovou zubatou chytil na strímr na 5 mušák. Ale ani na to září se nemohu stěžovat. Štik jsme chytili dost, ale přez metr žádnou. Koncem jara, začátkem léta, že se větší chytají běžně.Viděl jsem nakonec dost fotek. V září jsou okouni v rákosí a štiky taky. Ale byla to paráda, chybu to nemělo. ¨ Štiky nebrali nic jiného krom voblerú. Partner odchytal celý výlet na klasiku red and white dvojdílný, délky 150 mm. Já jsem zase byl nejúspěšnější na povrchového maraudera (hnědé záda, žluté bříško). Vláčeli jsme velké štičí strímry, všelijaké gumy (hlavně Berkley), plandavky a rotačky Mepps. Štiky z Gimanu to nežerou…
reagovat - Neděle 13. března 2011 v 18:16 ® skwor reakce na …
-
T ales> Jenom se připrav na dlouhou únavnou cestu. Odjížděli jsme z Kladna v pět ráno a na místě byli druhý den kolem poledne. Pokud chceš nějaké konkrétní informace, ozvi se na osobku.
reagovat - Neděle 13. března 2011 v 18:10 ® skwor reakce na …
-
T ales> Okouni se tam dají zachytat hezky skoro všude. Vesměs ryby 25–30cm, kolegovi se povedl jeden 45cm. Štiku jsme měli největší 86cm a přišel jsem u lodi o rybu přes 120cm – takže tam budou
reagovatObčas se v peřejích povedl větší lipan, nebo na jezeře velký jesen kolem 50cm. Do pstruhů jsme se moc netrefili.
- Neděle 13. března 2011 v 16:57 @ T ales reakce na …
-
to SKWOR – chtěli bychom zkusit štiky/okouny a příležitostně si to zpestřit pstruhy; Giman nám doporučili u CK PEPA; mohl by ses, prosím, pochlubit, jak to bylo s úlovky? díky
reagovat - Neděle 13. března 2011 v 15:45 ® skwor
-
T ales> V oblasti Gimanu máš asi 30 různých revírů (od pstruhových jezírek, přes velká jezera až po samotnou řeku s peřejemi). Jde o to, čemu se chceš věnovat. Ryby se samozřejmě musí hledat, ale dá se tam zachytat hezky.
reagovat - Neděle 13. března 2011 v 15:30 @ T ales reakce na …
-
ahoj, jak jsi byl s Gimanem spokojený? jaké vody jste zkoušeli?
reagovat - Pátek 11. března 2011 v 19:37 @ Fischer
-
Na navijáku jsem používal FireLine s koncovým forfachem proti zoubkům z Berkley Trilene fluorcarbonu dlouhým 50–80 cm, o síle 0,60 mm (fixované stlačovacími trubičkami). Naprosto bezproblémové. Pokud forfach štiky pokousaly, tak jsem ho vyměnil.
reagovat - Pátek 11. března 2011 v 19:30 @ Fischer
-
Danny> Já jsem byl 2× na Gimanu a celkem jsem urazil na jedné výpravě 6000 km (via most Dánsko-Švédsko).
reagovat - Čtvrtek 10. března 2011 ve 2:02 ® lowend
-
Já jen projížděl s prutem a semtam jsem se zastavil, ale nejlepší dojem z těch dostupnějších míst na mne udělal Vastervik. Sice je to moře, ale to je myslím fuk. Bo štik je tam hafo.
reagovat - Pondělí 7. března 2011 v 18:30 ® LeoC
-
Danny> No je to dálka, já spíše uvažoval o jižním Švédsku, pro začátek. Zatím je favoritem okolí jezera Asnen…
reagovat